Copy
Nyhetsbrev mai 2018
View this email in your browser

Oppsummerer havforsuring for FN

Ved å ta opp CO2 gjør havet oss en tjeneste. Men denne servicen har en kostnad – havforsuring. I sommer har Are Olsen, Nadine Goris, Siv Kari Lauvset og Ingunn Skjelvan oppsummert problemet rundt havforsuring for FNs miljøprogram UNEP.

«Takket være et verdensomspennende nettverk av forskningsmiljø, har vi systematisk målt CO2 i havet over flere tiår. Målingene viser tydelig at CO2-nivået i havet øker, og at pH-nivået synker. Spesielt tidsserier fra stasjoner med gjentakende målinger flere ganger i året viser at CO2 i overflaten øker i samme takt som i atmosfæren, hånd i hånd med synkende pH-verdi» 

Det skriver bjerknesforskerne Are Olsen, Nadine Goris, Siv Kari Lauvset og Ingunn Skjelvan i en ny Foresight Brief – en relativt kort innføring og oversikt over spesifikke tema, utgitt av UNEP, FNs miljøprogram.

Sommerens utgave handler om havforsuring og er laget i Bergen og Bjerknessenteret av noen av våre eksperter på feltet.

– Dette er både en oversikt og en introduksjon til bredden i det store forskningsfeltet rundt havforsuring. Vi viser ikke bare vår egen forskning, men gir også en oversikt over andre sider av havforsuring, som effekter og konsekvenser for livet i havet, som blir studert andre steder, sier Ingunn Skjelvan, forsker i Norce og Bjerknessenteret. 

Les mer og se UNEP-oppsummeringen her

Gode resultater fra første Nansen-tokt

På Shanghai-rangeringen for 2018 blir faget oseanografi ved Universitetet i Bergen rangert som nummer ti i verden. Det gleder professor i oseanografi ved UiB og Bjerknessenteret, Ilker Fer, som nylig returnerte fra det første toktet i Arven etter Nansen-prosjektet.

Les mer her

Snakka om golfstraumen for EU-parlamentet

Marius Årthun, forskar ved UiB og Bjerknessenteret, tok del i populærvitskapleg statusrapport for EUs høgste lovgivande organ.

Les meir om turen her

No kan du også lytte til Bjerknessenteret!

Førebels har vi lagt ut eit intervju med pollenforskar Anne E. Bjune, og ein paneldebatt frå Arendalsuka, med planar om mange fleire.

Høyr podkastane og les meir om prosjektet her

Til et Arktis uten is

Når FF «Kronprins Haakon» legger ut fra Longyearbyen, har masterstudenten Aleksander Libæk fått hyre. Han skal hente inn data fra havstrømmer i Arktis som han skal jobbe med i årene framover. For forskerne er det bare ett problem: Isen er ikke der.

Les meir her

Videreutvikler norske klimaverktøy

Har vi riktig verktøy for å nå Paris-målene? Leverer klimamodellene det vi trenger for å takle klimaproblemet? Dette er spørsmål landets klimamodellører har stilt seg denne uken. 

Les meir om avslutninga av EVA-prosjektet her

Det er her klimagassmålingane kjem frå!

Klimagassmålingar skal helst foregå utan for mykje forstyrringar frå menneska rundt. Difor er det ikkje til å kome vekk frå at målestasjonane gjerne blir satt til litt avsidesliggande delar av verda, omringa av urøyvd natur.

Det siste året har den finske naturfotografen Konsta Punkka, ellers kjend som «ekornkviskraren», på oppdrag frå ICOS (Integrated Carbon Observation System) teke bileter frå fleire av målestasjonane rundtom i det europeiske karbonovervåkingsnettverket.

Les meir om #ICOScapes-prosjektet her

Samtale: Kunst, klima og Dahl


Velkommen til panelsamtale om vær, vind, norsk natur og Dahls landskapsmalerier, med vitenskapshistoriker Gunnar Ellingsen, meteorolog Ellen Viste og kunsthistoriker Inger M.L. Gudmundson.

Bergen, Festsalen, KODE 1
22. september, 14.00

Seminar: FNs klimapanels rapport om 1,5 graders global oppvarming

27. september inviterer Miljødirektoratet til en orientering om bakgrunnen for rapporten, med blant andre UiB-professor og forsker ved Bjerknessenteret Asgeir Sorteberg.

Oslo, Miljødirektoratet
27. september, 09.00
Copyright © 2018 Head of Communication, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp