Copy
  

WERFUPDATE - HERAANLEG N34 RINGLAAN WENDUINE

 

UPDATE

Sinds eind 2017 is het Agentschap Wegen en Verkeer, in samenwerking met de gemeente De Haan, FARYS en de NV AQUAFIN, gestart met voorbereidende werken voor de heraanleg van de N34 Ringlaan in Wenduine, en dit tussen de Drift en het kruispunt met de de Smet de Naeyerlaan. De werken worden gefaseerd uitgevoerd en zullen in totaal 3 jaar duren.

Zowel onder alsook boven de grond zal de gewestweg een grondige vernieuwing ondergaan. Ondergronds wordt er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, waardoor het vuilwater en regenwater afzonderlijk kunnen worden afgevoerd. De hierbij geplande collectorwerken zijn zeer complex en vereisen, vanwege de aanwezige bodemgesteldheid te Wenduine, een grondige monitoring en voorbereiding. Bovengronds krijgt de weg een eigentijdse indeling, rekening houdend met de verwachtingen van de bewoners en de noden van alle andere weggebruikers.

In de maand mei 2018 is de aannemer ACLAGRO gestart met de eigenlijke wegenwerken en kwam de gefaseerde heraanleg van het kruispunt Leopold-II-laan / Drift / Koninklijke Baan als eerste aan de beurt. Deze werken zijn nog volop in uitvoering en hebben tussentijds beperkte impact op zowel lokaal alsook doorgaand verkeer.

Vanaf 4 september 2018 is de aannemer eveneens gestart met de werken, tussen het kruispunt Manitobahelling en de de Smet de Naeyerlaan. In eerste instantie is dit tot net voor het kruispunt Langestraat / Manitobastraat. De werken , bestaande uit rioleringswerken, afkoppelingen aan de woningen en heraanleg van de weg zelf met inbegrip van de bouw van een rotonde, zullen – behoudens weersomstandigheden – duren tot maart 2019. De werken zullen vanaf heden dus ongetwijfeld ook heel wat verkeershinder met zich mee brengen. Om dergelijk project te kunnen realiseren is het instellen van een passende verkeersomlegging dan ook noodzakelijk.

 

FASERING EN OMLEIDING

De omlegging voor het doorgaand verkeer is – en dit voor de volledige duurtijd van de werken - in voege getreden vanaf dinsdag 4 september. De Ringlaan werd vanaf dat moment namelijk afgesloten tussen het kruispunt Brugsesteenweg en de de Smet de Naeyerlaan. De omlegging situeert zich meer naar het hinterland toe en dient om het verkeer ( doorgaand verkeer, vrachtverkeer ) tussen de steden en gemeenten onderling via parallelle gewestwegen af te wikkelen. De lokale omlegging, voor het verkeer op en rond Wenduine, is in voege getreden vanaf 4 september. We hebben hiermee dus de eerste schooldag ontzien. Deze omlegging is louter bestemd voor het bestemmingsverkeer van en naar Wenduine. De voorziene omleggingen zijn goed doordacht, en houden steeds rekening met diverse randfactoren ( capaciteit, doorstroming, verkeersveiligheid, coördinatie met andere projecten ).

Kort na het bekendmaken van deze ingrijpende wijzigingen op de verkeerssituatie rezen via diverse kanalen toch heel wat vragen vanwege bewoners, weggebruikers, bedrijven en handelaars. In het verleden werden door de diverse besturen dan wel reeds de nodige infomomenten voorzien, doch als het moment van onderbreking effectief voor de deur staat is het toch even schrikken.

De laatste week van augustus werd dan ook nogmaals benut om in onderling overleg diverse afwegingen te maken, bijkomende vragen te beantwoorden, scholen, handelaars en hulpdiensten opnieuw mee te betrekken in het verhaal. Een verkeersomlegging is dan ook best voor iedereen duidelijk, wijzigt liefst niet te vaak, maar dient desondanks steeds geëvalueerd te worden. Zo bood zich zeer recent nog, vanwege het tijdelijk onderbreken van een andere opdracht, een opportuniteit aan om de lokale omlegging uit te breiden en om zo het verkeer van en naar Wenduine aan de kant Blankenberge vlotter te laten verlopen. Zo zal een tijdelijke ventweg met doorsteek aan de noordkant van de werfzone worden aangelegd waarbij het verkeer geregeld wordt door middel van driekleurige werflichten. De lijn zal tot nader order de Ringlaan blijven gebruiken via de Frans Derleynstraat om het centrum van Wenduine te kunnen bedienen. In overleg met de besturen, politiediensten en de aannemer werden hier op korte termijn dus de nodige beslissingen genomen. Op deze wijze proberen wij als bestuur gehoor te geven aan de constructieve verzuchtingen van éénieder die te lijden zou kunnen hebben onder de gevolgen van deze werken.

De zwakke weggebruikers werden in dit verhaal niet vergeten, zij kunnen het dubbelrichtingsfietspad blijven gebruiken aan de Zuidzijde van de Blankenbergse steenweg om zo hun weg via de Noordzeelaan verder te zetten richting centrum ( dit via de Langestraat ) of richting Molenhoek, Steenovenwijk en De Haan ( dit via de Dolfijnstraat, Schoolstraat, Brugsesteenweg en de Ringlaan zelf ). Deze omleiding is voorzien in beide richtingen. De fietsers uit het centrum nemen voorlopig best de Frans Derleynstraat tot het kruispunt met de Langestraat en Manitobastraat. Vanaf dat punt kunnen zij veilig hun weg verder zetten.

Klik op de afbeelding voor een groter formaat

 

 


Klik op de afbeelding voor een groter formaat

 

 

HANDELAARS EN ONDERNEMERS

Alle handelszaken in de doortocht te Wenduine blijven momenteel bereikbaar via de Kerkstraat, via de Leopold-II-laan en via de de Smet de Naeyerlaan. Voor wat betreft de aanduiding naar de handelszaken toe zijn specifieke gele werfborden geplaatst met de aanduiding ‘handelszaken bereikbaar’.

 

CONTACTEER ONS

Voor meer info inzake het project verwijzen wij u door naar de website van het Agentschap Wegen en Verkeer (www.wegenenverkeer.be/wenduine). Volg verder ook zeker de wijzigingen via sociale media zoals bijvoorbeeld gecommuniceerd door de lokale politie.

 

 

 







This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Agentschap Wegen en Verkeer · Koning Albert II-laan · 20 bus 4 · Brussel 1000 · Belgium