Copy
Nieuwsbrief voor wie werkt aan gelijke kansen in onderwijs

“Altijd dezelfden die niet komen opdagen op het oudercontact.” Misschien hoorde je het al verzuchten in de lerarenkamer. Of betrapte je jezelf op de gedachte? Denk niet te snel dat school ouders niks kan schelen. Elke ouder is betrokken. Maar dat ontdek je pas, als je ze beter leert kennen.

Haal meer uit het eerste oudercontact

Oudercontacten zijn erg waardevol. Maar ook kort en zeldzaam. Zeker in het secundair. Met de juiste formule krijg je in september al een goed gesprek met alle ouders. Ellen, klastitularis in 5 bso, vraagt ouders om een brief over hun kind te schrijven. En op busoschool Ter Beuke organiseren ze praatcafés. Want luisteren naar ouders rendeert in de klas.

Gespreksstarter nodig? Gebruik de kijklijst, beschikbaar in 9 talen.

Voer kleine gesprekjes met groot effect

“Ga maar, mama, binnen 5 minuten is het wenen voorbij.” Een kleuterjuf die ouders gerust wil stellen, laat kansen liggen om hen beter te leren kennen. Want rijke relaties met ouders beginnen bij kleine gesprekjes. Dat leert ook juf Jelke van coaches Ruben en Katrien in een nieuwe aflevering van de videoreeks ‘De klas van juf Jelke’.

Benieuwd hoe jij scoort op je relaties met ouders? Doe de zelfscan.

Leg onopvallend toch contact

Wat doe je met ouders die je nooit op school ziet? De alleenstaande moeder die dubbele shiften draait? Of de ouders van Lenn die met de schoolbus komt? Thuis over school praten, is minstens zo belangrijk. Smokkel schoolthema’s de woonkamer in. Lok een gesprek uit met schmink, stoefzakken en andere visuele ouderprikkels.

Soms helpt omdenken

Je heb gesprekjes aangeknoopt. Prikkels uitgedeeld. Geduldig geluisterd. En toch krijg je die moeder of vader niet mee. Irritaties zijn normaal. Soms helpt even omdenken. Misschien is die lastige ouder alleen maar erg betrokken, overbezorgd of onbekend met de school? Zo red jij je uit deze 5 herkenbare situaties.

Vergeet ouders niet bij meerdaagse uitstappen

Ook bij meerdaagse uitstappen zijn rijke relaties met ouders een meerwaarde. Niet alle ouders sturen hun kind zomaar mee. In haar banaba-proef keek leraar Lies Cokelaere afwisselend door de bril van leraar, ouder en leerling. Met knuffels, kookmama’s en bananendozen als koffers, bracht ze hen dichter bij elkaar.

Helpende handen voor een uitstap of activiteit, vind je met de hulpcheque.

Foto van kinderen en jongeren in de advertorial van de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat.

Reageer tegen onrecht

Bots jij op onrecht tegenover kinderen en jongeren? Contacteer de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. Gratis en discreet. Bel 0800 20808.

ANDER INTERESSANT GELIJKEKANSENNIEUWS:

  • Wil je Roma en woonwagenbewoners meer ondersteunen? Het platform Be-REYN geeft vanaf september thematische sessies en een intervisietraject.
  • Wat zeggen wetenschap en praktijk over meertaligheid in onderwijs? Ontdek het op de studievoormiddag van Welwijs in Schaarbeek (02/10).
  • Liever meertalig voorlezen? Foyer leert je werken met een digitale variant van het verteltheater kamishibai. In Roeselare (01/10) en Gent (05/10).
  • Zitten er veel nieuwkomers op jouw school? De studiedag van 11.11.11 in Schaarbeek (16/10) biedt inhoudelijke verdieping en concrete tools.
  • WIN BOEK: ‘Halal of niet?’ legt religie en regelgeving naast elkaar. Hoe ver ga jij om moslims tegemoet te komen op school? Win 1 van de 5 boeken!

Jouw mening maakt deze nieuwsbrief beter!
Wat vond je ervan?

 

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen