Copy

NIEUWSBRIEF      

  • Update bermgras
  • Riet misschien ook als grondstof
  • Ondernemers enthousiast over Dubbel Drents



De gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe (GCZWD) is ruim een jaar bezig met het project bermgras. Het gemaaide gras vanuit de berm, kan dienen als grondstof voor onder andere meubels en plaatmateriaal; voordelig voor regionale ondernemers en milieuvriendelijk.   
Uit de eerste proef bleek dat de plaat – vergelijkbaar met MDF, nog iets te zwaar was.




Een mix met riet lijkt de oplossing. In natuurgebieden de Weerribben en de Wieden is veel rietafval, dat nu vaak verbrand wordt. Samen met gemeente Steenwijkerland wil de GCZWD nu ook riet toevoegen aan bermgras. Riet is lichter, heeft een goede vezel en deze combinatie kan zorgen voor het meest waardevolle eindproduct. Voor de riettelers kan dit nieuwe mogelijkheden bieden voor hun afval en voor alle opdrachtgevers van het project biedt deze vorm van verwerking een extra perspectief. 

Deze maand start de proef om van afvalriet, bermgras en eenjarig riet plaatmateriaal te maken. De GCZW werkt daarvoor samen met meubelproducent Vepa uit Hoogeveen.
Bokashi als grondverbeteraar


Bokashi is een Japans woord voor goed gefermenteerd, organisch materiaal. Gemaaid bermgras wordt nu vaak gebruikt verbrand of verwerkt compost. Door bermgras op een andere manier te verwerken, kan het een hoogwaardige grondverbeteraar worden: bokashi. De gebiedscoöperatie is bezig met een proef om te kijken welke manier van fermenteren het beste werkt. Daarvoor zijn nu twee bulten bermgras door twee verschillende leveranciers neergezet om te kijken welke manier van fermenteren het beste werkt. Nog voor het einde van het jaar zijn de resultaten bekend.
 

Waarom dit project?

De GCZWD wil door het samenbrengen van ondernemers zoals een meubelproducent, de bouw en gemeentes die bermgras toch al hebben – meerdere producten te realiseren die bijdragen aan een circulaire economie. Het bermgras uit de regio, wordt verwerkt door bedrijven in de buurt en gebruikt door iedereen.
Daarmee creëer je meer werkgelegenheid én het hergebruik van bermgras helpt tegen de CO2-uitstoot. De cijfers zijn nog niet bekend. Maar ook daar is de gebiedscoöperatie mee bezig – samen met diverse onderwijsinstellingen.
De GCZWD staat in het kort voor:

  • Kostenbesparing door samenwerking tussen de verschillende overheden
  • Circulaire economie door verwaarding van bermgras in de regio
  • Werkgelegenheid door bijvoorbeeld grasdrogen in de regio
  • Onderwijs en onderzoek samen met regionale onderwijsinstellingen
  • Een schonere leefomgeving door het terugdringen van de CO2- uitstoot

 

Wat in Drenthe wordt gemaakt, blijft in Drenthe



 

Waar komt de boterham op je bord vandaan? De meeste voedselproducten in Nederland leggen een hele weg af. Graan wordt vervoerd naar de fabriek aan de andere kant van het land, verwerkt en met een omweg weer naar de winkel in de buurt. 

‘Het zou mooi zijn als dit hele proces gewoon in de regio kan blijven,’ vindt Jan van Goor van de Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe. De GCZWD heeft samen met een aantal boeren, bakkers en een molenaar rond het Drentse Aa-gebied het Dubbel Drentse streekbrood gerealiseerd.
Maar dat zou voor heel Drenthe mogelijk zijn, vindt de GCZWD en niet alleen voor brood. Drentse uien bijvoorbeeld worden nu in Zeeland of Rotterdam geschild. Met de zogenaamde korte voedselketen wil de GCZWD zorgen dat wat in Drenthe wordt verbouwd, ook in Drenthe blijft. De samenwerking, die dan ontstaat, verbindt ondernemers in de regio. Economisch gezien kan het ook werkgelegenheid opleveren en dat is weer van belang voor de leefbaarheid. De GCZWD is daarom op zoek naar nog meer mogelijkheden om samen te werken met regionale ondernemers en met succes.  

Ondernemers gaan voor Dubbel Drents

‘Een aantal Drentse ondernemers hebben al aangegeven enthousiast te zijn over dit idee en willen ook meewerken.’ Zegt Van Goor. ‘Dat is weer een mooie stap vooruit. Want zo kunnen ook meerdere producten aanhaken. Bijvoorbeeld de veldboon die nu wordt verbouwt door een akkerbouwer in Zuidwolde. Dit meel is zeer eiwitrijk en kan toegevoegd worden aan vlees, dat scheelt in de vleesproductie. Maar het meel van deze boon, kan ook toegevoegd worden aan brood of bijvoorbeeld pannenkoekenmeel. In Zuidwolde is inmiddels een goede oogst binnengehaald, de grondstof is er nu zijn we nog op zoek naar verwerkers.’
De gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe verbindt onderwijs, overheid en ondernemerschap in de regio. Het doel is om innovaties tot stand brengen, de te economie stimuleren, dorpen en buurten leefbaar te houden en ons gebied nog aantrekkelijker maken om te wonen, werken en ondernemen.

Voor meer informatie of bij interesse kunt u contact opnemen via info@gczwd.nl

 
Read More
Copyright © 2018 Gebiedscoöperatie Zuidwest Drenthe, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp