Copy
REKRUTTERING: 7 tips til at blive flere ledere!
Åbn emailen i din browser

Sådan bliver I flere ledere!


Kære gruppeleder, afdelingsleder, divisionschef eller bestyrelsesformand i Det Danske Spejderkorps.
 

Det er sjovt at være leder. Men det er endnu sjovere at være mange ledere!

Selvom det indimellem kan virke svært at knække koden, er lederrekruttering hverken umuligt eller et hemmeligt magisk trick. Det er derimod et spørgsmål om at have det som fast fokus i hele ledergruppen, hele tiden. 

Her kommer 7 tips til at få nye kræfter med i jeres lederfællesskab. Hvor mange af dem bruger I nu?
Fik du set den ny  film om at være spejderleder?

For et par uger siden kom en ny PR-film om at blive leder. Har du set den? Ellers kan du finde den på facebook.com/spejder
1) Husk at lederrekruttering er en løbende proces

Lederrekruttering bør I ikke kun fokusere på én gang årligt, eller den dag, I mangler hænder. Ligesom at planlægge aktiviteter og ture, er det noget, I bør fokusere på hele tiden.

Prøv derfor løbende at identificere potentielle ledere. I kan fx gøre som Ballerup Spejdergruppe og lave en liste over interessante forældre, kolleger og naboer.
2) Plant et frø, og vent på det spirer

Når I har fået Jonas' mor i tale, så styrk relationen lidt efter lidt. Spørg først om hjælp til små konkrete opgaver, og byg så løbende på med mere ansvar. Det er de færreste, der bliver ledere overnight! Det handler om at tilbyde nye ledere små smagsprøver

Har Jonas' mor kun tid til at hjælpe på hytteturene, så tag imod hjælpen med kyshånd. Måske ændrer det sig i fremtiden?
3) Dyrk jeres lederfællesskab

Det skal være sjovt at være leder. Og potentielle ledere skal kunne se og mærke, at det er sjovt!

Tag en snak om, hvad der gør jeres lederfællesskab attraktivt at være en del af. Kan I ikke komme på noget, bør I overveje at dyrke jeres voksenfællesskab mere. 

I kan fx tage på tur sammen, tage Shelty-mærket, lave en madklub eller noget helt fjerde. Har I det sjovt sammen, er det noget, andre også kan mærke! 
4) Intet slår den personlige henvendelse

Det er en god idé at dele flyers ud, hænge plakater op i brugsen og annoncere på Facebook. Men ingenting slår den personlige henvendelse.

Invester tid i at opbygge gode relationer, sørg for at I virker attraktive, og sørg for at vise mulighederne for at deltage så konkret som muligt.

Personen, der rekrutterer, skal gerne være en person, som den potentielle leder kan spejle sig i. Når man skal forberede sig på den personlige kontakt, kan man fx øve elevatortalen.
5) Giv jeres fælles fortælling et eftersyn

Mange grupper har på hjemmesiden en beskrivelse af, hvad det vil sige at være spejder. Men få har en beskrivelse af, hvad det vil sige at være leder.

Prøv at gå jeres hjemmeside, Facebook m.m. igennem. Hvis man er potentiel leder uden særlig spejderviden, hvilket indtryk får man så af gruppen og jeres lederfællesskab?

Har I et synligt sted på jeres hjemmeside, hvor I forklarer om, hvad det vil sige at være leder? Hvad det kræver? Og hvordan man kommer med? Hent en færdig tekst her.
6) Pas på med at skelne mellem "forældreledere" og "rigtige" ledere

Forestil dig, at du er til et bryllup, hvor gæsterne deles op i de rigtige venner og de andre venner. Det lyder ikke megahyggeligt, vel? På samme måde giver titlen "forældreleder" nok ikke Jonas' mor lyst til at tage mere ansvar: Nej, båltænding må hun hellere overlade til de "rigtige" spejderledere.

Det kan fint give mening at skelne mellem fx "spejderledere" og "forældrehjælpere", hvis det er to forskellige og veldefinerede roller. Men hvis det kun dækker over, at nogle er forældre, og andre ikke er, kommer I til at skabe et A- og B-hold.

Prøv at arbejde med en mere fleksibel lederdefinition, hvor man kan bidrage på flere niveauer. Så får I nemmere gode ressourcer blandt forældre i spil. Og I undgår, at man føler sig på B-holdet ved "bare" at være "forældreleder".
7) En god modtagelse er halvdelen af rekrutteringen

For mange nye ledere er det en fremmed verden, de træder ind i. Selvom de måske var spejdere som barn, ved de ikke, hvordan det er at være leder i jeres gruppe.

Sørg for jævnligt at lave en forventningsafstemning. Og vær sikker på, at de nye ledere ved, hvem de skal spørge, og hvor de kan finde hjælp.
Flere tips til lederrekruttering

Vil du have endnu flere tips til at rekruttere nye ledere, eller få forældrene mere i spil? Så se herunder:
'Er DU vores nye spejderleder?' Se filmen om at blive spejderleder her.
Hvorfor får jeg denne mail?
Dette nyhedsbrev er sendt til alle gruppeledere, afdelingsledere, divisionschefer og bestyrelsesformænd i Det Danske Spejderkorps. Har du ikke længere en af disse funktioner, så husk at opdatere din info i Medlemsservice.  
Følg Det Danske Spejderkorps på Facebook
Copyright © 2018 Det Danske Spejderkorps, All rights reserved.