Copy
Möt Carola Lissel och Matti Schvili i oktober Nyhetsbrev

I denna månads nyhetsbrev intervjuar vi Carola Lissel, VD på VISMA Software och Matti Schvili, VD och grundare av inContext.

OKTOBER 2018

"Att kombinera seniora och unga på ett vinnande sätt skulle göra oss mindre sårbara för det magra rekryteringsklimatet i vår bransch"

   
Carola Lissel är VD på VISMA Software och sitter i ett flertal styrelser.

Berätta lite kort om din bakgrund och vägen till den roll du har idag
När jag var yngre drev jag eget bolag med två vänner inom kappseglingsbranschen.  Under dessa 8 år lärde jag mig grunderna kring vad som påverkar en verksamhet, vad personal tillför i möjligheter och utmaningar, att det är viktigt att hugga i och att allt går!

1996 började jag på Visma för första gången och tog mig snabbt igenom ekonomiavdelningen, support och en kort karriär som IT-konsult för att sedan landa inom sälj och partnerutveckling samt marknadsföring. Efter 9 år ville jag se vad som fanns på utsidan och också utöka min kunskapsplattform ytterligare. Därför genomförde jag tre kortare uppdrag på olika bolag under fem och ett halvt år, vilket gav mig mer internationell erfarenhet. 2009 lockades jag tillbaka till Visma som ansvarig för försäljning och product management och 2012 blev jag vd för Visma Software AB.

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
Som ledare upplever jag mig själv som informell, med starkt driv mot innovation och att utmana det vedertagna. Att vara ledare är mer en resa än ett tillstånd. Om man skulle fråga de som arbetat tillsammans med mig skulle de tillägga tuff och övertygande. Humor är viktigt för mig. Jag behöver få skratta och vara "oseriös" i små portioner också.

Vad värderar du mest som ledare och hur visar det sig i vardagen?
Förmågan att kunna samt orka driva förändring och utveckling. Hur får jag andra att se vad jag ser och att tro på en ny idé? I IT-branschen i dag, med den höga förändringstakt som är, blir exekvering avgörande. Idéer är bra men exekvering är allt!  Via att arbeta med "Objectives & Key Results", så kallad OKR, så kan vi synliggöra vision kopplad till mål och aktiviteter på ett mer engagerande sätt. Nyckeln är att få med sig teamen!

Varifrån hämtar du din energi och inspiration?
Inspiration hämtar jag faktiskt från att träffa kunder och prata med kollegor i möten. Det är när vi pratar om saker som jag får inspiration och idéer. Det är i dessa stunder jag blir varse ett nytt sammanhang, kan koppla ihop två problem till en möjlighet, inse att det ger en ny effekt när man tillför en viss typ av kompetens till ett nytt område osv. 

Vad brukar stjäla din energi?
När man hamnar i diskussioner med andra där "JAG" är ett centralt begrepp och rädslan för det okända håller nyfikenheten tillbaka. 

Hur skapar du energi för din omgivning?
Med humor och genom att sprida goda historier! Men också en "can-do" anda och epitetet: "The person who says it cannot be done should not interrupt the person doing it"

Vilka 3 råd skulle du ge till dig själv så att ditt ledarskap blir ännu bättre?

  • Fundera på vad du är bäst på och delegera bort andra saker. Som vd måste du inte vara inblandad i alla operativa områden.
  • Formalisera och följ upp när det blir problem
  • Vakta på balansen mellan interna och externa möten
Fram till nu, vad har varit din största utmaning som ledare och hur har du hanterat den?
Viljan att finnas tillgänglig för alla och allt.  Det är omöjligt i vår verksamhet men jag har fortfarande en för hög ambition där.  Jag är ganska stresstålig men har också ibland en övertro till vad man klarar av 

Vilka utmaningar ser du kommer framåt?
Tidigare sökte man ofta medarbetare med lång erfarenhet men i dag kallas det "ryggsäck" och vi föredrar ibland de yngre. Utbildningarna har blivit så mycket bättre och de ungas vilja att hitta lösningar passar med vår höga förändringstakt så de får ibland en fördel på arbetsplatsen. Att kombinera seniora och unga på ett vinnande sätt skulle göra oss mindre sårbara för det magra rekryteringsklimatet. Båda behövs! Idag hindras många bolags tillväxt av resursbrist.

Vad är du mest stolt över i ditt ledarskap hittills?
Jag tror att jag har drivit in både ett säljfokus och ett starkare kundtänk i verksamheten. Detta ser jag att vi har vunnit väldigt mycket på och i ett modernt bolag är det viktigt att detta syns på utsidan också.  

Vilka 5 råd skulle du ge till dina medarbetare för att få ut det bästa ur dig som ledare?
  • Tänk till ordentligt och kom med lösningsförslag inte bara problem 
  • Bidra med idéer och innovation.  
  • Föreslå saker som DU vill göra i stället för sånt som du vill att NÅGON annan skall göra -mycket lättare att få igenom.
  • Be mig hjälpa dig med prioriteringen om jag har kommit med "för många saker" så släpper stressen 
  • Skriv inga långa mail till mig.
Hur leder du dig själv?
Kanske lite dåligt. Arbetstiden går åt till möten och kvällarna till jobb. Jag försöker fånga upp det viktiga och få det gjort. Kunder och ledningen är högsta prioritet.

Vad vill du åstadkomma långsiktigt med ditt ledarskap?
Massor! Ännu högre tillväxt, nöjdaste kunderna på marknaden, mest engagerade medarbetarna och som älskar att jobba hos oss. Om digitaliseringens mål är noll (dvs "no touch") så ser jag på mitt ledarskap på samma sätt. Att göra mig själv "obehövlig" med risk för att det är ett påhittat ord. 

Vilka 3 råd skulle du vilja ge dig själv i början av din ledarkarriär, med de erfarenheterna du har idag?
  • Någon borde verkligen sagt åt mig att alla inte tänker och känner lika - vilket jag trodde i mina unga år.
  • Att drivkrafter kan vara vad som helst och denna info behåller folk i sina privata "rum". 
  • Att man inte behöver leda "by example" utan att det ibland är bättre att leda bakom teamet och skapa förutsättningar och ta bort hinder! 

Om du tvingades byta bana, vad skulle du då göra?
Några högoddsare är att antingen driva våffelstuga i fjällen eller bli copy writer...men det troliga är väl att jag blir konsult framöver. 

Vad önskar du att man minns starkast av ditt ledarskap?
Att jag var en krigare med starkt driv och engagemang och att vi hade kul! 

"Mitt motto är att 'allt är chefens fel'"


 


Matti Schvili är VD och grundare av inContext, ett snabbväxande konsultföretag inom utvecklande industrin.

Berätta lite kort om din bakgrund och din resa som entreprenör
Redan som 12-åring jobbade jag på ett tivoli som kom till vår stad, Landskrona, varje valborgshelg. Där byggde och körde jag och min tvillingbror karuseller. Sen, när jag var 15, startade jag ett företag som delade ut frukostbullar till privatpersoner. Varje lördag och söndag började jag klockan 04.00 på bageriet. Samtidigt som jag studerade på högskolan så jobbade jag heltid som taxichaufför.

Kort kan sägas, att min höga arbetsmoral lagt den största grunden till mitt entreprenörskap. En föreläsare på Handels sa en gång; anledningen till att de flesta misslyckas, är att hemligheten till framgång går maskerade i blå kläder och kallas "arbete".
 
Eftersom jag flyttade hemifrån vid 17 års ålder, då jag fortfarande gick i skolan, hade jag inte mycket pengar. Under ett antal månader hade jag inte råd att köpa träningsskor utan fick springa barfota. Ett starkt minne är när jag springer barfota i regnet förbi Örenäs slott och jag tänker; en dag ska jag köpa det slottet.
 
Vad var det som gjorde att du startade bolaget?
Efter 6 år som konsult hos de flesta av landet större industriföretag, där jag tagit fram arbetssätt för att effektivisera deras utvecklingsprocesser, ansåg jag mig se hur man skulle kunna bedriva företag betydligt effektivare än vad jag såg omkring mig. Stephen Covey's teorier om värderingsstyrt ledarskap var också något jag ville prova och se om starka värderingar kan ge ett företag framgång.
 
Vilka är fördelarna, och eventuella nackdelar, med att vara entreprenör och ledare?
Fördelar är absolut att det ger fulla frihetsgrader att utforska och uttrycka sina förmågor. Nackdelar skulle jag säga är allt annat man får välja bort, som relationer och sömn.
 
Vilka ledord vill du att ditt ledarskap ska omfatta?
Integrity (det svenska ordet “integritet” är numera förväxlat med personlig integritet). Att allt man gör och säger, till alla och i alla situationer, hänger ihop och är integrerat till en stabil och tydlig övertygelse.
 
Ärlighet. En absolut ambition jag har är att inte ha några som helst hemligheter för någon, och jag har nog kommit bra nära. Dock skyddar jag andras hemligheter och är en bra och trygg lyssnare.
 
Vad gör du för att inspirera som ledare?
Genom att själv varje dag försöka åstadkomma stordåd och uppmuntra andra att också göra det.
 
Vad inspireras du själv av?
Människor som är riktigt, riktigt bra på något och samtidigt bär på en ödmjukhet följer jag som om jag vore trollbunden av älvor. Det kan vara allt från en kypare som kan sin meny till en djupt kompetent kollega som tar sig an en nyanställd.
 
Vilket har varit din hittills största utmaning som ledare och hur tacklade du den?
Varje gång företaget har kommit in i en ny fas har jag varit tvungen att som ledare uppfinna mig själv på nytt. För varje ny fas har jag helhjärtat och ödmjukt erkänt min okunskap och tålmodigt gjort fel på fel för att varje gång lära mig något nytt för att sen göra fel igen. Det har bidragit till en lärande spiral. Varje år blir cirka 4000 företag Gasellföretag men färre än 10 blir det 5 år i rad. Vilket vi ser ut att bli. Det viktigaste jag har anammat de senaste åren är att ha riktigt duktiga personer omkring mig. I praktiken är det de som är orsaken till vår framgång.
 
Vilka är dina starkaste värderingar och hur visar de sig i vardagen?
Unleash potential. Jag föddes som en skrämd grabb och vågade knappt prata med andra människor innan jag blev vuxen. Det berövade min ungdom nästan allt som hör livet till. Men det har också gett mig förmågan att se igenom andras yttre begränsningar som de har lagt på sig själva. Eller som andra har lagt på dem. Med den makt jag nu har att påverka andras liv, vill jag få så många som möjligt att bryta sig loss från den här typen av begränsningar och släppa lös sin fulla potential. Redan när vi hade 10 anställda så anställde jag en coach, vars enda uppgifter är att stötta allas personliga utveckling.
 
Vilka 5 råd skulle du skulle du ha velat ge dig själv i början av din ledarkarriär, med den vetskap du har idag?

  • Fokusera. Anta utmaningen att inte uppfylla allas förväntningar på dig och företaget, utan välj bort och fokusera på ett antal få saker som du vill att företaget ska bli riktigt bra på.
  • Människor växer med ansvar. Mitt initiala behov att ha full kontroll på verksamheten hämmade människor och inte minst företaget. Var istället tydlig med de värderingar och principer du vill att företaget ska stå för och vilka mål ni ska uppnå.
  • Ta ansvar för alla dina egna känslor. Det är inte andras ansvar, vad du känner.
  • Olikheter är en styrka. I början trodde jag att alla måste vara som jag.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit som ledare?
De jag har gett chansen att få flyga och som tagit den chansen.
 
Vilket är det mest utmanande i att utveckla sitt eget ledarskap?
Att ständigt lära känna sig själv. Mitt motto att "allt är chefens fel" kräver att alla utmaningar följs av en djup rannsakning för att de ska kunna hanteras och sen inte upprepas. Det effektivaste sättet till att undvika utmaningar i ledarskapet, är att anställa duktiga och mogna kollegor som är olika och samtidigt står för våra värderingar.
 
Vilka 3 råd vill du ge till människor som vill satsa på att bygga en egen verksamhet?
  • Fundera först på om du tycker att det är värt att offra den tid det kommer att krävas.
  • Var alltid ärlig. Mot dig själv, dina anställda och dina kunder.
  • Lär dig redovisning. Utan den förståelsen lyckas du aldrig. Affärsmodellen är viktigast. Jaga kostnader. Men unna er alltid att fira en framgång.

 
Vad har du kvar att utveckla i ditt bolag och som ledare?
Inspirera från scen. Fram till nu har mitt bidrag varit mycket att själv utföra saker och i mina enskilda samtal. Men nu går vi in i en fas där det är viktigare hur jag kommunicerar och inspirerar.
 
Vad skulle du aldrig kompromissa om när det gäller ditt eget ledarskap?
Någon som har gett sitt engagemang åt företaget är jag trogen in i döden.
 
Om du tvingades att välja en annan bana, vad skulle du välja då?
Jag tror att mina lärdomar, som uppenbart har skapat goda resultat, skulle kunna vara till gagn för andra bolag. Antingen som styrelsemedlem eller ägare.
 
Vad vill du kunna se tillbaka på den dag du kanske bestämmer dig för att göra annat?
Likt en förälder vill se sitt barn växa upp och utrusta det för livet, för att sen klara sig själv. Så vill jag se mitt företag klara sig själv - moget klappa mig på axeln och säga; "Låt oss ta hand om det här nu."
 
Vad vill du att andra ska minnas av dig som ledare?
Att jag trodde på dem och att det bidrog till att de växte som människor.

 


 

Vill du bli ytterligare inspirerad kring hur du kan utveckla ditt ledarskap och få din organisation att både prestera och trivas bättre genom att nyttja sin fulla potential? Ta kontakt med daniel.brodecki@performancepotential.se redan idag.

 

AKTUELLT

  • Vi har precis påbörjat planeringen för vår årliga undersökning PotentialBarometern som syftar till att analysera hur organisationer faktiskt agerar i förhållande till vad de säger när det gäller värderingar, kultur och potential. Undersökningen kommer att gå ut i början av 2019 och resultatet presenteras under våren. 
  • Till de kunder som önskar, kommer vi inom kort att löpande börja skicka ut tips på hur man kan använda sig av sitt ArbetsrelateratDNA™ i vardagen. Syftet är att ge en extra hjälp till att nyttja sin potential till fullo.
  • Nya kunder denna period fortsätter inom forskningsvärlden, mjukvara inom IT-branschen, samt produktutveckling inom administration och kontor.
  • Lyssna till våra kunders berättelser här eller på vår hemsida, om hur de når konkret affärsnytta genom samarbete med oss.
  • Vill ni veta mer om hur våra kunder använder vår metod, kontakta gärna daniel.brodecki@performancepotential.se


EVENT & aktiviteter

  • Den 25 oktober hade vi ett seminarium med rubriken: "HR som kommunikatör och kulturbärare" som gästades av Hanna Brogren, VD på Sveriges Kommunikatörer. Läs mer här. Det blev väldigt uppskattat, varför vi kommer att upprepa detta i november månad igen.
  • Aktuella events och händelser finns alltid på vår hemsida  under INSPIRATION eller via LinkedIn och facebook.
LÄSTIPS
  • Vår Facebook-sida. Aktuell trendspaning och inspiration inom kompetensförsörjning.
  • Följ oss också på LinkedIn.
  • Följ vår VD's blogg: Tankar om Ledarskap. Läs mer här.
  • PerformancePotential på Twitter.

TACK FÖR ATT DU PRENUMERERAR PÅ VÅRT NYHETSBREV!
Du får vårt Nyhetsbrev eftersom du är kund till oss eller har träffat oss i olika sammanhang. Vi uppskattar verkligen att du följer oss och hoppas att du är nöjd med innehållet vi levererar varje månad. Om du skulle vilja avregistrera dig från vårt Nyhetsbrev gör du det här eller på länken längst ner på sidan.

Om du av någon anledning inte vill att vi längre ska ha möjlighet att inneha de kontaktuppgifter du gett oss och därmed tar bort email, telefonnummer etc. ur våra system helt, vänligen skicka ett mail till info@performancepotential.se

     

Kontakta oss

phone.png08 - 411 26 00 mail.pnginfo@performancepotential.se fb.pngBesök vår Facebook-sida twitter.pngFölj oss på Twitter

Vi levererar Potential Management för den professionella världen. Via vår Preferensanalys™, matchar vi VerksamhetensDNA™ med individers ArbetsrelateratDNA™ för att skapa tydliga förutsättningar för hur en organisation och person kan bli mer framgångsrika och produktiva tillsammans. Vårt verktyg ökar kundnytta, prestation och produktivitet, och används i kretsloppet för Affären, Medarbetarna och Kompetenspusslet. Vi säkerställer att din organisation nyttjar sin potential till fullo.

I november månads nyhetsbrev intervjuar vi Jesper och Joakim Rahmqvist, VD respektive försäljningschef på Eric Rahmqvist AB och Thomas Jakobsson, VD på Office Sverige.

Vill du veta mer om hur du konkret kan öka dina möjligheter att få strategier och mål att uppnås? Ta kontakt med oss om den moderna formen av Potential Management och hur vår Preferensanalys™ genomförs genom, VerksamhetensDNA™ och ArbetsrelateratDNA™. Maila gärna till: daniel.brodecki@performancepotential.se