Copy
Bekijk deze nieuwsbrief in je browser

Het ABC model: feedback geven doe je zo!

Beste <<Naam>>,
Doormiddel van het ABC-model uit de toegepaste gedragsanalyse leer je op een hele handige manier hoe je ervoor kunt zorgen dat mensen om je heen gewenst gedrag vertonen. De B in dit model staat voor Behavior, het Engelse woord voor gedrag. De A staat voor Antecedent, hetgeen aan het gedrag voorafgaat. En de C staat voor Consequentie, dat wat na het gedrag komt.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Consequenties veel meer invloed op toekomstig gedrag hebben, dan de Antecedenten. En wat blijkt: we besteden maar liefst 80% aan A terwijl uit onderzoek blijkt dat we juist 80% aan C moeten besteden en maar 20% aan A. We zijn dus veel te veel bezig om van tevoren te vertellen hoe iemand zich moet gedragen (A) en besteden te weinig aandacht aan het geven van feedback (C).
Daarnaast is het ook nog eens veel effectiever om achteraf te belonen bij gewenst gedrag dan negatief gedrag te bestraffen. Volgens het ABC-model dien je negatief gedrag zelfs te negeren.

Je kan op drie verschillende manieren belonen: 

  1. De natuurlijke beloning. Dat is bijvoorbeeld de wind mee hebben, dat de zon schijnt op je verjaardag, of dat je je op een andere manier door het universum even op handen gedragen voelt.
  2. De materiële beloning. Het woord zegt het al: dit is een beloning in de vorm van cadeautjes of geld.
  3. De sociale beloning. Deze beloning kan gegeven worden in de vorm van complimenten of applaus voor iemands gedrag of inzet.

De sociale beloning blijkt uit onderzoek het beste te werken. Daarbij is het bij alle vormen van belonen van essentieel belang dat je van tevoren uitzoekt wat voor een beloning de persoon in kwestie fijn vindt en je dus geen paardenposter geeft aan een voetbalfan.

Door het ABC-model structureel toe te passen verdwijnt negatief gedrag en neemt gewenst gedrag toe. Stel je wilt graag dat je partner boodschappen doet: dan geef je een boodschappenlijst mee (A) je partner doet de boodschappen (B) en komt vervolgens thuis met de boodschappen (C). Volgens het ABC-model is het nu het moment voor de beloning, want daardoor is de kans groot dat je partner in het vervolg vaker boodschappen wil doen. Het feit dat je partner bijvoorbeeld het pak melk is vergeten negeer je compleet, want er is wel inzet en gewenst gedrag vertoond!

Het ABC-model geldt voor iedereen en zeker voor kinderen. Daarom heb ik speciaal voor alle opvoeders onder ons twee keer een NLP & Kids Awareness sessie georganiseerd in september, en dat bleek een groot succes. Zodoende heb ik besloten om deze training nogmaals te geven op zondag 18 november.
Wanneer je geïnteresseerd bent klik dan hier voor alle verdere informatie.

Tevens heb ik een NLP Practitioner ontwikkeld speciaal voor alle opvoeders en hoe je met NLP kinderen beter kunt ondersteunen. Wil je meer weten over de Licensed NLP&Kids Practitioner opleiding, klik dan hier.

Warme groet,
Briseïs Scheiner

Enneagram
Coaching
Training
Email
Website
Twitter
Facebook
Instagram
LinkedIn
Copyright © 2018 Briseïs Scheiner Trainer Coach, Alle rechten voorbehouden


Wil je de manier waarop je deze nieuwsbrief ontvangt wijzigen?
Je kunt je voorkeuren hier updaten of je uitschrijven van deze maillijst.

Email Marketing Powered by Mailchimp