Copy
Nieuwsbrief 24 | DORIENDAVID | Figuurlijk gesproken | A Coat Of Many Colors (okt. 2018)
View this email in your browser
Deze editie | Nieuw in de DD collectie | Prinsjesdag 2018 | Klantenfoto's | Fotoshoot van een student fotografie| Blog van David | DD Klasieker |  www.doriendavid.com


A Coat Of Many Colors


 

Nieuw in de collectie

Na een lange hete zomer is het tijd voor de herfst, een seizoen waarin de kleuren van de natuur een hoofdrol spelen.
Zijden strik-top met wijd organza zijden rokje met tule er onder

Deze Nieuwsbrief heet A coat of many colors, de titel van een beroemde song van de Amerikaanse zangeres Dolly Parton. Ze groeide op in Tennessee in een gezin met 12 kinderen waar heel weinig geld was. Haar moeder maakte een jas voor haar van allerlei kleuren gekregen stofresten. Uiteraard werd ze daarmee geplaagd maar ze droeg hem met trots, de song is daar een bewijs van..
Ook in Nederland was het in de (nog niet zo welvarende) vijftiger en zestiger jaren niet ongebruikelijk dat moeders kleding maakten voor de kinderen. 

Wijzelf zijn onze carrière in de zeventiger jaren begonnen met wat wij noemden 'applicatie-kleding'. We combineerden verschillende stoffen tot een spannend geheel. Het idee werd geboren uit creativiteit en inventiviteit maar het was ook roeien met de riemen die je hebt.
Bij de DORIENDAVID Klassiekers aan het eind van de Nieuwsbrief hebben we wat voorbeelden hiervan opgenomen. 

Mensen zijn vaak blij verrast als ze onze kleding, onze stoffen en onze kleuren zien en noemen het een verademing in vergelijking met collecties elders die over het algemeen een eenvormig kleurenbeeld laten zien.
We werken heel graag met de meest fantastische kleuren en voelen ons nauwelijks beperkt door mode kleuren of trends. 
Ook in deze Nieuwsbrief zul je een aantal kleurrijke creaties zien van Dorien, zowel bij de nieuwe ontwerpen als bij de foto's van klanten.

Maar we beginnen met foto's van Prinsjesdag 2018, gevolgd door een impressie van foto's die Frederique Buitelaar, een studente van de Vakschool voor Fotografie, gemaakt heeft van een aantal van onze ontwerpen voor een school-opdracht. Daarna volgt de vaste rubriek van de klantenfoto's en de column/blog van David sluiten we af met de DORIENDAVID klassieker.
David's blog gaat deze keer over onze bezoeken aan een tweetal mode-exposities, een in Malaga, Spanje en een in de Kunsthal in Rotterdam (Viktor&Rolf).
 

Prinsjesdag 2018

Ook dit jaar hadden we weer de eer het Rotterdamse Tweede Kamerlid Salima Belhaj van de D'66 fractie te kleden voor Prinsjesdag. 
Behalve de combinatie van rok en top hadden we ook plezier in het ontwerpen van van het hoedje/fascinator. 

 

De fotoshoot

Frederique Buitelaar, een studente fotografie,  kwam spontaan onze studio binnen en vroeg of ze kleding van ons mocht fotograferen voor een schoolopdracht.
Omdat we daar in het verleden goede ervaringen mee hebben gehad, namen we de gok en stemden toe.
Onderstaand wat fragmenten van haar shoot.
Fragmenten van de shoot van Frederique Buitelaar
Foto's van klanten
Klantenfoto's zijn een belangrijk en veel bekeken gedeelte van onze Nieuwsbrief.
Soms sturen klanten ze direct na de gelegenheid, soms pas veel later. De binnenkomst is onregelmatig.

Dit keer openen we met foto's van Sanneke. In de vorige Nieuwsbrief plaatsten we de van achter genomen foto van haar. We kregen vragen hoe de voorkant van de jurk er uit zag. Vandaar dit tweeluik.
Klant Sanneke foto van voor- en achterkant van de jurk

 
Klant Alies tijdens haar urban bruiloft

 
Klant Jenny

 
Annetje met partner en daarnaast foto van klant Nieneke



Column van David

 

Een expositie in Malaga en de expositie van Viktor&Rolf in de Rotterdamse Kunsthal

 

Vooraf

In de maand september worden we altijd getrakteerd op diverse modebijlagen en themanummers in de geschreven media.

Als je werkzaam bent in de mode heeft dit natuurlijk je aandacht.

Als je toch al niet zo’n positief beeld hebt van de modewereld kan dat in deze periode licht bevestigd worden.

Je kan veilig stellen dat mode de meest vervuilende industrie ter wereld is waar alleen lippendienst bewezen wordt aan het begrip duurzaamheid. Bovendien is uitbuiting van werkenden aan de orde van de dag.

In het Volkskrant Magazine (8 september 2018) dat over mode gaat, schrijft Bregje Lampe in een artikel over Virgil Abloh (hoofd-ontwerper mannenkleding bij Louis Vuiton) dat hij op een bepaald moment zo echt is en vervolgt: ‘Want echt is een zeldzaamheid in de modewereld’.

Abloh lijkt zelf echter de belichaming van de uitholling van de modewereld. Hij is geen ontwerper en is daar ook niet voor opgeleid. Hij is groot geworden door een gave van het goed kunnen ‘branden’ een product of persoon in de markt zetten. In het VK magazine van een week later schrijft 'stijlpastor' Arno Kantelberg over de grote liefde van hedendaagse boefjes (hij noemt Otto Klaas) voor dit soort kleding (van merken als van Abloh). De volgende zinsnede in zijn stukje wil ik de lezer niet onthouden:.....'een collectie die de afslag Smaakvol weliswaar kort na vertrek heeft gemist, maar desalniettemin prijzen rekent alsof we te doen hebben met een leerling van Rembrandt'.

Marketing en labeling (opvallende logo’s overal op) kan Abloh als geen ander. Het recept lijkt te zijn: flirt met streetfashion en kopieer losjes (in genoemd artikel heet dit 'citeren' uit het werk van anderen) de ontwerpen van echte ontwerpers en zorg vooral dat je in het juiste netwerk zit.

Maar dichter bij huis gebeurt hetzelfde. Pas lazen we een interview van een Rotterdamse die een eigen label was begonnen. Patroon tekenen deed niemand meer, zei ze. Een nieuw ontwerp bij haar ontstond door een leuk kledingstuk van een ander merk te voorzien van een aantal nieuwe ‘features’, het op te sturen naar een confectie fabriek in het buitenland en het te voorzien van het eigen label.

De manier waarop wij werken: eigen idee, eigen ontwerp, eigen patroon, eigen vervaardiging lijkt in gevaar te komen.
Gelukkig is er nog altijd een groep mensen die wel ontwerp, kwaliteit en ambacht kunnen waarderen Een reden temeer voor ons om inspiratie op te blijven doen op straat en in musea. 

 

Het auto- en modemuseum in Malaga

Klassieke iconische auto's, mode (waaronder hoeden) en kunst
 

De meeste mensen zullen naar Zuid Spanje gaan vanwege het weer, het landschappelijk schoon en wellicht de gastronomie. Maar ook architectuur en kunst lonken en zijn toeristentrekkers. Dit geldt zeker voor Granada, Sevilla en Cordoba. We ontdekten dat ook Malaga hoge ogen gooit op deze gebieden.

In Malaga zijn verschillende interessante musea. Wij bezochten het Carmen Thyssen Museum voor moderne kunst en het museum van Automobielen en mode (er is ook nog een Picasso museum).

In beide musea was het rustig en hadden we alle tijd om de collecties te bekijken. Bijgaand volgt een impressie van ons bezoek aan het museum van auto’s en mode.

Het Automobiel museum ( Museo Automovilistico de Málaga) is geopend in 2010 en gevestigd in de gerenoveerde zijvleugel van een oude tabaksfabriek (de locatie is plaatselijk bekend als La Tabacalera). In dezelfde expositieruimte wordt ook mode getoond. Een rijke Portugese textiel-industrieel verzamelde in navolging van zijn vader de mooiste en meest karakteristieke klassieke auto’s.

We waren geïnteresseerd want een museum met bijzondere auto’s (van oldtimers tot hedendaagse uitdagende ontwerpen en concepten) en mode is geen alledaagse combinatie maar wel een heel spannende.

Eerlijk gezegd lijkt het er wel op dat het aanvankelijk een automuseum was waar iemand gedacht heeft dat een lardering met mode interessant en aantrekkelijk zou zijn en - niet onbelangrijk - goed voor de bezoekersaantallen. Aan de andere kant was - zoals gezegd - de Portugese eigenaar van de auto verzameling een textiel-baron, dus wie weet.

Maar het geheel is in ieder geval Toys for boys and eye candy for girls, zoals ik ergens las. De auto’s waarschijnlijk vooral voor mannelijke bezoekers en de mode voor de vrouwen.

De auto’s staan dominant opgesteld in een moderne, sobere ruimte en zijn ‘thematisch’ gegroepeerd met voorbeelden van kleding uit een bepaalde tijd.

Beroemde Jaguar modellen met wat mode er tussen opgesteld

Het oudste voertuig (een Amerikaanse Winner) is van 1897 en is duidelijke afgeleid van een paardenkoets. De allernieuwste aanwinsten zijn voertuigen die andere dan fossiele brandstof gebruiken.

Ook de beroemde eigenaren worden genoemd denk aan staatshoofden, bekende miljonairs en publieke figuren als Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor, Elvis Presley, Marlene Dietrich, John Lennon en Evita Peron. Versieringen met edelmetaal, bijzondere interieurs met  bekledingen van struisvogel- en nertsen bont, kostbare houtsoorten, paarlemoer-dashboard, ivoren en zilveren handvatten, swarovski’s en kristallen zorgen voor de nodige bling bling. Het zal niet verbazen dat extravagantie en bescheidenheid hier op gespannen voet met elkaar leven.

Thema’s zijn bijvoorbeeld Belle Epoque (tijdperk tot Eerste Wereldoorlog), The Golden 20’s (ook wel ‘The Roaring Twenties’ genoemd), Art Deco, Popular Cars, Design Cars, Dream Cars (Amerikaanse óver the top cars’ waaronder vooral Cadillacs), The Alternative Energies etc.

Toelichting over de auto en de mode en soms wat anekdotes staat steeds op twee bordjes met informatie in het Spaans en Engels. https://www.youtube.com/watch?v=sxr7_Lg0_4o

Voor wat betreft de mode is er getracht om de evolutie van Haute Couture in de 20e eeuw te tonen met bekende namen als Dior, Galliano, Chanel, Schiaparelli, Balenciaga en vele anderen.

Voor de liefhebbers is er ook een grote collectie hoeden en hoedenkoffers te bewonderen.

 

De presentatie van het modegedeelte laat te wensen over
Ons als verwende bezoekers van (mode)tentoonstellingen (zie hierna volgende rapportage over Viktor&Rolf) komt de inrichting van het mode gedeelte - eerlijk gezegd - soms wat obligaat of zelfs oubollig over. Maar toch was het een onverwacht genoegen en er was veel te zien is.

Viktor&Rolf een ongrijpbaar duo in de Rotterdamse kunsthal

 

 

In het openings interview zeggen ze dat de expositie een strenge selectie bevat van de meest experimentele, culturele en extreemste ontwerpen uit hun carrière.

We praten over zo'n 60 ontwerpen waaronder de trouwjurk van prinses Mabel uit 2010. Van dit laatste ontwerp schijnt het belangrijk te zijn dat we weten dat het gaat om 248 in grootte verlopende strikken en er 600 uur werk in zit. Dat wordt tenminste steeds vermeld. Ook de  sobere rouwjurk (zwart met een beetje wit) die ze in 2013 voor haar ontwierpen, wordt tentoongesteld.

Bij ons bezoek zien we dat alle bekende hoogtepunten aanwezig zijn.
In de eerste zaal is de kleding van de Russian Doll-show uit 1999 te zien. Hier begon zo'n beetje hun opvallende carrière in de haute couture. Ze hadden het briljante idee om een model te gebruiken waar ze life zo’n acht lagen kleding over drapeerden. Deze 'act' trok enorm veel belangstelling. Over de kleding zelf hoorde je nauwelijks iemand. Het woord briljant klonk in dit verband niet.

The Russian Doll collectie

Sindsdien slagen ze er steeds weer in om voor opschudding te zorgen in de couture wereld met hun collecties en modeshows: Bedtime Story (2005), The Fashion Show (2007), NO (2008), Cutting Edge Couture (2010), Red Carpet Dressing (2014), Wearable Art (2015) en Van Gogh Girls (2015).

De expositie laat ook  recent werk zien uit de nieuwste collecties, Boulevard of Broken Dreams (2017), Action Dolls (2017/18) en Surreal Satin (2018).

De expositie is mooi opgemaakt. In de grote zaal met behang over genomen van hun ontwerpschetsen, staan stukken van diverse collecties door elkaar heen. Aan alles is gedacht. Er is geluid, film er zijn de poppen, kortom er is veel spectaculairs te zien. De ‘uitgezaagde’ tule creaties, de ‘wearable art’ stukken blijven spectaculair.

Een (ogenschijnlijk) relatief simpele satijnen creatie (waarschijnlijk van de statin duchesse wat zij een ‘technische satijn noemen) is een van onze favorieten.

Creatie van 'technisch satijn'

Zoals bekend, schuwen Viktor&Rolf een boodschap niet in hun werk. Ze noemen het zelf een concept, ze willen een verhaal vertellen in hun ‘performance shows’, ze zeggen geen trends na te jagen.

Dat concept kan heel breed gaan. Bijvoorbeeld kritiek op de modewereld en de hoofdrolspelers daarin, recycling, milieubewustzijn, overconsumptie etc.

We hebben inmiddels een aantal exposities van Viktor en Rolf gezien (o.a. in Parijs en Groningen) maar ze zorgen bij ons eigenlijk altijd voor een ongemakkelijke onzekerheid en twijfel. Er zijn zoveel tegenstrijdigheden.

Dit laat onverlet hun enorme creativiteit en vindingrijkheid en hun benadering van mode is vaak uniek. Maar moet je hun werk zien als kunst, mode, performance, of onaardiger als (commercieel) effectbejag en interessant-doenerij met een creatief gebrachte (alhoewel vaak niet zo'n opzienbarende) boodschap?

Kritiek hebben op de zeer lucratieve parfum verkoop en zelf fake-flesjes (Le Parfum) verkopen, gevolgd door een echte parfum waar flink geld voor betaald moet worden en die uiterst winstgevend is?

Kritiek op het volk dat de rode loper betreedt op weg naar een couture-show?

Kritiek op de snelheid van confectiemode en zelf een confectielijn lanceren en kleding maken voor H&M en samenwerken met Zalando?

Een ander voorbeeld is de NO-collectie van 2008 die gericht was tegen de snelheid van de confectiemode.

De Red Carpet Dressing collectie van 2014 (kleding gemaakt van rode tapijt stof) was hun commentaar op de gesponsorde kleding van beroemdheden op de rode loper. Dicht bij (eigen) huis zou je zeggen.

 

Red Carpet Dress van 2014 en uithangbord voor de winkel

Inmiddels beperken ze zich weer tot haute couture, bruidskleding en hun geurlijn.

Als je de expositie verlaat langs het Viktor&Rolf Kids Atelier zie je dat ook de merchandising  niet vergeten is. Aanwezig zijn diverse Viktor en Rolf parafernalia en een kassa. En inderdaad op de weg naar de Kunsthal zagen we veel mensen met grote Viktor&Rolf tassen.  


De DORIENDAVID klassieker


 
De DORIENDAVID Klassiekers zijn deze keer de Toys for boys sjaal (vanwege het museum in Malaga) van enkele jaren geleden en voorbeelden van onze 'applicatie-mode' uit onze beginjaren.

 
FACEBOOK:LIKE: That is not a valid URL
Share
Tweet
Forward

FIGUURLIJK GESPROKEN
Deel de nieuwsbrief


Ken je iemand die van bijzondere kleding houdt, iemand die zich graag onderscheidt door haar kledingkeuze, of iemand die trouwplannen heeft of iemand die kleding zoekt voor een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld een huwelijk of andere belangrijke gebeurtenis, of iemand die er representatief uit wil zien, of iemand die graag kleding op maat heeft of iemand die een specifieke kleurkeuze heeft of iemand die ...enz., enz.

Wil je de eerdere edities van de nieuwsbrief bekijken? Klik hier

Deel de nieuwsbrief met aan anderen!  Ja, ik schrijf ......... direct in

Of stuur de nieuwsbrief door d.m.v. onderstaand 'Forward' knop.
 
Forward

VOLG ONS VIA

Facebook
LinkedIn
Email
Website
Copyright © DORIENDAVID 2015, All rights reserved.

De nieuwsbrief niet meer ontvangen? Klik hier

DORIENDAVID - Couture 
Openingstijden: di - vrij van 10.00 tot 18.00 uur en zat van 10.00 tot 17.00 uur
Tevens op afspraak: Bel 010-4148878 of 06-12756350 
Van Oldenbarneveltstraat 92 | Rotterdam | doriendavid@hetnet.nl | www.doriendavid.com
DORIENDAVID is ook online verkrijgbaar Shop online






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
ArtyScarves · Van Oldenbarneveltstraat 92 · Rotterdam, Zuid Holland 3012GV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp