Copy

Kennisplatform APIs


Nieuwsbrief oktober 2018

In deze nieuwsbrief:
Wil je tussen de werkgroep bijeenkomsten door online discussiëren? Dat kan op de Kennisplatform APIs Slack. Iedere werkgroep heeft zijn eigen chat kanaal binnen deze Slack.
Meld je aan voor Slack


Het Kennisplatform API zoekt de “Beste API door de Overheid”


Ken jij een overheids API die goed scoort op toegankelijkheid, implementeerbaarheid en de waarde voor de eindgebruiker? Meld deze dan nu aan als kanshebber voor de titel “Beste API door de Overheid”.

Hoe doe je mee? Stuur vóór 31 oktober een link naar de documentatie (zodat de jury de implementeerbaarheid kan beoordelen) en één presentatie sheet die kort uitlegt wat de API doet, voor wie hij toegankelijk is en waarom hij van waarde is voor de gebruikers.

De longlist met kandidaten en de jury worden tijdens het ECP jaar congres bekend gemaakt.

De uiteindelijke winnaar en de prijsuitreiking vinden plaats tijdens de bijeenkomst van het Kennisplatform API’s in januari.
 
Nomineer een API

Nieuws van de werkgroepen

Hoe staat het met de voortgang van de werkgroepen? We zetten hier op een rij wat er tijdens de werkgroepen besproken is, wat er nu is bereikt en wat er not te wachten staat.


Werkgroep Nederlandse API strategie

De werkgroep Nederlandse API strategie komt dinsdag 16 oktober van 9.00u tot 12.00u weer bijeen. De werkgroep is dan in de Jaarbeurs MeetUp (Utrecht) te gast bij het programma digitaal stelsel voor de Omgevingswet.
 

Werkgroep Authenticatie/Autorisatie

Op 30 en 31 oktober houdt de werkgroep Authenticatie/Autorisatie een Field Lab in Amersfoort. zij gaan aan de slag met het Nederlands profiel OAuth. Tijdens het Lab komen de volgende punten aan bod:
  1. Binnen OAuth zijn een standaard aantal scopes en claims die toegang gegeven tot de data. Voorbeelden hiervan zijn ‘naam’ en ‘email’. Deze zijn echter niet geschikt voor de Nederlandse overheid. Het Nederlands profiel OAuth geeft advies over welke scopes en claims wel moeten worden gebruikt. Bijvoorbeeld door deze scopes en claims uit te breiden met een aantal specifieke gegevens van de Nederlandse overheid (denk OIN HR nummer e.d.) of door een bredere oplossing waarin wordt aangegeven hoe je rollen of andere eigenschappen koppelt een specifiek proces.
  2. De uitbreiding van de scopes en claims binnen de OAuth implementatie zijn van invloed op de schaalbaarheid en performance. Bovendien is de vraag hoe strak en fijnmazig je autorisaties in de (generieke) OAuth implementatie zelf kan oplossen, zonder extra gegevens bij te houden in de achterliggende specifieke applicatie. Tijdens het Field Lab bespreken we de schaalbaarheid en het afregelen van autorisaties in een generieke OAuth implementatie samengaan.
  3. Is het niet wenselijk om de authenticatie/autorisatie volledig tot in detail binnen OAuth te regelen, dan kijken we hoe dit is op te lossen. Daarbij speelt privacy een grote rol. Wie wat mag, moet op een andere manier buiten de OAuth standaard ingeregeld worden. Wat zijn hier de best practices voor?
  4. Tot slot zijn er ook privacy overwegingen om mee te nemen. Veel van de standaard OAuth scopes en claims zijn privacy gevoelig en sommige Overheids gegevens (BSN) zijn dat in nog hogere mate. Hoe gaan we hier mee om?
 

Werkgroep Architectuur

De werkgroep architectuur komt weer bijeen 15 oktober 13:30-15:30. Op de agenda staan
  • een Introductie architectuur mogelijkheden API’s door Joost Farla. Hierbij wordt als referentie gebruik gemaakt van gemeentelijke architectuur modellen. Wat zijn de Architectuur uitdagingen voor ‘Notificeren’ om deze toe te passen?
  • Architectuur uitdagingen door Emile van der Maas. 
     Welke ‘paradigma-shift’ is er nodig om API architectuur goed in te richten en borgen? Kan dat in de bestaande architecturen (NORA, GEMMA, EAR etc)? Welke aanpassingen zouden nodig zijn?

Werkgroep Gebruikerswensen, Ontsluiten van informatiebronnen

19 september kwam de werkgroep Gebruikerswensen wederom bijeen. Dit keer waren Freek Duynstee, Bob Coret, Tessa Evers en Mark Bakker te gast. Zij presenteerden het ontwikkelaarsportaal van de Omgevingswet:

In 2021 is het zover. Dan treedt de Omgevingswet in werking. Bij de Omgevingswet hoort een goede digitale ondersteuning. Daarom wordt een Digitaal Stelsel voor de Omgevingswet (DSO) ontwikkeld. ICT-leveranciers en ontwikkelaars kunnen aansluiten op het digitaal stelsel en de services en data gebruiken binnen hun eigen toepassingen. Via het Ontwikkelaarsportaal Omgevingswet worden de API's en services beschikbaar gesteld. 

Echter loopt de samenwerking van het DSO met de ICT-leverancies en ontwikkelaars nog niet helemaal soepel. Tijdens de discussie komt naar voren dat er geen direct voordeel is voor de leveranciers om actief te zijn op het ontwikkelaarsportaal en met de beschikbare API's aan de gang te gaan. Het DSO heeft wel behoefte aan een feedbackloop met de markt. Zonder deze loop is het lastig om de waarde van de opgeleverde API's vast te stellen.

Dit gebrek aan feedback vanuit de markt kan komen doordat het ontwikkellaarsportaal onvoldoende duidelijk maakt dat de beschikbare API's een conceptversie zijn en dus om doorontwikkeling vragen. 

De werkgroep zal een concreet advies opstellen voor het verbeteren van de gebruikservaring van het ontwikkelingsportaal van het digitaal stelsel voor de Omgevingswet. Dit advies aan het DSO is een nadere concretisering van het hoofdstuk Gebruikerswensen in het rapport over de API-strategie. 

Bekijk het portaal
 
De nieuwe werkgroep Gebruikerswensen, Ontsluiten van informatiebronnen is 10 oktober van 13:00-17:00u bij SWIS (3e Binnenvestgracht 23T1, Leiden).
 

Werkgroep Communicatie & Beleid

Op 5 september kwam de werkgroep communicatie en beleid bijeen in Utrecht. Op de agenda stonden o.a. de volgende onderwerpen: de verkenning van het ministerie van BZK naar een API Strategie, een presentatie vanuit Centric over hun API Strategie en het bespreken van de basispresentatie die we ontwikkelen. Deze basispresentatie wordt ontwikkeld als onderdeel van de API Strategie voor de Nederlandse overheid. Onderdelen die er in terugkomen zijn: voorbeelden en ‘best practices’, voor welke maatschappelijke uitdagingen ze een oplossing zijn en wat APIs zijn en wat een API strategie is. De doelgroep van de presentatie is bestuur en beleid, de focus ligt dus niet op de achterliggende techniek. De volgende bijeenkomst van de werkgroep is op 8 november om 15.00 in Amsterdam. Op de agenda voor de bijeenkomst staat o.a.: de basispresentatie, de invulling van de API Strategie vanuit de werkgroep en de ontwikkelingen rondom de API catalogus. Als je aanwezig wilt zijn, dan graag je hiervoor aanmelden. 
Tot slot, vanuit het Kennisplatform APIs worden verschillende presentaties gegeven op congressen en bijeenkomsten over het kennisplatform, behalve de hieronder vermelde SDI.Next/Geo Gebruikersfestival en ECP Jaarcongres ook nog op: de Logius gebruikersdag op 11 oktober en de APIdays in Amsterdam op 17 oktober.
 

Uitnodiging innovatiespoor SDI.Next tijdens het Geo Gebruikersfestival 


Op 31 oktober organiseren Geonovum, het Ministerie van BZK en PDOK het Geo Gebruikersfestival 2018. Onderdeel van het programma dit jaar is ook het innovatiespoor SDI.Next.

SDI.Next staat voor de kick-off van het innovatieprogramma voor de geo-informatie infrastructuur. Daarin werken we samen met dataproviders, en developers aan het doorontwikkelen van de geo-infrastructuur onder het motto: "data waarop je kunt bouwen". API's spelen hierin een belangrijke rol. We nodigen daarom alle deelnemers van het Kennisplatform API's van harte uit om het innovatiespoor SDI.next bij te wonen. De toegang tot het congres is zoals altijd gratis. 

Enkele relevante presentaties en werkgroepen zijn:
  • Common ground in de praktijk
  • OASv3 - Wat zijn de mogelijkheden en kansen met de nieuwe versie van deze standaard.
  • Bottom up meets top down - van experiment naar standaard: WFS3.0 (API gebaseerde standaard voor Geo informatie)
  • Nederlandse API strategie in relatie tot WFS 3.0
We organiseren na afloop een gezamenlijke borrel waar alle deelnemers van het Kennisplatform API's welkom zijn. Tot slot is er de mogelijkheid het manifest 'Naar een overheidsbrede API strategie' te ondertekenen. 

Het programma van het Geo Gebruikersfestival met SDI.Next volgt binnenkort. Wil je op de hoogte worden gehouden van de programma's?
Meld je aan voor het Geo Gebruikersfestival & SDI.Next

ECP jaarcongres


15 november vindt het ECP jaarcongres plaats in de Fokker Terminal in Den Haag. Dit jaarlijkse congres gaat in op de uiteenlopende ontwikkelingen binnen de informatiesamenleving. Wat zijn de effecten van de digitalisering op mens, maatschappij en economie? Dit jaar is het thema: 'Het verhaal van digitaal: beweging & verbinding'.

Het Kennisplatform API's is op het ECP jaarcongres in verschillende hoedanigheden aanwezig. Zo geeft de werkgroep Communicatie en Beleid een presentatie over het Kennisplatform API's, is er de mogelijkheid om het manifest 'Naar een overheidsbrede API strategie' te ondertekenen en, last but not least, presenteren wij de longlist voor de prijsvraag "Beste API door de Overheid". 

Wij nodigen jullie dan ook graag uit om langs te komen. Deelname aan het congres is gratis. 

 

Meld je aan voor Jaarcongres ECP
Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van het laatste nieuws over het kennisplatform APIs
2018 Geonovum


Instellingen wijzigen of afmelden voor deze nieuwsbrief