Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

Oktober 2018

Oktober - Vendémiaire - Wijnmaand
Niet dat we het in deze nieuwsbrief over wijn gaan hebben hoor. Wel over paddenstoelen.
De meeste planten hebben hun mooiste tijd gehad. De tuin verkleurt langzaam bruin. Om de komende maanden wat op te fleuren willen we je kennis laten maken met 'de keuze van de kweker'.
Maar eerst ..



Paddenstoelen

Pip Gilmore  (Groene Takken)

In de herfst zijn paddenstoelen overal te vinden. Sommige zijn piepklein, anderen hebben de maat van een voetbal. Je kunt ze tussen grasstengels vinden maar ook heel hoog in een boom. Je kunt ze ruiken, er in knijpen, proeven en bewonderen.
Ze zijn gekleed in wonderbaarlijk kleuren: parelwit, fel rood en groen met vliegen. Ze zijn natuurlijke kunstobjecten met opmerkelijke vormen zoals een parasol of tafellamp.
Bij sommige mensen roepen ze een gevoel van verbondenheid met de aarde op en andere mensen ervaren ze als vervelend en eng.

Lees verder


De keuze van de kweker
Arjan Schepers (Arjan Schepers Vaste Planten)

Er zijn van die planten die je aan het denken zetten. Planten die je laten realiseren dat het anders kan en misschien wel anders moet. Lythrum salicaria is er zo één.
Ik heb een kleine kwekerij van bijzondere vaste planten in Mariënheem, gemeente Raalte. Een aantal jaar geleden was ik met een stagiaire op bezoek bij De Cruydt Hoeck om te bekijken hoe daar inheemse zaden geteeld worden en wat de verschillen zijn met mijn eigen kwekerij.

In één van de teeltbedden stonden duizenden exemplaren van Lythrum salicaria te bloeien. De vaste plantenkweker in mij kijkt daar net iets anders naar dan bijvoorbeeld een zaadteler of een ontwerper. Ik let vooral op afwijkende planten met bijvoorbeeld rijkere bloei, andere kleur of hoogte. Tussen die duizenden felpaarse Kattenstaarten zag ik een lager, helderroze exemplaar. Die ene plant ging mee naar Mariënheem.

Lees verder
Zuid Holland Onder de loep
Het derde en laatste deel van Wilde Weelde bedrijven in de provincie Zuid-Holland. Maak kennis met 6 bedrijven die zich inzetten voor een groenere provincie.

Frank Goeijenbier is fijnhovenier en tuincoach en runt zijn bedrijf vanuit Naaldwijk. Frank geeft instructies bij het onderhoud, leert je handigheidjes en legt vooral uit wanneer en waarom bepaalde handelingen noodzakelijk zijn zodat je met meer kennis en nog meer plezier in je tuin aan de slag kunt. Onder zijn leiding leer je hoe je de zaken vakkundig, verantwoord en veilig aanpakt.

Peter Matze Hovenier
Met Peters motto: ‘groen is leven en beleven’ wil hij graag zorgen voor een natuurrijkere omgeving en hoopt hij hiermee bij te dragen aan een beter leefklimaat voor mensen, dieren en planten. Peter Matze verzorgt aanleg en onderhoud en is gevestigd in Hazerswoude-Dorp.

Buro B(l)oeiend Plan
Bij Marianne Franken kun je terecht voor tuinontwerp, advies, onderhoud en coaching.

Groenling
Groenling in Gouda richt zich op ecologisch beheer, natuurrijke tuinen, natuurspeelplaatsen en kleinschalige natuur. Frits van de Laan en Alexandra Cornelisse werken samen met Ilya Toornvliet (de Stadstuinier) aan het bevorderen van een natuurrijke stedelijke omgeving.

Biotoop
Met zijn bedrijf legt Wouter van Santen natuurtuinen aan bij particulieren en natuurspeeltuinen bij kinderdagverblijven en scholen. Wouter runt zijn bedrijf vanuit Den Haag.

De Haagse Hofdame
Caroline Wigleven biedt naast tuinadvies ook begeleiding aan bij het tuinonderhoud. En legt in samenwerking met andere hoveniers tuinen aan. Zin in een excursie naar bijzondere tuinen, parken en musea? De Haagse Hofdame neemt je graag mee.

 
Ook deze maand weer een heerlijk recept van Sifra Timmermans van Tuinrecept.
 
Agenda Oktober 2018
Lilian Verhaak (De Tuinmaker)

13 oktober 2018, Waddinxveen
Een middag kennis opdoen over de bloembollen van JUB Holland
www.willemsteinhoveniers.nl

t/m 14 oktober 2018, Bad Driburg
Landesgartenschau, de Duitse equivalent van de Floriade
www.laga2018-badburg.de

14 oktober, Appeltern
Zondagse picknick in de Wilde Weelde Wereld. Oogsten uit de tuin: de aardpeer
www.appeltern.nl

19 oktober, Doetinchem
De rol van paddenstoelen in het bos
Wandeling op Landgoed 't Maatje
www.groenetakken.nl

t/m 4 november, Chaumont sur Loire
Internationaal tuinenfestival
www.domaine-chaumont.fr

 t/m 30 november, Appeltern
Tuinenfestival Appeltern
www.appeltern.nl
 



 
Tuintip Oktober: Verharding
Marion van Lier (Tuinzinnig)
 
Ons klimaat verandert. Betegelde oppervlaktes zorgen ervoor dat het water niet in de grond zakt maar terecht komt in het riool. Om de kans op wateroverlast te verminderen kunnen we allerlei maatregelen nemen. Hoe groener de tuin, hoe beter het water weg kan. Bovendien wordt het grondwater zo weer aangevuld.

Kijk eens kritisch naar de verharding in je tuin. Kunnen er nog tegels uit?
Als vuistregel geldt een verhouding van 40% verharding en 60% groen. Ga je toch gedeeltes verharden denk dan aan de volgende mogelijkheden:
• Maak een stenen terras of pad met brede voegen waar je bijvoorbeeld lage bodembedekkers of grind tussen legt. Ziet er fraai uit en het water kan in de grond zakken
• Halfverharding in de vorm van grind, olivijn, schelpen of houtschors kan een goede oplossing zijn
• Waterpasserende verharding. Dat zijn klinkers met noppen aan de zijkant zodat er bij het bestraten een open voeg blijft bestaan waar het water doorheen zakt. Er zijn ook poreuze klinkers op de markt die als nadeel hebben dat ze dichtslibben en veel onderhoud vragen.
 


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.
Je ontvangt deze email omdat je je ingeschreven hebt voor onze nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 5, nummer 7

Copyright © *2018  Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp