Copy
 
Nyhetsbrev från Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet vid Försvarshögskolan.

Unika utbildningar inom totalförsvar och krisberedskap

Kurserna på Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet gör dig bättre förberedd på att kunna hantera många av de svåraste kriserna som kan drabba ett samhälle. Utbildningarna är unika i Sverige och ger dig ett brett nätverk inom din bransch. Vi har nu tre kurser under hösten och våren som är öppna för din anmälan. 

Aktuella kurser  Kurserna vänder sig till chefer och medarbetare som i sitt arbete behöver vara väl insatta i samhällets krisberedskap, totalförsvar och civil-militär samverkan samt för dessa områden relevant säkerhetspolitik. De internationella kurserna vänder sig till parlamentariker, diplomater, akademiker, tjänstemän och militär personal med ett professionellt intresse i samhällets krisberedskap. Läs mer om våra utbildningar och se hela kursutbudet. 

Föreläsning: The Crime-Terror Nexus and Challenges Ahead for Europe

Välkommen till en öppen föreläsning med Peter Neumann, professor vid Kings College i London och Rajan Basra, forskarassistent vid Kings College. Föreläsningen ger en engagerande uppdatering om brytpunkten mellan brottslighet och terrorism i Europa. Fokus ligger på varför så många jihadister har kriminell bakgrund, och hur detta påverkar hur de radikaliseras och agerar. Bakgrunden är en Europatäckande studie som belyser brytpunkten mellan brott och terrorism i europeiska länder. Inleder och modererar gör Magnus Ranstorp, forskningschef vid CATS.  Mer information

Tisdag 23 oktober kl. 11-12.30
Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm

Kartläggning av den salafistiska jihadistmiljön

Rapporten Mellan salafism och salafistisk jihadism beskriver vilka budskap som miljöerna förmedlar, deras påverkansmetoder samt hur lokala myndighetsföreträdare upplever salafistisk och salafist-jihadistisk påverkan i svenska lokalsamhällen som Halmstad, Stockholm, Göteborg, Borås och Västerås. 

– Detta är ett förhållandevis nytt forskningsområde. Det saknas idag i stor utsträckning studier och forskning på de salafist-jihadistiska miljöerna i en svensk kontext. Framförallt saknas forskning om kopplingar mellan salafism och salafistisk-jihadism. Rapporten syftar till att bredda förståelsen för deras budskap och påverkansmetoder, säger Magnus Ranstorp, forskningsledare på CATS. Läs mer och ladda ned rapporten.

Forum för naturkatastrofer

Den 15 november 2018 arrangeras Forum för naturkatastrofer i Karlstad. Årets Forum kommer att fokusera på följande frågor:

  • Vad är samhällets skador och kostnader för naturolyckor och naturkatastrofer?
  • Hur kan vi använda data och varandras erfarenheter för att minska samhällets sårbarheter för naturolyckor och naturkatastrofer?
Bakom Forum står Centrum för naturkatastroflära (CNDS) i samarbete med MSB. Deltagande är kostnadsfritt. Läs mer och anmäl dig 

Försvarsvilja på 2000-talet

I somras diskuterade en kunnig panel hur vi bygger försvarsvilja på 200-talet. Se seminariet med Annika Nordgren Christensen, försvarspolitisk opinionsbildare, Patrik Oksanen, ledarskribent, Hudiksvalls Tidning och från Försvarshögskolan Jenny Deschamps-Berger, chef analysenheten, Ewa Skoog Haslum, flottiljamiral och vicerektor, Marika Ericson, doktorand i folkrätt och Fredrik Bynander, chef för CTSS. 

Jubileumsföreläsning: Informationspåverkan i valrörelsen

Under de senaste två decennierna har vårt sätt att konsumera nyheter och information förändrats drastiskt. Den snabba utvecklingen av kommunikations- och informationsteknologi i kombination med nya sociala medier-plattformar har gjort det betydligt lättare för både inhemska och internationella aktörer att nå och potentiellt påverka målgrupper i stor skala. Seminariet lyfter fram några perspektiv på ökningen av valrelaterade påverkansoperationer under de senaste åren, med särskild inriktning på relevant utveckling under det svenska riksdagsvalet 2018. Föreläsningen är en del av Försvarshögskolans 200-årsjubileum. Mer information

Dr Greg Treverton, Senior Advisor vid Centrum för asymmetriska terrorism- och hotstudier, Försvarshögskolan, och tidigare ordförande för National Intelligence Council i USA. Treverton publicerade nyligen en studie om ryskt inflytande under det amerikanska valet 2016.
Björn Palmertz, senior analytiker vid Centrum för asymmetriska terrorism- och hotstudier, Försvarshögskolan.

Onsdag 7 november 2018 kl. 15.00—17.00
Försvarshögskolan, Drottning Kristinas väg 37, Stockholm

Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet 

Centret är en sammanslagning av IHT, CATS och Crismart. Baserat på mångårig erfarenhet erbjuder vi skräddarsydda upplägg från hela kedjan av utredningar, utbildning, övning, och analys. Läs mer
Försvarshögskolan
Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS)
Drottning Kristinas väg 37
Stockholm
Närmaste t-bana är Tekniska högskolan


Besök vår webbplats: www.fhs.se/ctss
avsluta prenumeration  


Email Marketing Powered by Mailchimp
Share
Tweet
Forward