Copy
Studio 5 Nieuwsbrief
Herfst 2018
Beste <<Voornaam>>,

Waar blijft de tijd?
De laatste nieuwsbrief is al meer dan 9 maanden geleden verzonden.
Niet dat ik niets heb uitgevoerd, verre van dat, maar twee keer knipperen met je ogen en het is al bijna 2019. Niet langer gedraald: tijd voor een nieuwsbrief van Studio 5!

Wat staat er de komende periode allemaal te gebeuren bij Studio 5. Alle cursussen en trainingen in 1 oogopslag  zichtbaar in de

Je hebt zo van die tradities...
Sinterklaas op 5 december, met de hele familie op 2de paasdag naar de meubelboulevard en... na de kerst meedoen aan de in Studio 5! Ook dit jaar kan je weer meedoen met fijne oefeningen en rustgevende meditatie van 27 t/m 29 december tijdens de yoga drie-daagse.

Inmiddels geef ik al meer dan een jaar met veel plezier les aan de mannengroep op de donderdag. De reacties van mijn leerlingen zijn zeer bemoedigend en stimuleren mij om boeiende en soms ook uitdagende lessen te geven. Dat Yoga al lang niet meer alleen voor vrouwen is, wordt o.a. bevestigd door dit krantenartikel in Trouw. Weet je dus nog een man die graag met andere mannen yoga wil gaan beoefenen, laat hem dit stuk zeker lezen (en zich daarna opgeven voor de donderdagavond..)
Verder in deze nieuwsbrief uitleg over het ontstaan van Hoe deze ontstaan en (belangrijker) hoe Critical Alignment therapie je in staat stelt deze klachten te verhelpen.
De therapielessen in Studio 5 zijn, na een intake gesprek, per les te volgen  door gebruik te maken van een strippenkaart.
23 November start weer een achtweekse mindfulness training. de populariteit van mindfulness blijft toenemen en dat blijkt niet voor niets: het verrijkt jouw leven en dat van de mensen om je heen. 
Kan jij het moment nog herinneren dat je 10 minuten niks, maar dan ook helemaal niks deed? Verlang je er naar terug?

Laat je inspireren om mee te doen met deze 10 minuten durende van Andy Puddicombe.
Tot slot nog aandacht voor contact maken en onderhouden: om meer verdieping aan te brengen in je contact met anderen, bied ik een Ze klinken allemaal zo logisch, maar toch is het goed, om in de hectiek van alledag, deze mindfullness-benadering in ons contact met anderen nog eens te noemen. Al is het alleen maar omdat ik ze zelf ook regelmatig vergeet...

Vanzelfsprekend sluit ik af met een gedicht.  M. Vasalis, een fantastisch verstild
Ik hoop dat deze nieuwsbrief je heeft geïnspireerd.
Tot snel in Studio 5!

 Ingrid
Mocht je zelf geen tijd/zin hebben in het lezen van deze nieuwsbrief, maar ken je iemand die eventueel geïnteresseerd is, geef het vooral door!

Agenda komende periode Studio 5

Datum Activiteit Waar
Vrijdagmiddag 23 november 2018
16.00 uur -17.30 uur
Mindfulness (MBSR)- Training - 8 weken Studio 5, Hagestraat 5
Zaterdagochtend 24 november 2018:
10.00 uur-13.00 uur
Stilte-ochtend Studio 5, Hagestraat 5
do 26, vrij 27, zaterdag
28 december 2018
9.00 uur-12.30 uur
Critical Alignment Yoga-Kerstdriedaagse Studio 5, Hagestraat 5
Zaterdagochtend
19 januari 2019:
10.00 uur-13.00 uur
Workshop Critical Alignment Yoga en Mindfulness Studio 5, Hagestraat 5
Zaterdagochtend.
26 januari 2019
10.00 uur-13.00 uur
 Stilte-ochtend.   Studio 5,Hagestraat 5
Vrijdagmiddag 1 maart 2019
16.00 uur-17.30 uur 
Mindfulness (MBSR) Training - 8 weken Studio 5,  Hagestraat 5
                                                                                 

Week agenda Studio 5
Dag Activiteit Tijd
Maandag 55+ Yoga/CAY 10.15 uur-11.30 uur
Maandag Hatha Yoga/CAY 20.30 uur-21.45 uur
Dinsdag Hatha Yoga/CAY 19.15 uur-20.30 uur
Dinsdag Hatha Yoga/CAY 20.45 uur-22.00 uur
Donderdag CAT (Critical Alignment Therapie) 16.30 uur-17.30 uur
Donderdag Yoga voor mannen/CAY 20.00 uur-21.30 uur
Vrijdag Hatha Yoga/CAY 9.00 uur-10.15 uur
Vrijdag Mindfulness 16.00 uur-18.30 uur

 
aanmelden bij Studio 5
KERST-DRIEDAAGSE

 
In verschillende warenhuizen staat de kerstboom al weer gevuld met de laatste trend aan ballen. Dus ook weer hoog tijd voor de aankondiging van de Kerst Yoga driedaagse van Studio 5!
Voor diegene die in de kerstvakantie hun yogabeoefening willen verdiepen, geef ik een kerst-driedaagse van 3 ochtenden yoga op donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 december van 9.00 uur - 11.30 uur.
  
We beginnen elke ochtend met een korte meditatie.
Daarna doen we yoga-oefeningen, onderbroken door een korte pauze.
 
Samen met de uitleg van de techniek, staat het
ervaren van ontspanning, mobiliteit én kracht van ons lichaam centraal. In aandacht, met behulp van de adem.
 
Het is ook mogelijk je in te schrijven voor 1 of 2 ochtenden.
 
Kosten 3-daagse: € 65,=
Losse ochtend(en): € 25,=
Aanmelden Kerst driedaagse
RSI- of CANSklachten
RSI-klachten (Repetitive Strain Injury-aandoening aan spieren, gewrichten of zenuwen van ledematen of nek, veroorzaakt door langdurig herhaalde eenzijdige bewegingen (in een verkeerde houding)) of CANS (Complaints of Arm, Neck and/or Shoulder – klachten aan arm, nek en/of schouder) kennen volgens Critical Alignment haar oorzaak in misvormingen van de wervelkolom. Ruggen beginnen vaak al op jonge leeftijd, net onder de schouderbladen,  te krommen. Dit heeft dan verstijving van de spieren en hoog opgetrokken schouders tot gevolg.  Hierdoor ontstaan er dikwijls beklemmingen van zenuwen die impulsen doorgeven aan de spieren, de huid en het bot van de armen. Een ingezakte borst zorgt dan ook nog eens voor beklemmingen in de bloedsomloop. Een voorbeeld:
De grote slagaderen die de armen van bloed moeten voorzien, lopen aan de voorkant van het lichaam vanuit het hart naar de armen. De belangrijkste slagader heeft een moeilijke doorgang tussen het sleutelbeen en de eerste rib. Door de kromming van de bovenrug kan er aan de voorzijde van de schoudergordel een beklemming ontstaan. Daar stroomt het (zuurstofrijke) bloed niet meer vrij naar de spieren met alle gevolgen van dien zoals permanent koude handen.

Ook de afvoer van zuurstofarm bloed heeft dan last van die beklemming. De afvalstoffen van de spieren kunnen niet goed afgevoerd worden. Dat merk je dan aan hard, verzuurd en pijnlijk weefsel in de (onder)armen.

Verlies van spierkracht in de (boven)armen is vaak te wijten aan beklemde zenuwen. Dan kan je wel de spieren gaan trainen door te oefenen met gewichten, maar als de zenuwen bekneld blijven, is het effect hiervan zeer gering.

Om beknelling van bloedbanen en zenuwen in de schouderregio tegen te gaan, zijn er critical alignment oefeningen die met name het mobiliseren en strekken van de bovenrug centraal stellen.
Meer informatie opvragen over Therapielessen
Een goede oefening om deze problemen te bestrijden vind je in deze instructie en de oefeningen liggen op het stripje (zie vorige nieuwsbrief).  Deze en andere oefeningen zijn onderdeel van de therapielessen op donderdagmiddag en worden ook gegeven in de reguliere lessen om rug- en schouder/arm-problemen te voorkomen.

Ted Talk Andy Puddicombe

Wanneer was de laatste keer dat je 10 hele minuten niets deed? Niet sms'en, praten of zelfs nadenken? Mindfulness-deskundige Andy Puddicombe beschrijft de transformatieve kracht van het verfrissen van je geest gedurende 10 minuten per dag, gewoon door het huidige moment bewust te ervaren. (wierook of zitten in vreemde houdingen is niet nodig).

Meer contact?

Wij zijn van nature sociale wezens. De verbinding aangaan met anderen geeft het leven zin, geeft ons zekerheid en laat je zien dat je onderdeel bent van iets groters dan jezelf.
Toch kiezen we er soms voor om achter de muur van emotionele (en soms ook fysieke) afstand te gaan zitten. Soms zelfs als het gaat om een hechte relatie. Dit heeft tot gevolg dat we onszelf (en de ander) tekort doen door niet volop te leven. Mindfulness kan je helpen op keuzemomenten in je relaties met anderen; door een beetje meer te luisteren, communiceren en toestaan je hart open te stellen.

Elkaar ECHT zien

Oogcontact maken activeert ons sociale zenuwstelsel. (psycholoog Stephen Porges). Daarmee creëer je een dieper gevoel van contact en verlicht de stress. Het is bijna onmogelijk om je niet kwetsbaar en intiem ten opzichte van een ander te voelen, als je iemand diep in de ogen kijkt. Zelfs bij een vreemde..
Probeer maar eens; in het begin zal het vreemd en zeker grappig voelen, maar voor je het weet voel je de sensatie van liefde je hart binnenstromen.
 

'Luisteren' met al je zintuigen

Er is een groot verschil tussen iemand horen en actief naar een ander luisteren. De eerstvolgende keer dat je in gesprek raakt met iemand, probeer dan niet alleen te luisteren met je oren, maar let ook op de houding en lichaamstaal van de persoon. Op welke toon praat de ander, absorbeer de bedoeling achter de gebruikte woorden. Is het mogelijk om jouw ideeën en mening weg te laten terwijl je luistert? De ander zal zich gewaardeerd voelen op het moment dat er echt naar hem/haar geluisterd word. Vanzelfsprekend heeft dit een bijzonder positief effect op de onderlinge band.

Maak contact en raak de ander aan

Voor ons als zoogdieren is fysiek contact essentieel voor ons welzijn. Amerikaans psycholoog Harry Harlow’s beroemde studie naar het onthouden van moederlijke zorg bij rhesus aapjes bewijst dat aanrakingen een cruciaal onderdeel zijn in onze psychologische en emotionele ontwikkeling. Aanraken is ook onze primaire manier van contact maken, veilig te voelen en ons zenuwstelsel te kalmeren. Aanraken zorgt ook voor vertrouwen en verspreidt liefde en compassie.
Probeer eens een dag om contact te leggen met diegenen die je naast staan d.m.v. kleine aanrakingen (een hand, schouder, knie of arm) en neem waar wat je ziet; misschien wel een groter gevoel van connectie, toegenomen compassie en een open hart.
 

Omhels en meen het!

Er zijn maar weinig dingen beter dan een gemeende omhelzing. Wetenschap toont aan dat omhelzen de bloeddruk verlaagt, angst wegneemt en het 'liefdeshormoon' oxytocine in je bloedbaan loslaat. Wie kan je vandaag eens omhelzen? Misschien wel de man met het bord 'Free hugs' op de grote markt?
 

Toon interesse

Een rabbijn vertelde ooit: "Het leven is een routine, en een routine weerhoudt je van verwondering". Een van de meest essentiële onderdelen van Mindfulness is die nieuwsgierigheid. En wanneer we dit tonen in onze relaties, schenk je warmte en vertrouwen. Wij denken vaak mensen te 'kennen'; kunnen feilloos voorspellen hoe men zich zal gedragen en antwoorden. Dat kan dan misschien wel zo zijn, maar het weerhoudt ons er wel van om de persoon tegenover ons écht te zien in plaats van het idee wat we van die persoon hebben. Kijk of het je lukt om je echt open te stellen voor de persoon die je al zo lang kent. Wees nieuwsgierig en geïnteresseerd alsof je die persoon voor het eerst ontmoet. En laat je verrassen...

Maak plannen en hou je eraan

Niks is fnuikender voor een relatie dan het niet naleven van gemaakte plannen. En toch zijn er redenen genoeg waarom het ons juist nu niet lukt. Soms neem je teveel hooi op de vork en zeg je 'ja', terwijl je eigenlijk 'nee' bedoelt.
Wees allereerst eerlijk tegenover jezelf in het bepalen wat je daadwerkelijk aankan. Bepaal welke mensen je energie kosten en welke je energie geven. Bepaal dan of en hoe je een relatie met deze mensen aangaat waarbij wederzijds respect, vertrouwen en waardering een belangrijke plek innemen. Onze verbinding met anderen bloeit op als we de tijd nemen om onszelf en de ander beter te leren kennen.

Meld je behoeftes en gevoelens

We zijn allemaal weleens onduidelijk over wat we nu eigenlijk echt zouden willen op dat moment. Deze indirecte vorm van van communiceren levert maar zelden het gewenste resultaat op. Je mag er gerust vanuit gaan dat iedereen dezelfde basisbehoeften heeft en dat veel acties (bewust of onbewust) erop gericht zijn om hieraan te voldoen. Wanneer je leert om je eigen behoeftes duidelijk kenbaar te maken, ben je in staat om op een natuurlijke manier met meer begrip en compassie het contact met anderen aan te gaan. 

Wees vriendelijk

Vriendelijkheid is als een magneet. Men is graag in de buurt van vriendelijke mensen. Het geeft een veilig gevoel en het idee dat er voor hen gezorgd wordt. 'Wat u niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' is nog steeds actueel. Niet alleen voelt het beter voor onszelf; we laten ook een ander zich beter voelen. Hierdoor vergroot je de mogelijkheden voor positieve contacten de dag door en die zorgen weer voor een beter gevoel en gezondheid.

Denk voordat je praat

Je kent genoeg voorbeelden van uitspraken die je liever niet had gedaan. Dat gebeurt nu eenmaal. We kunnen echter proberen wat meer op onze daden en woorden te letten.
Probeer voor een dag eens deze overdenkingen voordat je wat zegt:

  • Is het waar wat ik wil zeggen?
  • Is het helpend?
  • Ben ik diegene die het moet zeggen?
  • Is het nodig?
  • Is het aardig?
Observeer hoe je contacten zich wijzigen. Stel je voor dat we allemaal de moeite nemen om heel even stil te staan voordat we spreken...
 

Geniet van de vreugde van anderen

Wees alert op die momenten dat je ziet dat anderen goed voor zichzelf zorgen, een succes of en prestatie behalen, of gewoon een goede tijd hebben. Kijk of je in staat bent om blij voor hen te zijn. Soms komt het, blij voor een ander zijn, gewoon vanzelf, soms heeft het een duwtje nodig. En als je je moedig voelt, geef het de ander terug; "goed gedaan" of "ik ben blij voor je". Niet alleen zal dit de band tussen jullie intensiveren, het versterkt ook nog eens je eigen goede gevoel.

 

Meedoen aan de Mindfulnesstraining

Oktober


Teder en jong, als werd het voorjaar
maar lichter nog, want zonder vruchtbegin,
met dunne mist tussen de gele blaren
zet stil het herfstgetijde in.

Ik voel alleen, dat ik bemin,
zoals een kind, iets jongs, iets ouds,
eind of begin? Iets zo vertrouwds
en zo van alle strijd ontheven -
niet als een einde van het leven,
maar als de lente van de dood.

De kruinen ijl, de stammen bloot
en dit door stilte en mist omgeven.

M.Vasalis, verzamelde gedichten, van Oorschot, Amsterdam
Copyright © 2018 Studio 5, Alle rechten gereserveerd.

Als je geen mail van Studio 5 wil ontvangen, klik hier   

Email Marketing Powered by Mailchimp