Copy
Jaargang 9, oktober 2018
Open in uw browser
Nederlab brengt miljoenen teksten samen
Van het vroegste Middelnederlands tot Nederlands uit de eenentwintigste eeuw. In Nederlab zijn miljoenen oude en nieuwe teksten voor het eerst op één plek doorzoekbaar gemaakt. Deze maand vindt de officiële lancering plaats met bijdragen van diverse wetenschappers. Zij laten zien welke nieuwe mogelijkheden Nederlab biedt voor onderzoek naar de Nederlandse taal en cultuur.
Lees verder.

Twee onderzoekers spreken oratie uit 
De komende periode staan er twee oraties op het programma van onderzoekers van het Meertens Instituut. Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en Academische communicatie aan de Radboud Universiteit, spreekt op 25 oktober zijn inaugurele rede uit met de titel 'Spreken voor leken in 45 minuten'. Irene Stengs, hoogleraar Antropologie van Ritueel en Populaire Cultuur aan de Vrije Universiteit, spreekt op 9 november haar inaugurele rede uit getiteld 'Gepopulariseerde cultuur, ritueel en het maken van erfgoed'. Lees meer.

Stem op de Atlas van de Nederlandse taal!
Onlangs werd bekend dat de Atlas van de Nederlandse taal is onderscheiden met de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). Het boek is geschreven door twee Nederlandse en twee Vlaamse auteurs. De Nederlandse auteurs, Nicoline van der Sijs en Mathilde Jansen, zijn beide verbonden aan het Meertens Instituut. De atlas is nog in de race om de titel van Publieksfavoriet. Iedereen kan tot en met 25 november zijn of haar stem uitbrengen. Lees meer.

Klankkast Mia spreekt dialect in Limburgse verzorgingstehuizen
Wat betekent het als je je eigen dialect kunt spreken als je in een verzorgingstehuis zit? Dat onderzocht cultureel antropologe Jolien Makkinga samen met hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips (Universiteit Maastricht, Meertens Instituut). Kan het spreken in je eigen dialect, je gevoel van autonomie beïnvloeden? Lees meer.

Vertrokken Nederlands: tweede enquête over Nederlandse cultuur in den vreemde 
In de nieuwsbrief van juni 2018 besteedden we aandacht aan Vertrokken Nederlands, het grootschalige onderzoek dat Nicoline van der Sijs van het Meertens Instituut samen met de Taalunie uitvoert naar de taal van Nederlandse en Vlaamse emigranten. Ondertussen hebben al meer dan 4000 mensen de eerste enquête ingevuld. Er is nu een tweede enquête opgesteld, die gaat over de Nederlandse cultuur in den vreemde en over behoeftes aan ondersteuning.
Lees verder. 


25 oktober 2018
Oratie Marc van Oostendorp
Plaats: Radboud Universiteit, Nijmegen
4 november 2018
Lezing 'Relict en Reliek: de fascinatie voor het residu'
Plaats: Museum Catharijneconvent, Utrecht
9 november 2018
Oratie Irene Stengs
Plaats: Aula van de Vrije Universiteit, Amsterdam
19 november 2018
Plusprogramma Nederlands
Plaats: OBA Oosterdok, Amsterdam

26 oktober 2018
Lancering onderzoeksportaal Nederlab
Plaats: VOX-LAB UvA, Amsterdam

8 november 2018
Symposium 'Popularized Culture, Ritual and the Making of Heritage'
Plaats: Meertens Instituut en VU, Amsterdam
13 november 2018
Workshop: Meertalig leesvaardig
Plaats: Mgr. Claessensstraat 4, Sittard
Welke dooddoeners gebruikt men in Nederland?

September 2018
Studentenaantallen studie Nederlands
Teruglopende studentenaantallen bedreigen de opleiding Nederlands. Marc van Oostendorp, taalonderzoeker aan het Meertens Instituut, meldde dat de landelijke aanwas al jaren daalt. Meer wetenschappers trekken nu aan de bel. Lees verder in het Nederlands Dagblad.
September 2018
Hardnekkige fabels
Op een kwallenbeet moet je plassen. Echt? Nee. Maar volgens volksverhalenonderzoeker Theo Meder is het heel waarschijnlijk dat ook jij zulke broodjeaapverhalen gelooft. Ga naar RTL Nieuws
Oktober 2018
Waarom zijn Nederlanders zo grof op social media?

Taalwetenschapper Marc van Oostendorp van het Meertens Instituut vertelt dat Nederlanders al sinds de 17e eeuw wereldwijd bekend staan om hun grofheid. Waarom? En hoe zit dat anno nu? Luister naar Spraakmakers op NPO Radio 1.

September 2018
Nederland een calvinistisch land?
Dat is een nationale mythe. Talloze verhalen dragen bij aan het beeld van Nederland als calvinistisch land. Zo is lang beweerd dat de Statenvertaling de grondslag vormde voor de Nederlandse taal. Maar de bijbelvertaling was al oubollig bij het verschijnen. Meer in Trouw.

September 2018
Taal en artificiële intelligentie
Waar taal en technologie elkaar kruisen, ontstaat op dit moment een van dé onderzoeksdomeinen van de toekomst. Taal is de sleutel tot echte artificiële intelligentie. Aan het Meertens Instituut wordt er volop op ingezet. Lees meer in De Tijd.

Oktober 2018
Dialect als medicijn in het verzorgingstehuis
Volgens taalwetenschapper Leonie Cornips en cultureel antropoloog Jolien Makkinga is het juist voor bewoners in een verzorgingstehuis belangrijk dat er dialect gesproken wordt. Lees verder bij L1.

Voor meer Meertens in de Media klik hier

Copyright © 2018 Meertens Instituut, All rights reserved.


Wilt u uw gegevens wijzigen of deze nieuwsbrief niet langer ontvangen?
Gegevens wijzigen of uitschrijven