Copy

Persbericht

Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Victor Everhardt in gesprek met dak- en thuisloze jongeren


Maandagmiddag  spraken dak- en thuisloze jongeren in Utrecht bij het College voor de Rechten van de Mens met staatssecretaris Blokhuis en de Utrechtse wethouder Everhardt, tevens portefeuillehouder jeugd van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG).

Ze vertelden over hun ervaringen zonder veilig thuis en zonder betaanszekerheid en hoe dat in Nederland kan gebeuren.  De jongeren, vaak met een verleden in jeugdzorg  of andere problemen, gaven aan hoe zij vastlopen in een web van regels en loketten waardoor zij hun leven moeilijk op de rails krijgen. En hoe zij geholpen zouden kunnen worden over deze oplossingen graag zelf willen meedenken. Voor deze dak- en thuisloze jongeren gaat het om basale rechten zoals een eigen plek en een veilig thuis, voldoende inkomen en bestaanszekerheid en toegang tot goede zorg en begeleiding, allen nodig voor een menswaardig bestaan. Een van de jongeren: “Graag wil ik hulp voor mijn gedragsproblematiek, maar omdat ik geen huisvesting heb kan ik geen zorg ontvangen.”
Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt nemen na gesprek de Zwerfsteen in ontvangst van jongeren die ervaring hebben met dak- en thuisloosheid.
Foto: Victor Wennekes


Het gesprek heeft geleid tot een inventarisatie van knelpunten en ideeën, die jongeren zelf hebben aangedragen en waarmee Rijk en gemeenten aan de slag kunnen  “Ontzettend dapper van deze jongeren om zo hun verhaal te doen. Daarmee spreken zij voor alle dak- en thuisloze jongeren in Nederland, die onze hulp nodig hebben. Rijk en gemeenten moeten samen optrekken om de problemen van dakloze jongeren op te lossen en doen wat gedaan moet worden. Ik wil me graag inzetten voor deze zwerfjongeren, om hun toekomst meer perspectief te geven.” zei staatssecretaris Blokhuis. Wethouder Everhardt gaf aan “We moeten samen het gesprek voeren, zowel in den Haag als op gemeentelijk niveau. We moeten aan meerdere touwtjes trekken: wonen, werken, ondersteuning, werk & inkomen en de stem van de jongeren door laten klinken in vervolgacties.”

Het bezoek is georganiseerd door de Stichting Zwerfjongeren Nederland in samenwerking met het College voor de Rechten van de Mens.

In de ontmoeting kwamen drie basale rechten naar voren, die de hoofdthema’s vormen van de agenda voor de aanpak van de problematiek:

  1. Wonen: zorg voor voldoende betaalbare en passende woonruimte voor jongeren met ambulante begeleiding, zodat jongeren niet op straat terechtkomen.
  2. Inkomen: zorg voor een behoorlijke levenstandaard en voorkom dat jongeren in de schulden raken.
  3. Begeleiding: zorg voor toegang tot adequate begeleiding en ondersteuning.

 

Zwerfsteencampagne


De staatssecretaris en de wethouder namen na het gesprek uit handen van de aanwezige jongeren de Zwerfsteen in ontvangst om daarmee in de komende tijd aandacht te vragen bij collega’s en netwerken die werkzaam zijn op de genoemde beleidsgebieden. (lees hier meer info over de campagne en de bijbehorende brief)

Paul Blokhuis: “We zijn het aan onze stand verplicht om hiermee aan de slag te gaan. Ik pak de #zwerfsteen op en ga de komende tijd aandacht vragen voor dit onderwerp, op mijn eigen ministerie , maar ik geef het ook door aan mijn collega’s van ministerie van SZW”.

Victor Everhardt liet weten: “Ik zet de zwerfsteen de komende tijd op de collegetafel.  en ga het gesprek aan met mijn collega’s wonen, werk&inkomen, ondersteuning en hoe te komen tot integrale oplossingen.

 

Afspraken


Staatssecretaris Blokhuis en wethouder Everhardt hebben beide toegezegd zich in te zullen zetten voor voor deze groep jongeren en in januari opnieuw in gesprek te gaan over de voortgang en oplossingen.

 

Stichting Zwerfjongeren Nederland en het College voor de Rechten van de Mens


Stichting Zwerfjongeren Nederland (SZN) en het College voor de Rechten van de Mens (het College) maken zich zorgen over de toename van het aantal jongeren dat dak- en thuisloos is. In Nederland land zijn 12.400 jongeren dakloos volgens de laatste telling in 2016 van het CBS. Het aantal dak- en thuisloze jongeren is in de afgelopen vijf jaar met maar liefst 50% toegenomen! Door samen te werken willen beide partijen de positie van deze jongeren versterken en dak- en thuisloosheid terugdringen. Hierbij gaan zij zich in het bijzonder richten op de woon- en inkomenssituatie en het verbeteren van de wet- en regelgeving.
SZN en het College willen dak- en thuisloze jongeren ondersteunen om hen in staat te stellen hun recht te kunnen halen. Hun ervaringen en verhalen bieden belangrijke informatie en geven het Rijk en de gemeenten handvatten om tot noodzakelijke structurele aanpassingen van wet- en regelgeving en om voor woonruimte en inkomen te zorgen.

Noot voor redactie

Mocht u geïnteresseerd zijn in een interview met de betrokken jongeren, de campagne zwerfsteen, Stichting Zwerfjongeren Nederland dan kunt u contact opnemen met: 
 
Marleen van der Kolk 

06-30720138
m.kolk@zwerfjongeren.nl 
 

Hella Masuger
06-44490221
h.masuger@zwerfjongeren.nl
Of met de woordvoerder  College voor de Rechten van de Mens: 030-8883888
Voor meer informatie over zwerfjongeren en hun situatie kijk op zwerfjongeren.nl

 

Copyright © 2018 Stichting Zwerfjongeren Nederland, All rights reserved.

Ik wil geen mail van SZN meer ontvangen
Update mijn gegevens 


Email Marketing Powered by Mailchimp