Copy
Bekijk deze e-mail online | Doorsturen

Ik kreeg al verontruste berichten van trouwe lezers. Of het wel goed ging. In de laatste nieuwsbrief, zeker twee maanden oud, had ik namelijk geschreven dat ik werkte aan een boek. Kennelijk loopt het dan met de schrijver niet altijd goed af.  

Dat valt mee. Het boek ("De energietransitie", heet het) ligt bij de drukker - u hoort er binnenkort meer over - en ik leef nog. Niettemin dank voor de zorgen. 


Terwijl ik u reikhalzend laat uitkijken naar het ultieme boek dat u wegwijs maakt in de discussie over de overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen, hoop ik u voorlopig tevreden te stellen met een paar mooie verhalen. Veel leesplezier!  


Marco Visscher
samensteller Tegengeluid

Is de mens echt een plaag voor de aarde?

Nou, dat zou je haast gaan denken, met al dat gesomber over klimaatverandering, de natuurlijke grenzen en het verlies van biodiversiteit. Help, de regenwormen trekken zich terug! Wij moderne mensen lijken wel verslaafd aan groei. Dat moet anders. Neem een voorbeeld aan Bhutan, schrijft de nummer 1 van 's lands Duurzame Top-100: daar stellen ze geluk boven economie. 

Maar lieve mensen, in Bhutan leeft eenderde van de inwoners in extreme armoede, is er veel te weinig eten en ga je tien jaar eerder dood, aan ziektes die wij allang niet meer kennen, of aan brute moorden want veilig is het er niet bepaald. Als zo'n land ons voorbeeld moet zijn, stelt filosoof Ralf Bodelier in een briljant betoog, "dan moet het wel dramatisch slecht zijn gesteld met onze regenwormen". Leve de mens als schepper! Want wij, homo sapiens, brengen de natuur terug, vooral de gelukkigen van ons die leven in welvaart en voorspoed! 


>> Lees het in Trouw of via Topics 

(Credit foto: Kevin O'Mara)

"Kernwapens maken de wereld veiliger"

Ze zijn niet met veel, maar er zijn voorstanders van kernenergie. (In Tegengeluid hebben we al vaker op hun argumenten gewezen, zoals hier en hier.) Doorgaans wijzen ze erop, ter geruststelling, dat kernenergie helemaal niets te maken heeft met kernwapens. Verrassend was daarom dit essay van Michael Shellenberger, vermoedelijk de meest uitgesproken klimaatactivist die zich uitspreekt vóór (CO2-vrije) kernenergie. Shellenberger voert aan dat een link niet te ontkennen valt, om vervolgens aan te voeren dat het bestaan van kernwapens de wereld veiliger heeft gemaakt.

Immers, eeuwenlang bevochten Europese landen elkaar, totdat er kernwapens kwamen. Hetzelfde geldt voor India en Pakistan. Toeval? Nee, betoogt Shellenberger (die overigens niet pleit voor een nucleaire wapenwedloop). De dreiging van kernwapens is kennelijk voldoende om vrede af te dwingen. "De relatie tussen kernenergie en kernwapens mag dan bestaan, maar de relatie tussen kernwapens en een nucleaire apocalyps is er niet." 


>> Afijn, lees het bij Forbes.

Trouwens, maandag 22 oktober spreekt Michael Shellenberger in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam!
Kom ook!

We zijn allemaal Ayatollahs geworden

COLUMN: Brendan O'Neill, hoofdredacteur online magazine Spiked 

Het is dertig jaar na De duivelsverzen. Dat boek van Salman Rushdie leidde tot een fatwa van een religieuze leider die een kritische toon niet kon waarderen. Rushdie leeft vandaag nog, godzijdank, maar heeft Ayatollah Khomeini dan zijn strijd verloren? Bepaald niet, schrijft Brendan O'Neill. Want diens overtuiging dat bepaalde gedachten en woorden onacceptabel zijn en moeten worden verboden, heeft meer steun dan ooit, ook ver buiten de islamitische wereld. 

>> Lees 'm helemaal bij Spiked

En verder: 2 interviews van mezelf

1. Hoe houden we de planeet leefbaar? Door radicaal te kiezen voor besparing of voor techno-optimisme? Bestsellerauteur Charles C. Mann onderzocht de opties voor zijn voortreffelijke boek, De Tovenaar en de Profeet. Ik sprak hem over de keuze die we een keer zullen moeten maken. "In de westerse cultuur zijn de profeten veel dominanter, maar in de politiek maken de tovenaars meer de dienst uit." 
>> Lees het in Trouw, of via Topics

2. Vergeet wat artsen en goeroes u vertellen: we hebben nauwelijks invloed op hoe we oud worden. Laat los, die fixatie op uw gezondheid, adviseert journalist Barbara Ehrenreich. Interessant vond ik vooral haar observatie dat we teleurgesteld zijn geraakt in ons vermogen om de wereld te veranderen. Daarom hebben we ons teruggetrokken, om dan maar onszelf te veranderen. Maar, zegt ze: "Denk niet dat je niet meer hoeft te demonstreren tegen racisme of seksisme als je je biceps traint." 
>> Lees het in Trouw, of via Topics

De oplossing voor de politieke crisis is...

... minder politiek. Minder "staat", in de woorden van Karel Beckman, die er een interessant boek over schreef: De staat voorbij. Het is een kritiek op links en rechts, want beide kampen vinden dat de staat kan zorgen voor economische ontwikkeling, werkgelegenheid, onderwijs, veiligheid, de zorg... Maar wat nu als het fundamentele probleem is dat er zoveel politieke bemoeienis is? 

>> Bekijk het interview bij Café Weltschmerz

 
Forward
Share
Tweet
Tegengeluid is een onregelmatig verschijnende nieuwsbrief met linkjes en introducties naar de meest prikkelende, onconventionele meningen. Als u verward achterblijft, is onze missie geslaagd. Contact: marco@tegengeluid.nl

Waardeert u Tegengeluid? Stuur door!

 
Copyright © 2018 Redactie Tegengeluid. U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich heeft aangemeld en/of omdat u via social media verbonden bent met de redactie.






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dapper Voorwaarts Media · Schietbaanlaan 34a · Rotterdam, 3021 LK · Netherlands