Copy
 LIFE Andros Park
1ο Newsletter, Σεπτέμβριος 2018
 
 

Συνοπτική Παρουσίαση του Έργου

Γενική Περιγραφή

Το έργο LIFE Andros Park υλοποιείται στο νησί της Άνδρου και έχει ως αντικείμενο την εφαρμογή δράσεων που στοχεύουν στην ουσιαστική αποκατάσταση ή/και βελτίωση του καθεστώτος διατήρησης του οικοτόπου με αλλουβιακές συστάδες σκλήθρων Alnus glutinosa, όπως και της προστασίας των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής Φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου στις περιοχές Natura 2000 του νησιού. Οι εν λόγω δράσεις διατήρησης επιδιώκεται να είναι κατάλληλα δομημένες, αποτελεσματικές, κοινωνικά αποδεκτές και οικονομικά βιώσιμες, καθώς και πλήρως συμβατές με τους κοινοτικούς κανονισμούς, με την ενεργή συμμετοχή σημαντικών τοπικών Φορέων και ομάδων εθελοντών και τη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων.

Το έργο πρόκειται να επεκτείνει και να συμπληρώσει το έργο LIFE ANDROSSPA, ώστε να επιτευχθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 του νησιού. Το έργο LIFE ANDROSSPA (http://www.androslife.gr) υλοποιήθηκε στην Άνδρο την περίοδο 2011-2017 και είχε ως βασικά επιτεύγματα τη δημιουργία της Επιτροπής Διαχείρισης της ΖΕΠ της Άνδρου και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του Μαυροπετρίτη, του Σπιζαετού, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου στο νησί.

Είδη & Οικότοποι ενδιαφέροντος

Αλλουβιακά δάση σκλήθρων
Τα αλλουβιακά (παρόχθια) δάση σκλήθρων (Alnus glutinosa) είναι σπάνια και απειλούμενα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η εξάπλωσή τους στο κεντρικό κομμάτι του Αιγαίου αρχιπελάγους περιορίζεται στην Άνδρο, καθιστώντας την το νοτιότερο άκρο της κατανομής τους στη Βαλκανική Χερσόνησο. Τα δάση σκλήθρου διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ιδιαίτερης βιοποικιλότητας των ποταμών και των παρόχθιων περιοχών, στην ανάσχεση της διάβρωσης εδαφών, καθώς και στην σταθεροποίηση παραποτάμιων θέσεων. Σκοπός του έργου είναι η προστασία του συγκεκριμένου οικοτόπου από την υπερβόσκηση, τη διάβρωση του εδάφους, τις πλημμύρες και τις δασικές πυρκαγιές, καθώς και η αποκατάσταση τμήματος με υποβαθμισμένες ή καταστραμμένες συστάδες με σκλήθρα. Περισσότερα

Μεσογειακή Φώκια
Το σύμπλεγμα των νησιών των Κυκλάδων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες, για τη Μεσογειακή Φώκια, περιοχές της Ελλάδας και της Μεσογείου. Στο νησί της Γυάρου (μόνο 10 ναυτικά μίλια μακριά από την Άνδρο) η Μεσογειακή Φώκια παρουσιάζει έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς στη Μεσόγειο, ο οποίος είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Άνδρο. Το έργο στοχεύει στην προστασία της Μεσογειακής Φώκιας από τις απειλές που αντιμετωπίζει λόγω της συσσώρευσης πλαστικών απορριμμάτων και εγκαταλελειμμένου αλιευτικού εξοπλισμού στις περιοχές αναπαραγωγής, τροφοληψίας και ανάπαυσής της, καθώς και στην άμβλυνση των αλληλεπιδράσεων του είδους με τους αλιείς. Περισσότερα

Θαλασσοπούλια
Η περιοχή φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό τόσο του Θαλασσοκόρακα όσο και του Αιγαιόγλαρου. Δεδομένου ότι οι κύριες απειλές για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο εντός των αποικιών τους στην περιοχή είτε εξαλείφθηκαν είτε περιορίστηκαν μέσω του έργου ANDROSSPA, το παρόν έργο περιλαμβάνει την εφαρμογή μέτρων για τη διατήρηση των θαλάσσιων οικοτόπων τους, όπου οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν απορρέουν κυρίως από την παρουσία πλαστικών απορριμμάτων και εγκαταλελειμμένων αλιευτικών εργαλείων που υπάρχουν στη θάλασσα. Περισσότερα
Στόχοι & Δράσεις του έργου
Το έργο LIFE Andros Park αποσκοπεί στην ολιστική διαχείριση των ειδών και οικοτόπων προτεραιότητας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Η επίτευξη του στόχου αυτού απαιτεί την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων, οι οποίες είναι:
  • Προπαρασκευαστικές δράσεις για την απόκτηση επιπλέον γνώσης σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση του οικοτόπου και των ειδών προτεραιότητας, καθώς και την τεχνική σχεδίαση και προετοιμασία των κύριων δράσεων του έργου. Έτσι, θα γίνει εκτίμηση (α) της δομής και ποικιλότητας των αλλουβιακών δασών, (β) των οικολογικών απαιτήσεων και οικοτόπων της Μεσογειακής φώκιας, (γ) της παρουσίας πλαστικών απορριμμάτων και εγκαταλελειμμένου αλιευτικού εξοπλισμού στη θάλασσα, καθώς και (δ) των αλληλεπιδράσεων της Μεσογειακής φώκιας με τους τοπικούς αλιείς. Επιπλέον, θα αναλυθούν οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες και θα ετοιμαστούν τα τεχνικά σχέδια για την υλοποίηση των δράσεων διατήρησης και παρακολούθησης. Περισσότερα
  • Δράσεις διατήρησης, οι οποίες αποτελούν τον κύριο κορμό του έργου και αφορούν παρεμβάσεις τόσο στη θάλασσα όσο και στη ξηρά, για τη βελτίωση της κατάστασης των οικοτόπων και των ειδών προτεραιότητας. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από δράσεις για: (α) την προστασία των αλλουβιακών δασών σκλήθρου μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων αντιμετώπισης της διάβρωσης, των πλημμυρών και της υπερβόσκησης, καθώς και μέσω μικρής κλίμακας παρεμβάσεων αποκατάστασης συστάδων τους με φύτευση νέων δενδρυλλίων και της διατήρησης σημαντικών φυτικών ειδών και μανιταριών που σχετίζονται με αυτά, (β) την απομάκρυνση πλαστικών απορριμμάτων και εγκαταλελειμμένου αλιευτικού εξοπλισμού από τους βιοτόπους που χρησιμοποιούν η Μεσογειακή Φώκια και τα θαλασσοπούλια και (γ) την υλοποίηση δράσεων για  τη δημιουργία ενός πλαισίου αρμονικής συνύπαρξης της Μεσογειακής φώκιας με τους αλιείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.  Περισσότερα
  • Δράσεις παρακολούθησης, με σκοπό την εκτίμηση της επίδρασης του έργου στο φυσικό περιβάλλον της Άνδρου και των Κυκλάδων, αλλά και στην τοπική κοινωνία και οικονομία, καθώς και στα οικοσυστήματα.
  • Δράσεις επικοινωνίας, με στόχο την προβολή και διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου, μέσω εκθέσεων, ημερίδων, περιπτέρων ενημέρωσης, καθώς και δημιουργία Βοτανικού Κήπου και υλοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριότητων. Περισσότερα
Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθεί σήμα ποιότητας της Άνδρου για τη φιλική προς τη θαλάσσια βιοποικιλότητα αλιεία, θα προωθηθεί ο αλιευτικός τουρισμός και θα λειτουργήσει γραφείο ενημέρωσης για τον οικοτουρισμό.
Περιοχές υλοποίησης του έργου
Οι δράσεις του έργου πραγματοποιούνται στην Άνδρο, ένα νησί που η σημασία του για τη βιοποικιλότητα τεκμηριώνεται μέσα από την ύπαρξη τριών ενταγμένων στο δίκτυο Natura 2000 περιοχών. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις δύο από αυτές τις περιοχές και πιο συγκεκριμένα, τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Άνδρος: Κεντρικό και νότιο τμήμα, γύρω νησίδες και παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» (GR4220028) και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) «Άνδρος: Όρμος Βιτάλι και Κεντρικός Ορεινός Όγκος» (GR4220001), καλύπτοντας το 40% της χερσαίας έκτασης της Άνδρου και 70 χλμ2 της θαλάσσιας περιοχής που την περικλείει.
Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που φιλοξενούν οικοτόπους και είδη σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Πρώτο έτος υλοποίησης του Έργου LIFE Andros Park

Κατά το πρώτο έτος υλοποίησης του έργου, η πλειοψηφία των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν αφορούσε προπαρασκευαστικές δράσεις.
 
Για αλλουβιακά
δάση σκλήθρων
Συλλογή δειγμάτων εδάφους από τα παρόχθια δάση με σκλήθρα για την απομόνωση και ταυτοποίηση συμβιωτικών μυκήτων και βακτηρίων που αναπτύσσονται στο ριζικό σύστημα των δένδρων.
Συλλογή σπερμάτων σκλήθρου, πραγματοποίηση μικρής κλίμακας πειραμάτων για τον καθορισμό των βέλτιστων συνθηκών βλάστησης και εμβολιασμού τους με συμβιωτικούς μικροοργανισμούς. 
Μεγάλης κλίμακας σπορά σπερμάτων σκλήθρου, φύτρωσή τους και ανάπτυξη των δενδρυλλίων στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίηση παράλληλων πειραμάτων εμβολιασμού επιλεγμένων δενδρυλλίων με συμβιωτικούς μικροοργανισμούς. Περισσότερα
Περίφραξη του Κτήματος Αγαδάκη και προετοιμασία του φυτωρίου για τα σκλήθρα και του χώρου για την εγκατάσταση του Βοτανικού Κήπου.
Μεταφορά των δενδρυλλίων στο φυτώριο που προετοιμάστηκε στο Κτήμα Αγαδάκη για προσαρμογή πριν τη φύτευσή τους στις περιοχές παρεμβάσεων του έργου. Περισσότερα
Σχεδιασμός του Βοτανικού Κήπου του έργου και έναρξη της διαδικασίας συλλογής ενδημικών φυτών της Άνδρου, τα οποία θα φιλοξενηθούν σε αυτόν, μέσω της σήμανσης επιλεγμένων φυτών προς συλλογή στο πεδίο.
Για τα προστατευόμενα
θαλάσσια είδη
Δειγματοληψίες σε 5 παραλίες για μικροπλαστικά και καθαρισμός παραλιών και νησίδων όπου φωλιάζουν θαλασσοπούλια. 
Περισσότερα
Επισκέψεις σε θαλάσσιες σπηλιές ανάπαυσης και αναπαραγωγής της Μεσογειακής Φώκιας για την παρακολούθηση του πληθυσμού της και τον καθαρισμό τους από σκουπίδια και πλαστικά. Εγκατάσταση συστήματος εξ’ αποστάσεως παρακολούθησης με ειδικές κάμερες υπερύθρων σε 5 από αυτές. 
Περισσότερα
Ανάπτυξη συνεργασίας με το πρόγραμμα "Μετασχηματίζοντας την παράκτια αλιεία στις Βόρειες Κυκλάδες" που υλοποιείται από το WWF Ελλάς. 
Με την τοπική κοινωνία
Πραγματοποίηση συναντήσεων εργασίας με εκπροσώπους από τους τομείς της αλιείας, της γεωργίας, της μελισσοκομίας, του τουρισμού, καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών και οικοτουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο νησί. Περισσότερα 1, 2
Πραγματοποίηση ενημερωτικής συνάντησης στη Χώρα Άνδρου. Περισσότερα

Επισκεφτείτε μας στο Κέντρο Ενημέρωσης στο Κόρθι.

Λειτουργεί καθημερινές 10.00-13.00 και 18.00-20.00 και βρίσκεται εδώ.
«Το έργο LIFE 16 NAT/GR/000606 υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», το ίδρυμα CBD-Habitat, την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής φώκιας, MOm, και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.»
LifeAndrosPark
www.life-androspark.gr
lifeandrospark
Στο τεύχος αυτό συνεργάστηκαν: J.Fric, Γ.Ζερβάκης, Α.Σαγιάκου, Μ.Τζάλη.
Φωτογραφίες: Β.Γκορίτσας, Β.Δασκαλόπουλος, Π.Δενδρινός, Ι.Νικολάου, Η.Πολέμης, Αρχείο NCC


Copyright, 2018 © Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
LIFE Andros Park · Εργαστήριο Γενικής & Γεωργικής Μικροβιολογίας · Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75 · Αθήνα 11855 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp