Copy
Bekijk de online versie in uw browser
Nieuwsbrief IQ healthcare
movember 2018
Header
Nieuws
2 november: IQ healthcare congres over netwerkzorg!
 

Graag nodigen wij u uit voor het onderstaand congres, dat in het teken staat van het thema Healthcare Improvement Science en georganiseerd wordt door het Radboud Institute for Health Sciences:
 
New Frontiers symposium 2018: Betere zorg, netwerkzorg?
Vrijdag 2 november, Radboudumc Auditorium
 
Deze conferentie gaat over adequate netwerkzorg. Hoe krijg je dat voor elkaar? Op welke schaal moet het? Wie neemt het voortouw?
Minder structuur, betere connecties, meer resultaat voor patiënten? Lees meer
 
Inschrijven kan hier.

 


Save the date! 1 februari 2019
Symposium 'Zijn lerende organisaties klaar voor persoonsgerichte zorg'? 

 
Op vrijdag 1 februari 2019 is de afscheidsrede van prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden en de inaugurele rede van prof. dr. Philip van der Wees, als nieuwe hoogleraar paramedische wetenschappen aan de Radboud Universiteit. 

Voorafgaand aan deze ceremonie vindt het symposium “Zijn lerende organisaties klaar voor persoonsgerichte zorg?” plaats. Tijdens het symposium bespreken nationale en internationale sprekers de uitdagingen voor lerende organisaties om zorgverleners de ruimte te geven om persoonlijke voorkeuren en wensen van de patiënt als uitgangspunt te nemen. 

Reserveer deze unieke bijeenkomst in uw agenda!
Het volledige programma en de mogelijkheid tot inschrijven voor beide evenementen volgt binnenkort.



Nieuw leerboek uit: Gezondheid Organiseren. Leerboek voor verpleegkundigen

Dit boek, onder redactie van Miranda Laurant & Hester Vermeulen, geeft verpleegkundigen (in opleiding) inzicht in ontwikkelingen in de gezondheidszorg, waarbij verschuiving optreedt van een ziekte-georiënteerde zorg naar een gezondheid-georiënteerde zorg. Het gaat ook in op duurzame zorg en het verschuiven van taken en verantwoordelijkheid. Ook is er aandacht voor technologische innovaties in de zorg en het efficiënt inrichten van zorgprocessen. Het boek schetst de ontwikkelingen in de wettelijke en financiële kaders en de ethische dilemma’s die verpleegkundigen in hun dagelijkse werk ervaren.
Lees meer

 
Divider
Uitgelicht project
Tijd maken met beter laten

Recent is een internationaal artikel verschenen van enkele onderzoekers van IQ healthcare over verpleegkundige handelingen die onnodig en soms zelf schadelijk zijn. Internationaal hebben de  zogenaamde low-value care  en wise choices vooral van medici aandacht gekregen. Voor verpleegkundigen of paramedici is dit nog redelijk onontgonnen terrein. Onderzoekers van IQ healthcare inventariseerden daarom de bestaande richtlijnen voor verpleegkundigen op Beter Laten handelingen. Het blijkt dat het verminderen van overbodige handelingen tijd en kwaliteit oplevert!

Lees meer
Divider
Publicaties
Gebruik van de huisarstenpost door migranten

Migranten maken relatief vaak gebruik van de huisartsenpost (HAP). Onderzoekers van IQ healthcare en Eerstelijnsgeneeskunde gingen na wat motieven en verwachtingen van migranten zijn om contact op te nemen met de HAP. Deze bleken vergelijkbaar met die van autochtonen, maar niet-westerse migranten willen vaker actie van de huisarts, zoals lichamelijk onderzoek of medicatie. Daarnaast ervaren migranten vaker problemen met de bereikbaarheid van hun eigen huisarts.
Lees meer


Vaccinatieweigeraars: tegenverhalen nodig

 
Hoewel het vaccineren van kinderen voor veel ouders vanzelfsprekend is, daalt de vaccinatiegraad in Nederland. Vaak wordt dit gerelateerd aan een gebrek aan kennis bij ouders. Gert Olthuis, Jelle van Gurp en stagiaire Priscilla Hanssen van IQ healthcare analyseerden de manier waarop vaccineren geframed wordt in kranten en op internet.  Ze schreven naar aanleiding van de resultaten een opinieartikel in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De kernboodschap: de verhalen die rondgaan over niet-vaccineren hebben tegenverhalen nodig vanuit de gezondheidszorg.
Lees meer


Herschikking van taken in de eerstelijnszorg
 
Recent is een update van een Cochrane Review (2005) door Miranda Laurant et al. gepubliceerd in de Cochrane Library. Deze review wordt gezien als een ‘high impact review’. De review wordt veelvuldig gedownload en is onlangs ook in diverse keynote lezingen op het ICN APN/NP congres te Rotterdam benoemd als relevante review voor de positionering en profilering van verpleegkundigen in de gezondheidszorg.
Lees meer



Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek: nu ook online!

Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek (TGE) wil de morele bezinning op actuele kwesties binnen de gezondheidszorg vanuit verschillende benaderingen en levensbeschouwingen bevorderen, met artikelen op het snijvlak van geneeskunde, filosofie en literatuur. Hoofdredacteur dr. Gert Olthuis en eindredacteur drs. Valesca Hulsman zijn beiden werkzaam bij IQ healthcare. 

TGE is nu ook online in te zien!
Lees meer

Het derde nummer van Tijdschrift voor Gezondheidszorg en Ethiek is nu uit. Met daarin ruime aandacht voor het debat over het levenseinde: een analyse van een complexe casus van euthanasie bij vergevorderde dementie en een kritische beschouwing van de regionale toetsingscommissies.

Lees meer
Divider
Promoties
Promotie Olga Visser

Op woensdag 7 november a.s. om 10.30 u verdedigt Olga Visser haar proefschrift Preventing pertussis in early infancy. Development of a strategy for implementing pertussis vaccination of new parents and healthcare workers. Dr. Visser voerde dit onderzoek uit bij de Academische Werkplaats AMPHI (een samenwerking tussen de afdeling Eerstelijnsgeeskunde en 9 GGD‘en), in samenwerking met IQ healthcare. Promotoren zijn prof. dr. K. van der Velden en prof. dr. M. Hulscher, dr. J. Hautvast is co-promotor.

Olga Visser onderzocht welke redenen ouders en zorgverleners hebben om een vaccinatie tegen kinkhoest wel of niet te accepteren, als deze wordt aangeboden om baby’s te beschermen tegen kinkhoest. 
Lees meer








Promotie Joost Wammes

Op maandag 26 november a.s. om 14.30 uur verdedigt Joost Wammes zijn proefschrift High-cost patients and opportunities to reduce unnecessary spending in de Aula van de Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2, Nijmegen. Promotores zijn prof. dr. P.P.T. Jeurissen, prof. dr. G.P. Westert, prof. dr. P.J. van der Wees, copromotor is dr. M.A.C. Tanke.

Wammes heeft onderzoek gedaan naar patiënten met hoge zorgkosten gericht op het verbeteren van de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Het doel van zijn proefschrift was te onderzoeken hoe onnodige en mogelijk schadelijke zorg vastgesteld kan worden, om het gebruik hiervan te verminderen en de uitgaven te verminderen.
Lees meer








Promotie Mirelle Hanskamp-Sebregts
 
Op maandag 17 december a.s. om 16.30 uur verdedigt Mirelle Hanskamp-Sebregts haar proefschrift Improving patient safety in hospital care: the implementation of internal audits. Promotor is prof. dr. G.P. Westert, copromotoren zijn dr. H.C.H. Wollersheim , dr. P.J.M. van Gurp. dr. H.W.M. Zegers.

In haar proefschrift onderzocht Hanskamp-Sebregts de effecten van interne audits op de patiëntveiligheid in een Nederlandse UMC. 

Lees meer












Promotie Janine Hidding
 
Op dinsdag 18 december 2018 om 12.30 uur verdedigt Janine Hidding haar proefschrift: 'Arm- and shoulder function in breast cancer. Impact of medical treatment'. Haar promotoren en copromotor zijn: prof. dr. M.W.G. Nijhuis-van der Sanden, prof. dr.  H.W.M. Laarhoven, prof. dr. P.J. van der Wees en dr. C.H.G. Beurskens.
 
Deze thesis beschrijft de huidige kennis over lymfoedeem, arm- en schouderklachten na behandeling voor borstkanker. 
Lees meer


 
Divider
Onderwijs
Introductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg

Kwalitatief onderzoek is aangewezen als het gaat om ervaringen van mensen, thema´s waarover weinig bekend is of de context waarin een gebeurtenis plaatsvindt. Het gaat hierbij om het weergeven van een zo compleet mogelijk beeld van de werkelijkheid.
Voorbeelden hiervan zijn het bestuderen van de impact die het ontvangen van de diagnose dementie heeft op de patiënt en diens familie, het opsporen van de problemen bij transfers tussen eerste en tweede lijn en de besluitvorming rondom de laatste levensfase.

Lees meer

Advanced European Bioethics Course ‘Suffering, Death and Palliative Care’

Van 19 tot 22 maart 2019 wordt de 21 editie van de advanced European Bioethics Course ‘Suffering, Death and Palliative Care’ georganiseerd door sectie Ethiek van de Gezondheidszorg van de afdeling IQ healthcare, Radboudumc Nijmegen.  Locatie: Radboudumc Nijmegen. Voor meer informatie bezoek onze website.


 
Divider
In de Media
Vermeldingen

Op de site van Qruxx wordt aandacht besteed aan de resultaten van de Dutch Head & Neck Audit (DHNA). Bij dit project zijn Rosella Hermens en Lydia van Overveld van IQ healthcare betrokken.

De richtlijn Smetten uit 2011 is nog steeds actueel, maar veel verpleegkundigen kennen de richtlijn niet. Dat concluderen onderzoekers van Nivel en IQ healthcare uit een onderzoek onder meer dan 800 verpleegkundigen en verzorgenden.
Lees meer


 
Divider
Agenda
2 november 2018
New Frontiers symposium 2018

7 november 2018
Promotie Olga Visser

26 november 2018
Promotie Joost Wammes

17 december 2018
Promotie Mirelle Hanskamp-Sebregts

18 december 2018
Promotie mevrouw J.T. Hidding, MSc

8 januari 2019
Start Ethiek in de zorgsector 2019

21 januari 2019
Introductiecursus Kwalitatieve onderzoeksmethoden in de gezondheidszorg

1 februari 2019
Symposium 'Zijn lerende organisaties klaar voor persoonsgerichte zorg?'

19-22 maart 2019
Advanced course 'Suffering, Death and Palliative Care
Divider
Divider
© IQ Health Postbus 9101 Nijmegen, 6500 HB Netherlands
Unsubscribe from this list.
Radboudumc wapen


Email Marketing Powered by Mailchimp