Copy
View this email in your browser

NIEUWSBRIEF COÖPERATIE ZUIDENWIND 
OKTOBER 2018

Geacht lid van Zuidenwind,


Goed nieuws. De bouwvergunning voor windpark Heibloem is definitief en onherroepelijk zonder ook maar één bezwaar.  Zodra we de financiering rond hebben kunnen we starten met de bouw.

 

Onherroepelijke vergunning voor Burger-windpark Heibloem, niet één bezwaar of beroep

 
De procedure voor de bouwvergunning voor de twee molens van Burgerwindpark Heibloem is met succes afgerond. Sinds vorige week woensdag is de omgevingsvergunning onherroepelijk. Er kunnen nu géén bezwaren meer worden ingediend tegen onze bouwplannen. 

Op de ontwerpvergunning in het voorjaar kwam één zienswijze, over geluid en slagschaduw. In de definitieve bouwvergunning is daarop gereageerd. Tegen de definitieve vergunning van 19 augustus jl. is niet één beroep ingesteld. Dat bewijst dat onze coöperatieve aanpak werkt. Géén discussie tegen windenergie, maar een omgeving en buren die weten wat wij doen en graag meedoen.
 

Zuidenwind als voorbeeld voor landelijk beleid


Een spannende tijd ligt achter ons. Begin september een zeer goed bezochte ALV, terwijl de beroepstijd voor de windparken Ospeldijk en Heibloem nog liep en het bestuur van Zuidenwind doende was om een sluitende financiering voor de parken te regelen. Maar nu is het tijd om feest te vieren. Heibloem is vergund, Ospeldijk is vergund (er loopt nog een niet-ontvankelijk beroep bij de Raad van State tegen windpark Ospeldijk). De financiering is geregeld op eigen kracht van onze leden – we kunnen ons nu richten op de bouw van vier nieuwe molens.

Tijd om duidelijk te maken aan anderen dat dit succes te danken is aan onze coöperatieve aanpak. Die aanpak is niet geheim en mag gekopieerd worden. In het klimaatakkoord is - mede door toedoen van Zuidenwind - opgenomen, dat van de lokale initiatieven voor duurzame energieopwekking ten minste 50% in lokaal coöperatieve burgereigendom moet komen. 
  • De (=alle) opbrengsten moeten terug komen in de regio, en 
  • de burgers - onze leden en omwonenden - moeten kunnen meedoen met inzet, ideeën en participaties.

   
Laten we dit vaak herhalen - bouw van de Coöperwiek

Dat is het eenvoudige geheim van onze aanpak. Elke gemeente en provincie kan dit mogelijk maken door in haar duurzaamheidsbeleid en ruimtelijk ordeningsbeleid uitgangspunten vast te stellen, die deze aanpak als uitgangspunt neemt voor het geven van planologische medewerking. Projecten bouwen met instemming van de omgeving doen wij - de coöperaties - wel. 

Bouw windpark Heibloem start in 2019

 
Samen met de andere coöperaties hebben we een zevental turbineleveranciers gevraagd een offerte voor het leveren van turbines uit te brengen. We verwachten zo een goed prijsvoordeel te kunnen behalen.

Het Burgerwindpark Heibloem kan in augustus 2019 aangesloten worden op het Enexis-net. Wij plannen het nu zo, dat in de loop van september 2019 de molens kunnen draaien. Het kan een maand later zijn afhankelijk van hoe snel de turbines geleverd kunnen worden. 

Aansluiting Enexis wordt in 2020 verzwaard

Het Enexis-net in Midden-Limburg is niet sterk genoeg om de geplande windparken aan te sluiten. Daarop heeft Enexis besloten het onderstation in Helden (de Keup) te verzwaren met een extra transformator en koppeling naar het hoogspanningsnet van Tennet. Het duurt een paar jaar voordat die aansluiting gereed is. In de tussentijd hebben technici van Enexis een tussenoplossing bedacht, namelijk op de bestaande transformatoren een 20 duizend voltaansluiting maken. Die nieuwe aansluiting is pas in de loop van 2020 gereed. Windpark Ospeldijk en andere parken zullen van die aansluiting gebruik gaan maken. Windpark Heibloem kan nog op 10 duizend volt worden aangesloten en hoeft daar niet op te wachten. Op termijn kunnen we, wanneer we dat willen, ook overschakelen naar 20 duizend volt. 

Het probleem dat het elektriciteitsnet nog niet klaar is voor een sterke groei van duurzame energieproductie speelt niet alleen in Limburg, maar in heel Nederland. 

Financiering van de parken nagenoeg rond

SDE aangevraagd

Na de laatste ALV hebben veel leden van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog participaties te kopen. Dat maakte het voor Zuidenwind mogelijk om geheel op eigen kracht de SDE-subsidie voor de windparken Heibloem en Ospeldijk aan te vragen. Toen op 2 oktober jl. het loket bij RVO openging, waren wij er als één van de eersten bij om ons verzoek voor een exploitatiesubsidie in te dienen.

Drie banken zijn bereid Burgerwindpark Heibloem en Burgerwindpark Ospeldijk tot 90% te financieren. In de resterende 10% eigen vermogen kunnen we met de participaties van onze leden ruim voorzien. Wij verwachten een beslissing op onze subsidieaanvraag in december 2018 of januari 2019. 

Verhouding in Burgerwindpark Ospeldijk verandert


Voor Burgerwindpark Ospeldijk hebben wij onze collega-coöperatie NEWECOOP geholpen door meer te financieren dan de oorspronkelijk afgesproken 50%. Zuidenwind heeft 90% van het eigen vermogen opgebracht en NEWECOOP 10%. Dat heeft tot gevolg, dat de eigendom van Windpark Ospeldijk ook voor 90% bij Zuidenwind ligt. Op termijn kan NEWECOOP haar belang uitbreiden. 

 
 

Nieuwe coöperaties kunnen groeien dankzij de oude coöperaties

De wijze van werken in Ospeldijk is een concrete toepassing van de aardbei-theorie van Siward Zomer, onze voormalige voorzitter en nu mede-onderhandelaar aan de elektriciteitstafel bij het klimaatakkoord van het Rijk. Een aardbeiplant vermenigvuldigt zich onder meer door de groei van scheuten -uitlopers. Die scheut maakt nieuwe planten, die nog even door de moederplant worden geholpen en dan zelfstandig verder kunnen en ook weer nieuwe scheuten afgeven, enzovoort. 

Zuidenwind is bij haar start geholpen door Meerwind en De Windvogel. Zuidenwind is nu sterk genoeg om NEWECOOP te helpen en andere windprojecten in Limburg tot een succes te maken. 

Zuidenwind steunt dorpsontwikkeling Heibloem


Het dorp Heibloem is blij met de komst van de molens, zoals ook de Volkskrant op 13 augustus en RTV Drenthe op 29 augustus 2018 met verbazing constateerden: Limburgs recept voor acceptatie windmolens: laat de bevolking het zelf doen.

Zuidenwind heeft in de klankbordgroep rond het windpark Heibloem voorgesteld om met de bouw van de molens ook het gemeenschapshuis energie-neutraal te maken. Op basis van dit voorstel is de vraag uitgezet hoe het gemeenschapshuis in de toekomst gebruikt gaat worden. Die vraag leidde tot de organisatie van een bijeenkomst op 24 september jl. met een grote opkomst van vertegenwoordigers van de meeste verenigingen in Heibloem.

Die avond is nagedacht over hun toekomst als dorp. Een kleine werkgroep is nu bezig plannen te maken en een tweede bijeenkomst in november voor te bereiden. Het dorp gaat zich organiseren lijkt het, misschien in de vorm van een coöperatie. Ze hebben kennis genomen van de goede voorbeelden van Beringe en Kloosterburen, en krijgen steun van de Vereniging Kleine Kernen Limburg (VKKL). Zuidenwind steunt deze ontwikkeling van harte. 

Van Omgevingsfonds naar 'Duurzame Projecten Pot Heibloem'

Burgerwindpark Heibloem zal in het zogenaamde omgevingsfonds jaarlijks zo’n twintigduizend euro beschikbaar stellen voor duurzame projecten in Heibloem en omgeving. Een aantal leden van de klankbordgroep Heibloem, waaronder secretaris Albert Jansen, heeft een voorstel opgesteld met de beoordelingscriteria om projecten te toetsen en het gebied waaruit de projecten voorgesteld kunnen worden. De voorbereidingscommissie is het er over eens, dat steun in kleine bedragen aan bijzondere projecten het meest effectief is om duurzaamheid te bevorderen. Bij duurzaamheid gaat het om meer dan alleen duurzame energie. Het gaat ook over de sociale en economische kant: People, Planet en Prosperity. De voorstellen van de voorbereidingscommissie over de werkwijze rond het omgevingsfonds staan op onze website. De klankbordgroep van ons windpark zorgt voor de uitwerking van een en ander.

De beslissing over de steun aan projecten komt bij een door de inwoners van het overeengekomen gebied, rond het windpark, democratisch gekozen bestuur te liggen. 

Cöoperwiek produceerde 14 miljoen kWh

Op 7 oktober 2018 bereikte de Coöperwiek de mijlpaal van 14 miljoen kWh productie. Dat betekent, dat we in de precies drie jaar die de Coöperwiek nu draait, gemiddeld 4,6 miljoen kWh per jaar hebben geproduceerd. Ruim 10% meer dan de P90 waarde van 4,28 miljoen. Kortom onze molen is goed rendabel. De productiecijfers zijn ook op de website te vinden. 

Nieuwe molenaars

Het aantal molenaars is uitgebreid. Binnenkort wordt besproken hoe we deze nieuwe vrijwilligers inwerken. Zij zullen in de toekomst vooral gaan helpen bij het begeleiden van excursies voor belangstellenden en voor leerlingen die in het kader van onderwijsprojecten een bezoek brengen aan de molen. 

Meeleespanel


Sinds kort beschikt Zuidenwind over een 'Meeleespanel' dat kritisch meeleest met alle communicatie-uitingen van Zuidenwind. Op onze oproep in de nieuwsbrief en de ALV reageerden vier leden positief. Zij vormen nu samen het panel en zijn van start gegaan met een kritische beschouwing van onze website. Janne Opmeer coördineert een en ander. De opmerkingen en ideeën van het panel worden gebruikt voor verbetering van onze communicatie en meteen al voor deze nieuwsbrief.

'I Love Windpower Tanzania' bezoekt De Coöperwiek


Roland Valckenborg en Arthur Karomba maken deel uit van het Nederlandse initiatief 'I Love Windpower' met onder meer activiteiten in Tanzania. Arthur maakte onlangs een reis door Duitsland en Nederland om kennis op te doen en kontakten te leggen met interessante bedrijven en coöperaties. “Hoogtepunt’ vormde het bezoek aan ‘De Coöperwiek’. Een uitvoerig verslag vindt u op onze website;
Roland Valckenborg en Arthur Karomba bovenop De Coöperwiek

Vooral het feit dat deze windturbine compleet door een coöperatie is gerealiseerd, vond hij bijna ongelooflijk. Arthur wil een vergelijkbare coöperatie opzetten in Tanzania en zo ook grootschalige windenergie inzetten tegen de klimaatverandering en voor het sociale welzijn van de mensen. Na deze reis is in ieder geval zijn internationale netwerk en daarmee de kans op hulp vergroot. Arthur en Roland danken de vrijwilligers en molenaars van Zuidenwind die hun bezoek aan de ‘De Coöperwiek’ mogelijk maakten. 
 
Molenaars Jo Kunnen en Alex Janssen met Arthur Karomba en Roland Valckenborg met
zijn schoonvader (en lid van Zuidenwind) de heer Adams

Zuidenwind bij 'Hier Opgewekt' op 23-11-2018 in Bussum


Zuidenwind gaat de lessen die we geleerd hebben bij de bouw van De Coöperwiek en de ontwikkeling van de windparken Heibloem en Ospeldijk presenteren voor een groot gezelschap tijdens het Hier Opgewekt Event. Wij hopen dat veel gemeenten de wijze van werken zoals in Nederweert en Leudal is toegepast overnemen. De vraagstelling die centraal staat is:
 
‘Hoe houd je de winst van een windpark lokaal’.

Er zijn genoeg ontwikkelaars die in samenwerking met enkele grondeigenaren bereid zijn om projecten te initiëren onder de schijn van coöperatief werken. Uiteindelijk blijkt dan toch dat de winst naar andere plaatsen verdwijnt en de lokale coöperatie en burgers met een kleine winst (spiegeltjes en kraaltjes) en overlast achterblijft. Het is van belang dat de politiek gaat begrijpen, dat ondernemen met duurzame energie lokaal kan. En als het lokaal gebeurt een langdurig positieve dynamiek en ontwikkeling in gang zet.

Elke lokale coöperatie of groep kan initiatieven oppakken en uitvoeren sinds we weten, dat coöperaties elkaar helpen met kennis en kapitaal. De ouderwets gangbare koloniale ontwikkelingsstijl, waarbij ondernemers van buiten met de buit gaan lopen of een enkele lokale slimmerik zijn pensioen denkt te regelen onder het mom de wereld te redden met een duurzaam energieproject, zien we nog wel bij zonneparken. 

Bij windenergie hoeft dat niet meer. De lokale coöperaties zijn gezamenlijk zo sterk dat we windenergie met steun van de gemeenschap en ten bate van de gemeenschap kunnen ontwikkelen. We zijn er klaar voor om de lokale energietransitie aan te pakken en (mede) uit te voeren. Dat zullen we in tijdens het Hier Opgewekt Event tot inzet van de discussie maken. Vóór die tijd is er in Limburg (Weert en Maastricht) de Dutch Earth Week waar ook over de coöperatieve aanpak wordt verteld door Zuidenwind.
Leden of belangstellenden die mee willen doen bij de uitvoering van al onze activiteiten, of meer informatie willen, kunnen zich melden bij secretaris Albert Jansen 06-3309 9553 secretaris@zuidenwind.org
Copyright © 2016 Zuidenwind. All rights reserved.

Ons mailadres is:
administratie@zuidenwind.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list






This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
coöp zuidenwind.org · Pannenweg 243 · Nederweert, LB 6031 RK · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp