Copy
www.palmecenter.se
 
Läs detta mejl i din webbläsare

Seminarium 23/10: Vad händer i Tunisien, Egypten och Maghreb-länderna?

2011 startade arabiska våren i Tunisien efter demonstrationer och upplopp riktade mot den sittande auktoritära och korrumperade regimen som tvingades avgå. Arabiska våren spred sig snabbt till andra länder i Nordafrika och Mellanöstern. Nu har förändringarna stannat upp och förbytts till sin motsats, allra värst i tragedins Syrien.

I Egypten har ett militärstyre under ledning av militärchefen al-Sisi som president tagit över makten efter en kupp i juni 2013, då tidigare folkvalde presidenten Mursi med anknytning till muslimska brödraskapet avsattes. Dödande, massfängslande, förföljelse, tortyr och försämrade mänskliga rättigheter har följt i de nya makthavarnas spår.

Tunisien har sedan 2014 arabvärldens mest liberala författning med starkt skydd för mänskliga rättigheter. Men politiska utvecklingen är mycket labil sedan sekulära partiets valseger i augusti 2014. Arbetslösheten är hög, särskilt bland unga, och missnöjet gror bland annat på grund av svångremspolitik och privatiseringar. Premiärministern har avsatts. Många IS-krigare har rekryterats från Tunisien.

Till Maghreb-länderna räknas utöver Tunisien även Algeriet och Marocko. I Maghreb-unionen syftande till politisk och ekonomisk samordning, som bildades efter 1989, har även Libyen och Västsahara ingått. Området är politiskt instabilt och präglas av oenighet. Marocko ockuperar i strid med folkrätten Västsahara sedan 1976, vilket inte minst skapat motsättningar mellan Algeriet och Marocko. Flera miljoner människor har emigrerat, varav många högutbildade, i första hand till Europa.

Maghreb-länderna befolkas av araber och berber som bärs upp av sina respektive kulturvärden. De politiska och sociala banden till Frankrike är ännu starka efter den franska kolonialperioden i området.

Medverkande:
Hassan Hamdi, Mellanösternexpert
Fanny Härgestam, frilansjournalist och Tunisienkännare
Marianne Laanatza, konsult och kännare av Maghreb-länderna

Entréavgift: 80 kr. Studenter, pensionärer och arbetssökande betalar 60 kr. Boka och betala din biljett här. Mer information finns på ABF:s hemsida.

Välkommen!

Datum: 23 oktober 2018
Tid: klockan 18:00
Plats: ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm
Arrangör: Olof Palmes Internationella Center och ABF Stockholm
Kostnad: Entréavgift 80 kr. Studenter, pensionärer och arbetssökande betalar 60 kr.

Copyright © 2018 Olof Palmes Internationella Center, All rights reserved.


avsluta din prenumeration    ändra dina uppgifter