Copy

Hierbij de nieuwsbrief van Lijst Calimero voor maand mei. Met in deze nieuwsbrief onderwerpen uit de universiteitsraad, die wederom met name in het licht van de bezuinigingen stond deze maand. Daarnaast de oproep om te stemmen op één van de drie partijen voor de nieuwe samenstelling van de universiteitsraad in het studiejaar 2011-2012.

  • BSA in 2: Lijst Calimero pleit voor Hardheidsclausule schrijnende gevallen
  • Werkgroep Herziening Model Bestuurbeurzen: nieuw verdelingsmodel vanaf 2012
  • Wetsvoorstel Langstudeerders: helaas niet heel veel redenen tot opluchting
  • Verkiezingen universiteitsraad: Laat je goed informeren en ga stemmen!

BSA-in-2

Om twee redenen kan een student een bindend studieadvies (BSA) krijgen. Ten eerste doordat hij minder dan 40 ECTS tijdens zijn eerste jaar haalt, ten tweede omdat hij zijn propedeuse niet in 2 jaar weet te behalen. Deze tweede regel is de afgelopen tijd verder uitgewerkt en tijdens de U-raad van april officieel vastgesteld. Heb je in je eerste jaar meer dan 40 ECTS behaald, maar niet je propedeuse? Dan dien je deze in je tweede jaar te halen. Mocht dit niet lukken, dan krijg je als nog een BSA.

Lijst Calimero heeft tegenover het College van Bestuur gepleit voor goede begeleiding voor tweedejaars studenten die nog punten uit hun eerste jaar moeten halen. Hierbij valt te denken aan het maken van een planning met een studieadviseur of stafmentor, waarbij voorrang wordt gegeven aan eerstejaarsvakken. Daarnaast hebben we gepleit voor een hardheidsclausule voor “schrijnende” gevallen. Studenten die wel veel punten uit het tweede jaar halen, maar op 5 ECTS na hun propedeuse niet halen. Wij vinden dat deze studenten wel hebben laten zien dat ze het niveau aan kunnen en dus zouden mogen blijven. Een hardheidsclausule is er natuurlijk al voor personen die ziek geweest zijn of door familieomstandigheden hun P niet hebben kunnen halen.

Werkgroep Herziening Model Bestuursbeurzen

Zoals we vorige keer in onze nieuwsbrief vrij uitgebreid hebben toegelicht, is deze maand de werkgroep 'Herziening Model Bestuurbeurzen' ingesteld. Deze werkgroep krijgt de taak om de mogelijkheden om te bezuinigen op zowel de korte als op de lange termijn in kaart te brengen. Het is ons inziens erg onwenselijk en oneerlijk om al per 2011 te bezuinigen op de bestuursbeurzen (zie vorige nieuwsbrief), wat wij tijdens de commissie- en universiteitsraadsvergadering benadrukt hebben. Het College wil de mogelijkheid echter nog wel open houden, en ziet de voorstellen van de Werkgroep tegemoet. Als zij voorstellen zal doen om al per 2011 te bezuinigen, komen deze naar alle waarschijnlijkheid in juni langs de raad. Het kan zijn dat er dan procentueel met ongeveer 5% op alle bestuursbeurzen gekort gaat worden. Hou hiermee rekening bij het zoeken naar opvolgers: de bedragen van de bestuursbeurzen zouden dan iets kunnen dalen!

Voor 2012 zal een bezuiniging van 10% gelden. Hierbij zal geen sprake zijn van de kaasschaaf methode (procentueel elke organisatie korten), maar zal gekeken worden naar het nut en noodzaak van alle studentenorganisaties. Lijst Calimero vindt een nut en noodzaak discussie erg nuttig, omdat dan de bestedingen uit het Profileringsfonds op meerdere manieren efficiënter kunnen worden. . Lijst Calimero heeft samen met de andere studentenfracties gepleit voor een allesomvattend voorstel: ook medezeggenschapsbeurzen moeten meegenomen worden in de bezuinigingen. Het CvB wilde dit eerst niet vanwege de wettelijke regeling van deze beurzen, maar ons inziens is er geen reden om de hoogte van dit bedrag niet te korten als er overal gekort moet worden: het ontzien van medezeggenschap gaat immers ten koste van de bestuursbeurzen. De werkgroep gaat op dit moment van start en streeft naar een verdeling van het profileringsfonds over de studentenorganisaties die representatief is voor hun bijdrage aan de universiteit en het studentenleven. Heb jij ideeën over hoe deze verdeling efficiënter en eerlijker kan, neem dan contact op met ons via contact@lijstcalimero.nl. Wij zullen dit dan doorgeven aan de leden van de werkgroep!

Wetsvoorstel langstudeerders

Zoals jullie al hebben vernomen is de beruchte langstudeerdersboete met een jaar uitgesteld. Hierbij moeten we wel de kanttekening maken dat als de wet wordt aangenomen deze wel per 1 september 2011 ingaat, maar het eerste jaar een boete geldt van 0 euro. Dit maakt het tot een overgangsregeling. De nominaal plus één regeling gaat dus ook al in per september – mocht deze wet door de Eerste Kamer komen. Hou hier dus rekening mee wanneer je per september 2011 een nieuwe opleiding (bijvoorbeeld master) start, of nog veel vakken moet halen om je opleiding binnen c+1 af te maken!

Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er wel een uitzonderingsregel komt voor de langstudeerdersboete. Deze betreft echter alleen zwangere studenten en studenten die langer dan één jaar ziek zijn. Het kabinet raadde echter de universiteiten wel aan om een regeling te treffen voor studenten die korter ziek zijn. Dit betekent voor de RUG dus een extra reservering in het Profileringsfonds, waar door wordt vertraging door ziekte ook uitbetaald. Hierdoor blijft er dus nog minder over voor de actieve studentengemeenschap (zie Werkgroep Herziening Model Bestuursbeurzen).

Ondanks de uitgestelde langstudeerdersboete en andere uitgestelde bezuinigingen moet de RUG komend jaar alsnog zo’n 20 miljoen structureel bezuinigen. Naar alle verwachting komt dit neer op een korting van 5% op alle onderdelen van de universiteit. Vanaf 2012 loopt de bezuiniging dan verder op naar 30 miljoen. Lijst Calimero maakt zich grote zorgen over het effect van deze bezuinigingen. Het budget per student is de afgelopen jaren enorm gedaald, wat de onderwijskwaliteit zeker niet ten goede is gekomen. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de onderwijskwaliteit aan de RUG niet verder daalt.

Verkiezingen

Dan positief nieuws: vanaf afgelopen maandag is het weer mogelijk om te stemmen voor de samenstelling van de universiteitsraad. Door jouw stem te laten gelden bepaal jij mede op welke manier de zetels over de studentenfracties verdeeld worden. Lijst Calimero maakt zich zorgen over de onderwijskwaliteit, en vreest dat de bezuinigingen een verdere kwaliteitsdaling tot gevolg hebben. Wij willen er alles aan doen dit proces tegen te gaan en zullen ons wederom inzetten voor een uitdagende universiteit. Laat je goed informeren en bedenk wat jij belangrijk vindt, want de keus is nu aan jou!

Bekijk onze speerpunten, verkiezingsfilmpje en het verkiezingsprogamma op LijstCalimero.nl

Met vriendelijke groeten,

Lijst Calimero

Wouter Hemel (vz), Madelien Meulenkamp, Lisan Wieringa, Thijs Wijnmaalen en Adriette Oostvogels