Copy
Skrivtips från Evas skrivskola, nr 13/2018
Läs i din webbläsare istället

Skriv korrekta jul­häls­ningar

När det bör­jar lacka mot jul blir det aktuellt att önska kunder, med­arbetare, släkt och vänner god jul. Men hur gör du det korrekt?
 
Nu är vi inne i decem­ber, en hek­tisk månad för många då mycket jobb ska göras klart innan alla går på ledig­heter, sam­tidigt som man ska för­bereda sitt jul­firande, se på barnens lucia­tåg, vara med på körens jul­konsert och köpa jul­klappar.
 
Men det är också en tid då vi är lite extra vän­liga mot varandra, tackar för året som gått och önskar var­andra glada helger.
 
Jobbar du mot kunder är det här ett bra till­fälle att upp­märk­samma dem lite extra. Tradi­tionella jul­kort av papper håller på att gå ur modet – allt fler före­tag skänker pengarna till väl­gören­het istället för att skicka jul­kort till sina kunder. Och är­ligt talar, hur glad blir du av att få en standard­iserad jul­hälsning?
 
Av miljö­skäl kan du gott hoppa över pappers­korten och lägga ut en all­män jul­hälsning i sociala medier och på webb­platsen istället. Vill du visa kunder att du upp­märk­sammar dem, skicka en per­sonlig häl­sning istället. Och även det går bra att skicka digi­talt.
 
Men hur skriver man då en korrekt jul­hälsning? Ja, på svenska skriver vi alla helg­dagar med små bok­stäver. Många skriver ändå varje ord i häls­ningen med in­ledande versal, troligen för att de sett det på jul­kort och ord­bilden har fast­nat. Men det är på engel­ska man gör så, ett språk där man skriver många fler ord med in­ledande versal än vad vi gör på svenska där vi sparar ver­salerna till direkta egen­namn.
 
Måste julen vara just god? Kan den inte vara glad, som påsken? Jo då, du får för­stås skriva vad du vill. Att vi önskar god jul men glad påsk är för att ut­trycken har konventional­iserats och stel­nat. Det går bra att önska glad jul om du vill – och det var fak­tiskt van­ligt förr.
 
Och alla de andra häls­ningarna då: god fort­sättning, gott slut, gott nytt år …? Ja, god fort­sättning säger man efter jul­afton respektive efter nyårs­afton, allt­så som en önskan om god fort­sättning på jul­helgerna. Precis vid nyår, 30–31 december, kan man säga gott slut. Efter­som det inte är så van­ligt nuför­tiden och kan ge kons­tiga associa­tioner är det dock bättre att önska kunder och med­arbetare gott nytt år.
 
Eller så tänker du på att din häl­sning gör större in­tryck om du blir lite person­ligare och till exempel av­slutar ett mejl med: Tack för ett gott samar­bete det här året, och jag hoppas du får en här­lig jul eller Hoppas att du har haft en skön ledig­het och att det nya året bör­jat bra.
 

God jul

Det här är 2018:s sista nyhets­brev från mig, så jag passar på att önska alla läsare en skön jul, glada mellan­dagar och ett nytt år fyllt av spännande möjlig­heter och roliga upp­drag. Vill du läsa om ordet juls ur­sprung bloggade jag om det förra året

Jul­kalender

Missa inte min jul­kalender på Insta­gram! I år är temat tale­sätt, idiom (som jag bloggade om ny­ligen). En ny lucka med ett nytt tale­sätt varje dag fram till jul­afton – förstår du vad som menas med dem? Luckorna pub­liceras även på min Facebook­sida och på Linked­in.

Jul­klapp

Och så här i jule­tid har du chans att få en jul­klapp från mig! Till och med jul­afton finns det möj­lig­het för tio per­son­er att köpa webb­kursen Så skriver du ditt nyhets­brev för halva priset (gäller för båda varianterna, både med eller utan skriv­coach­ning) med rabatt­koden JULKLAPP2018.
 
Mejla gärna det här nyhets­brevet till någon du tror skulle tycka att det var intressant, eller dela det i sociala medier.
Mejla
Dela
Twittra
Dela
Copyright © 2018 Evas skrivskola, All rights reserved.

Om du har fått mejlet för att någon har delat det till dig kan du välja att pre­numerera.
Tidigare nyhets­brev hittar du i arkivet.

Jag som ger ut Skriv­tips från Evas skriv­skola heter Eva Sahl­ström och är examinerad språk­råd­givare och jour­nalist. Jag skriver din text, granskar den eller coachar dig när du skriver. Läs mer om pro­fessionell text­hjälp på min webbplats, där du också får länkar till fler gratis skrivtips. För skrivkurser, gå till kurs­portalen Evas skriv­skola.
 
Min post­adress är:
Evas skrivskola Sorterargatan 12 Vällingby 162 50 Sweden
kontakt@evasskrivskola.se


Vill du göra för­änd­ringar i din prenumeration? Läs gärna min integritetspolicy först.
Här kan du upp­datera dina in­ställ­ningar eller av­sluta pre­numerationen


Email Marketing Powered by Mailchimp