Την ερχόμενη Τρίτη έχει εκλογές. Όχι στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, και όχι από τις μεγάλες, τις προεδρικές, άλλες. Σε κάθε πολίχνη και κάθε γειτονιά ψηφίζουν για διαφορετικά πράγματα, αλλού για κυβερνήτη και για γερουσιαστή, αλλού για γερουσιαστή και σε δημοψήφισμα για το αν πρέπει οι κατάδικοι να ψηφίζουν, αλλού για βουλευτή, δικαστή και σερίφη. Είναι πολύ περίεργες οι εκλογές αυτές (σας καλώ να κατεβάσετε ένα ψηφοδέλτιο της εκλογικής περιφέρειας Miami-Dade -είναι 7 σελίδες, σε τρεις γλώσσες) και είναι ενδιαφέρουσες για πολλούς λόγους. Μεταξύ άλλων, θα δείξουν αν υπάρχει κάπου ένας κόσμος που ξυπνάει και αντιδρά σ' αυτά τα φριχτά που γίνονται, ή το αντίθετο. Τέτοια αγωνία από το 2015.
Αλλά στα καθ' ημών έχουμε άλλα λιγότερο κρίσιμα αλλά εξίσου ενδιαφέροντα να πούμε.
Για παράδειγμα, ανέβηκε το δεύτερο μέρος του λεξικού τεχνολογικών όρων, για όποιον θέλει να καταλάβει καλύτερα τα τεχνολογικά πράγματα που μας απασχολούν σήμερα και τα οποία σίγουρα θα μας απασχολήσουν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Εδώ συζητάμε πράγματα σαν τα αυτόνομα αυτοκίνητα και το ΚΡIΣΠΡ. Τι είναι το ΚΡIΣΠΡ, ρωτάτε; Διαβάστε, και θα μάθετε τι είναι το ΚΡIΣΠΡ.
Σε άλλα νέα, αν είστε εντρπρνρ που διαθέτει μια κοινωνική επιχείρηση, αν δηλαδή προσπαθείτε να διορθώσετε κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μεγάλες ή μικρές ομάδες ανθρώπων, πιθανότατα ξέρετε ήδη το Chivas Venture, τον ετήσιο διαγωνισμό για κοινωνικές επιχειρήσεις που κάθε χρόνο μοιράζει χρηματοδότηση $1 εκ. Έχουμε ξανακουβεντιάσει γι' αυτό πολλές φορές, και στο παρελθόν έχουν βγει ενδιαφέρουσες εταιρείες από αυτή τη διαδικασία, κάποιες από αυτές ελληνικές, μάλιστα. Ο φετινός διαγωνισμός τρέχει τώρα που μιλάμε -μπορείτε να κάνετε αίτηση για να λάβετε μέρος μέχρι τις 7 Νοεμβρίου εδώ.
Μιας και λέμε για το Νοέμβριο: Στις 19 και 20 Νοεμβρίου έχουμε το Singularity University Summit, το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και για το οποίο θα έρθουν μερικοί πολύ σημαντικοί ομιλητές για να πουν κουβέντες για το μέλλον. Μεταξύ των πολλών άλλων θα έρθει και ο ιδρυτής του Singularity University, ο Πίτερ Διαμαντής, από τον οποίο είχα πάρει συνέντευξη πριν από δέκα χρόνια. Δέκα! Πως περνάει ο καιρός. Από πάνω μου, τουλάχιστο. Αυτός ίδιος είναι.
Αν, δε, είστε καλλιτέχνης, μπορείτε να κάνετε αίτηση στο Onassis AIR, ένα νέο πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση που θα φέρει επιλεγμένους καλλιτέχνες στην Αθήνα για να δουλέψουν σε λίγο-πολύ ό,τι θέλουν. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον residency/υποτροφία: Σε χρηματοδοτούν για ένα χρονικό διάστημα και σε αφήνουν ελεύθερο να δουλέψεις πάνω στο μέσο της προτίμησής σου χωρίς να χρειάζεται σώνει και ντε να δείξεις ένα αποτελεσμα στο τέλος. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι σε όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα να είχαν την ευκαιρία να κάνουν κάτι τέτοιο κάποια στιγμή στην καριέρα τους.
Αυτά με τις ανακοινώσεις της εβδομάδας.
Σήμερα στην Καθημερινή: Το πρώτο από τα άρθρα που θα βγουν από το Fellowship στην Αμερική αφορά σε έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που έκαναν κάποιες από τις πόλεις που επισκέφτηκα να γλιτώσουν από δραματικές οικονομικές κρίσεις: Το ότι είχαν κορυφαία πανεπιστήμια και νοσοκομεία.
|