Copy
Nieuws en tips van vakgroep Wilde Weelde
Bekijk deze mail in je browser

November 2018

De komst van de herfst betekent het einde van de zomer, van warme dagen en lekker lang licht.
Hoewel het afscheid van warme dagen ..


Bodembedekkers: vatting en misvatting

Ron van de Straat (Tuynplan)

Als ecologische hoveniers en ontwerpers hebben we  sterk de neiging om bodem bedekkende beplanting als alles oplossend ‘medicijn’ in te zetten. Zo creëren we immers een groene én onderhoudsarme tuin: twee vliegen in één klap. Begrijp me niet verkeerd; vaak werkt dat prima! Maar er zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen en er gelden zeker randvoorwaarden voor toepassing van dit ‘medicijn’.

Nederland heeft een ideaal klimaat voor onkruiden, eigenlijk moet ik zeggen: ongewenste kruidachtige planten. Het enige wat deze planten nodig hebben is een klein stukje kale grond om hun zaad te laten kiemen. Dat gaat vervolgens in een razend tempo, want wie het eerst komt, die het eerst maalt. Zo gaat dat in de natuur. Vooral in groeizame periodes van het jaar kan in een paar dagen tijd een stukje kale grond helemaal in beslag genomen zijn door allerlei -ongewenste- kruidachtige planten.

Lees verder


Boekrecensie: Permacultuur in je moestuin
Gerdien Griffioen (Gerdien Griffioen tuinadvies)

Met de opdracht voor het ontwerpen van een buurtmoestuin op zak ging ik op zoek naar een boek over permacultuur dat me zou helpen om met permacultuur te gaan werken. Ik vond het boek ‘Permacultuur in je moestuin’, geschreven door Christopher Schein en Julie Thompson.
Op de achterflap van het boek trof me de zin: ‘het eerste permacultuur moestuinboek, geschikt voor het Nederlandse klimaat’. Dat leek me wel wat, want een Engelstalig boek dat ik gelezen had ging over grote tuinen met natuurlijke hoogteverschillen en ruime oppervlakten rond de woning.  En dat is er in Nederland nu eenmaal niet altijd.
Die aanpassing tref je inderdaad aan in het boek. De vertalers, Lucas Brouns en Maranke Spoor, zijn  deskundig en hebben veel voorbeelden van Nederlandse  groentes en vaste planten gekozen die je kunt combineren bij de aanleg van een moestuin.

De opbouw van het boek is duidelijk. De auteur begint met de uitleg van de basisbegrippen. Het leest prettig want de auteur heeft een persoonlijke manier van schrijven. Permacultuur behoort tot het ecologisch tuinieren maar onderscheidt zich daarvan omdat er combinaties van groenten en vaste planten worden toegepast die elkaar versterken. Zo is de smeerwortel (Symphytum officinalis) een belangrijke plant omdat hij veel voedingstoffen bindt en de bodem verrijkt. Bladeren van de smeerwortel worden gebruikt om een soort compostthee van te maken die je rond de groenten giet.

Lees verder


De keuze van de kweker
Oersterke planten en een langdurige bloei
Nico Zonneveld (Nico Zonneveld - Kwekerij van bijzondere planten)

Wij kweken al 20 jaar onze vaste planten op een duurzame manier. Onze kwekerij vind je in Heerhugowaard-de Noord in Noord-Holland.
Voor ons is het logisch om mét de natuur te werken en daarmee leveren we oersterke kwaliteitsplanten die tegen een stootje kunnen! We kweken met een eigen potgrondmengsel, gebruiken uiteraard geen bestrijdingsmiddelen en alleen organische meststoffen. Voor de bestrijding van ziektes en plagen passen we lavameel en extracten van Heermoes, Brandnetel en Smeerwortel toe. En dat werkt!

In de loop der jaren zijn vele vaste planten de revue gepasseerd. Sommigen waren blijvertjes en anderen verdwenen op de composthoop omdat ze uiteindelijk niet voldeden aan onze eisen. Graag vertel ik over enkele favorieten en dat zijn zonder uitzondering zeer sterke soorten, die lang bloeien. Ik breek graag een lans voor de ooievaarsbek Geranium ´Azure Rush´. Deze heeft prachtige blauwe bloemen met wit hart en een rankende manier van groeien. Helaas heeft de laatste jaren de G. ´Rozanne´ in haar populariteit veel andere soorten overschaduwd en mijns inziens onterecht! De `Azure Rush´ wordt ongeveer 30 cm hoog en is dus een prima plant vooraan in de border. Het is een goede bodembedekker en onderdrukt daarmee onkruid; een groot voordeel van deze fraaie plant.

Lees verder
Drenthe Onder de loep
Ook in Drenthe is Wilde Weelde ruim vertegenwoordigd en vind je er (ecologische) hoveniers, tuinontwerpers en adviseurs. Maak kennis met deze Wilde Weelde leden in deel 1 van Onder de loep Drenthe.

De Tuin Spirit is het hoveniersbedrijf van Richard Langelo in Zorgvlied. Je kan bij hem terecht voor aanleg en onderhoud van de tuin. Maar ook voor renovatieklussen, advies en tuinontwerp. Richard maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Bij hem kun je juist terecht voor tips en advies voor een levende tuin die ook nog eens onderhoudsarm kan zijn. Hij legt er zijn ziel en zaligheid in.

Klavertje Vier voor Ecologisch Hoveniers is gespecialiseerd in de aanleg van bloemrijke akkers, poelen, vijvers en natuurlijke bouwwerken. Daarnaast kun je ook voor het onderhoud hiervan bij Nils van Ligten terecht. Hij runt zijn ecologische hoveniersbedrijf vanuit Wapserveen.

Wilfred Beets van Eko-tuin heeft een ecologische hoveniersbedrijf in Wapse. Samen met zijn 3 medewerkers legt hij ecologische tuinen aan. Zijn tuinen zijn te herkennen aan organische vormgeving, duurzaam materiaalgebruik en diversiteit in beplanting. Je kunt bij Wilfred terecht voor groenbeheer, aanleg en onderhoud van natuurtuinen, leemvijvers, bloemenweiden en wilgenvlechtwerk.

In Koekange wonen twee Wilde Weelde leden;
De eerste is Van Donkelaar Groenadvies. Samen met Deyke runt Ruurd zijn adviesbedrijf in ecologisch en historisch groen. Een brede kennis van planten en beplanting vormt de basis van al hun activiteiten. Ruurd houdt zich bezig met projecten, advisering, ontwikkeling, realisatie en beheer van tuinen, parken en landschap. Deyke heeft de leiding over de inheemse plantenkwekerij De Bostulp. Op deze kwekerij worden inheemse en historische planten gekweekt die zij graag toepassen in hun projecten.

Het tweede Wilde Weelde- lid is Jan Steenge met zijn hoveniersbedrijf Jan Steenge.
Ook Jan Steenge werkt niet met chemische middelen en kunstmest en richt zich vooral op een goede bodem en maakt gebruik van Bokashi en EM (effectieve micro organismen). Zijn uitgangspunt is dat een mooie tuin begint bij een gezonde bodem.

Bert Konink werkt als hovenier en boomverzorger bij particulieren en bedrijven in de regio Emmen. Met zijn bedrijf BertWerkt onderhoudt Bert tuinen zoveel mogelijk op ecologische wijze tuinen. Bert vindt het prettig als de eigenaren ook mee willen werken tijdens dit onderhoud.

Hoveniersbedrijf Meppelink is gevestigd in Erica. Dennis Meppelink is een all round hovenier. Hij en zijn collega ontwerpen, leggen tuinen aan en zorgen voor het onderhoud. Dennis richt zich op natuurlijke tuinen en duurzaam materiaalgebruik

 
Ook deze maand weer een heerlijk recept van Sifra Timmermans van Tuinrecept.
 
Agenda November 2018
Lilian Verhaak (De Tuinmaker)

7 en 28 november, Mildam
Laatste mogelijkheid voor de workshop ecokathedraal
in het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad
www.ecokathedraal.nl

9 november, Wageningen
Lezing Mycoforestry met bezoek aan De Truffelgaard
Verantwoord wilde eetbare paddenstoelen kweken. Is dat schadelijk voor het ecosysteem? Is er een markt voor nieuwe soorten? Judith Evenaar is de gids.
www.groenetakken.nl

10 november, Waddinxveen
Lezingen over Effectieve Micro Organismen (EM)
www.willemsteinhoveniers.nl

4 t/m 25 november, Ubbergen
Expostie ‘Waar de natuur een huis ontmoet’ van kunstenaar en tuinvrouw Rozemarijn Oosthoek.
www.rozemarijnoosthoek.nl/nieuws/

t/m 4 november, Chaumont sur Loire
Internationaal tuinenfestival
www.domaine-chaumont.fr

 t/m 30 november, Appeltern
Tuinenfestival Appeltern met Herman van Veen als onderwerp
www.appeltern.nl






 
Tuintip November: Herfstblad
Marion van Lier (Tuinzinnig)
 
Het najaar is begonnen. In mijn woonplaats De Bilt gaat medio november de bladcampagne weer van start. Bomen zijn mooi, maar een troep dat ze maken! Dus bewoners gaan weer druk aan de slag om hun (stenen) tuinen te ontdoen van blad. Niet met een hark maar met een bladblazer die door zijn oorverdovende geluid het agressieniveau in de directe omgeving omhoog stuwt.
Jammer. Het afgevallen blad is juist heel nuttig voor je tuin. Gebruik het als een mooie mulchlaag in je border zodat de bodem en je planten beschermd worden. Tussen het blad leven (en overwinteren) allerlei insecten die helpen het bladafval tot humus te verwerken. De insecten staan zelf weer op het menu van hongerige vogels.
Of gebruik het herfstblad om bladcompost van te maken. Hoe? Heel simpel. Verzamel vochtig blad (of maak droog blad vochtig), doe het in een plastic zak, aanstampen, bovenkant dicht, onderin een paar gaatjes maken en ergens op onopvallende plek wegzetten. Het duurt ongeveer een jaar voor je de bladcompost kunt gebruiken.
Als je meer ruimte hebt kun je een bak van gaas maken. Sla op een schaduwrijke plek een paar paaltjes in de grond, en span rondom gaas. Vochtig blad erin, aanstampen en afdekken met bijvoorbeeld zeil of een stuk golfplaat dat je met stenen verzwaard tegen het wegwaaien. Ook in dit geval moet je een jaartje geduld hebben.

 


 
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Website
Website
COLOFON
Wilde Weelde is een netwerk van vakmensen die milieubewust werken vanuit een ecologische visie.
Je ontvangt deze email omdat je je ingeschreven hebt voor onze nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief verschijnt 9x per jaar.
Jaargang 5, nummer 8

Copyright © *2018  Alle rechten voorbehouden

Vragen of opmerkingen?
Ons mailadres is:
info@wildeweelde.nl

uitschrijven voor nieuwsbrief    pas je gegevens aan

Email Marketing Powered by Mailchimp