Copy
Alle informatie die je als professional nodig hebt
om up te date te zijn over de warmtetransitie
View this email in your browser

Beste <<Voornaam>>,

Terwijl in den landen voor het eerst sinds de jaren '80 een discussie is uitgebroken over de voors en tegens van kernenergie, want "dan vervangen aardgas toch gewoon overal door elektriciteit", gaan we voorbij aan wat belangrijk is om daadwerkelijk tot actie over te gaan. Gemeenten zijn immers al lang begonnen met de warmtetransitie, en moeten ook al een uiterste leveringsdatum van aardgas opgeven in hun proeftuinwijken, maar zonder wettelijk mandaat, en met slechts 12,5 miljoen euro speelgeld. Ter vergelijking: voor de verbouwing van het binnenhof is bijna een half miljard beschikbaar. 

Ook het algehele kostenvraagstuk blijft voorlopig actueel. Het PBL heeft een poging gedaan om het weer een slag concreter te maken, maar er blijven veel vragen: Wie gaat wat betalen? Welke baten zijn al vierdubbel uitgegeven? En als we niet overal subsidie voor kunnen geven, hoe zorgen we dan dat burgers en bedrijven er nog een beetje zin in in hebben? 

Verder in deze update: Wat vinden mensen van koken op inductie, waarom vrije leverancierskeuze niet realistisch is bij een warmtenet, en waarom we nooit "Van Gas Los" gaan.

Suggesties voor de inhoud? Stuur Susanne een e-mail
 
Interessante publicaties

VNG - Brief met reactie op de begroting EZK

De VNG benoemde, heerlijk concreet in slechts 2 pagina's tekst, 5 onderwerpen waar in de behandeling van de klimaatbegroting  volgens hen extra rekening mee moet worden gehouden. Eerste punt: als gemeenten een regierol krijgen, geef ze dan ook de benodigde bevoegdheden. (Dat is natuurlijk geen financiële tip, maar hij is wel heel belangrijk). 

PBL - Doorrekening klimaatakkoord

Het PBL kwam op 28 september met een analyse van het voorstel voor de hoofdlijnen van het klimaatakkoord. De aanpak rond wonen zonder aardgas bevat goede aanzetten, maar het lange termijn doel is onduidelijk. Dat geldt met name voor de vraag waar al het duurzame gas vandaan moet komen. En wat het beleid betreft gingen ze zelfs nog een stapje verder dan de VNG. Op pagina 92 staat: "Wat ontbreekt aan de voorgestelde instrumenten voor de wijkaanpak is een instrument dat afwachten door gemeentes ontmoedigt." Oftewel: gemeenten moeten misschien niet alleen bevoegdheden krijgen, maar ook verplichtingen

De schier-onmogelijkheid van vrije leverancierskeuze op een warmtenet

Bij warmtenetten gaat het gesprek met bewoners al snel over het gebrek aan keuzevrijheid voor een leverancier. Om dat te ondervangen wordt gekeken naar het toekomstig marktontwerp van warmtenetten: is de splitsing tussen het beheer van het warmtenet en de levering van warmte mogelijk? In gesprekken met gemeenten, noemen wethouders het soms als harde voorwaarde. Bij elektriciteit en aardgas kan dat immers ook. Echter, bij  elektriciteit en aardgas hebben we te maken met één landelijk net, terwijl het bij warmte om meer dan 4.000 aparte netten gaat. Bovendien stroomt bij een warmtenet het water rond. Zeker bij de kleinere netten is het meer een installatie dan een infrastructuur. Maar wat is klein? Op verzoek van NUON heeft PwC een onderzoek gedaan. Wil je hier meer over weten, mail dan naar susanne@hier.nu

Onderzoek Milieu Centraal naar houding t.o.v. koken op inductie

Sinds begin november loopt de campagne Koken met een Stekker van Milieu Centraal. Daaraan ten grondslag ligt dit rapport. Wat opvalt is dat mensen nog weinig weten van koken op inductie. Zo geven mensen o.a. aan dat inductie moeilijker te regelen is dan gas en dat het langzamer warm zou zijn. 
Over de techniek

De kernenergiediscussie - 2.0 

Voor veel energieprofessionals is de discussie over dit onderwerp al decennia geleden afgesloten. Maar als je het laatste IPCC rapport leest, is dat niet persé zo  Recentelijk verklaarde Dhr AH. Lubach een nieuwe discussie officieel voor geopend. Om mee te kunnen in de discussie met je collega's bij de koffieautomaat, of om die grijze man achter in de zaal, die tijdens jouw verhandeling over geothermie/ circulariteit/ GoT over thorium begint, de mond te snoeren, hebben we hier wat bekende en minder bekende voors en tegens voor je op een rij gezet. 

Aquathermie in Nederland

Nederland is een waterland. Hoe mooi is het als we voor onze nieuwe energievoorziening kijken naar datgene waar we al goed mee zijn: water. Dat geeft stof tot nadenken. Zeker als je kijkt welk potentieel aquathermie, TEO en TEA voor initimi, zoal heeft. CE Delft bracht in september dit rapport uit. En daarin staan o.a. wat handige kaarten waarin je kunt zien of je in jouw gemeente iets kunt met bijvoorbeeld warmte uit oppervlaktewater. (Niet schrikken, er staan soms ook moeilijke formules tussen de plaatjes Tip: omheen lezen). 
Evenement HIER opgewekt

Sessies over aardgasvrij

500 wijken aardgasvrij
Interactieve sessie over wat is ervoor nodig om op te schalen naar 500 wijken in Nederland die zelf van het aardgas af willen.
 
Energiecoöperaties en netbeheerders: rollen en kansen in de warmtetransitie in de wijk
Welke rol hebben zowel netbeheerder als energiecoöperatie in de verschillende fases van de wijkaanpak? Alliander deelt in deze discussiesessie voorbeelden uit de praktijk.
 
Energieloketten en energiecoöperaties in de wijkaanpak
Discussie over de uitvoering van de wijkaanpak. Welke rol ligt er voor gemeentelijke energieloketten? En wat zou de energiecoöperatie daarin kunnen betekenen?
 
Welkom op de bewonersavond!
Je organiseert een bewonersavond over aardgasvrij wonen. Hoe doe je dat, op welk moment, hoe zorg je ervoor dat bewoners gaan meedenken?
 
Bewonersspel ‘HIER begint het’: samen aan de slag met aardgasvrij
In deze spelsessie staat de bewoner centraal. Je beleeft in sneltreinvaart het ‘HIER begint het’ spel.
 
Warmtecoöperaties, eerste stappen naar uitvoering
In Denemarken en Italië zijn er veel warmtecoöperaties. Wat maakt deze vorm voor collectieve warmtenetten ook interessant voor ons land? De eerste initiatieven in Nederland hebben duidelijk stappen gezet.
 
Groen gas: lokaal voor lokaal
Een mogelijkheid om de warmtevoorziening duurzaam te maken, is aardgas te vervangen door groen gas. Een belangrijke vraag voor lokale coöperaties is op welke manier je zo'n groengasinitiatief ontwikkelt.
Proeftuinen

Veel warmte, weinig besparing


De proeftuinen zijn bekend, check het overzicht hier. In tien wijken werkt de gemeente nauw samen met lokale energie initiatieven. Wat opvalt is dat de meeste proeftuinen zijn gericht op hoge temperatuur warmtenetten. Isolatie wordt wel regelmatig genoemd, maar of deze proeftuinen gaan leiden tot wat grootschaliger collectieve aanbestedingen voor besparingsmaatregelen is zeer de vraag.
Opinie

We gaan niet "van Gas Los"


Oud directeur van het HIER klimaatbureau, Dhr Schöne, of Sible voor intimi, geeft aan waarom "van gas los" feitelijk niet correct is in deze column. Want voor iedere oplossing is nog gas nodig. 

De CEO van de Gasunie legde vrijdag uit wat zij kunnen betekenen in het transport van moleculen.  
 

Evenementen

 

Vrijdag 23 november - Bussum

Evenement HIER opgewekt 
Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Maandag 26 november - Amsterdam

Pakhuis de Zwijger - Is waterstof het nieuwe gas?
Klik hier voor meer informatie en aanmelden 


Dinsdag 27 november - Zwolle

Warmtenetwerk: Seminar warmtenetten natuurlijk groen
Klik hier voor meer informatie en aanmelden 


Donderdag 30 november - Amersfoort

TNO: Kennisfestival Energietransitie
Klik hier voor meer informatie en aanmelden 


Donderdag 6 december - Utrecht

EZK, BZK, VNG & RVO: Doorpakken met aardgasvrije wijken
Aftrap Kennis- en Leerprogramma
Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Maandag 10 december - Den haag

Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland 
Wamtenetten op lage temperatuur
Aanmelden via de mail


Dinsdag 11 december - Utrecht

Greenvis - Masterclass: warmtekansen concretiseren
De financiële en technische haalbaarheid
Klik hier voor meer informatie en aanmelden


Maandag 14 januari - Noord Nederland

HIER & RVO - Praktijkgerichte bijeenkomst uitvoering warmtetransitie
Doelgroep: gemeenten
Meer informatie over locatie en programma volgt later


Donderdag 31 januari - Barneveld

Ministerie EZK: Partners in Energieuitdagingen
Klik hier voor meer informatie en aanmelden

 
HIER verwarmt is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau. Onder de noemer HIER verwarmt ondernemen wij verschillende activiteiten op het gebied van wonen zonder aardgas, waaronder de bewonerswebsite www.hierverwarmt.nl.




Copyright © 2018 HIER klimaatbureau

Ik wil geen updates meer ontvangen
Ik wil mijn e-mailadres wijzigen







This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting HIER Klimaatbureau · Zuilenstraat · 7A · Utrecht, Utrecht 3512NA · Netherlands