Copy

Bergamotte opskrifter til dig.
Honningkager – nu med honning!
Og julepynten er hjemme!

Share
Landhandlen har åbent alle søndage frem til Jul 11-17.00
Bergamotterne er arriveret som den første af de fine aromatiske citrusfrugter vi får fra Italiens sydlige egne, og Sicilien, når det bliver vinter, men vi må vente lidt på Limetta og pomeranserne.
Bergamotter har en helt særlig duft, som der også er noter af i limetta, men ikke nær så intenst. Duften af barndoms altheabolcher, voksen genkendelse i duften af den fine olie fra bergamotteskallerne man bruger til at parfumere Earl Grey the. Bergamotter er store som appelsiner, grønne når de er modne, og let bitre af natur. Men ikke mere end at saften som også er parfumeret bruges som citron, til fisk og kylling, til braiserede lammeskanke til and, kager, desserter, en citronfromage bliver en helt anden ting hvis man tilsætter 1/3 bergamotte. Den mest intense citronkage jeg kender, bliver helt urimeligt parfumeret af at erstatte noget af citronsaften og skallen med bergamotte. Man kan lave den mest syndigt aromatiske marmelade af dem, krydre julekonfekten med dem, og så kan man salte dem ligesom citroner.
 
En fin sprød salat, og det trænger man til nu, får man af tyndt skåret fennikel, spinatblade, og en dressing af bergamottesaft og lidt fintrevet skal, honning, salt og en fed grøn olivenolie.
 

Skanke i Bergamotte

10 lammeskanke
1 kvist frisk rosmarin
2 hele hvidløg
1 Bergamot
1 laurbærblad
1/2 dl olivenolie
1 l vand
salt, sort peber

Cremolata af: Et bundt bredbladet persille, tynd gul skal af en bergamot, 3 fed hvidløg, basilikum.
Læg skankene i en bradepande, eller i en stegeso.
Skær hvidløgene over på den flade led, og læg dem med snitfladen opad mellem kødet. Drys med rosmarin, salt, sort peber og laurbærblad. Dryp med olivenolien, også på hvidløgene. Skræl citronen tyndt, og læg skrællen ned mellem kødet. Sæt det i ovnen ved 200°C og lad det brune i en 1/2 time. I en stegeso lader man være med at komme låget på, så det kan brune. Hæld vandet ved, og giv det 150°C til kødet er mørt og saucen næsten forsvundet.
Lammeskanke skal have 1 ‑ 1½ time, Svineskanke 2 timer, og okse‑/kalveskan­ke 3½ ‑ 4 timer. Kødet skal være mørt som smør.
Vend skiverne et par gange undervejs, og hvis saucen koger helt væk, skal der spædes med lidt vand.
Når fadet er taget ud af ovnen, dryppes der med saften fra Bergamotten og vendes rundt.
Drys allerøverst med en cremolata af persille, bergamotteskal, hvidløg og måske lidt basilikum.

Det bagte hvidløg, som har mistet al skarphed, skrabes ud og smøres på brød, som man spiser til kødet.
Skankene er bedst med masser af brød til at svuppe den vidunderlige sauce op med. Grønsagerne må spises i form af en solid salat til forret.
 

And med Bergamotte

Franske berberiandelår, som har en mere vildtpræget andesmag end danske ænder, og som efterhånden er helt sjofelt billige, er fine til denne ret, som ikke er specielt 'andet' i det. Det skyldes, at vi ikke er vant til at bruge and, som man ville bruge kylling eller svinekød, i en langtidsbraiseret, krydret ret. Det er en herlig nem ret, der passer sig selv, og så er der masser af skøn sauce til at svuppe op med ovnfritter eller simpelthen ris.
 
4 andelår
2 store hakkede løg
et helt pillet hvidløg
en fennikel i tern
to blegselleristængler i skiver
3 spsk. olivenolie
1 spsk. spidskommen
1 kg hele, flåede tomater
1 tsk. mynte
2 friske laurbærblade
1 Bergamot, pomerans eller appelsin, saft og tynd orange skal i julienne
evt. en håndfuld små oliven, med sten, f.eks. Nicoise oliven
en spsk. groft salt
sort peber
 
Steg løg, selleri og fennikel gyldne i olivenolien, i en flad gryde eller sauterepande (et godt dyrt juleønske hvis man ikke har en i forvejen). Brun anden let oven i grøntsagerne sammen med spidskommen. Hæld tomaterne i, sammen med krydderurterne og vand til det dækker lårene.
Lad det simre med låget lagt skævt på, så noget af væden kan fordampe, men ikke det hele. Kog sagte til lårene er meget møre. Vend i det en gang imellem. Det tager min. en time, som regel mere. Smag saucen til med citrussaften og en sjettedel af den tynde orangeskal og de eventuelle oliven. Hvis saucen er skøn og kraftig, spiser man den, som den er, ellers tager man lårene op og reducerer saucen ved høj varme til den er tilpas. Smag til med salt, når den eventuelt er reduceret. Drys med resten af skallen.
 

Bergamotte tærte

En tærte så intens så man snapper efter vejret.
1 tærte
 
mørdej:
110 g blødt smør
100 g hvedemel
50 g flormelis
 
fyld:
4 æg
400 g sukker
30 g. hvedemel
fintreven skal af 3 citroner og 1 bergamot
1,8 dl citron/ bergamottesaft
4 spsk. flormelis
 
Bland mel, smør og flormelis og tryk mørdejen ud i bunden af en stor tærteform. Prik med en gaffel og bag i ca. 10 minutter ved 175°C. Pres saften af bergamotten, og fyld op til 1,8 dl med citronsaft
Pisk æggene sammen og bland med resten af ingredienserne til fyldet. Hæld cremen ud over den afkølede tærtebund, drys med de to spsk. flormelis og bag ved 150°C i en halv times tid. Spis kagen kold med flødeskum til.
 

Travl november på gården!

Tiden flyver her på gården, vi knokler for at få julemarkedet op at stå, Butikken fyldt op med varer igen, pynt i hver en krog, og plukket fint grønt til kranse og buketter.
 
Julepynten er på plads, både her på gården og i Landhandlen i Jægersborggade 17, hvor der er så julefint og fyldt med den fineste pynt og et overdådigt nisselandskab min søn Niels har lavet. Det er så fint at man må glippe med øjnene. Vi har bagt honningkager af vores egen honning fra gården, nu tror man måske at der almindeligvis er honning i honningkager, men det er som regel sirup, som jo slet ikke er det samme. Honningkagerne er i øvrigt i sin natur laktosefri, for der skal ingen mælkeprodukter i en ægte honningkage.
 
Der er brunkagedej, præcis som den skal være med sukat og mandler, der er peberkagedej til supersprøde pebernødder og peberkager med peber i!
Vi har bagt Cantucci, med mandler og safran, som er virkeligt gode. I dag laver vi en ordentlig portion panforte, og resten af tiden laver vi krydderiblandinger, sylter alt hvad der er af kvæder, æbler, og frugt og bær som er blevet frosset ned i løbet af sommeren, da der ikke var tid til den slags.
Lige i dag har vi hostet godt igennem, for de sidste chilier fra drivhuset er blevet kogt til intense chilisaucer.
Du kan finde alle disse herligheder både i landhandlen, i netbutikken, og endnu meget mere til julemarkedet på Gården som er den 1-9 december
 
Du kan læse meget mere om Julemarkedet her:
http://www.fuglebjerggaard.dk/jul/
Og finde tingene i netbutikken her:
https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/
God november i strålende sol!

Camilla Og Co.
 
Besøg vores netbutik her
Copyright ©
Fuglebjerggaard
Hemmingstrupvej 8
DK–3200 Helsinge
kontor@fuglebjerggaard.dk

Vil du ikke modtage disse mails?
Du kan opdatere din profil eller framelde dig