Copy
Hvordan skaber vi adgang til kommunikation og kommunikationsudvikling?

Kære gamle og nye læsere!

Dette nyhedsbrev handler om, hvad vi først og fremmest må gøre for at skabe bedre adgang til kommunikation. Og det handler om nogle af de kurser, der kan hjælpe dig som medarbejder eller familiemedlem til at øve dig i de ting. Vinterens kurser hos Intensive Interaction Danmark er:

”Jeg satte mig ned ved siden af ham og lyttede til hans lyd. "Oooo-u-oooo." Den lyd havde han sagt mange gange før, og han var vant til, at andre gentog lyden, at han sagde den igen og så videre. Men det havde ikke ofte ført til dybere udvekslinger. Det, jeg forsøgte nu, var at lytte mere opmærksomt og intenst. Jeg tror, jeg lyttede efter nuancer; jeg prøvede at gøre mig virkelig umage med at lytte til, hvordan han brugte stemmen. Hvordan hans lyd blev mere blød hen mod slutningen af lyden. Frem for med det samme at svare ham, gjorde mig umage med at lytte. Og da jeg gentog, aflæste jeg ham imens og prøvede på at forme min stemme på samme måde. Han sagde lyden igen på samme måde, og jeg lyttede meget nøje, før jeg igen svarede. Gangen efter sagde han den samme lyd, men alligevel ikke helt. Hvor han før havde sagt lyden ud i ét, begyndte han nu at lave en lille pause, et lille ophold, så han sagde "oooo……u-oooo!" Da jeg prøvede at gentage lyden på denne måde, gjorden han ‘turen’ efter pausen endnu mere tydelig, og så op på mig med en blikkontakt, jeg ikke før havde oplevet. Han gjorde gradvis pausen endnu længere, og brugte også sine hænder til at ae mig på kinden, mens han havde blikkontakt.”
 

Det allervigtigste, du kan gøre for at fremme samspil er at tune nøje ind på de signaler, der kommer fra barnet eller den voksne. Når du lytter mere nøje og afstemt, vil du begynde at lægge mærke til nye nuancer: hvordan stemmens klang ændrer sig i løbet af en lyd. Hvordan nogle bevægelser virker mere viljes-styrede end andre. Og med tiden, vil de lyde, bevægelser og handlinger, du før så som gentagelser, vise sig ikke at være helt de samme. Det kan hjælpe dig til at se, at en gentagelse aldrig kun er en gentagelse.

Det er denne evne til at tune ind, vente, holde tilbage, lytte og respondere, du kan lære mere om gennem kurserne hos Intensive Interaction Danmark.

Formålet med kurserne er at skabe adgang til kommunikation og kommunikationsudvikling. Med "kommunikation" mener jeg det fulde spektrum af menneskelig kommunikation. Ikke bare talesprog, og ikke bare målrettet kommunikation.

Kommunikation inkluderer sprog (hvor det er muligt), men der er en fundamental og omfattende del af kommunikationen, der foregår uden eller samtidig med ordene.

Kommunikation inkluderer målrettet kommunikation med henblik på behovstilfredsstillelse ("jeg vil gerne have noget vand"), men der er også en fundamentale og omfattende del af kommunikationen,der handler om at opfylde langt dybere behov:
  • glæden ved bare at være sammen
  • forbindelse
  • at kunne give udtryk for behov på en nuanceret måde
  • at kunne dyrke sine interesser sammen med andre
  • forståelse: at kunne forstå andre og blive forstået
  • med eller uden ord at kunne skabe og udvikle relationer


De ting må og skal fylde, hvis specialtilbud for børn og voksne med autisme, intellektuelt handicap, multiple funktionsnedsættelser, demens m.v. skal give mening og tage tage handicapkonventionens ord om ligeværd, udvikling ud fr den enkeltes egenart og umistelig værdighed alvorligt.

Gensidig, meningsfuld tovejskommunikation skal være noget, vi kan se i praksis. Det skal være fuldstændig integreret i de beslutninger, de træffer, i den måde, vi er sammen, i den måde, vi lytter og den måde, vi lader vores kommunikationspartnere få plads, indflydelse og respekt i samspillene.

Formålet med kurserne hos Intensive Interaction er at hjælpe familiemedlemmer og medarbejdere til at kunne skabe de bedst mulige betingelser for kommunikation og kommunikationsudvikling. Her er grundkurserne i Århus og København et godt sted at starte, opfulgt af kurset God Intensive Interaction-praksis, hvor der arbejdes med deltagernes individuelle praksis.

Kursernes formål er også, at specialtilbud for mennesker med kommunikationshandicap fokuseret, bevidst og vedholdende kan sikre, at kommunikation får den allerhøjeste prioritet i planlægning, beslutninger og tilrettelæggelse i det daglige arbejde.
Det længerevarende kursus Intensive Interaction-koordinator, januar 2019- marts 2020 er lagt an på fokuseret, bevidst og løbende at implementere Intensive Interaction i det samlede tilbud. Også kurset God Intensive Interaction-praksis som huskursus en stor hjælp til, at en medarbejdergruppe får det samme grundlag for at bruge tilgangen.

Jeg håber meget, at se dig på enten kurser eller uddannelser. Hvis du vil høre mere om de forskellige tilbud, er du også velkommen til at kontakte mig direkte på ditte@intensiveinteraction.dk


Bedste hilsner fra

Ditte Rose Andersen
Intensive Interaction Danmark

PS: Ud over kurser og uddannelse, er der også altid mulighed for vejledning og konsultation for både bosteder, skoler, daginstitutioner og private.
Du kan læse mere om vejledning og hjemmetræning for familier her.
Du kan læse mere om konsultation på arbejdspladsen her.

Uddannelse til Intensive Interaction-koordinator

Intensive Interaction-koordinatorkurset retter sig mod fagfolk, der arbejder med mennesker med kommunikationshandicap og som ønsker at bidrage til implementering af Intensive Interaction internt på arbejdspladsen.

Kurset er rettet mod ansatte i specialpædagogiske tilbud til mennesker med bl.a. autisme, intellektuelt handicap, multiple funktionsforstyrrelser, hjerneskade, demens m.v.

Der er et stort behov for, at specialområdet får et fagligt velfunderet fokus på og praksis i forhold til kommunikation.

Deltagerne på kurset vil modtage uddannelse i en tilgang, der kan være med til at forme fremtidens specialområde i Danmark, og som metodisk, systematisk og fokuseret retter sig mod udvikling af kommunikation – baggrunden for al anden læring og udvikling.

Læs mere om uddannelsen her

Copyright © 2018 Intensive Interaction Danmark, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp