Copy
Nyhedsbrev

Uddannelseshistorie.dk 

Nyhedsbrev fra Selskabet for skole- og uddannelseshistorie.
November 2018.

Nyhedsbrevet bringer nyt om arrangementer, udgivelser og andet, som omhandler uddannelseshistorie.
Oplysninger om kommende arrangementer og udgivelser, som ønskes omtalt i Nyhedsbrevet, samt tilmelding til Nyhedsbrevet sendes til nyhedsbrev@uddannelseshistorie.dk
 Send nyhedsbrevet videre til andre interesserede!

__________________________________________________
 


 NYT FRA SELSKABET:

  • Call for Papers til Uddannelseshistorie 2019
  • Uddannelseshistorie 2018 på vej - Indholdsfortegnelse
  • Ny strategi 2025 for Selskabet for skole- og uddannelseshistorie
  • Referat fra generalforsamlingen 2018
 

ARRANGEMENTER:

  • Tiltrædelsesforelæsning: Professor Ning de Coninck-Smith: ”Universitetshistorien nyfortolket: mennesker, møder og universitet 1910-1960”
  • International konference om skolehistorie i 2019: ”Challenges for the school museums and history of education in a time of globalization and digitization” 
  • Jonstrup-samlingens kommende aktiviteter
  • NERA-konference i 2019
 

PRISNOMINERING:

  • 2017-2018 Fass-Sandin Article Prize in Scandinavian Languages
 

______________________________________________________________________

 

NYT FRA SELSKABET:

Call for Papers til Uddannelseshistorie 2019
Tidsskriftet Uddannelseshistorie indkalder artikelforslag til
Temanummer 2019
Fra få til mange – det 20. århundredes uddannelsesrevolution

Gennem det 20. århundrede har en stigende andel børn/unge taget en ungdomsuddannelse og/eller en videregående uddannelse, og de seneste år har over 90% af ungdomsårgangene gennemført en ungdomsuddannelse og mere end 10% af befolkningen mellem 15 og 69 år har en lang videregående uddannelse. Hele ungdomsuddannelsesområdet havde en voldsom ekspansion igennem hele århundredet; det gjaldt særligt gymnasie- og handelsskolerne, men også på de tekniske skoler skete mere end en firedobling af elevtallet. Den samme udvikling kunne man tillige følge på de videregående uddannelser, som udviklede sig fra elite- til masseinstitutioner.
 
Ekspansionen betød bl.a., at der kom en mere bred elevsammensætning, der fik indflydelse på både uddannelserne og undervisningsformerne, men som også udfordrede uddannelsesinstitutionerne. I første omgang vandt kvinderne mere og mere frem i gymnasiet og endte med at udgøre flertallet, en tendens, som også gjorde sig gældende ved mange af de videregående uddannelser. Ligeledes begyndte børn fra ikke-akademiske hjem at tage en videregående uddannelse. Senere fulgte en stigende andel børn med andre sproglige og kulturelle baggrunde end dansk. Endelig blev en større andel af børn og unge med forskellige fysiske og psykiske udfordringer og handicaps deltagere i alle slags uddannelser bl.a. ud fra en politisk vilje til større inklusion.
 
Med dette call for papers ønsker Uddannelseshistorie at bringe artikler, der belyser, hvordan denne udvikling har påvirket uddannelserne og uddannelsesinstitutionerne – det være sig nye undervisningsmetoder, nye didaktiske paradigmer, elevkulturer, elevorganiseringer og ungdomsbevægelser, studierådgivning og erhvervsvejledning, SU til mange flere, nye måder at planlægge og styre uddannelse til den voksende mængde osv.
 
Der er deadline for indsendelse af et abstract på maks. en side 1. december 2018. Der kan forventes tilbagesvar senest 22. december 2018.
Deadline for indsendelse af færdige artikler er den 1. juli 2019. Temanummeret vil udkomme i december 2019.
 
Alle artikler fagfællebedømmes (peer review). Tidsskriftet er anerkendt i BFI med ét point.
 
Temaredaktionen kan kontaktes ved: seniorforsker Christian Larsen, Rigsarkivet (cla@sa.dk), og fagkonsulent Christian Vollmond, Undervisningsministeriet (christian.vollmond@stukuvm.dk).
 

Uddannelseshistorie 2018 på vej - Indholdsfortegnelse
Uddannelseshistorie 2018 udsendes december 2018. Årets nummer indeholder følgende bidrag:
 
ARTIKLER
Læremidler i skolens praktiske fag
Af Lisbeth Haastrup og Lisa Fälling Andersen
 
Uden hjælpemidler – ingen skole
Af Mette Vibjerg Hansen og Pernille Reuther Holm
 
Til gavn og fornøjelse for de små – didaktik og æstetik i ABC-billedbøger på vers
Af Anna Karlskov Skyggebjerg
 
Om forord i norske abc-bøker i 200 år
Af Dagrun Skjelbred
 
Rochows mange børnevenner – en undersøgelse af de danske Rochow-versioners tilblivelse, udformning og udbredelse
Af Karoline Baden Staffensen
 
ORIENTERENDE OG ÅRETS OVERSIGTER
 
Anskuelsestavlens historie og digitaliseringen af det moderne gennembruds læremiddel
Af Jens Bennedsen og Anette Eklund Hansen
 
Udflytninger, centralisering og liberalisme – uddannelserne i folketingsåret 2017-2018
Af Signe Holm-Larsen
 
Dansk uddannelseshistorisk årsbibliografi 2017
Ved Christian Larsen
 
Anmeldelser ved Christian Larsen


 

Ny strategi 2025 for Selskabet for skole- og uddannelseshistorie

Som led i selskabets arbejdsplan for bevillingsperioden 2018-2020 er der blevet udarbejdet en ny strategi for Selskabet for skole- og uddannelseshistories virke i de kommende år. Planen er et sigtepunkt, der angiver, i hvilken retning selskabet skal bevæge sig, hvilke fokusområder der skal satses på, og hvilke arbejdsopgaver der skal tages op. 
Planen rummer en mission, der angiver selskabets virkeområde, og hvad det vil opnå, mens visionen beskriver det fremtidige billede af selskab, og som er den fælles retning, som selskabet skal arbejde efter at opnå. Strategien angiver, hvordan selskabet vil komme fra missionen til realisering af visionen. Denne strategi udmøntes i en handlingsplan.
Se den nye strategi her.
 


Referat fra generalforsamlingen 2018, Selskabet for skole- og uddannelseshistorie  
Generalforsamling afholdtes 14. marts 2018 på DPU.
Læs referatet her.
 



ARRANGEMENTER


Tiltrædelsesforelæsning: Professor Ning de Coninck-Smith: ”Universitetshistorien nyfortolket: mennesker, møder og universitet 1910-1960
Fredag d. 23. november afholdes tiltrædelsesforelæsning ved professor Ning de Conick-Smith under titlen: "Universitetshistorien nyfortolket: mennesker, møder og universitet 1910-1960." Forelæsningen finder sted kl. 15:00-16:00 i Festsalen, lokale A220, DPU, Aarhus Universitet, Campus Emdrup, Tuborgvej 164, 2400 København NV.


International konference om skolehistorie i 2019
Den 2.-5. juli 2019 afholdes en international konference på DPU om skolehistorie, skolehistorisk forskning og arbejdet med skolehistoriske samlinger og museer under titlen: ”Challenges for the school museums and history of education in a time of globalization and digitization”
Deadline for papers er den 15. januar 2019



Jonstrupsamlingens kommende aktiviteter

NY UDSTILLING "ILDSJÆLEN FRA JONSTRUP - RUDOLF BRUHN 100 ÅR" FRA 11. OKT. 2018
Efterårets særudstilling i Jonstrupsamlingen handler i anledning af 100-året for Rudolf Bruhns død af den spanske syge om Bruhns betydning for både samtid og eftertid. Hans betydelige forfatterskab foregik over en meget kort, men intens årrække og omfatter både lyrik og prosa, skuespil og klummer, og han deltog aktivt i tidens debat. I udstillingen, der bl.a. bygger på en række ikke tidligere offentliggjorte dokumenter fra familiens og Jonstrupsamlingens arkiver, belyses hans liv, hans forfatterskab, hans værdier og idealer, og hvordan han prægede livet på seminariet. 
  
                    


Rudolf Bruhn var en af de berømteste af dimittenderne fra Jonstrup Statsseminarium. Også efter endt uddannelse i 1910 kom han jævnlig tilbage til sit gamle seminarium indtil hans alt for tidlige død 14. oktober 1918. Bruhn var forfatter, lærer og idealist på samme tid og satte præg på sin samtid, ikke mindst gennem ungdomsromanen ”De seks” fra 1916.

Følgende arrangement foregår søndag d. 2. december 2018 kl. 14:
 
AT GÅ PÅ JONSTRUP SEMINARIUM I EFTERKRIGSÅRENE
Erling Tønder Andersen, som gik på Jonstrup Seminarium 1948-52 og blev lærer ved Græsted Skole i Nordsjælland, ser tilbage på sin seminarietid på Jonstrup for snart 70 år siden og sin første tid som lærer. Han fortæller bl.a. om, hvordan man som studerende måtte klare sig med mange små ekstrajobs i en tid, hvor SU ikke fandtes. Han kommer også ind på de lærerstuderendes uensartede baggrund, hvor de fleste byboer havde en mellemskole-, præliminær- eller realeksamen og nogle få måske en studentereksamen, mens landboerne kom direkte ”fra ploven" og måtte om ad forskellige former for forberedelsesklasser. Tønder forbigår heller ikke pigernes entre i 1950 på det ærværdige gamle mandsseminarium, hvor den nye tingenes tilstand nok gjorde størst indtryk på de endnu uforlovede ungkarle i klasserne.

               

Se program over øvrige arrangementer i foråret 2019.

Jonstrupsamlingen er åben 1. søndag i måneden og efter aftale. Alle er velkomne, og alle arrangementer er gratis, også adgang til Jonstrupsamlingens udstillinger ”Hjem til Jonstrup”, ”Forstander Stig Bredstrup som sognerådsformand 1918-21” og ”Ildsjælen Rudolf Bruhn – 100 år”.
For yderligere oplysninger kontakt Signe Holm-Larsen, formand for Foreningen Jonstrupsamlingens Venner, tlf. 2968 8073. Se også www.jonstrupsamlingen.dk
og jonstrupsamlingensvenner.dk på Facebook. Adresse: Jonstrupsamlingen, Jonstrupvej 288, indgang E, Jonstrup. 


NERA-konference 2019
NERA-konference afholdes i Uppsala, 6.-8. marts 2019 under titlen: "Education in a globalized world".
NB: Gruppe 11 særligt om Historical research.
Deadline for abstracts d. 15. november.

 


PRISNOMINERING:


2017-2018 Fass-Sandin Article Prize in Scandinavian Languages
The Society for the History of Children and Youth (SHCY) inviterer hermed til nomineringer af de bedste dansk-, norsk- eller svensksproglige artikler publiceret i 2017 eller 2018, som behandler børn-, barndom- og ungdomshistoriske spørgsmål (i bred forstand).
Prisen for den bedste artikel er et diplom og $250 US. Vinderen vil blive annonceret i sommeren 2019. 
Både forlæggere, redaktører og forskere er velkomne til at indsende nomineringer. Forfattere kan også nominere sit eget arbejde. Nuværende medlemmer af SHCY-prisudvalget, SHCYs styrelse og andre med formelle roller i SHCY kan ikke nominere kandidater til prisen.
For at nominere en artikel kan I sende en PDF-version af artiklen via e-mail til samtlige medlemmer af priskomiteen inden den 15. januari 2019. 

Professor Anna Larsson (Prize Committee Chair)
Institutionen för idé- och samhällsstudier
Umeå universitet, Sverige
E-mail:  anna.larsson@umu.se

Associate Professor Mette Buchardt
Center for Education Policy Research
Institut for Læring og Filosofi
Aalborg universitet, Danmark
E-mail: mb@learning.aau.dk.

Professor Astri Andresen
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
Universitetet i Bergen, Norge
E-mail: astri.andresen@uib.no

 
Nyhedsbrevet bringer nyt om arrangementer, udgivelser og andet, som omhandler uddannelseshistorie.
Oplysninger om kommende arrangementer og udgivelser, som ønskes omtalt i Nyhedsbrevet, samt tilmelding til Nyhedsbrevet sendes til
nyhedsbrev@uddannelseshistorie.dk
Selskabet for Skole- og Uddannelseshistorie har til formål at udbrede kendskabet til skolens og uddannelsernes historie.
www.uddannelseshistorie.dk







This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Selskabet for Skole- og Uddannelseshistorie · København · København _ · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp