Copy
Geen afbeeldingen? Check je email instellingen.
Of bekijk de nieuwsbrief online

Afgezien van de vertraagde levering van het gevelhout en de glazen puien gaat het best lekker bij de bouw van ons nieuwe pand. Afgelopen week kwam ook onze warmtepomp. Het hart van ons verwarmingssysteem. Ook voor ons was het relatief nieuw dus we hebben ons er goed in verdiept. En omdat we er geregeld vragen over krijgen, leggen we hier graag een keer uit hoe dat nou werkt, zo’n warmtepomp.
 
Simpel gezegd: een warmtepomp verpompt warmte. Waar je CV ketel warmte genereert door gas te verbranden, halen warmtepompen hun warmte uit de grond, het grondwater of de lucht. Het is eigenlijk bizar dat het werkt. Wij ervaren lucht van 0 graden als koud. Hoe kun je daar nu warmte uit halen? Maar bedenk dan dat 0 graden op een andere temperatuurschaal nog altijd 273 graden Kelvin is. Zo bezien snap je ineens beter dat zelfs lucht van 0 graden nog veel energie bevat.
 
Warmtepompen zijn in staat om die hele lage brontemperaturen op te waarderen naar een bruikbaar niveau voor de verwarming van je huis en je water. En dat doen ze ook nog eens super efficiënt. Ze maken daarbij dankbaar gebruik van de eigenschappen van een koudemiddel. Water kookt bij 100 graden, een koudemiddel begint al te koken bij temperaturen ver beneden het vriespunt. Dit koudemiddel stroomt in een gesloten kringloop door de pomp, waarbij het verdampt, comprimeert, condenseert en weer expandeert – ineens klinkt natuurkunde bijna poëtisch!
 
Stel je dit koudemiddel voor. Het is nog vloeibaar wanneer het in de buitenunit van het circuit buitenlucht tegenkomt van zeg 0 graden. Je begrijpt al wat er gebeurt: ons koudemiddel kookt direct en begint te verdampen. In de damp zit veel warmte opgeslagen. De damp wordt door het circuit  gepompt. En verderop, in de binnenunit van het circuit, wordt de druk via een compressor flink opgevoerd. De damp condenseert tot vloeistof en de opgeslagen warmte komt weer vrij. Die vrijgekomen warmte wordt opgenomen door langsstromend water – inderdaad, dat is het water in de vloerverwarmingsbuizen. En die geven de warmte op hun beurt weer af aan de ruimte. Behoorlijk geniaal bedacht toch?
 

De pomp verbruikt geen gas, maar hij heeft wel stroom nodig. Daarvoor gaan we zonnepanelen op het dak plaatsen. Wij draaien straks dus grotendeels op puur natuurlijke energie. Best cool vinden we. We bouwen warmtepompen ook steeds vaker in bij onze klanten. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Dat is een mooi moment om een warmtepomp te overwegen.
 
Ons doel is om met lage temperaturen te gaan stoken. Dat is duurzaam en kostenefficiënt. Om de werkruimtes toch lekker warm te krijgen zijn twee dingen nodig: heel veel vloerverwarmingsbuizen (elke vloer heeft 1800 meter vloerverwarming) én de temperatuur constant houden. Dag en nacht. Bij ons gaat de verwarming ’s nachts dus niet op laag. Inmiddels is alles aangesloten. En het werkt. Toch altijd weer fijn :-) De betonnen vloeren worden met warmte uit de buitenlucht door 20 graden warm water verwarmd. Nu al? Dat lijkt vreemd, want we zijn nog volop aan het bouwen. De ramen zitten er nog niet eens in. Maar als we langer zouden wachten, koelt het beton teveel af. Dan is er geen beginnen meer aan voor onze arme warmtepomp!
 
In december komt de lift, maar we moeten in ons pand ook verplicht een trap hebben. En die zijn we nu aan het maken. We bouwen tijdelijke treden die we later inpakken en afwerken met mooiere materialen. Ook wordt het trappenhuis nog gestuct.
 
Met 6 weken vertraging kwam het hout voor de gevels aan. Wat een opluchting, eindelijk konden we er aan beginnen. We hebben houten latten in verschillende breedtes. We schroeven ze niet willekeurig vast, maar exact volgens tekening. Daarin is zélfs uitgetekend waar precies de kopse naden komen van het hout. Schoonheid zit in de details.
 
Geen plank ontkomt aan de afkortzaag. Voor de hoeken van het pand, waar de planken bij elkaar komen, zagen we de kopse kanten van het hout in verstek (in een hoek). Dat geeft een strakke mooie afwerking. Op de achtergrond zie je de tekening van het houtpatroon.
 
Lat voor lat worden de gevels volgens het uitgetekende patroon bekleed met het zwarte Douglas. Super bewerkelijk, maar mooi wordt het wel. Hier zijn Luc en Steve op een zaterdag in oktober bezig uit te zoeken hoe de job het beste geklaard kan worden.
 
Na twee weken zagen en schroeven (en soms ploeteren in de regen) is de hele voorgevel gedaan. Natuurlijk moet het nog worden bijgewerkt, maar wij worden wel blij van het resultaat. Laat de ramen maar komen!
 
Het plaatsen van de puien moest worden uitgesteld, het glas werd niet op tijd geleverd. Nu gaat het dan toch echt gebeuren: op 21/22 november, met zo'n grote uitvouwbare kraan. Fingers crossed. 13 december hoor je meer.
Mooie herfst! Luc & Steve
Copyright © 13Speciaal 2018 All rights reserved.

Dit is een maandelijkse uitgave van
13Speciaal, Slotstraat 13b, 3062 PM Rotterdam
Meer weten over ons? Kijk op www.13speciaal.nl
Of neem contact op via info@13speciaal.nl of 010 – 4220333

Wil je iets wijzigen aan hoe je deze mail ontvangt?
Je kunt je voorkeuren hier wijzigen of je hier afmelden.

Het abonneebestand van onze nieuwsbrief wordt niet aan derden verstrekt. Uw email-adresgegevens verwerken wij via Mailchimp. Mailchimp is gevestigd in de Verenigde Staten en is gecertificeerd voor het EU-US Privacy Shield op grond waarvan gegevens veilig via haar verwerkt kunnen worden.