Copy
 
header Bosgroepen NIEUWS

November 2018 - FSC®-Nieuwsbrief

Korte mededelingen

Groepsmanagement
Na vertrek van Renske Terhürne bij de Unie van Bosgroepen hebben Mark van Benthem en Joyce Penninkhof tijdelijk het FSC-groepsmanagement overgenomen. Inmiddels heeft Gerard Koopmans (Bosgroep Midden Nederland en FSC auditor) het groepsmanagement overgenomen. Hij heeft de FSC-groep in 2003 opgestart en is al jaren auditor binnen Bosgroep Midden Nederland. Gerard zal ondersteund worden door Jarno Pons (foto) die in augustus is gestart als projectmedewerker FSC en SNL bij de Unie van Bosgroepen.
 
PEFC
Naast het FSC keurmerk is er nog een keurmerk voor gecertificeerd bosbeheer in Nederland actief: PEFC. PEFC werd tot voor kort vooral gebruikt op houtproducten die voornamelijk afkomstig waren uit Scandinavië en Noord-Amerika. Onder bosbeheerders in Nederland was PEFC minder bekend. Inmiddels is er ook een PEFC-standaard voor het Bosbeheer in Nederland, en op dit moment is een tweetal bosbeheerders PEFC gecertificeerd. Vanuit de FSC-groep zijn vragen gekomen of het mogelijk is om over te stappen, of om voor beide keurmerken gecertificeerd te zijn. Dat kan, daarom is de Unie van Bosgroepen samen met Bureau Evan Buytendijk aan het verkennen hoe we samen kunnen werken om ook voor PEFC groepscertificering aan te bieden. Ten onrechte wordt vaak gedacht wordt dat PEFC veel eenvoudiger is dan FSC. Beide keurmerken staan voor goed en aantoonbaar bosbeheer met een groot aantal administratieve eisen. Helaas kan het voortgebrachte hout van beide keurmerken niet gemengd worden. Over de PEFC-groepscertificering berichten we u later meer via onze website en nieuwsbrieven.
Uiteraard kunt u ook altijd contact opnemen met de contactpersoon bij uw Bosgroep.
 
ERBO /ARBO
Veiligheid en goede arbeidsomstandigheden zijn binnen de FSC (en hopelijk ook daarbuiten) van groot belang. Bij de audits wordt aan dit onderwerp ook altijd veel aandacht besteed. Binnen de FSC-certificering bent u verplicht bij bosexploitatie met een bouwsom hoger dan € 5000,- gebruik te maken van ERBO-aannemers. Wilt u van deze regel afwijken? Dan dient u met een alternatief bewijs aan te tonen dat de aannemer volgens de veiligheidseisen werkt en dat u hierop controle uitvoert. Inmiddels opereren vrijwel alle bosbouw-aannemers onder de ERBO-vlag. Het is wel van belang, voordat u werk uitbesteedt, te controleren of de betreffende aannemer/houtkoper nog onder de ERBO valt. Dit kunt u eenvoudig doen via de website van de SKBNL. Bij een audit wordt niet alleen gekeken of u zich aan de voorschriften ten aanzien van de ERBO houdt, maar ook of u aantoonbaar toezicht houdt op het naleven van de veiligheidseisen bij de uitvoering van werk.
 
Praktijkboek
Op 23 maart 2018 is het nieuwe Praktijkboek Bosbeheer gepresenteerd. Bij het beheer van bossen is vakkennis onontbeerlijk. Ingrepen van een bosbeheerder kunnen decennia lang doorwerken in het bos. Vakkennis vormt daarom één van de pijlers van duurzaam bosbeheer. De uitgevers willen door middel van het nieuwe Praktijkboek Bosbeheer de vakkennis in Nederland en Vlaanderen versterken. Aan het boek hebben bijna 80 deskundigen uit zowel Nederland als Vlaanderen meegewerkt, waaronder een aantal medewerkers van de Bosgroepen. Alle aspecten van het praktische bosbeheer komen in het boek aan de orde, zoals verjongen, dunnen, eindkap en bosexploitatie, maar ook meten en inventariseren, verpleging, houtverkoop, communicatie en participatie, groeiplaatsverbetering en natuurwaarden worden uitgebreid beschreven. Dit boek is een uitgebreide informatiebron voor bosbeheerders die graag even iets na willen zoeken, maar ook voor iedereen die graag meer wil weten over het beheer van bossen. Het boek is te bestellen via uw Bosgroep.

Naar boven

Verslag FSC-training 2018

Op 19 april vond de jaarlijkse training voor deelnemers aan het FSC-groepscertificaat plaats in Apeldoorn. De middag stond in het teken van de monitoring van onder andere de bijgroei die vorig jaar door bureau Silve is uitgevoerd. Hiervoor zijn bestaande gegevens van bekende meetpunten gebruikt. Uit de analyse blijkt dat het aandeel inheemse soorten en het aandeel gemengd bos zijn toegenomen. 

Lees meer

Naar boven

Bert van der MoolenNederlandse FSC-standaard: veranderingen voor het beheerplan 

Binnen enkele weken wordt de formele vaststelling van de nieuwe Standaard FSC Nederland verwacht. Op dit moment worden de laatste open eindjes besproken. Het is een lange weg geweest. Zoals het er naar uit ziet, wordt de nieuwe standaard praktijkgericht en vergt deze meer kennis en kunde van de beheerder. Tevens worden er hogere eisen gesteld aan het beheerplan. In de volgende nieuwsbrief zal uitgebreid worden ingegaan op de noodzakelijke aanpassingen in het beheerplan. 

Lees meer

Naar boven

ECC; Europees kettingzaagcertificaat

Vrijwilligers of brandhoutkopers; vrijwel elke boseigenaar heeft er mee te maken. In een groot aantal gevallen werken deze personen ook met een motorkettingzaag. Binnen de FSC-certificering wordt gevraagd op welke wijze u toezicht houdt en aan welke eisen deze personen moeten voldoen. Belangrijke vragen, want u bent en blijft verantwoordelijk voor de veiligheid. Vanuit de groep hebben we een standaard procedure en instructie die u op onze website vindt en waarmee u al een heel eind in de goede richting komt. Er gaan echter ook stemmen op om een ECC, of een eenvoudiger alternatief, te vereisen.

Lees meer


Naar boven

Bosbodemontwikkeling van de bossen

Lage biodiversiteit, zomereiksterfte, koolmezen die het nest niet overleven. Het zijn verschijnselen die bos- en natuurbeheerders in binnen- en buitenland momenteel bezighouden. Veel van deze verschijnselen zijn direct of indirect te relateren aan de verzuring en vermesting vanuit de atmosfeer sinds de jaren '60 van de vorige eeuw. Daarnaast domineren in veel van de bossen de massaal aangeplante grove den, beuk en zomereik; soorten die zuur, slecht afbreekbaar blad produceren en een verdere verzuring van de bodem tot gevolg hebben.

Lees meer

Naar boven

Agenda

  • 15 april 2019: deadline aanleveren FSC-jaarverslag over 2018

Naar boven
Deze nieuwsbrief is opgesteld in het kader van de FSC-groepcertificering van de Unie van Bosgroepen en verspreid onder alle deelnemers aan die groepcertificering. Aan de informatie in deze nieuwsbrief kunnen geen rechten worden ontleend. Voor vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kunt u contact opnemen met Gerard Koopmans (fsc@bosgroepen.nl).
Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder toestemming vooraf door de auteur.
Tekst en beeld: Bosgroepen, november 2018 | www.bosgroepen.nl | 0318 - 67 26 28
footer nieuwsbrief bosgroepen