På Tværs #36  22. november 2018

Nordsjællands Hospital får økologisk spisemærke i sølv

Hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth var den 19. november med til at fejre, at Nordsjællands Hospital opfylder kravene for at modtage det økologiske spisemærke i sølv.

Der var stor glæde, da hospitalsdirektør Bente Ourø Rørth og køkkenchef Helle Steen Petersen uddelte diplomer til de overraskede medarbejdere fra Køkken og Kantine for at markere, at de økologiske føde- og drikkevarer udgør 60-90 procent af det samlede indkøb. Udover, at det svarer til svimlende 45 tons om måneden, så betyder det nemlig, at hospitalet får det økologiske spisemærke i sølv af Fødevarestyrelsen.

- Det er ikke nogen let opgave at lave korrekt ernæring til patienterne, vægte patientoplevet kvalitet højt og handle så store mængder økologi. Tak for jeres store engagement og jeres måde at være kolleger på og ikke mindst den udvikling I som fagpersoner, hver dag begiver jer ud i sammen, sagde køkkenchef Helle Steen Petersen i sin tale.

Om Det Økologiske Spisemærke
Det Økologiske Spisemærke kontrolleres af Fødevarestyrelsen, som også administrerer reglerne på området. Det statskontrollerede røde Ø-mærke har siden 2009 haft selskab af Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv og guld.

Yderligere oplysninger: køkkenchef Helle Steen Petersen

Medarbejdere skal certificeres i SP2018 og LPR3

Ved opgraderingen til SP2018 og LPR3 den 2. februar 2019 skal alle medarbejdere certificeres. Det sker for at sikre, at alle har gennemført uddannelse og har den nødvendige viden om ændringerne.


Både LPR3 og SP2018 fører ændringer med sig, og det betyder, at medarbejderne skal uddannes. En stor del af uddannelsen foregår i de enkelte afdelinger, som også står for at planlægge den. For at sikre lokalt fokus på uddannelsen skal alle medarbejdere der anvender SP certificeres. Medarbejdere, der er tilmeldt uddannelsen er automatisk tilmeldt certificeringen.
 
Nem test på 10 minutter
Der er tale om en multiple choice-test med cirka 10 spørgsmål om de mest centrale ændringer, der følger med LPR3 og SP2018. Testen er målrettet hver enkelt faggruppe og tager omkring 10 minutter at gennemføre.
 
Den korte certificeringstest gør det let at få et samlet overblik over status på uddannelse i den enkelte afdeling. 
 
Overblik over forberedelsen
Målet er, at 90 procent af medarbejderne er certificeret inden opgraderingen. Afdelingsledelser vil løbende kunne følge med i, hvor mange medarbejdere der er tilmeldt og har taget og bestået testen.
 
Både medarbejdere i Region Hovedstaden og Region Sjælland skal certificeres. Testen forventes klar i uge 52.
 
Læs mere om opgraderingen

Flere tilfælde af meningitis 

Det nordlige Europa oplever i øjeblikket en væsentlig stigning i virus meningitis i forhold til de sidste tre år. Det viser forskning baseret på data fra nationalt og europæisk overvågningssystem af smitsomme sygdomme.


Forskningschef på Nordsjællands Hospital, Thea Kølsen Fischer repræsenterer Danmark i et europæisk forskningsinitiativ, der arbejder på hurtigere opdagelse og dermed bedre behandling af patienter med alvorlig sygdom forårsaget af enterovirus, som er den hyppigst forekommende infektiøse årsag til meningitis (hjernehindebetændelse) i Danmark.
 
- Vores forskning viser, at Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Holland de seneste måneder har oplevet en epidemi af virus meningitistilfælde, der skyldes et bestemt type enterovirus, som kaldes Echovirus 30. Det er kendt for at give alvorlige symptomer og forløb der kan være svære at skelne fra den bakterielle meningitis, og det er højst usædvanligt, at det rammer befolkningen to år i træk, siger Thea Kølsen Fischer.
 
Mistanke om meningitis
Nordsjællands Hospital har stort infektionsmedicinsk fokus, og dermed er sandsynligheden for at meningitis ikke opdages meget beskeden.
 
- Vi er altid meget opmærksomme på patienter, med symptomer der kan give mistanke om meningitis eller anden infektion med påvirkning af hjernen. Meningitis forårsaget af dette specifikke virus er svær at skelne fra bakteriel meningitis, hvorfor en prøve af rygmarvsvæsken er helt nødvendig for at be- eller afkræfte vores mistanke om enterovirus, siger overlæge Christian Brandt fra Lunge- og Infektionsmedicinsk Afdeling. 
 
Læs mere i Eurosurveillance
 
Yderligere oplysninger: forskningschef Thea Kølsen Fischer

Patienter og behandlerteams sammen om behandlingen

På Afsnit for Neurorehabilitering i Frederikssund har alle patienter og deres pårørende siden 1. marts fået tilbudt et ugentligt møde med deres behandlerteam. Det kaldes Involverende Stuegang (DIS).

Det har en stor betydning for både patient og behandlerteams at sidde sammen og have en dialog om, hvordan behandlingen skal varetages. Det viser den netop overståede evaluering.

Patienterne fremhævede positivt, at de involveres i hvilke områder der skal fokuseres på og derfor selv er med til at opstille mål for behandlingen. Personalegruppen pegede blandt andet på, at DIS har medført en mere optimeret og struktureret stuegang.

- Med DIS øger vi den faglige kvalitet, da behandlerteamet drøfter behandlingen med patienten og de pårørende. Alle er til stede i det samme rum på samme tid, så der er rig mulighed for spørgsmål og erfaringsudveksling. Patienterne bliver i højere grad en medspiller i behandlingen på lige fod med behandlerteamet, siger afdelingssygeplejerske Anette Grum-Sørensen.

DIS har samtidig betydet, at faggrupperne har fået en større viden om hinandens fagområder, hvilket er med til at øge det tværfaglige samarbejde.

Læs mere om DIS på Kompetencecenter for Patientoplevelsers hjemmeside

Yderligere oplysninger: afdelingssygeplejerske Anette Grum-Sørensen og afdelingsterapeut Britta Garder Jacobsen

Etnisk Ressourceteam på vej til hospitalet

Inden længe vil en gruppe frivillige være til stede på Nordsjællands Hospital for at støtte patienter og pårørende med anden etnisk baggrund end dansk. De frivillige samles under betegnelsen Etnisk Ressourceteam.  


Etnisk Ressourceteam skal bidrage til, at patienter og pårørende med anden etnisk baggrund end dansk sikres et optimalt møde med sundhedsvæsenet, gennem omsorg, støtte og kommunikation under indlæggelsen. De frivillige i teamet skal være parate til at yde støtte og drage omsorg under hospitalsopholdet, fx som samtalepartner eller støtte i forhold til patienternes situation.

- Det kan være svært at være patient og pårørende på et hospital, men der kan være særlige udfordringer for patienter og pårørende med anden etnisk baggrund end dansk. Det kan fx være områder som, hvem har ansvar for hvad og, at man selv kan have indflydelse på sit patientforløb. Det etniske ressourceteam kan hjælpe os med have fokus på dette og derved forbedre patienternes indlæggelsesforløb, fortæller afdelingssygeplejerske fra Gynækologisk Sengeafsnit Birgitte Ljunggren Rasmussen.

De frivillige har anden etnisk baggrund end dansk og taler enten tyrkisk, arabisk, urdu, polsk, fransk, bosnisk eller somalisk. Hovedopgaven er at være besøgsven og støtteperson for patienter og pårørende, men teamet hjælper også personalet med målrettet rådgivning og undervisning i forhold til patienter og pårørende med minoritetsbaggrund. De frivillige skal ikke fungere som tolke eller socialrådgivere.

Kender du en, der er interesseret i at være frivillig, kan Anne Mette Klingenberg kontaktes.

Yderligere oplysninger: sygeplejerske i Kvalitets- og Udviklingsafdelingen Anne Mette Klingenberg
Nyhedsbrev fra
Nordsjællands Hospital
Dyrehavevej 29
3400 Hillerød 

Abonnér på nyhedsbrevet
Følg os på Facebook
Følg os på www.nordsjaellandshospital.dk


Udgives af Kommunikationsenheden / Nordsjællands Hospital .