Copy
Dé nieuwsbrief voor leraren in Vlaanderen
Deep democracy sabotagelijn: illustratie met monstertjes

Welk sabotagegedrag stel jij op school?

Grapjes maken, je hart luchten of de boel met opzet vertragen: hoe reageer jij als je het niet eens bent met een beslissing? Best frustrerend als je mening geen plaats krijgt. Test de saboteur in jezelf. En ontdek hoe je dat conflict wél kan aanpakken.


expert Deep democracy: Fanny Matheusen

Er zit goud in elk conflict

“Als we er niet over praten, lost het probleem zichzelf wel op.” Herkenbaar? Waarom je conflicten wél op tijd moet aangaan, en hoe je dat doet: expert Fanny Matheusen aan het woord.

Hoogleraar Tine Béneker over kennis op school

Waarom kennis nog telt

“Leraren moeten bruisen van kennis. Relevante kennis. Die hebben je leerlingen nodig om vaardigheden te verwerven.” Hoogleraar Tine Béneker pleit voor zinvol kennisonderwijs.

Holidayline.be, citytrips, weekendjes, charmehotels en rondreizen

Op reis met Lerarenkorting?

Zomervakantie, krokus- of paasvakantie? Op www.holidayline.be/klasse vind je een aantal promoties (korting al verrekend) of boek via de zoekmodule en geniet 5% hotelkorting. Je kunt ook mailen naar info@holidayline.be, met codewoord Klasse voor de korting.

spaarpot gemaakt van schoendoos

Leer ze sparen

Geld sparen voor een goed doel, een leuke trui of gewoon voor later: wat doe je met die nieuwjaarscentjes? Knutsel deze spaarpot met je leerlingen en leer ze bewuster omgaan met geld.

Meisje snuit neus

Grip op griep

De jaarlijkse grieppiek is op komst. Hoe verlaag je de kans op besmetting op school? Goede hygiëne, gezonde lucht en heldere communicatie: alles onder controle met deze tips!

onderwijsvernieuwing

Vorming: onderwijsvernieuwing

De modernisering van het secundair onderwijs brengt nieuwe eindtermen met zich mee, die gebaseerd zijn op de herziene taxonomie van Bloom. Krijg via deze vorming meer inzicht in de taxonomie en ga er mee aan de slag via concrete praktijkvoorbeelden. Schrijf je in.

MOET JE WETEN

Nieuwe procedure schooltoeslag 2019-2020
Vanaf volgend schooljaar vervangt de schooltoeslag de huidige schooltoelage. Ouders moeten die niet meer zelf aanvragen. De schooltoeslag wordt vanzelf toegekend voor kinderen bekend binnen het Groeipakket (nieuw kinderbijslagsysteem).

Let op: de studietoelage voor studenten in het hoger onderwijs verandert niet en blijft uitbetaald door de afdeling Studietoelagen van het Ministerie van Onderwijs.

OPROEP

Dikketruiendag 12 februari 2019: niet voor watjes
58% van de Vlamingen die vandaag naar het werk of de school fietsen, doet dat voor een beter leefmilieu. Steun deze klimaatflandriens en fiets mee tot de Dikketruiendag. Registreer je sportieve actie en wie weet val jij in de prijzen!

 

Koningin Paolaprijs voor onderwijs 2018-2019
Bedacht jij als leraar secundair een pedagogisch project om je lesinhoud op een vernieuwende, creatieve manier te brengen? Bereikten jij en je leerlingen daardoor beter de onderwijsdoelen? Schrijf je uiterlijk 31/01 in voor de Koningin Paolaprijs.

 

Vogels tellen op je speelplaats
Tel tijdens de Vogeltelweek voor scholen (21 tot 25/01) met je leerlingen zo veel mogelijk vogels op je school. Op de site van Natuurpunt vind je gratis lesmateriaal, doe-tips, inspiratie … Download het nu al en maak je speelplaats klaar.

VORMING EN ACTIE

Parlons français: cursusaanbod leraren BaO
Je mondelinge taalvaardigheid verbeteren en je Franse woordenschat verrijken? Of wil je op een meer ludieke en interactieve manier Franse les geven? Schrijf je dan in voor deze cursus.

 

Met onderwijs naar een duurzame toekomst: belevings-/inspiratiedag
Weet je wat ‘biobased economy’ betekent en hoe je ermee aan de slag kan in je lessen? Ontdek het op de belevingsdag in Geel (29/01) of de inspiratiedag in Gent (01/02) en maak kennis met kant-en-klare lesmodules voor secundair en/of hoger onderwijs.

 

Werken met gratis voorleessoftware en ADIBoeken: studiedag
Medewerkers van Centra voor Leerlingenbegeleiding en Ondersteuningsnetwerken leren in Brussel (30/01) hoe je voorleessoftware en ADIBoeken schoolbreed of individueel kan inzetten. Zij verzamelen inspiratie, tips en leermiddelen. Schrijf in.

 

Mindfulness en onderwijs: symposium
Je krijgt in Antwerpen (07/02) toelichting bij de nieuwe sleutelcompetenties voor het leerplichtonderwijs, een stand van zaken over de wetenschappelijke onderbouwing van mindfulness in het onderwijs en nog meer. Lees er alles over en schrijf in.

 

Beweging werkt: studiedag
Benieuwd hoe je als leraar je leerlingen secundair ook buiten de lessen LO laat bewegen op school? Ontdek het op de studiedag in Brussel (12/02) tijdens lezingen, praktijkvoorbeelden en interactieve workshops. Schrijf je in.

 

Gedifferentieerd Evalueren: SchoolSmaker
Kom op dinsdagavond in Mechelen (19/02) proeven van ‘differentiatie’ en ‘evaluatie’ als communicerende vaten. Je gaat naar huis met inzichten en inspiratie over hoe je concreet rekening houdt met verschillen bij evaluatie. Lees meer en schrijf in.

 

Tijd voor Kunst: Dag van de Academies
Als je samen muziek maakt, schildert of danst, vergeet je de tikkende klok. Dompel je op 23 februari onder in concerten, opendeurdagen, workshops en ontdek de academie! Programma en locaties vind je hier.

— WIN EEN BOEK —

101 werkvormen om je leerlingen te boeien

Differentiëren, hoe doe je dat? Hoe speel je in op elke leerbehoefte en hou je alle leerlingen bij de les? In 'Differentiëren in alle vakken' (Coutinho/EPO) vind je 101 werkvormen en tips die je voor elk vak van het secundair onderwijs kan inzetten.

Klasse geeft 5 ex. weg! Vul het wedstrijdformulier in.

Volg Klasse

Abonneer je op Klasse Magazine

Klasse, Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel, België

Deze mail werd verstuurd aan <<E-mailadres>>.

Wijzig je interesse door je profiel aan te passen.
Geen mail van Klasse meer ontvangen