Copy

- Turneringer -

December 2018

Turneringer i december
1.12. Tour de Jul på Vesterbro
27.12. Copenhagen Christmass Tournament
29.12. 16. Svendborg Juleturnering


Kommende turneringer
19.1 2019 Allstars 2018
15.-17.2 2019 Munkebjerg Backgammon
18.-21.4. 2019 Norcic Open 2019 

Danmarksmester i backgammon 2018

Af Matilde Schmidt

Masser af koncentration til DM i backgammon. I midten ses vinderen, Michael Larsen.

Fotos: Ulrik Andersen
Det var et stærkt felt, der i weekenden d. 17. og 18. november 2018, var mødt op i Valbyhallen i København for at dyste om titlen som årets Danmarksmester i backgammon. Weekenden bød på både spænding, attentatforsøg, en hare der ikke var forloren, DM også i speed og endte naturligvis med to nykårede Danmarksmestre.

Lørdag morgen var der en usædvanlig trængsel, larm og postyr i Valby Hallens cafeteria. Årsagen var, at der skulle afholdes DM i Backgammon, og mere end 80 backgammonspillere fra hele landet var mødt op.

Sanne Birch og Karsten Bredahl stod på fornemmeste vis for turneringens udførsel og den gode ro og orden, og udover man måske kunne finde et sted med bedre akustik, indendørsklima og måske et møblement der er til at opholde sig i en hel weekend, så må det siges at være gået over al forventning.

Alle kunne være med
Formatet til årets DM, var en Monradturnering lørdag, der skulle ende i en cup for de bedste 16 om søndagen, og hvor enhver med 800 kr. på lommen var ”kvalificeret”.

Op til DM har der været afholdt satellitturneringer rundt om i landet, nogle sponseret af Dansk Backgammon Forbund, andre med private sponsorer eller lokale klubber, og dermed var der også åbnet op for at enkelte havde vundet sig en ”billig” billet til DM.

Stort spring i rating fra top til bund
Den ene af dem, der havde vundet sig en sådan plads, var anføreren af jydebussen, en lille flink fyr kendt som Max Pohle, og med sig fra det mørke Jylland medbragte han yderligere prominente navne som Christian Munk-Christensen og Christian Bladt.

Den ulasteligt klædte Bladt gjorde en fin figur, ”Munken” endda endnu bedre, med en tredjeplads i mesterskabet, men en finaleplads blev det ikke til hvorfor de alle, måtte se sig returnere til de jyske pløjemarker, uden en mesterskabstitel at smykke sig med for 2018.

Feltet bestod udover de uheldige jyder, af et stærkt felt, dog var der også af et lille bundskrab fra ratinglisten, så springet i ratingen var på små 400 point fra feltets dårligst ratede til feltets bedst ratede spiller.

Farlig suppe
Nogle vil måske mene at folk med en rating på 900 ikke har noget at gøre ved et DM, men omvendt afholdt prisen på de 800 kr., nok også de fleste med en rating under 1000 fra at komme og lade sig udradere.

Formatet var lavet således at bedst ratede mødte dårligst ratede i første kamp, og således måtte Daniels Sørensen (seedet 1) lade Finn Due (seedet 82) smage lidt af ”jeg-er-en-menneskelig-backgammon-lommeregner-computer”-suppen, og Finn måtte gå fra bordet med en rating på under 900 og en lussing på 9-0.

Folk faldt som fluer
Anderledes gik det ikke i de andre virkelige top-møder-bund-kampe, og efter en masse hårde kampe over brætterne, kunne man se hvordan folk faldt fra som fluer.

Dog vil jeg, som var feltets anden dårligst ratede spiller (jaja, jeg vandt en satellit) gerne bemærke, at Bredahl om lørdagen var en af de små fluer, der faldt helt om på ryggen allerede efter de to første runder, og dermed skal man ikke lade sig narre.

Alle har en chance
Backgammon er et spil, hvori der indgår et sæt dødsyge terninger, og de har det med at vende røven til, hvis man har brug for fx 6-6. Med andre ord, alle har en chance, selv mod de allerbedste, og kreditten for at få vippet Bredahl ud af mesterskabet allerede inden det rigtig var begyndt går tit Thomas Ferguson og Bamse Jensen.

Der kom en hare
En ny ting for mig ved årets DM, nu er jeg jo også newcommer i backgammon så ved ikke om det er praktiseret ofte tidligere, var et indsætte en hare i stedet for at en spiller fik bye i turneringen.

En hare er en spiller, som med sin nuværende rating, skal spille mod den spiller som ellers ville have fået en bye pga ulige deltagerantal i turneringen.

Haren indgår ikke i turneringen ellers. Det var den smukke Maria Bredahl, der ifølge manden absolut intet forlorent har, som agerede hare i de første runder, og med en rating på under 1000 var det en forholdsvis tandløs hare, som fx Steen Grønbech fik lov at pelse.

Haren blev til en gepard
I øvrigt skal man huske at Grønbech ellers bare havde ”pelset” en tilsvarende lavt rated spiller. Det er en fantastisk ide at ingen sidder over, men det fair kan være svært at se, hvis haren pludselig bliver skiftet ud med en gepard?

Sagen er den, at den stakkels Fru Bredahl ikke er såå hooked på backgammon som mange af os andre tosser, og derfor gerne ville skiftes ud, hvilket allerede blev nævnt da hun blev præsenteret som haren. Det forstår man fint.

Uhyggeligt backgammon-CV
Udfordringen var, at det var Hr. Bredahl, som efter at være blevet slået ud efter de to første runder, overtog harens rolle. Karsten Bredahl slog derefter en lettere rystet Saban Simsek ud af den videre turnering, og man forstår muligvis godt, at den gode Saban var en smule forvirret, da kampen startede.

Hvem vil ikke hellere møde den smukke og lavt ratede Maria, fremfor hendes (da også meget pæne) mand, med det uhyggelige backgammon-CV? Vil man ikke hellere møde en hare, hvis rating er på 960,77 fremfor 1197,36?

En tandløs haremis
Det, der måske var glippet for en del, var, at havde Saban ikke fået Hr. Bredahl, så havde han fået en med en tilsvarende høj rating, og derfor er haren jo sådan set stadig var en hare, selvom den pludselig lignede en gepard.

Netop fordi ratingen bestemmer, hvem haren møder, betyder det ingenting om den er høj eller lav, det kan bare umiddelbart se lidt unfair ud på overfladen. Måske kunne man have undgået misforståelser eller snakken i krogene, hvis man havde fundet en hare med en tilsvarende lav rating, så man sørgede for at haren forblev en sød lille tandløs haremis?

"Jeg håber, vi ikke har set den sidste hare"
Måske kunne man have spurgt en af de gennemsnitsratede backgammon entusiaster, om de ville gide lege harekilling hele dagen?

Jeg er stor fan af ideen, og håber at se den praktiseret oftere, for hellere en gepard forklædt som hare, end en kedelig ”pause” på et par timer, mens de andre spiller?

Jeg håber at vi ikke har set den sidste hare i dansk backgammon, og måske vi bedre forstår konceptet, hvis vi oftere støder på det. En del af det, kunne måske også have have advaret om, at harekostumet kunne overgå til geparder?

Pia Jeppesen on fire!
En anden måde at sætte folk ud af spillet på, er at begå brandattentat, og sådan et bød lørdagen også på. Således har nogen, ganske uset, puttet en glød i en af feltets bedste kvindes (Pia Jeppesens) lomme, hvorefter hun forsøgte at gå i brand inde ved et at bordene, hvor Ann-Maybrit Ehlers og Aco var i gang med en spændende dyst.

Det var Maybrit, der advarede den intetanende Pia Jeppesen om røgen fra lommen, da hun syntes at Pia lugtede lidt for meget af gammel cigar. Efter gentagende advarsler om, at det var ild i hendes lomme, vågnede Pia op af trancen over den gode backgammon på boardet, og fik hevet jakken af, hældt cola på lommen, hvorefter hun erklærede, at nogen måtte have puttet ilden ned i.

Med hul i lommen, lettere rystet over attentatet og endnu en smøg i hånden, kunne Jeppesen således konstatere, at bliver man for god til backgammon, så kan det få alvorlige konsekvenser.

En forrygende weekend
Søndagen bød ikke på de store overraskelser, hverken i form af hare, geparder eller attentater, cuppen for at afgøre DM blev afviklet i fin stil, og sideløbede blev der afhold DM i speed. Det var en forrygende weekend, med masser af sjov, spænding og nogle dejlige mennesker.

Resultater DM 2018 (82 deltagere)
Vinder: Michael Larsen
Runner up: Peter Friberg
Semifinalist: Thomas Niebling
Semifinalist: Christian Munk-Christensen
Kvartfinalist: Michael Weile
Kvartfinalist: Christian Bladt
Kvartfinalist: Khosrow Jafehvand
Kvartfinalist: Erik Sørensen
9. plads: Jan Petersen

Resultater DM speed 2018 (44 deltagere)
Vinder: Jakob Andersen
Runner up: Thomas Myhr
Tredjeplads: Tue Kehlet Krogh Rasmussen
Fjerdeplads: Lennart Kurland
Fjerdeplads: Martin Rasmussen

Michael "Mik" Larsen vinder Danmarksmesterskabet 2018 i suveræn stil

Af Taus Bøytler

Her er den senere vinder Michael Larsen (tv) ved at ondulere Thomas Niebling (th) i semifinalen
Foto: Ulrik Andersen
Siden september 2017 har han været bosiddende i Luxenbourg, hvor han sidder i en operationel position i en finansiel virksomhed. Der var dog ingen tegn på jetlag, da han i weekenden 17.-18. november 2018 vandt Danmarksmesterskabet i backgammon i suveræn stil ved først at gå ubesejret gennem de seks runder om lørdagen for sidenhen at gøre arbejdet færdigt om søndagen.

Nyhedsbrevet har mødt den nykårede Danmarksmester Michael "Mik" Larsen til en snak om mesterskabet, spillestil drømme for backgammonåret 2019.

Hvordan ser du tilbage på DM-sejren, nu hvor den er kommet lidt på afstand?

Michael: "Jeg ser naturligvis tilbage på sejren med stor glæde. Det har altid været en titel, som jeg gerne har ville have fingrene i.

Jeg vil ikke sige den kom let, men jeg var virkelig formidabelt rullende om lørdagen, hvor jeg maksimalt gav 3 point væk. Søndagen var væsentlig mere nervepirrende, med nogle tætte kampe, som jeg ligeså godt kunne have tabt.
"

Hvordan oplevede du finalen mod din landsholdskollega Peter Friberg? 

Michael: "Jeg havde et lidt ambivalent forhold til jeg skulle møde Peter Friberg. Han er super skrap, og jeg føler altid, han har krammet på mig både resultat- og spillemæssigt.

Jeg havde dog en rigtig god følelse i kroppen, da vi startede, så jeg troede absolut på det. Jeg fik da heldigvis også ændret på det resultatmæssige. Som jeg husker det, fulgtes vi pænt ad til 6-6, så det lignede en meget tæt kamp.

Heldet gik derefter kun én vej, så jeg tog vist 7 point i streg derfra. Jeg tror jeg var lidt drænet for energi efter en lang weekend, så der var egentlig ikke den store jubel, men jeg er super glad. Og Peter Friberg er så dygtig, så han skal nok tage den en anden gang.
"

Gør du noget særligt for at forberede dig til en stor turnering som DM?

Michael: "Det er ret begrænset. Jeg er ikke særlig god til at sidde og studere teori. Jeg prøver dog altid at få spillet lidt ugerne op til en større turnering, så Merit Open på Cypern, var på den måde god forberedelse.

Op til den spillede jeg også en del på backgammongalaxy. At spille er min bedste træning.
"

Hvad synes du selv er din største styrke som backgammonspiller?

Michael: "Det er svært at skulle beskrive sine egne styrker. Jeg plejer dog altid at sige, at min intuition bærer mig langt. Det er nok primært pga. mange års erfaring.

Derudover har jeg både en stærk matematisk og logisk sans, og jeg er heller ikke bange for at tabe, når det spidser til. Intuitionen ser jeg dog nok, som største styrke af de parametre.
"

Hvilke forventninger har du til backgammonåret 2019?

Michael: "At vinde hele lortet, men sådan går det næppe. Jeg spiller nok 4-5 turneringer, og det må gerne gå som her i 2018. Men ellers er forventningerne en masse hyggelige timer over brættet, og gerne lidt flere med mine fantastiske holdkammerater."

Ananas i egen juice

Af Taus Bøytler

Øverst: Morten Droob (tv) tog finalenederlaget til Taus Bøytler (tv) som en gentleman. Billedet er taget umiddelbart efter finalen var afsluttet.
Nederst: Kvartfinale mellem Taus Bøytler (tv) og Christian Skjæran (tv). Dyb koncentration i begge lejre.

Fotos: Mikael Stenstrup
Grafik: Lene Espersen
En doblet gammon ved 3-3 til 7 blev udslagsgivende, da nærværende redaktør i al beskedenhed slog Brønhøj-legenden Morten Droob i den altafgørende finalekamp i Vesterbro Backgammon Klubs cafémesterskab 2018. 

Jens Christensen igen-igen-igen
Tidligere på aftenen var fremtidsudsigterne for den senere vinder ellers sorte som kul, da lykkens pamfilius Homeyra Kazempour skulle afgøre, hvor de 16 finaledeltagere, der havde samlet flest mesterskabspoint i løbet af året, skulle placeres i turneringstræet.

Skæbnen ville, at ligesom det var tilfældet til de top 16-finalestævner, der blev afholdt i 2016 og 2017 skulle undertegnede ud i en drabelig dyst mod Lødigt-hajen Jens Christensen i første runde. For tredje finalestævne i træk. Hvad er chancen lige for det?

Medvind i sejlene
Ved 0-4 (7) så endnu et nederlag i første runde til et finalestævne oplagt ud, men pludselig var der medvind i sejlene, og sejren var en realitet. Efterfølgende blev Christian Skjæran og Mikael Stenstrup nedkæmpet, inden finalen mod Morten Droob, der på sin vej havde tæsket vinderen af Vesterbro Backgammonklubs cafémesterskab 2017, Thomas Ferguson, TMP-legenden Lennart Kurland og gymnastikchefen Kim Salomonsen, var en realitet.

97 deltagere i alt
Efter sejren kunne nærværende pen lade sig hylde af folket, der til lejligheden bestod af Mikael Stenstrup og Jakob "PSA" Andersen. Sejren blev fejret på 'Snork', hvor man aldrig keder sig.

I alt 97 backgammonspillere har siden januar været med i mindst en af de 10 caféturneringer, der i snit havde 18,7 deltagere, hvor man kunne samle point. Det krævede 15 point at komme med blandt de sidste 16, og da deltagelse alene bliver belønnet med to point pr. gang, har alle vitterligt haft en mulighed for at komme med til finalen.

Under radaren hele året
Morten Droob havde ganske snedigt holdt sig under radaren hele året. Deltagelse i ni af de ti caféturneringer havde ikke ført et eneste resultat (her forstået som top fire i main eller top to i cons) med sig, og med 18 point gik han videre til finalestævnet på en 10. plads.

Kongen af Vesterbro
Min egen vej til finalestævnet var helt anderledes: Deltagelse i alle ti caféturneringer og resultater i seks af dem gav en pointtotal på 28 og en ganske suveræn førsteplads. Så fremadrettet vil jeg gerne omtales som kongen af Vesterbro. I al beskedenhed.

Finalen i sideturneringen blev splittet
Sideløbende med finalestævnet blev der afholdt en almindelig caféturnering, der havde 15 deltagere. Her blev finalen splittet mellem Homeyra Kazempour og
Majid Soleimanzadeh, mens Claus Sorel vandt consen.

Mandag er den nye faste spilledag
Bemærk venligst, at Vesterbro Backgammonklubs månedlige caféturneringen fra og med 2019 vil blive afholdt den første mandag hver måned. Så sæt allerede nu et stort kryds i kalenderen mandag den 7. januar 2019.


Da Dannevang indtog Cypern

Af Margrethe Louise Pedersen

Turneringen på Cypern blev afviklet under luksuriøse forhold. 
Nederst til venstre: Klaus Switon på dybt vand
Nederst til højre: Tommy Kean ser overlegen ud

Fotos: Margrethe Louise Pedersen
Deltagere: 358 masters, 178 intermediate, 79 ladies, 256 warm-up, over 130 par i doubbles consultation - og dermed p.t. verdens største internationale backgammonturnering.

Turneringsleder Arda & Crew modtog ved hotellets indgang alle med glæde og kindkys - her varsledes allerede den hjertelighed som præger alle hans turneringer, som gennemføres med venlig bestemthed og fin præcision. Professionalismen var gennemført og maskineriet kørte upåklageligt - igen!

Grin, vandbomber, snorkling og (backlgammon)hajer
I år havde efteråret valgt at udsætte sit komme, og man kunne forud for turneringsstart kl 13 eller 14 nyde 26-28 C på hotellets strand, i liggestole på en stor badebro ved havet eller ved poolen med barer indenfor rækkevidde. God stemning med grin, vandbomber, snorkling og (backgammon)hajer i det endnu lune Middelhav på ca 23 C.

Hotellet mangler intet i komfort og imødekommenhed, og lever til fulde op til sine mange stjerner. Den nærliggende by Girne er bestemt også et besøg værd med en gammel borg og hyggelig havnestemning og ufattelig mange impulskøbsbutikker, med ting man ikke anede, man manglede.

Lokalbefolkningen mødte os med en mediterraensk afslappet venlighed som bidrog til feriestemningen.

Chouetter til alle temperamenter
Foyer- eller pool-barene blev naturlige mødesteder hvor man fik tyrkisk te, god kaffe eller drinks i alle afskygninger - alt inklussiv i hotelprisen.

Om aftenen blev der skabt nye venskaber ved chouettebordene danskerne imellem; der var de seriøse, hvor teori blev højlydt diskuteret, hen over chick-chouetter (kun for kvinder) frem til knap så seriøse chouetter, hvor cubes sad lidt mere løst, og hvor specielt 3 stk 32-knolde blev følelsesladet gengivet i højt humør.

Der var igen i år en positiv inkluderende stemning de ca 25 danskere imellem - på trods af forskelligheder i hverdagen mødtes man med en åben afslappethed.

Kasino og fysisk rehabilitering
Kasinoet blev besøgt af flere - begrædt eller prist alt efter udfald - jeg hørte et par stykker som havde positiv score derfra.

Det tyrkiske bad bød på fysisk rehabilitering i form af total-scrub og lækker massage til rørende billige priser; og enkelte motionsafhængige benyttede flittigt fitness-rummet, men det er ikke af min opfattelse at der var trængsel.

Udvalget af maden i hotelrestauranten er stort, varieret og veltilberedt; kagebordet er specielt legendarisk med de ca 50 forskellige kager i udvalget.

Dansk blodbad
Turneringen blev indledt med høje forventninger - der var en del at leve op til efter sidste års flotte resultater; alle forventede at i år blev det dem der vandt!

Uha, et dansk blodbad - stort set alle blev nedlagt indenfor 3 runder! Trabi og Mik nåede længst; Mik trak det korte strå mod Trabi i kvartfinalen i en giganternes kamp, hvor vi alle forventede at vinderen af kampen ville kunne løfte det eftertragtede trofæ.

Trabi var endnu engang var med helt oppe i toppen i semifinalen, men måtte se sig slået af den senere vinder Franck Stepler i den sygeste backgammon, som ikke engang XG ville kunne levere.  

Begrædeligt nederlag i doubles til Mik og Guerre
Vores Switon nåede frem til semifinalen i dykker-bg, før lykkens dice-queen tilgodeså hans modstander.

I Ladies nåede Karina og Maibritt til semifinalen, men det blev den charmerende og lattermilde svenske Annelie som strålede ved præmieoverrækkelsen.

Birgitte leverede en stemningsfuld midnats-streaming af en doubbles consultation med Mik og Guerre (hvor det at komme frem til at kunne se brættet var en bedrift i sig selv), der måtte se terningerne fejle på det sørgeligste i allerallernæstnæstsidste rul, og få en gratis tur på baren og derefter begrædeligt nederlag.

What happens on Merit Cypern...
Udover de svenske venskabsbånd blev der også styrket venskaber fra mange andre lande og alle nød opholdet - største problem ved turen er, at man bliver nødt til at komme igen, og igen og igen... Jeg skal ihvertfald med næste år - for 4. gang.

Mere vil jeg ikke komme ind på, for hvad der sker på Merit Cypern ... bliver på Merit Cypern!

Doktor Svins ramblings #2

Af Doktor Svin

Grafik: Lene Espersen
Svineriet sidste gang var jo dødkedelig historieundervisning, hvoraf en hel del slap gennem censuren.

Siden er jeg blevet beskyldt for at være "indforstået" og "gammel". Til jer er mit svar: GWAHAHAHAHA.
Så denne gang ser jeg på noget mere nutidigt: backsgammon-moden anno 2018!
Og til jer, der bliver tilsvinet: I ved selv hvem i er!

Sandheden om backsgammon-moden
Grimt hår, grimme tænder, grim lugt, grimt tøj, ingen underbukser og grimme sko. Sådan møder 99% af backsgammonspillere op til selv de fornemste turneringer - endda på trods af, at en klædelig smoking kan anskaffes hos Frelsens Hær til en brøkdel af turneringsindskuddet!

Og damernes klæder bemærker ingen til de pølsefester - medmindre der er en blottet ankel eller to .. For så
er der pludselig ugler i laaang kø for at studere hendes """spil"""

Udvekslingstur til Uganda
Jeg skal nok også lige til at kommentere Dansholds-trøjen som set ved et par turneringer: Uskylds-hvid med rødt flag på lommen og et par distræte logoer. Den slags har jeg kun ros til... var hvad jeg ville have sagt, hvis ikke bærerne ligner folkeskolelærere på udvekslingstur til Uganda!

Det er noget andet med spillebræt. Det bliver passet og plejet med jævnlig støvsugning og læderfedt, lugter af Wunderbaum, insektmidler og gammelt spildt øl. Derfor i øvrigt nok reglen om, man under en kamp kan forlange pause. Så kan man, efter et særlig fordelatigt spil, lige kan komme ud for sig selv og polere en
særlig fedtet brik eller et par terninger...

Lækker filt og blød læder. Backsgammonsbræt-moden anno 2018 er som man så pimps i USA i 70'erne - minus swag!

Det er symbolsk
I det hele taget er backsgammon nu et udstyrsstykke: Burgerking-size spil. Terninger. Ekstra terninger. Dobbeltterninger i flere størrelser (små til pass, store til nodoubles). Pakke med tudekiks. Baffledbox. Bægre. Mobiltelefon med noise-enhancing hørebøffer + mp3-lydbog med equity-tabeller læst op af Jørgen Leth:
"6 væææk 2 vææk 20 %. Det er symbolsk."

Tyk manual til skakur
Men det stopper ikke her. Skakur. Ekstra batterier til skakur. Tyk manual til skakur. Scoreboard. Papir og pen (hvis nu scoreboard'et ikke virker). Bærbar PC med Robert. Diverse opladere og ledninger i for kort længde. 3m højt samlestativ til kamera + detaljeret Ikea-samlevejledning. Hammer og søm til fastsættelse af stativ på bordplader.

Og så selvfølgelig et 100Gigapixel kamera med HD surround lyd, så alle i hele verden via indternet kan høre
raflen og grynt, se glimt af isser og tælle dine fingerhår?

Lækker morgenmad!
Ja bevares, det meste af det har jo ingen som helst funktion! Det er blot for at virke "seriøs" og "elite". Men Doktor Svin kan nu afsløre, du i virkeligheden ligner en tumbe, der har fået høns i Aspergers til morgenmad!

HVA' FANDEN SKER DER?!

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (ansvarshavende redaktør)
Lene Espersen (layout og grafik)
Sally Larsen (oversættelse)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp