Copy
NIEUWSBRIEF december 2018
 
Eerste bevindingen Denktank Erfgoedplatform

Tijdens het Breed Erfgoedoverleg op 5 april van dit jaar heeft een groep deelnemers spontaan een denktank Erfgoedplatform Peel en Maas gevormd. De opdracht is uit te zoeken hoe een samenwerkingsverband van erfgoedorganisaties in Peel en Maas vormgegeven kan worden.
De denktank presenteerde 29 november haar eerste bevindingen in het Huis van de Gemeente.

Er zijn succesfactoren benoemd die de basis zouden moeten zijn voor een erfgoedplatform. Het platform vertegenwoordigt verschillende sectoren, historie, cultuur, kunst en natuur die op een aantrekkelijke manier gepresenteerd worden aan de gemeenschap. Belangrijk is daarbij aandacht te geven aan de doelgroep jongeren en aan educatie en regulier onderwijs. Materieel en immaterieel (zo mogelijk digitaal) wordt blijvend behouden en toegankelijk gemaakt. Een van de andere succesfactoren is ondersteuning, samenwerking, praktische hulp en het delen van vakkennis en menskracht. Daarbij is de voorwaarde dat elke deelnemer van het platform zijn eigen identiteit behoudt. Het volledige rapport is op te vragen bij de archivaris van de gemeente Peel en Maas, Toos Willms via Toos.Wilms@peelenmaas.nl.

Het rapport werd door de aanwezigen heel positief ontvangen. Zij willen graag verder gaan met het
ontwikkelen van de plannen, maar het is ook heel belangrijk dat alle organisaties en geïnteresseerden
in het erfgoedveld nogmaals een kans krijgen om over dit initiatief en het vervolg  na te denken. Binnenkort volgt een nieuwe uitnodiging om mee te denken over de vorming van een Erfgoedplatform.
Cultuurprijs  Gemeente Peel en Maas 2018

Peter Joosten van PJP Film & TV-producties uit Kessel won vrijdag 30 november de Cultuurprijs 2018.
Volgens het juryrapport is hij een verbinder op terrein van cultuur in Peel en Maas en ver daarbuiten. Joosten is lid van de denktank Erfgoedplatform en is onder andere bekend als projectproducent van de Canon van Peel en Maas. Ook maakte hij het kindertelevisieprogramma "De Kinjerkraom";. Verder staat hij bekend om het stimuleren van de pop- en carnavalscultuur en het erfgoed in Peel en Maas.
Omroep P&M ontving de publieksprijs en de stimuleringsprijs.
Erfenis Henk Willems

Na het overlijden van Henk Willems uit Meijel in 2015 is Heemkundevereniging Medelo in Meijel begonnen om alle materialen die hij achterliet verder te archiveren en te ordenen. Jeu Schaareman is bezig om vooral het gedigitaliseerde materiaal te vervangen door materiaal van een betere kwaliteit. Een enorme klus.

Henk Willems was vanaf 1981 lid van Medelo en gaf onder andere lezingen, rondleidingen, schreef over het verleden van Meijel en heeft veel mensen geholpen die bezig waren met hun familiestamboom. Veel historisch archiefmateriaal van Meijel werd door hem gedigitaliseerd zoals over de Meijelse pastoors uit de 18de eeuw, het Meijelse onderwijs en de Meijelse verenigingen. Verder was hij jarenlang afgevaardigde namens Medelo in het Streekmuseum in Helden.
Eerste akte burgerlijke stand gemeente Helden.
Peter Vullings




 
Op PeelenMaasNet is  ook de eerste geboorteakte van de Heldense burgerlijke stand te vinden, namelijk die van Gerardus Engels. Hij is geboren op de derde Brumaire van het jaar Zeven van de Franse Republiek (24 oktober 1798). De Fransen waren sedert enige tijd de nieuwe machthebbers en zorgden voor een revolutionaire wind door de door hen bestuurde gebieden. Ook de kalender moest op de schop: voortaan gold de Republikeinse kalender. Deze begon op 22 september 1792 met het uitroepen van Franse Republiek: 1 Vendémiaire van het jaar Eén.
 
De bovengenoemde geboorteakte is echter niet de allereerste in de burgerlijke stand. Een korte tijd heeft het Heldense gemeentebestuur het doopregister van de kerk gebruikt om akten in te schrijven.
De allereerste geboorteakte in de burgerlijke stand van de gemeente Helden komt dan ook  op naam van Joannes Janssen geboren op 16 Fructidor van het jaar Zes van de Franse Republiek (oftewel 2 september 1798).

Op 10 Nivôse van het jaar Veertien (31 december 1805) wordt de kalender weer afgeschaft en keert men terug naar de oude Gregoriaanse kalender. De volgende dag is het dus 1 januari 1806. Ergens wel jammer vanwege die mooie Republikeinse namen als Vendémiaire, Prairial etcetera. Gedurende een stamboomonderzoek kan het gebeuren dat aktes uit de Franse Tijd voorzien zijn van Republikeinse datums. Lastig? Ja, maar geen nood: er zijn genoeg omrekentabellen, ook op het Internet, te vinden.
En kom je er dan nog niet uit, ga dan naar het genealogie-café. Onze vrijwilligers helpen je graag.
De Kepèlse Initiatiefgroep, wie en wat?

De Kepèlse Initiatiefgroep bestaat uit een tiental inwoners van Peel en Maas dat iedereen kennis wil laten maken met een prachtig erfgoed dat Panningen rijk is: de kapel met het orgel in het Missiehuis van de Paters Lazaristen. 
Door dit rijksmonument nog bekender te maken wil de groep meer draagvlak onder de bevolking scheppen voor het behoud en het zinvol benutten van dit erfgoed binnen de gemeenschap van Peel en Maas.

De Paters Lazaristen hebben hun voornemen kenbaar gemaakt om de kapel met het orgel in de beste staat over te dragen aan de gemeenschap van de oude gemeente Helden. Dat doen ze uit dankbaarheid voor de jarenlange steun die de Lazaristen van deze gemeenschap hebben ontvangen. De kapel en het orgel zijn dit jaar door de Congregatie weer in perfecte staat gebracht.

De Kepèlse Initiatiefgroep en de Orgelkring hebben plannen gemaakt om de kapel in de toekomst nog intensiever te gebruiken voor activiteiten die passen bij de aard en geschiedenis van dit gebouw. Daarbij wordt gedacht aan liturgische vieringen, culturele evenementen en maatschappelijke bezigheden. De kapel mag uitgroeien tot een rust-, ontmoetings- en bezinningscentrum waar mensen alleen of in groepsverband zich kunnen bezinnen op hun eigen leven en op het samenleven in kleinere of grotere groepen. Het kan een plaats worden waar mensen met elkaar kunnen praten en nieuwe ideeën opdoen. Zo kan de paterskapel stap voor stap uitgroeien tot een bouwplaats voor spiritueel-maatschappelijk denken en doen. Sluit u zich graag bij de Initiatiefgroep aan? Dat kan!

Zie ook: www.lazaristen.com    
 

Spaanse griep

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Nederland te maken kreeg met een van de ernstigste epidemieën van de twintigste eeuw, de Spaanse griep. Deze wereldwijde epidemie eiste naar schatting 20 tot 100 miljoen levens, ook in onze gemeente Peel en Maas. De gebroeders Peter (Naad) en Silvester Janssen, 18 en 21 jaar oud, uit Helden stierven op 15 november 1918 (burgerlijke stand Helden). Dezelfde dag vraagt de burgemeester van Helden aan de Gouverneur van Limburg om een militaire arts te sturen omdat dokter Joosten niet meer voldoende geneeskundige hulp kon verschaffen aan de vele zieken. Wegens het gevaar van besmetting bleven de openbare en bijzonder scholen in november gesloten volgens een Heldense correspondent in de Nieuwe Venlose Courant van 21 november in 1918.

Wil je meer weten over je eigen familiegeschiedenis? Kom dan naar het Genealogie Café op maandag 10 december vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur in het Huis van de Gemeente in Panningen.
Oproep: aanmelden Geschiedenis Online Prijs 2019

Landelijke en regionale geschiedenis wordt vaak op de meeste verrassende en innovatieve wijze via websites of apps onder de aandacht gebracht, door bevlogen amateurs, archieven, historische verenigingen en erfgoedinstellingen. Zo ook in onze gemeente. Om deze initiatieven te belonen en daarmee online geschiedenis te stimuleren, is er de Geschiedenis Online Prijs. De REE-archiefsystemen en de Koninklijke Bibliotheek organiseren volgend jaar de tiende editie van de Geschiedenis Online Prijs. Zowel vrijetijdshistorici als professionele instellingen kunnen meestrijden met hun meest vernieuwende of mooiste historische website of app van de afgelopen twee jaar.
Nieuw deze editie: ook online geschiedenispresentaties via de socials mogen meedoen. Iedereen kan op tussen 1 en 23 december de historische website die hen het meest inspireert aan te melden.
PeelenMaasNet is in ieder geval weer een van de kandidaten!
Nog even: Expositie 75 jaar bevrijding

De expositie over 75 jaar bevrijding in het Huis van de Gemeente in Panningen is nog tot 31 december te zien. Het geeft alvast een indruk van een tijdelijk museum in Heythuysen onder de naam "Opa, waat woore det väör men?". De initiatiefnemer, De Stichting Bevrijders 1944, opent volgend jaar dit museum met bijzondere militaire items, gebruiksvoorwerpen en uniformen van onze bevrijders. Uniek in de expositie 
in Panningen is het uniform gedragen door majoor Peter Taylor die actief deel heeft uitgemaakt van de bevrijding van Peel en Maas. 
Kijk voor meer informatie over de Stichting Bevrijders 1944 op www.bevrijders1944.nl


Copyright © 2018


Ons email adres is:
info@peelenmaasnet.nl

Wijzigen of uitschrijven?
U kan hier Uw  voorkeuren wijzigen of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp