Copy

Butlletí d'actualitat jurídica

Agenda

04.12 Tarragona: Pràctica de la prova pericial de prevenció de riscos laborals en els processos socials

04.12 Barcelona: La incautació i la incorporació de les memòries artificials al procediment penal

05.12 Barcelona: Novetats jurisprudencials i legislatives en relació amb l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats

11.12 Barcelona: La Constitució, 40 anys de Democràcia

Destacat

La Comissió Europea es proposa regular l'acció col·lectiva de consum

Carlos Ballugera Gómez. Registrador de la Propietat. Doctor en Dret

La sentència del Tribunal Suprem de 18 juny 2012 marca el despertar de les altes instàncies judicials espanyoles sobre l'existència d'una nova manera de contractar, a saber, la contractació amb condicions generals de la contractació i clàusules no negociades individualment.

   TUITS DESTACATS

@aedconsumo Crítiques ferotges en els vots particulars: la sentència de les hipoteques provoca la guerra en el Suprem https://bit.ly/2Q1GXbq

@vlex_es Hisenda modifica el sistema de declaracions informatives, en @elEconomistaes https://bit.ly/2PYzdHp

@Abogacia_es Per què no denuncien les maltractades? 3 de cada 4 assassinades per la seva parella o exparella no van acudir a la justícia. Por a l'agressor o a no ser cregudes i efecte sobre els seus fills frenen a les víctimes @pilaralvarezmen @el_pais #DíaContraLaViolenciaDeGénero https://bit.ly/2znAzkE

Jurisprudència

CONTRACTES DE DURADA DETERMINADA. INDEMNITZACIÓ. El TJUE rectifica i conclou que no és discriminatòria una normativa nacional que no prevegi l'abonament d'indemnització alguna als treballadors amb contractes de durada determinada celebrats per substituir a un treballador amb dret a reserva del lloc de treball, com el contracte d'interinitat, en vèncer el terme pel qual aquests contractes es van celebrar, mentre que es concedeix indemnització als treballadors fixos amb motiu de l'extinció del seu contracte de treball per una causa objectiva. STJUE nº C-619/17 21/11/2018

 

AGREUJANT DE GÈNERE. RELACIÓ ENTRE AGRESSOR I VÍCTIMA. L'agreujant de gènere ha d'aplicar-se en tots aquells casos en què hagi quedat acreditat que l'autor ha comès els fets contra la víctima dona pel simple fet de ser-ho i amb intenció de deixar patent el seu sentiment de superioritat enfront de la mateixa; la qual cosa atempta contra el principi constitucional d'igualtat. Per contra, la circumstància mixta de parentiu de l'article 23 CP respon a paràmetres objetivables relacionats directa o indirectament amb la convivència. STS nº 565/2018 Penal 19/11/2018

 

ACORD COL·LECTIU D'EMPRESES. ACOMIADAMENT IMPROCEDENT. Donat el pacte col·lectiu existent sobre la renúncia de l'empresa a acudir a l'execució dels acomiadaments per causes tècniques, organitzatives, productives o econòmiques, a canvi d'altres sacrificis que van assumir els treballadors, l'empresa recurrent no podia prescindir unilateralment dels acords als quals havia arribat i dels compromisos assumits, sinó que venia obligada a negociar la seva modificació mentre es mantinguessin vigents els mateixos. Tal incompliment condueix a la declaració d'improcedència de l'acomiadament. STS nº 925/2018 Social 23/10/2018

 

CONTRACTES DE TRANSPORT AERI DE PASSATGERS. CLÀUSULES GENERALS ABUSIVES. NUL·LITAT. Es declara la nul·litat de diverses condicions generals utilitzades per Iberia en els seus contractes de transport aeri de passatgers. En primer lloc, s'anul·la la clàusula que facultava a l'empresa per modificar les condicions del transport contractat “en cas de necessitat” en considerar que aquesta expressió és excessivament genèrica i imprecisa. En segon lloc, es confirma la nul·litat de la clàusula que eximeix a la companyia de responsabilitat en cas de pèrdua d'un enllaç. Finalment, s'analitza la clàusula coneguda com “no show”, que autoritzava a Iberia a cancel·lar trajectes adquirits en cas de no utilització d'algun d'ells. STS nº 631/2018 Civil 13/11/2018

 

DADES DE CARÀCTER PERSONAL. OBTENCIÓ D'INFORMACIÓ TRIBUTÀRIA. Aquest requeriment d'obtenció d'informació no pot dirigir-se globalment a la totalitat del col·lectiu de l'Advocacia. Perquè un requeriment d'informació dirigit a un o diversos professionals pugui considerar-se emparat pel Pla de Control Tributari d'Hisenda, haurà de concórrer individualment en cadascun dels seleccionats signes externs de riquesa que no concordin amb el seu historial de declaracions de renda o patrimoni preexistents mitjançant l'ús combinat de les múltiples informacions que existeixen en l'actualitat a disposició de l'Administració Tributària. STS nº 1611/2018 Contenciós-Administratiu 13/11/2018

Legislació

Europa

RECONEIXEMENT MUTU. EMBARGAMENT I DECOMÍS. Reglament (UE) 2018/1805 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de novembre de 2018, sobre el reconeixement mutu de les resolucions d'embargament i decomís.


TERCERS PAÏSOS. OBLIGACIÓ DE VISAT. Reglament (UE) 2018/1806 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de novembre de 2018, pel qual s'estableix la llista de tercers països que els seus nacionals estan sotmesos a l'obligació de visat per creuar les fronteres exteriors i la llista de tercers països que els seus nacionals estan exempts d'aquesta obligació.


LLIURE CIRCULACIÓ. DADES NO PERSONALS. Reglament (UE) 2018/1807 del Parlament Europeu i del Consell, de 14 de novembre de 2018, relatiu a un marc per a la lliure circulació de dades no personals en la Unió Europea.



Espanya

INCREMENT RETRIBUTIU. INCAPACITAT TEMPORAL. Decret-llei 5/2018, de 16 d'octubre, sobre l'increment retributiu pel 2018 i el règim de millores de la prestació econòmica d'incapacitat temporal aplicable al personal del sector públic.
 

CONVENI COL·LECTIU. REFORMA JUVENIL I PROTECCIÓ DE MENORS. Resolució de 31 d'octubre de 2018, de la Direcció General de Treball, per la qual es registra i publica el III Conveni col·lectiu estatal de reforma juvenil i protecció de menors.


MESURES URGENTS. MATÈRIA FINANCERA. Reial Decret-llei 19/2018, de 23 de novembre, de serveis de pagament i altres mesures urgents en matèria financera.
Share
Tweet
Share
+1
Actualitat

El Tribunal Suprem dictamina que la convivència d'un dels cònjuges amb una nova parella extingeix el dret d'ús de l'habitatge familiar després del divorci

El Ple de la Sala Primera ha resolt en aquesta sentència l'efecte que produeix la convivència del progenitor custodi amb una nova parella respecte del dret d'ús de l'habitatge familiar atribuït en la sentència de divorci.



El Notariat avisa a les autoritats de 180.000 operacions sospitoses de blanqueig de capitals

El Notariat espanyol, a través de l'Òrgan Centralitzat de Prevenció del Consell General, ha proporcionat a les autoritats informació sobre més de 180.000 operacions sospitoses de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.



Policia i jutges ja compten amb una Guia per actuar millor contra la tracta

Més del 90 per cent de les causes per tracta d'éssers humans al nostre país ho són amb finalitats d'explotació sexual i més del 90 per cent de les víctimes d'aquesta classe de tracta són dones i nenes.



Aprovada la nova Llei de Protecció de Dades

Sobre aquesta qüestió, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades ha aclarit que el text del Projecte de Llei Orgànica no permet el tractament de dades personals per a l'elaboració de perfils basats en opinions polítiques, i tampoc permet l'enviament d'informació personalitzada basada en perfils ideològics o polítics.


El Govern obliga a establir un canal de denúncies anònimes en la CNMV sobre abusos de mercat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un Reial Decret-llei que trasllada la Directiva europea que obliga a l'establiment d'un canal de denúncies anònimes per abús de mercat en la Comissió Nacional del Mercat de Valors.


La reforma de l'impost hipotecari contemplarà canvis en la subrogació

La reforma que tramita el Parlament per modificar l'impost d'actes jurídics documentats vinculat a una hipoteca perquè sigui pagat per la banca inclourà canvis en la subrogació de les hipoteques amb la finalitat de que no hi hagi competència deslleial entre entitats financeres.


Hisenda ja ha creuat dades amb Treball per començar a retornar aviat l'IRPF de la maternitat

L'Agència Tributària ha rebut ja les dades de la Seguretat Social sobre els permisos de maternitat i està creuant les xifres, per la qual cosa està “molt a prop” d'arrencar el mecanisme de devolució de l'IRPF cobrat en aquestes prestacions, després que el TS determinés l'exempció de l'impost en les mateixes.

Share
Share
Tweet
Forward to Friend
Està rebent aquest missatge com a subscriptor del butlletí diari d'actualitat jurídica. vLex us dona accés al més complert fons editorial del mercat: els millors autors nacionals i internacionals, juntament amb la legislació, la jurisprudència i milers de models de contracte apunt per a ser utilitzats. 

Copyright © 2018                                                                                                                   Política de Privacitat 
                                                                                                                                          Termes i condicions d'ús






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
vLex ES · Almogàvers 119-123, 3era planta · Barcelona, Barcelona 08018 · Spain