Copy
View this email in your browser
OP WEG NAAR EEN VEERKRACHTIG MOL EN BALEN
Komende activiteiten

Plantdag in onze Samentuin op 8 december vanaf 14u 
Je bent welkom om ons te helpen met 10tallen bomen en struiken te planten 
Wij voorzien lekker soep voor de helpers 

Help en oogstdagen elke 2de zaterdag van de maand van 14u tot 17u in respectievelijk in Samentuin Warmoes Stokt tegenover nr 134

-----------------------------


 

Folosofisch Café

 18 december van 10u tot 13u in Coffee Bar 't Getouw in Mol
Elke 3de zondag van de maand 

Een filosofisch café is een laagdrempelig initiatief, waar we proberen om filosofie voor iedereen toegankelijk te maken. De bijeenkomsten zijn gratis en verlopen op een ongedwongen manier. De deelnemers kunnen op elk moment inspraak krijgen in de opzet en structuur van het gesprek en zijn bijgevolg ook zelf verantwoordelijk voor het verloop van de sessie. De moderator waakt er ondertussen over dat de volgende doelstellingen niet uit het oog verloren worden:
In een filosofisch café…
- formuleren we filosofische vragen, die we ter stemming voorleggen en samen onderzoeken;
- leren we op een filosofische manier over onszelf reflecteren en krijgen we op die manier inzicht in onze eigen opvattingen en overtuigingen;
- wordt telkens opnieuw een goed evenwicht tussen een ontspannend gesprek én de nodige filosofische diepgang gezocht;
- raken we geleidelijk aan vertrouwd met een andere manier van denken en vragen stellen;
- krijgt iedereen een forum om te filosoferen en vrijuit te spreken zonder voorwaarden op vlak van kennis en opleiding;
- staan filosofische vaardigheden voorop en niet het tentoonspreiden van kennis;
- zijn de deelnemers bereid om een gezamenlijk onderzoek te voeren

-----------------------------



16 december van 14u tot 17 in de Kruierie in Balen

Ben je zelf eenhandige Harrie/ Henriette? Je ben zeker welkom


------------------------------

Activiteiten  2019

 

Lezing: 'Zefsturing bij opvoeding'.

Woe 16/01 20u in het ecocentrum Postelsesteenweg 71, 2400 Mol.
Inkom 5 euro en/of met vrijetijdscheque. Inschrijven via info@transitieMolenBalen.be of 0473 75 65 87
Meer info
------------------------------

Repair café Mol

met workshop ' zelf kleine elektrische herstellingen uitvoeren'.

Zat 16/02 14-17u in het ecocentrum Postelsesteenweg 71, 2400 Mol
------------------------------

Lezing: ' Voor wat hoort niks'.

Zaterdag 23/02 van 13u tot 17u in het oud gemeentehuis Vaartstraat 29, 2490 Balen in. Potlluck meebrengen. 
inkom: vrije bijdrage
Meer info
------------------------------

Filmvoorstelling: ' The queen of the sun' . Wat de bijen ons willen vertellen.

Vrijdag 8/03 20u in 't Getouw, Molenhoekstraat2 in Mol.
Inkom: 2 euro en/of met vrijetijdscheque
Meer info
------------------------------

en nog veel meer .....

Meer over onze activiteiten in 2019 vind je hier

Geschenken tips voor de feestdagen 

 

Praktische tips voor in het dagelijkse leven

Claim the climate: 2/12


Van uit Mol spreken we af om 9u30 aan het station in Mol Perron 1


De organisaties Climate Express en Klimaatcoalitie slaan de handen in elkaar voor de organisatie van een massale nationale klimaatmars ‘Claim the Climate’ in Brussel op zondag 2 december. Dit is de eerste dag van de belangrijke klimaattop COP24 in Katowice (Polen). Claim The Climate moet het grootste Belgische klimaatprotest ooit worden met duizenden burgers die luid en duidelijk een sociaal rechtvaardig en ambitieus klimaatbeleid eisen.
Lees verder

Iedereen mee met het klimaat in Mol en Balen: "Mensen gewoon vertellen dat het zo moet,dat werkt niet meer"

Stel je voor: jij bent een daadkrachtige milieuman of -vrouw, klaar om de gemeente waarvoor je werkt naar een groene toekomst te loodsen. Je hebt een strak plan uitgestippeld en het nodige budget losgepeuterd. Maar… je inwoners blijken er maar weinig zin in te hebben. Daar sta je dan. Het overkwam Bart Fillé van Wezembeek-Oppem. Met de hulp van Ecolife lukte het de neuzen wel in dezelfde richting te krijgen.

 

> Ontdek het volledige verhaal

Nieuw rapport: vervijfvoudiging van klimaatinspanningen nodig om opwarming onder 1,5 graad te houden

Om de opwarming van de aarde onder 1,5 graad Celsius te houden, moeten de inspanningen tegen 2030 vervijfvoudigen. Dat staat in een nieuw rapport van UNEP, het milieubureau van de Verenigde Naties. Om de opwarming te beperken tot 2 graden, moeten de inspanningen worden verdrievoudigd. Lees meer

Klimaatbeleid moet ambitieuzer, maar ook rechtvaardiger

De kans is groot dat de Europese Commissie morgen uitnodigt en aanmoedigt om het Europese klimaatdoel op te schroeven naar nuluitstoot in 2050. Dit klinkt ambitieus, maar is niet meer dan noodzakelijk om de gemiddelde opwarming tot 1,5 graden te beperken. Minstens zo belangrijk als het verhogen van de doelstelling, is de uitwerking van een rechtvaardig klimaatbeleid.

LEES VERDER

Frankrijk gaat producten uit ontbossing verbieden

bos fsc

Frankrijk gaat de import van alle soja, palmolie, hout en andere producten die te maken hebben met ontbossing, verbieden. Parijs verhoogt daarmee de druk op de Europese Unie om met een gelijkaardig plan te komen. Lees meer

15 tips voor een duurzaam Sinterklaasfeest

Sinterklaas is de laatste jaren behalve een kinderfeest ook een consumptiemoment geworden. Cadeautjes zijn leuk, maar kunnen vaak duurzamer. Er bestaan verschillende manieren om de grote ecologische voetafdruk van het Sinterklaasfeest te verkleinen. Hoe? Dat lees je in deze eerlijke Sinterklaasplanner.
15 tips voor de Sint

December Geefmaand: geef je ongebruikte spullen weg 

December staat in het teken van cadeautjes: Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar zijn dé momenten om op zoek te gaan naar leuke pakjes. Winkelstraten en webshops worden overrompeld. Dat terwijl er zoveel spullen ongebruikt in onze kasten liggen. Netwerk Bewust Verbruiken roept op om die ongebruikte spullen weg te geven tijdens December Geefmaand. Door ze bijvoorbeeld in een geefkast te plaatsen, kan je eenvoudig spullen weggeven of krijgen.

Ja, ik doe mee!

TIPS VOOR EEN EENVOUDIGE EN DUURZAME KERST


 

10 tips voor een duurzame kerst

Bij Kerstmis merk je steeds meer de trend om terug te gaan naar de essentie: een gezellig samenzijn met onze dierbaren, met lekker eten en drinken. Toch kan Kerstmis nog altijd duurzamer. Daarom: 10 tips voor milieuvriendelijkere cadeautjes, kerstbomen en feestdiners.


10 kersttips

KEMPENS GFT-AFVAL LEVERT AAN AARDGASNET

Op de site van IOK Afvalbeheer in Beerse/Merksplas is de GFT-vergistingsinstallatie van IOK Afvalbeheer aangesloten op het aardgasnet. Het gaat om de eerste biogasinstallatie in zijn soort in België.

Op de site wordt al langer GFT-afval omgezet naar compost, maar nu komt er nog een nuttige aanwending bij. Sinds kort gaat het afval van een half miljoen Kempenaars naar een vergistingsinstallatie. Bij de vergisting ontstaat biogas en digestaat. Dit laatste wordt gemengd met groenafval en samen gecomposteerd waardoor er nog altijd compost ontstaat. Lees meer

DEZE INNOVATIES BIEDEN EEN OPLOSSING BIJ HEVIGE REGENVAL


De klimaatveranderingen zorgden deze zomer voor extreme warmte en droogte, terwijl op andere momenten straten en huizen juist onderliepen door hevige regenval. Daarom maakt de overheid 600 miljoen euro vrij om Nederland voor te bereiden op de klimaatveranderingen. Dat werd gisteren bekend gemaakt. Er zijn al veel innovaties, die een oplossing bieden voor hevige regenval. We hebben er een paar voor je verzameld. Lees meer


Er is geen regen

Waterschaarste en droogte zijn steeds vaker oorzaak van gewapende conflicten. Door de klimaatverandering zijn er plaatsen op de wereld waar het niet langer mogelijk is te overleven. Rachida Lamrabet over een duurzame transitie en klimaatrechtvaardigheid voor iedereen.

LEES VERDER

Europees Parlement versnelt de overstap naar schonere vrachtwagens

Europarlementariërs vragen dat de allereerste uitstootnormen voor vrachtwagens ambitieuzer moeten zijn dan wat de Europese Commissie voorstelt. Het volledige Europese Parlement stemde in met 20 procent emissiereducties in 2025 en ten minste 35 procent in 2030. Daarnaast moeten vrachtwagenconstructeurs ook een verkoopdoelstelling voor zero-emissievrachtwagens van 5 procent behalen in 2025. Cruciaal is dat de constructeurs die dit target niet halen aan hogere efficiëntie-eisen moeten voldoen voor de dieseltrucks die ze verkopen. De constructeurs die boven het target presteren, krijgen minder strenge CO2-reductiedoelstellingen. LAURIEN SPRUYT

De weg vooruit

Save-the-date: Symposium ecosysteemdiensten in Vlaanderen: naar een robuuste en klimaatbestendige omgeving

Op 4 februari 2019 wordt het Symposium ecosysteemdiensten in Vlaanderen: naar een robuuste en klimaatbestendige omgeving georganiseerd. Dit symposium gaat door in het Herman Teirlinckgebouw in Brussel. Keynotespreker is de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck, er zijn ook inspirerende pitches en interactieve workshops.

Oceanen absorberen meer warmte dan gedacht

De oceanen absorberen meer warmte dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers spreken zelfs van 60 procent meer, wat betekent dat de aarde gevoeliger is voor CO2-uitstoot dan gedacht.

LEES VERDER
Maatregelen werpen vruchten af

‘Ozonlaag kan in 2060 hersteld zijn’

De ozonlaag laat tekenen van herstel zien en is in 2060 mogelijk weer volledig intact. Maatregelen die vanaf eind jaren 1980 genomen zijn om de ozonlaag te beschermen, werpen vruchten af, staat in het gisteren verschenen rapport van de Verenigde Naties, NASA, de Europese Unie en de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) in de VS.

In de jaren 1970 en 1980 bleek dat cfk’s (chloorfluorkoolstofverbindingen), die onder meer gebruikt werden in spuitbussen, de ozonlaag aantastten en dat er een gat in de laag boven de Zuidpool was ontstaan. De ozonlaag is belangrijk voor het leven op aarde en beschermt tegen schadelijke uv-straling. Sinds 1989 is het gebruik van cfk’s wereldwijd verboden. Lees meer


NIEUWS | Klimaatrisico’s Middellandse Zeegebied worden onderschat

Voor het eerst heeft een netwerk van internationale wetenschappers de impact van de klimaatverandering op het hele Middellandse Zeegebied bekeken. Daaruit blijkt dat de klimaatrisico’s voor de regio worden onderschat.

LEES VERDER

De gevolgen van sigaretten in het milieu

Cigarette butts are left in an ashtray at Atocha train station in Madrid January 1, 2011. A new Spanish anti-smoking law will take effect on January 2 that will prohibit smoking in all enclosed spaces as well outside hospitals, at playgrounds and schools. The Spanish Socialist government wants to put the country in line with the European Union's strictest anti-smoking nations.         REUTERS/Susana Vera (SPAIN - Tags: SOCIETY POLITICS)
klik op de foto

Pompoen pannenkoek

Ingrediënten 4 personen

 

1 pompoen
300 g zelfrijzendbakmeel
1 eetlepel suiker
2 eieren
500 ml melk
1 theelepel zout
250 g rozijnen
1 theelepel vanille extract

Bereidingswijze

1. Snij de schil van de pompoen en snij de pompoen in blokjes.
2. Kook de pompoen en stamp de pompoen daarna tot een puree.
3. Maak het beslag van de pannenkoek met zelfrijzend bakmeel, suiker, ei en melk. Gooi genoeg melk in het beslag zodat het niet dik wordt.
4. Nu meng je de pompoen puree met het pannenkoekbeslag. Voeg een snufje zout aan het beslag toe. Je kan als extraatje rozijnen en vanille extract aan het beslag toevoegen.

Bakken maar!


 

Als wij voedsel blijven produceren zoals we dat vandaag doen, heeft straks niemand nog te eten

Officieel rapport bevestigt wat milieubeweging al jaren zegt


De milieu-afbraak door onze huidige voedselproductie is zo groot dat we de komende generaties met een hongerige maag opzadelen. Dat is de conclusie van de Milieuverkenning 2018, het rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij dat vandaag wordt voorgesteld in het Parlement. Broeikasgassen, landgebruik, verzuring, vermesting en watergebruik: allemaal hebben ze te lijden onder de landbouw zoals die vandaag gangbaar is, maakte internationaal onderzoek eerder al duidelijk. Hoe zit dat precies? En welke oplossingen zijn er? Lees meer

Zijn bakstenen duurzaam?

Ecobouwers duikt in de mortel en laat geen steen op de andere om de feiten te achterhalen. Lees hier meer 

Eigentijds kinderfestival 2019


Het Kinderfestival dat volgend jaar al weer voor de 5e keer op en door Ecolonie zal plaats vinden wordt gehouden van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Inschrijven is weer mogelijk vanaf 1 februari 2019 via de website www.eigentijdskinderfestival.nl
 

Winterarrangement

Tijdens Kerstmis en de jaarwisseling heeft  Ecolonie een heerlijk arrangement op Ecolonie (van zaterdag 22 december 2018 tot zaterdag 5 januari 2019): 4 nachten op een kamer voor slechts 249 euro op basis van volpension.
Dit is een ideale tijd om tot rust te komen en afscheid te nemen van het jaar wat geweest is. Om te genieten van de prachtige natuur in zijn winterkleed: heerlijk om te wandelen, samen of alleen. Ze vieren dit met gelijkgestemden en met lekker en gezond eten: biologisch en feestelijk.  Tijdens de feestdagen geniet je van onze huisgemaakte glühwein en zelfgebakken oliebollen in kokosolie. Op 31 december is er de vermaarde spelletjesavond. Klik hier voor meer informatie en reserveren

Crowfunding Buurzame Stroom

 
Zonnepanelen op uw dak zijn interessant voor uw energiefactuur én voor het klimaat. Maar niet ieder dak is geschikt voor een PV-installatie en niet elk gezin kan zo'n investering zomaar betalen.Steun het solidariteitsfonds van Buurzame Stroom zodat ook kwetsbare gezinnen kunnen genieten van groene energie. Ecopower is projectpartner van Buurzame Stroom.
 
 
Steun het solidariteitsfonds ->



WIST JE DAT..

1/3e van al het geproduceerde voedsel in de wereld weggesmeten wordt? Bij Too Good To Go dromen we van een wereld waar de hoeveelheid geproduceerde voeding gelijk is aan de hoeveelheid geconsumeerde voeding! Een maaltijd gered met Too Good To Go betekent dat een uitstoot van wel 2 kg (!) CO2 vermeden wordt. Dit is gelijk aan de CO2 uitstoot van een lamp die 6 opeenvolgende dagen brandt!

Sluit je aan bij onze strijd tegen wereldwijde voedselverspilling!

BEGIN NU

ZERONAUT | 
Sheep on Wheels: plastic afval een nieuw leven geven
 

Ik ben te gast bij Sheep on Wheels, een initiatief van enkele laatstejaars van het Sint-Ursula Instituut uit Sint-Katelijne Waver. Doel van de “Rijdende Schapen”? Zoveel mogelijk mensen informeren over plastic afval en hoe het een nieuw leven te geven.

LEES VERDER

Handleiding: voedselverlies in de zorg voorkomen

In ziekenhuizen, zorginstellingen en OCMW’s gaat heel wat voedsel verloren — tot 40 procent, volgens sommige schattingen. In Brugge hebben ze onderzocht hoe lokale overheden dat kunnen aanpakken. De bevindingen zijn nu gebundeld in een handleiding: Voedselverlies in de zorg: hoe kan je het voorkomen?

Lees verder

Netwerk Bewust Verbruiken

10 straffe vrouwen die strijden voor meer duurzaamheid

8 maart was internationale vrouwendag. Daarom zette Netwerk Bewust Verbruiken 10 straffe vrouwen uit haar lidorganisaties op een rijtje die strijden voor meer duurzaamheid.


Ontdek de 10 straffe vrouwen

OVAM Ecodesign Challenge: ideeën voor duurzamer speelgoed

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat speelgoed langer meegaat? Tijdens de tweedaagse OVAM Ecodesign Challenge zochten 150 studenten een antwoord op die vraag.

Lees verder

Drinken we straks allemaal ons eigen regenwater?


In Nederland valt soms zoveel regen dat het ons riool overbelast raakt. Aan de andere kant van de wereld is het gebrek aan regen juist een groot probleem. Deze vier ideeën kunnen de waterproblemen in de wereld oplossen.

Consuminderen challenge: 10 tips om minder te kopen

De redactie van hetkanWEL is de afgelopen maand heel bewust bezig geweest met consuminderen. Wat heeft het hun gebracht? En wat kun jij ervan leren?

Bijna geen ongerepte natuur meer op aarde
 

Ongeveer 80 procent van de aarde is aangetast door menselijke activiteiten en het grootste deel van de resterende ongerepte natuur is te vinden in slechts vijf landen, constateren onderzoekers van de University of Queensland in Australië.

LEES VERDER


Move your money! 

Vraag jij je soms ook af wat jij kan doen tegen de klimaatopwarming? Samen met Greenpeace, Fairfin en D’Urgent hebben we een plan bedacht! 
Het heet Move your Money: we verplichten onze banken om hun miljarden-investeringen in fossiele brandstoffen te herinvesteren in alternatieve energie. Doe je mee? 

Onderteken hier ons ultimatum en verander mee van bank

Doe mee met het Grote Repareeronderzoek

Laat jij jouw kapotte spullen repareren? Met het Grote Repareeronderzoek wil Netwerk Bewust Verbruiken de knelpunten en drempels in kaart brengen die je als consument ervaart wanneer je iets wilt (laten) repareren. Hoe kan jij meedoen? Door gedurende 6 maanden jouw repareerervaringen met ons te delen. Doe je graag mee? Schrijf je dan zeker in. 
Ja, ik doe mee!


Een duurzame stad voor allen of een ark voor enkelen?

Onder de druk van de groeiende steden en met de hete adem van de klimaatverandering in onze nek, klinkt de roep om duurzame stadsontwikkeling almaar luider. Steeds meer wordt deze roep ook beantwoord, maar als we niet opletten, zullen bepaalde groepen uit de boot vallen.

LEES VERDER
 

Weten Vlamingen hoe belangrijk het stookadvies is?

Is de luchtkwaliteit slecht op koude dagen? Dan doet de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een oproep aan de bevolking om die dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal namelijk erg hoog oplopen.

Deze winter zal de VMM zeker een paar keer het stookadvies geven. Even niet meer stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren, heeft op zulke momenten een enorme impact. Zorg er mee voor dat Vlamingen dit weten.

Buren kunnen veel voor elkaar betekenen

Op 2 oktober ’18 organiseerde de stuurgroep Welzijn en zorg van het Streekplatform Kempen samen met de OCMW’s van Balen en Ravels een geslaagde inspiratiesessie zorgzame buurten. Negen sterke projecten van binnen en buiten de regio deelden hoe zij succesvol inzetten op sociale cohesie in buurten, het versterken van het sociale netwerk van (kwetsbare) burgers en het stimuleren van burenhulp. Lees meer

Steeds meer regio’s kampen met hitte en droogte tegelijk

De kans wordt steeds groter dat verschillende landbouwregio’s in de wereld te maken krijgen met hitte en droogte tegelijk. Dat kan grote gevolgen hebben voor de oogsten, voedselprijzen en bosbranden, waarschuwt een studie door de Universiteit van Stanford.

LEES VERDER

Dit is waarom biodiversiteit zo belangrijk is

Tijdens de grote top van de Verenigde Naties spreken wetenschappers, politici en natuurbeschermers uit meer dan 200 landen over de bescherming van planten, dieren en micro-organismen. Maar wat is eigenlijk het nut van biodiversiteit?

Activiteiten van VELT Mol en omstreken

Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) is de vereniging voor al wie milieuvriendelijk aan de slag wil in de tuin of keuken. Al meer dan 40 jaar promoten we gezond leven op het ritme van de seizoenen, én dit met respect voor de natuur.

In Vlaanderen en Nederland tellen we ruim 17.000 leden en 130 lokale groepen. Met onze activiteiten, publicaties en samenwerkingen willen we bijdragen tot de ontwikkeling van een duurzame levensstijl.

Hier vind je het programma voor 2018

Onze dromen in de krant editie 2038.


Klik voor de volledige versie

Onderteken de Burger Convenant voor een Duurzame Samenleving:

Ik ga voor een duurzame samenleving”

Een duurzame samenleving respecteert mens, dier en natuur en draagt er zorg voor dat ook ons nageslacht nog kan genieten van de wereld in al zijn facetten.

Als ondertekenaar van het Burger Convenant doe je een vrijwillige toezegging om je steentje bij te dragen aan het verduurzamen van onze samenleving en daarbij verder te gaan dan wat onze regelgeving oplegt.

Onderteken het hier.
Je vindt hier ook allerlei tips om aan de slag te gaan.

Transitie Mol en Balen werd in het leven geroepen in het voorjaar van 2013. Als vervolg op ‘Sing for the climate’ is het nu tijd voor ‘act for the climate’. Transitie Mol en Balen wilt mensen samenbrengen in hun buurt of hun straat om te dromen over de toekomst. Welke voordelen levert het op om in een CO2 neutrale buurt of straat te wonen? Hoe kan dit verwezenlijk worden? Hoe zou ik willen dat mijn straat/buurt er in de toekomst uitziet? Deze en nog andere vragen en dromen kunnen ingevuld en verwezenlijkt worden. In vele steden en gemeenten is men reeds van start gegaan. In Mol en Balen nu dus ook. Wil je mee dromen/denken/doen voor een mooie toekomst in een veerkrachtig Mol en Balen ? Neem dan contact op met ons. In deze nieuwsbrief en op onze website vind je allerlei praktische tips om zelf aan de slag te gaan.


Ons e-mailadres:
info@transitiemolenbalen.be

Onze website:
www.transitiemolenbalen.be

schrijf je uit voor deze nieuwsbrief

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief
Share
Forward to Friend






This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transitie Mol en Balen · Rozenberg 152 · Mol 2400 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp