In dit nummer:
  • Bericht van Han
  • Hoofdartikel: Zes tips voor succesvolle cocreatie
  • Nieuws: Cocreatie met UnityOne op gebied van leiderschap, cultuur en teams
  • Over Han Oei
  • Agenda & Leestips

Bericht van Han

Beste <<Voornaam>>,

Hoe zit het met jouw werk/prive balans? Vind jij het net als ik ook soms lastig om de scheidslijn te trekken? Meestal slokt het werk veel tijd op, maar de laatste weken merk ik dat ook veel tijd doorbreng op de sportvelden. De periode van de tenniscompetitie zorgt ervoor dat ik regelmatig op de baan sta - vanavond zelfs een clinic met Jacco Eltingh. Daarnaast sta ik ook geregeld langs de zijlijn van de tennisbaan en voetbalveld als begeleider van mijn zoon die in beide sporten geselecteerd is als talentvolle belofte. Het kost soms veel tijd, maar tegelijkertijd merk ik ook dat ik het leuk vindt en energie geeft. Gekscherend verantwoord ik dit door te zeggen dat de investering in het sporttalent van mijn zoon mijn pensioenvoorziening is - dat heb je met zelfstandig ondernemers :-). Ik kan natuurlijk ook zeggen dat het goed is om jezelf deze tijd van ontspanning af en toe te gunnen. Wat gun jij jezelf?

Hartelijke groet,


Nieuws: Cocreatie met UnityOne op gebied van leiderschap, cultuur en teams

Sinds mei heeft Oei voor Groei haar partnernetwerk uitgebreid door een samenwerking aan te gaan met UnityOne. Samen met de partners van UnityOne deel ik een gezamenlijke passie om organisaties en mensen te ontwikkelen vanuit talent en gedeelde waarden. Wij geloven dat dit bijdraagt aan het succes en geluk van individuen en organisaties. Middels een gestructureerde aanpak ondersteunen wij ontwikkelingsgerichte veranderingen op het gebied van leiderschap, cultuur en teams.

Dit nieuwe samenwerkingsverband waarin wij samen cocreeren sluit prima aan bij mijn persoonlijke visie en ambitie om bij te dragen aan een bewustere samenleving: door zowel professionele als persoonlijke groei te faciliteren voor zowel indidivuele professionals als, teams en organisaties. Samen met UnityOne wil ik graag met onze klanten co-creeren binnen cultuur- en leiderschapstrajecten. Op basis van meetwerk leveren wij maatwerk. Hiervoor is UnityOne gecertificeerd in o.a. de volgende instrumenten: Barrett Cultural Transformation Tools, Management Drives, MBTI, Best Year Yet.


Hoofdartikel: Zes tips voor succesvolle cocreatie

Co-creatie en flexibele samenwerkingsverbanden hebben de toekomst. Ook ik kies als zelfstandig ondernemer met Oei voor Groei bewust voor deze richting. Momenteel heb ik structurele samenwerkingsverbanden met de InnovatieBroedplaats, Coaching Nederland en sinds kort ook met UnityOne.  Dit levert mij (in willekeurige volgorde) de volgende voordelen op met behoud van zelfstandigheid:
  • Delen van kennis en ervaring
  • Complementaire dienstverlening
  • Mogelijkheid tot het uitvoeren van grotere opdrachten
  • Uitbreiding netwerk
  • Bundeling van kracht in innovatie, business development en uitvoering
  • Stimulerende werkomgeving met inspirerende mensen (alleen is maar alleen)

Toch ervaren velen met mij dat het opzetten van succesvolle samenwerkingsverbanden geen eenvoudige opgave is. Herinner je de situaties dat jij vol enthousiasme en inspiratie een samenwerkingsverband bent gestart en na een tijd toch de conclusie hebt moeten trekken dat het niet gebracht heeft van wat je gehoopt had? Op zich niet erg, want van gemaakte fouten kun je alleen maar leren. Om deze reden deel ik een zestal tips die ik opgesteld heb op basis van eigen ervaring, zowel positief als negatief.

Zes tips voor succesvolle co-creatie

1. Creëer een gemeenschappelijke ambitie

Aangezien cocreatie dwars door traditionele (hiërarchische) structuren gaat is het creëren van een gemeenschappelijke ambitie essentieel. Immers deelname aan een cocreatie is veelal vrijwillig en het resultaat niet altijd van te voren bekend. Het valt me dan ook op dat bij cocreaties persoonlijke ambities vaak minstens zo belangrijk zijn als professionele en zakelijke ambities.

2. Neem tijd voor het delen van gemeenschappelijke en individuele waarden

Samenwerken gaan over verbinding. Niet alleen op inhoud en resultaat, maar in mijn overtuiging ook over het verbinden wat mensen drijft. In elk proces van samenwerken ontstaan er spannende momenten: Zie ik de samenwerking nog wel zitten? Wat levert de samenwerking me concreet op? Wat maakt het dat we nog niet succesvol zijn? Waarom stopt de een er veel meer tijd en energie in als de ander? Op zulke momenten is het belangrijk de gemeenschappelijke en individuele waarden te kennen. (Voorbeeld waardenlijst) De afweging of je je nog met waarden weet te verbinden – dit betekent niet dat alle waarden ook in dezelfde mate de jouwe moeten zijn – bepaalt in de praktijk of je je openstelt voor investering in groei en ontwikkeling of dat je afhaakt uit teleurstelling en frustratie.

3. Verdiep in elkaars kernkwaliteiten en zorg voor een passende rolverdeling

Weten we van elkaar eigenlijk wel waar we goed in zijn? Weten we het zelf wel? Vaak nemen we er, door drang naar voortgang en resultaat, onvoldoende tijd voor om elkaars kwaliteiten te ontdekken en deze op een passende manier in te zetten. Gevolg is dat de groep niet optimaal profiteert van elkaars kernkwaliteiten. Zou het niet tot meer resultaat met meer gemak en meer plezier leiden als de rolverdeling afgestemd zou zijn op ieders kwaliteiten, drijfveren en energie?

4. Geef ruimte voor inspirerend visionair leiderschap

Ik merk dat er bij cocreatie een valkuil is om samen alles te willen doen op basis van gelijkwaardigheid.  Co-creators hebben wederzijds respect en gelijkwaardigheid vaak hoog op hun waardenlijst staan. Hierdoor onderdrukken visionaire leiders soms hun (aangeboren) leiderschapskwaliteiten om niet te dominant over te komen. Toch heeft praktijk uitgewezen dat succesvolle cocreatie stoelt op inspirerend en visionair leiderschap. De uitdaging is om hier voldoende ruimte voor te geven en nemen, zonder dat dit leidt tot traditioneel hiërarchisch management. Dit was een van de belangrijkste lessen van het cocreatie managementgame dat ik heb mogen faciliteren tijdens de april-bijeenkomst van The Next Cocreator en waarop we op 10 juni een vervolg aan zullen geven.

5. Creëer een transparant business model waarin een ieder zich aan kan verbinden

Wat wordt onze propositie naar wie met wie en via welk kanaal? Wat levert het op en wat kost het, voor ons gezamenlijk en voor ieder van ons afzonderlijk? Dit zijn vragen die belangrijk zijn om in een vroegtijdig stadium helder te krijgen om inspanningen te focussen en te voorkomen dat er een mismatch ontstaat in verwachtingen. Een praktische aanpak voor het gezamenlijk creëren van een business model staat beschreven in ‘Business Model Generatie’ van Ostwalder, een boek dat zelf tot stand is gekomen door cocreatie.

6. Zorg voor een passend ondersteunend platform met een mix van zowel on-line als off-line mogelijkheden voor efficiënte communicatie en kennisdeling

De opkomst van social media en nieuwe samenwerkingstools maakt het steeds meer mogelijk om onafhankelijk van plaats en tijd on-line met elkaar samen te werken. On-line platforms voor crowdsourcing, waarin leveranciers met hun (potentiële) klanten nieuwe producten ontwikkelen zijn daar een voorbeeld van. Toch denk ik dat fysieke off-line ontmoetingen, zoals de InnovatieBroedplaats faciliteert, onmisbaar zullen blijven, zeker in het geval van echte cocreatie, waarin partijen van idee tot realisatie met elkaar samenwerken rond een gemeenschappelijk business model. Zoals in eerdere punten genoemd is het delen van waarden en kwaliteiten en het opbouwen van wederzijds vertrouwen dan van cruciaal belang en dat kan toch nog steeds beter door elkaar recht in de ogen te kunnen kijken. Of ben ik nu toch niet meer van deze tijd...

Graag hoor ik je reactie op dit artikel! Wat is jouw persoonlijke visie?  Ik lees het graag op mijn weblog!

© 2011 Han Oei/Oei voor Groei, alle rechten voorbehouden.
Voel je vrij om dit artikel te gebruiken in publicaties. Het enige wat ik je vraag is de volgende verwijzing op te nemen: "Door Han Oei van Oei voor Groei. Ga naar www.oeivoorgroei.nl en abonneer je op Oei voor Groei!, het gratis eZine vol inspiratie en praktische groeitips voor de professionele dienstverlener."

Over Han Oei en Oei voor Groei

Han OeiHan Oei (1965) begeleidt met Oei voor Groei (grote en kleine) dienstverleners en hun professionals om hun professionele en persoonlijke groeiambities te concretiseren en te realiseren: samen naar meer resultaat met meer gemak en meer plezier! Als kind van twee werelden (Oost en West) verbindt hij resultaat- met mensgerichtheid vanuit de visie dat dit een voorwaarde is voor duurzame groei.

Han is een optimistisch mens die er in de basis vanuit gaat dat mensen en organisaties het vermogen hebben zichzelf te ontwikkelen. Hij handelt vanuit een open en accepterende grondhouding en creëert overzicht, inzicht, focus en daadkracht om doelgericht te kunnen acteren, en dit in verbinding met eigen kwaliteiten, drijfveren en passie. Als mens is Han evenwichtig en straalt hij rust en respect uit. Zijn gevoel voor humor helpt te relativeren waar nodig. Han's motto: Groei door bewust-zijn en verbinding.

Han is gediplomeerd business & life coach en Associate van Coaching Nederland. Tevens is hij partner van de InnovatieBroedplaats, de plaats waar Nederland co-creeert en cocreator en associate partner van UnityOne, om samen het verschil te maken in cultuur- en leiderschapstrajecten. Han heeft ruim 15 jaar ervaring in coaching, advies, training en procesbegeleiding zowel binnen de profit- als de non-profit markt. Opdrachtgevers waarderen zijn analytisch vermogen en doelgerichtheid gekoppeld aan inlevingsvermogen en mensgerichtheid. Nieuwsgierig? Neem contact op! Han staat altijd open voor een inspirerende ontmoeting.

Agenda

26 mei: Ontbijtsessie UnityOne: Cultuur en kernwaarden, meetbaar?
30 mei:
Succesvol zijn als ondernemende professional
10 juni: The Next CoCreator: Imagineering, ontwerpen voor cocreaties
15 juni: Met uw team naar een hoger plan

Leestips

- The Power of Co-creation
- Business model generatie
Nieuwsblog voor de ondernemende professional




Partners

Inspirerende e-zine?