Copy
Bekijk deze mail op internet
En dit is het oordeel...
 

Wat deed Moe in een druilerig en koud Amsterdam?



In de vorige Soort van Nieuwsbrief durfde ik nog geen naam te noemen van degene waar de eerste hoofdstukken en synopsis van mijn manuscript op tafel lagen.
Na maanden van geestelijk nagelbijten was het  afgelopen maandag zover en ging ik naar Amsterdam, naar café de Kobolt voor Het Gesprek met niemand minder dan Thomas Verbogt.
Deze auteur is onder andere bekend van (al 25 jaar) een dagelijkse column in De Gelderlander maar ook van een hele stapel romans waarvan 'Als de winter voorbij is' op de shortlist van de Libris Literatuurprijs stond. Onlangs verscheen de roman 'Hoe alles moest beginnen'. Ook schrijft hij toneelstukken en schreef het vakboek 'Schrijven is ritme'. Meer informatie over dit alles vind je op http://www.thomasverbogt.nl
Momenteel toert Thomas Verbogt door Nederland met de theatershow 'Montere weemoed' samen met Beatrice van der Poel. Man en Moe gingen daar ook heen en hebben genoten! http://montereweemoed.nl 
De trailer zie je hier https://www.youtube.com/watch?v=31MYW0R06l8

Oké, we weten nu alles over meneer Verbogt maar hoezo en waarom?

Sinds 2012, toen ik voor het eerst zijn roman 'Perfecte Stilte' las (inmiddels al vele malen herlezen) ben ik fan. Wij hebben hier in huis dan ook een Thomas Verbogt-boekenplank.
Toen hij twee jaar geleden ter ere van de feestelijkheden rond de nieuwe bibliotheek in Wijchen een lezing kwam houden, zat ik natuurlijk in de zaal! In de pauze vroeg Anja Kaashoek, de directrice van de bibliotheek, of ik al met Thomas Verbogt gesproken had over mijn manuscript. 'Nee, natuurlijk niet', zei ik, 'zoiets kun je toch niet doen.' Waarop zij vond dat dit toch wel moest. En ik vond dat dit écht niét kon. Waarna zij mij letterlijk voor de auteur schoof met de woorden 'Dit is Irene en ze heeft een boek geschreven!'
Zo begon het.

Hoe dat verder ging? 

Thomas bood aan om naar de toenmalige versie van het manuscript, die er na vier jaar werk lag, te kijken. Die versie - dat weten jullie- was helemaal niet goed. Ik ben gestopt met mijn toenmalige schrijfcoach en de afgelopen twee jaar aan het herschrijven geslagen. Daarbij werd ik door Redacteur (die nog steeds Anoniem wil blijven) begeleid. Na vier herschrijfrondes was het zover. Redacteur die expertise heeft op het gebied van wetenschapsboeken en non-fictie vond dat het tijd werd dat er een literair expert naar keek.
Het aanbod van Thomas Verbogt gold gelukkig nog steeds. Ik mocht hem een aantal hoofdstukken en de synopsis sturen. Maar hij had het net mega-druk door het uitkomen van een documentaire over zijn schrijverschap, zijn nieuwste boek en de theatertournee. Ik moest dus even geduld hebben maar uiteindelijk vond hij op 20 november tijd voor mij.

Daar ging ik dan

Ruim van te voren treinde ik naar Amsterdam (want stel dat er blaadje op de rails zouden liggen en ik door vertraging de afspraak zou missen…) En een stress dat ik had! Na zes jaar hard werken zou nu het oordeel geveld worden.
Van te voren verwachtte ik dat ik het manuscript nog een keer zou moeten herschrijven. Ook twijfelde ik of het schrijven van een roman niet te hoog gegrepen was voor mij, of ik het niet beter bij columns kon laten.
In café De Kobalt verloste Thomas me gelukkig snel uit mijn lijden. 'Het is heel erg goed geschreven, je hebt echt talent. Het verhaal is leuk maar een ander onderwerp zou veel beter zijn.' Hij raadde me aan om dit manuscript te laten voor wat het is en over een onderwerp dat dicht bij me staat te gaan schrijven.
En….hij bood aan om me daarbij te helpen! Reden: 'Omdat ik vind dat talent niet verloren mag gaan.'
Wow! Ik kan het, nu ik dit typ, nog haast niet geloven.
Natuurlijk, het is even slikken om Wemmel na zes jaar te laten gaan maar ik begrijp nu wel waarom en ben het ermee eens. En mensen, als Thomas Verbogt tegen je zegt dat je het heel goed geschreven hebt en meldt dat je talent hebt, dan is dat voor mij net zoiets als wanneer een van jullie op de gitaar iets mag voorspelen bij  maestro Paul Mccartney die dan meldt dat het prachtig gespeeld is, dat je talent hebt maar dat een ander liedje leuker is en je ook nog eens aanbiedt om bij het componeren te helpen.  

Zes jaar voor niks gewerkt?

Zo zie ik dat helemaal niet. Wemmel is nodig geweest. Zeker de laatste twee jaar heb ik heel veel geleerd doordat Redacteur me liet zien hoe ik verkeerd aangewende gewoonten kon afleren, zorgde dat ik weer plezier in het schrijven kreeg en mijn eigen schrijfstijl vond.
Redacteur is ook blij met de ontwikkelingen. 'Dit is jouw weg en neem maar twéé ijsjes om het te vieren!'

Wat is het plan van aanpak? 

Thomas Verbogt en ik spraken anderhalf uur met elkaar. Volgende week moet ik in een brief schrijven waar het boek over gaat, daarna elke 14 dagen alle nieuwe tekst opsturen en eens in de 2 maanden spreken we af. Ik ben dus maar snel aan de slag gegaan, leuk en ook heel goed voor mijn humeur! 

Nog wat huishoudelijke mededelingen:

Er staan inmiddels twee columns over taalcoachen aan vluchtelingen op de website van VluchtelingenWerk. Je vindt ze hier:
http://www.wingeaston.nl/publicaties/
 
Ik heb ook een nieuwe 'gewone' column geschreven. 'Zegje' staat op de homepagina van mijn website http://www.wingeaston.nl

Dus

Ik ga nu hard aan de slag, ben van plan om over het volgende manuscript geen zes jaar te doen en wens jullie allemaal alvast een fijne decembermaand. Mocht je nog cadeautjes zoeken voor iemand, denk dan ook eens aan een boek…

Deel op Facebook
Tweet
Mail aan een vriend
Volg Irene op sociale media: 
Copyright © 2017 Irene Wing Easton, All rights reserved.