Copy

- Turneringer -

December 2017

Turneringer i december
16.12. Julefrokost + turnering i KBgK
27.12. Copenhagen Christmas Tournament
29.12. 15. Svendborg Juleturnering

Turneringer i 2018
27.-28.1. DM i Double

16.-18.2. Munkebjerg 2018

Tommy Lauridsen vinder DM 2017

Af Taus Bøytler

Tommy Lauridsen besejrede Rikke Kragh i DM-finalen,
der blev noteret af Hans Kristian Mathiesen
Fotos: Lars-Henrik Braun
I weekenden 18.-19. november 2017 var 32 skrappe backgammonspillere samlet i Valby for at finde dette års individuelle Danmarksmester. Turneringen blev vundet af Ringsted-spilleren Tommy Lauridsen, der i finalen besejrede Rikke Kragh, der til hverdag tørner ud for Aarhus-holdet Lad Terningerne Tale.

Nyhedsbrevet har mødt den nye Danmarksmester til en snak om sejren.

Hvordan føles det at være dansk mester i backgammon 2017

Tommy: "Det føles rigtig godt at være danmarksmester, jeg håber at det er det spark i r.... jeg skal bruge for at blive lidt mere seriøs igen. Jeg er stadig noget rusten efter et par år på lavblus, grundet personlige problemer."

I semifinalen vandt du i dmp i en kamp til 21 point over Kenny Nissen. Hvordan forberedte du dig til finalen efter så hæsblæsende en afslutning på semien?

Tommy: "Efter den vilde afslutning på en god lang semifinale mod Kenny, var jeg nødt til at gå ud i den friske luft og trække vejret igen,:) så et godt måltid mad og noget at drikke, og prøve at overbevise mig selv om at næste kamp, "bare" var en backgammon kamp."

I finalen slog du Rikke Krag i en spændende kamp, hvor der ved stillingen 15-12 til 23 til Rikke kom en otteknold i ringen, som du vandt. Hvordan husker du tilbage på finalens sidste parti? 

Tommy: "Jeg var bagud 12-15, og overvejede tidligere Rikkes recube til 4, risk and reward, og vurderede at med en god slat held kunne det blive min chance for at komme ind i kampen igen. Heldet var med mig og jeg kunne sende en 8 knold til hende, som jeg så vandt.

I sidste parti dobler Rikke hurtigt, og jeg får vendt kampen og vinder gammon til 24-15. Jeg følte bagefter at jeg vandt DM på den 8 knold, hvor jeg havde tabt det hele hvis jeg havde rullet en etter.
"


Til DM kvalifikationen i Ringsted den 28. oktober slog du din klubkammerat Lars Nielsen, der selv vandt DM i 2015, i første runde. Fornemmede du allerede der, at det var begyndelsen til noget stort? 

Tommy: "Det er jo nemt at sige bagefter, men allerede i august i år da jeg blev klubmester, fik jeg en god fornemmelse af at det kunne blive mit år. Til kvalen, var det selvfølgelig en drømmestart at vinde over Lars Nielsen, og det fortsatte bare hele dagen med gode/heldige sejre."

Med din sejr vandt du også en entry til mesterrækken til Nordic Open 2018. Hvordan ser du frem til den oplevelse?

Tommy: "Jeg glæder mig til at komme til Nordic Open igen. Nordic har faldet på et par børnefødselsdage i familien, som jeg syntes var vigtigere de år, hvor jeg også var lidt på vågeblus med BG.

Jeg bliver nok nødt til at købe en ny PC, der kan trække XG, og så få øvet en del. Jeg hører, at hverken Rikke eller undertegnede imponerede med vores respektive PR-tal, men sådan var det nu engang, vi er jo kun mennesker, heldigvis
:)"

Her kan du se alle kampene fra DM-finalestævnet.

Til finalestævnet besejrede Tommy Lauridsen følgende spillere:

1. runde: Sanne Birch
2. runde: Axel Stemark
Kvartfinalen: Andreas Becher
Semifinalen: Kenny Nissen
Finalen: Rikke Kragh

Sanne Birch vinder DM cons og DM i
speed-backgammon samme weekend

Af Taus Bøytler

Øverst: DM cons-finalisterne: Jakob Stadelund og Sanne Birch
Nederst: DM i speed-backgammon-finalisterne: Sanne Birch og Michael Weile
Fotos: Lars-Henrik Braun
DM-weekenden blev noget nær magisk for Sanne Birch, der både vandt consen og speedmesterskabet, samtidig med at hun var turneringsleder til begge turneringer.

Nyhedsbrevet har mødt Sanne Birch til en snak om den fantastiske præstation.

Er det ikke lidt overdrevet både at vinde consen til DM og DM i speed samme weekend?

Sanne: "Jo, det er faktisk fuldstændig crazy, at det kan lade sig gøre. Jeg mødte op for at spille DM main, men blev i runden af 32 slået ud af den senere vinder Tommy Lauridsen, og tænkte nå, det var det.

Blev så overtalt til at spille consen, som jeg ellers tøvede lidt med, fordi jeg ikke ville være den som hev den op over 16 deltagere og ud i en ekstra runde, men da tilmelding 17, 18 og 19 kom lige i rap, kunne jeg lige så godt spille med.

Speed havde jeg fra start planlagt at spille, for jeg elsker den variant, men at kunne hæve begge trofæer, det havde jeg i min vildeste fantasi ikke forestillet mig. Tror kun det er Kenneth (kæresten, red.), som har så meget tiltro til mig – for jeg har efterfølgende fundet af, at han skrev til Saban efter min sejr i consen, at Saban lige så godt kunne blive hjemme søndag, for jeg ville også snuppe sejren i speed. Fantastisk med så meget opbakning hjemmefra.
"

I speedfinalen slog du landstræner Michael Weile. Var det en ekstra motivation for dig, at det var landstræneren du skulle dyste mod?

Sanne: "Både ja og nej. Jeg synes altid jeg er motiveret, når jeg sætter mig ned ved brædtet, især i en finale, og det uanset hvem jeg sidder overfor.

Michael og jeg har altid nogen meget hyggelige kampe, og jeg nyder at spille mod ham, for han er så behagelig. Vi kommer tit ud i vilde partier med store sving og ofte kommer jeg godt fra start, og så laver han lige snigeren og vinder.


Motivationen var dog lidt større i søndags, fordi det faktisk var anden gang på samme dag jeg skulle møde ham, og at slå ham to gange på en dag, er ikke bare noget jeg lige gør, nok ikke noget mange lige gør, da han spiller rigtig godt.

I den indledende runde endte vi i en dmp, så jeg vidste jeg skulle trylle. Det må man sige jeg gjorde, for finalen endte 5-0 til mig. Ved stillingen 1-0 fik jeg sendt en god men smågiftig cube afsted, og naturligvis var der sving, så jeg faktisk tænkte ups, men et uheldigt rul til Michael og en joker til mig resulterede i en gammon og game over.
"

I semifinalen til DM-consen slog du Max Pohle, som du nu har 8-1 mod. Kan man dermed konkludere, at du er en københavner, der i høj grad lukrerer på jyderating?

Sanne: "Åh ved ikke om jeg generelt lukrerer på jyderating, men lukrerer vel på Max’ rating. Nu er Max jo en af de spillere som spiller flest turneringer rundt om i DK, så må det være op til folk selv at vurdere, om hans rating er at betegne som jyderating.

Vi har altid nogen gode kampe, som bare har det med at falde ud til min fordel. Jeg troede faktisk Max ville vinde den kamp, for han kom foran 6-0/7 – men som et lyn fra en klar himmel vendte det, og alt gik min vej.
"

Hvordan lykkedes det dig at holde fokus på din egen præstation til DM-consen og DM i speed, når du samtidig var turneringsleder til begge turneringer?

Sanne: "Det har jeg faktisk tænkt en del over og er kommet frem til at jeg nok faktisk arbejder/fungerer bedst, når jeg er en smule presset/stresset – på den gode måde. Jeg har i hvert fald ikke tid til at tænke over, hvor langt jeg er nået i en given turnering, eller har tid til at blive nervøs over næste kamp, og det er nok meget godt, for så så tingene nok anderledes ud.

Så det at jeg faktisk ikke har fokus på min egen præstation, virker for mig. Det var først da jeg kom hjem søndag aften, og fik ro, at det egentlig gik op for mig at jeg havde vundet to turneringer og hvilken præstation det faktisk er.
"


Hvad er din største oplevelse i din backgammonkarriere indtil nu? 

Sanne: "Den synes jeg er svær, for at vinde et DM er fedt - uanset om det er speed eller for damer, som er de to jeg har prøvet, men samtidig var det at nå langt til EM i 2016 også ret specielt, og chancen for at jeg oplever det igen er nok ikke så stor, så den vinder nok oplevelsesmæssigt."

Her kan du se alle kampene fra DM-consen.

Og her kan du se alle de indledende kampe fra DM i speed samt cup-træet for de sidste otte spillere.

Sådan gik det Sanne Birch i weekenden:

FirstMovers vinder Bussen Open 3.0

Af Taus Bøytler

Øverst til venstre: Tre fjerdedele af vinderholdet, FirstMovers.
Fra venstre: Jan Larsen, Lars Brinkgaard og Ulla Hansen
Fotos: Steffen Lundstrøm og Jan Larsen
Historiens vingesus skabte velsagtens små bølger på vandet i Svanemøllen Havn lørdag den 11. november, da 19 tremandshold stod klar til at dyste om de eksklusive busser, der senere på aftenen ville blive uddelt til vinderne af Bussen Open 3.0.

Større end OL
Roklubben Skjold udgjorde en fantastisk ramme for den tredje udgave af Bussen-turneringen, der er kendt som den eneste turnering på verdensplan, der er større end OL. For mens OL afholdes så hyppigt som hvert fjerde år, afholdes Bussen Open blot hvert femte år!

De 19 hold skulle indledningsvis spille fem runders monrad til syv point, hvorefter de fire bedste hold ville gå videre til semifinalerne. Monradturneringen blev vundet i suveræn stil af Nej Tak (Inga Vigh-Pedersen, Louisa Dahlin Friberg og Peter Friberg), der vandt hele 12 af de 15 individuelle kampe.

Absalon trak nitten
Næstbedst blev FirstMovers (Axel Stemark, Ulla Hansen, Jan Larsen og Lars Brinkgaard), der vandt ti af de 15 kampe. De sidste to semifinalister skulle findes på korrektion blandt tre hold, der alle endte på ni individuelle sejre.

Her trak Absalon Backgammonklub (Henrik Biering, Martin Vetter, Christian Rønne og Mathilde Schmidt) det korteste strå, men kan alligevel se tilbage på en fornem præstation, hvor de med rette kan være stolte over en femteplads i så stærkt besat en turnering.

Semifinaler og Danmark vs Irland
De to hold, der klarede cuttet, var Samali (Saban Simsek, Marianne Pedersen og Lise Nielsen) og Kloden Dreier (Mogens Dreier, Bjørn Kruse, Klaus Switon og Mikael Stenstrup).

I semifinalerne slog Nej Tak Kloden Dreier, mens FirstMovers vandt over Samali. Dermed var de to bedste hold fra monraddelen klar til en spændende finale, der gik i gang samtidig med, at fodboldlandskampen mellem Danmark og Irland blev fløjtet igang i Telia Parken.

FirstMovers tog sejren
Fodboldkampen blev vist på en storskærm, og baren havde en glimrende omsætning, selv om kampen blev lidt af en fuser. 0-0 blev det sørgelige slutresultat, og Danmarks deltagelse til sommerens VM i Rusland hang på dette tidspunkt i en tynd tråd. Returkampen i Irland nogle dage senere gik dog lidt bedre, men det er en helt anden historie.

I finalen vandt FirstMovers 2-1 og kunne efterfølgende lade sig hylde af de mange tilbageværende backgammonentusiaster. Herfra skal lyde et kæmpe tillykke med den flotte præstation.

En flæskesteg til quizzen
Gennem hele dagen sørgede Birgit Jørgensen, assisteret af Jørgen Larsen, Kenny Jørgensen og Jette Rosenqvist, for suplim forplejning, og selv om ovnen drillede lidt, var der enighed i forsamlingen om, at der blev leveret en indsats i absolut verdensklasse. Også denne gang. Og jublen ville ingen ende tage, da køkkenet endda addede en hel flæskesteg til vinderen af quizzen.

Tæt på og mindre tæt på
20 spillere deltog i quizzen. Første runde blev afviklet som en head to head-turnering, hvor hver person skulle stille seks trivial persuit-spørgsmål til sin direkte modstander, der skægt nok skulle gøre det samme den anden vej.

Hvis denne øvelse sluttede lige, skulle de to kompetanter ud i en spændende tie break, hvor man skulle svare på, hvor mange turneringssejre Mamma Bussen, Birgitte Nissen, har tilkæmpet sig i løbet af karrieren. Det rigtige svar var 384, hvilket nogle havde lettere ved at komme frem til end andre.

Et godt eksempel på dette var tie breaken i opgøret mellem de to Familien Nemesis-stjerner Andreas Becher og Thomas Kokholm, hvor Becher var mindre end ti sejre fra at ramme det korrekte tal, mens Kokholm vist gættede mere end 1.000 forkert. Og så taler vi ikke mere om det.

Narkoluderne
De ti bedste quizzere gik så videre til den eksklusive finale, hvor alle skulle svare på otte spørgsmål om Bussen, der for første gang deltog i pokalturneringen i 2006. Til hvert spørgsmål var der tre svarmuligheder, og den fælde, de fleste gik i, var på spørgsmålet om, hvilket holdnavn det daværende TU i 2006 nægtede at lade Bussen stille op under i pokalturneringen. Det rigtige svar er Dåserne, men over halvdelen af feltet gættede på Narkoluderne:)

Quizzen og flæskestegen blev vundet i suveræn stil af Søernes Ølbar-hajen Clement Lessél, der svarede rigtigt på hele syv af de otte spørgsmål.

Lars Brinkgaard var suveræn
Den helt store individuelle vinder af dagens turnering var Lars Brinkgaard fra vinderholdet FirstMovers, der vandt alle sine seks kampe, hvilket gik ud over følgende prominente navne:

1. runde: Her sad Lars over...
2. runde: Kim Pedersen
3. runde: Gitte Dalgaard
4. runde: Martin Jensen
5. runde: Louisa Dahlin Friberg
Semifinalen: Marianne Petersen
Finalen: Peter Friberg

Bussen-holdet (Hans Kristian Mathiesen, Steffen Lundstrøm, Birgitte Nissen, Pernille Rosendal og nærværende skribent) vil gerne takke de mange fremmødte for deres store engagement gennem dagen. Vi håber at se mange af jer igen til Bussen Open 4.0 i 2022.

Tidligere vindere af turneringen:

Bussen Open 1.0 (2007)
Sander Lylloff
Carina Meile
Katja Spillum

Bussen Open 2.0 (2012)
Pia Jeppesen
Jakob Andersen
Poul Lindberg Sørensen

Thomas Ferguson vinder
Vesterbro Cafémesterskab 2017

Af Taus Bøytler

Thomas Ferguson spiller også tit i Absalon om tirsdagen
Fredag den 24. november afholdt Vesterbro Backgammonklub finalestævne i Cafémesterskabet 2017. Her mødtes de 16 spillere, der siden januar har samlet flest point sammen i de ti caféturneringer, der fungerede som kvalifikationsturneringer.

Finalestævnet havde mange gengangere fra sidste års tilsvarende finalestævne, og det var i høj grad de samme spillere, der klarede sig godt. Finalestævnet blev afholdt som en cup, hvor der blev spillet til 7 point hele vejen.

Gentagelse af 2016-finalen
I den ene semifinale mødtes de to finalister fra 2016-finalestævnet Kim Pedersen og Thomas Ferguson. Her vandt Thomas, der dermed fik revanche fra den tabte finale i 2016.

I finalen skulle Thomas dyste mod enten Christian Skjæran eller Mogens Kischinovsky. Her trak rutinerede Skjæran det længste strå.

Thomas Ferguson sejrede til sidst
I en liret og seværdig finale endte Thomas Ferguson med at vinde og kunne derfor lade sig hylde som cafémester 2017 på Vesterbro.I øvrigt en helt fantastisk præstation at komme i finalen i så stor en turnering to år i træk. I 2017 deltog 60 spillere i cafémesterskabet, mens det tilsvarende tal i 2016 var på 67.

Supertyr vinde sideturnering
Sideløbende med finalestævnet blev der afholdt en almindelig caféturnering, hvor ni personer deltog. Her slog Supertyren Claus Sorel Familien Nemesis-stjernen Frederik Sevelius i finalen.

Vesterbro Backgammonklub, Skjæran og ut. takker for den store interesse gennem året. 

Dem tæskede Thomas Ferguson til finalestævnet:

1. runde: Morten Droob
2. runde: Preben Bruun Berthelsen
Semi: Kim Pedersen
Finale: Christian Skjæran 

SommerCup Øst 2017

Af Michael Schou

Øverst: Bjørn Kruse
Nederst: Karsten Bredahl
For 10. gang  afholdtes denne dejlige turnering, hvor spillerne selv planlægger deres kampe hele vejen igennem turneringen. Desuden er turneringens kendetegn, at der spilles lange kampe (25 p i champ & 21 p i novice).

Champ rækken har været domineret af spillere fra klubben Mama Boyz, som har vundet den hele 7 gange igennem de sidste 9 år. Dog var det Frans Rediin (First Movers) der vandt turneringen sidste år. Skulle det lykkes MBerne at tage mesterskabet igen, eller skulle det for 3. gang være en uden for klubben.

Tætte kampe mod Bøytler og Kruse
I år stillede der 38 spillere til start, som skulle spille ikke mindre end 34 kampe til 25, for at finde en vinder.  Et godt bud på en sejr kunne være Taus Bøytler, som aldrig havde vundet en 25 point kamp. TB skulle i sin første kamp op imod den dobbelte vinder Karsten Bredahl. TB var det meste af kampen et lille skridt efter KB, og ved 20-23 gik TB gammon og tabte dermed matchen.

I næste runde skulle Bredahl op imod Carsten Kruse, som havde godt styr på KB til  stillingen 23-20. Flere gange så det ud som om Kruse ville køre kampen hjem med en gammon, men KB slap med skrækken hver gang.

Til sidst opgav Kruse gammon forsøget og doblede til 2, KB hapsede den og vendte cuben til 4. Inden Kruse fik set sig om, havde Bredahl lukket bordet, og Kruse havde 3 mand på barren. Det sluttede med 8 point og sejren til Bredahl.

Kvartfinale mod en tidligere verdensmester
I kvartfinalen stod der ex verdensmester Peter Halberg på programmet. Her sad Bredahl stille og roligt på kampen, og vandt 25-16. I semifinalen havde Lego læst på lektien, men igen gik det stille og roligt Bredahls vej til endnu en sejr på 25-16. I finalen skulle Bredahl møde landsholdskollegaen Freddie Noer, som gerne ville tage sejren fra Bredahl og dominansklubben Mama Boyz.

Kampen gik igang, og Bredahl kom godt fra start, og førte hurtig med 4 point. Hver gang Noer var tær på at komme tilbage i kampen, rullede Bredahl sig ud af problemerne. Stille og roligt gik Bredahl langsomt men sikkert imod en ny sejr på 25-16, og det betød at Bredahl kunne kalde sig Sommercupmester 2017, og samtidig den eneste der har vundet turneringen hele 3 gange (2011, 2012 og 2017). I dette års udgave var der 38 spillere til start.

Halvering af deltagerantal i Novice
I Novice udgaven stillede der desværre kun 21 spillere til start, hvilket næsten var en halvering af deltager antallet fra 2016 (38).
Ringsted ville i år gå efter mesterskabet, og stillede med hele 7 spillere af de 21 der stillede til start. I spidsen var Thomas Larsen der vandt turneringen i 2015. En anden bejler til mesterskabet var den tidligere Danmarksmester fra 2012 Bjørn Kruse.

Kæresteparret fra Ringsted Signe Pedersen og Allan Tell stillede op for at møde nye spillere, så det ikke kun var kampen om opvasken. Men lodtrækningssystemet ville ikke være med til det, så de 2 måtte efter at have slået to nye modstandere mødes i 2. runde blandt de sidste 16. Allan var ikke så sød ved Signe, og vandt kampen sikkert 21-9.

Inja Myhr rensede af
I kvartfinalen skulle Allan møde Inja Myhr, som er gift med landsholdspilleren Thomas Myhr. Inja og Allan kæmpede længe om en plads blandt de sidste 4 i turneringen. Til sidst måtte Allan give fortabt, og se sig besejret 21-15. I semifinalen skulle Inja op imod Thomas Larsen, Thomas ville selvfølgelig hævne klubkammeratens nederlag i runden før, men det skulle ikke blive uden kamp. Inja satte sig hurtig på kampen, og  den endte med stillingen 21-9 til Inja.

... Men Bjørn Kruse tog sejren til sidst
I den anden semifinale mødte Bjørn Kruse en af de nye stjerner fra storklubben Absalon, Martin Vetter som først startede med turneringsbackgammon i januar måned 2017. Men 8 måneders gammon var ikke nok til at slå en tidligere Danmarksmester. Kruse vandt kampen 21-13.

Skulle Inja spænde ben for Bjørn, som ikke havde givet mere end 42 point væk i de første 3 kampe? Igen satte Bjørn sig hurtig på kampen, han ville vinde dette års turnering. Og efter en god hyggelig kamp, måtte Inja nøjes med 12 point, og Bjørn Kruse kunne se sig som mester af dette års novice mesterskab.

Tillykke til dette års vindere Karsten Bredahl og Bjørn Kruse, og tak til alle andre deltagere for at være med.

Martin Vetter vinder UEFA Cuppen 2017

Af Taus Bøytler

Martin Vetter er en af mange talentfulde spillere i Absalon Backgammonklub
Fotos: Henrik Biering
På trods af, at han kun har spillet backgammon på turneringsplan i under et år vandt Absalon-kometen Martin Vetter UEFA Cuppen 2017. Nyhedsbrevet har mødt ham til en snak om, hvordan det kunne lade sig gøre.

I finalen besejrede du din klubkammerat Thomas Dahl. Hvordan ser du tilbage på finalekampen?

Martin: "Hr. Dahl er både min klubkammerat og holdkammerat i holdturneringen, så vi var begge to meget begejstrede for at være i finalen sammen. Finalen var meget passende sat i stævne en tirsdag aften på Absalon - samtidig med de regulære tirsdagsturneringer.

Jeg var heldig i starten af kampen og kom foran. På et tidspunkt kommer der et afgørende kompliceret parti, hvor vi virkelig får revet hinanden rundt og brugt meget tid. Kuben kommer op på 4 og ingen vil give sig. Det ender i en 50/50 stilling som jeg vinder og udbygger føringen.

Dahl kæmper godt men jeg har heldet i coinflip situationerne. Det ender med at jeg har en føring på 18-3. Thomas får vendt den til 18-12, men så går pointene min vej og jeg vinder kampen.

Alt i alt en hyggelig kamp i godt selvskab, hvor jeg trak det længste strå i mange af de afgørende situationer."


Du spillede din første officielle backgammonkamp den 17. januar 2017. Du må have en stejl indlæringskurve, siden du allerede nu er skrap nok til at vinde UEFA Cuppen. Hvad er din hemmelighed?

Martin: " Udover at studere spillet, så tror jeg det er vigtigt at have ydmyghed overfor spillet og en høj grad af tålmodighed for at blive en vindende (tunerings)-backgammonspiller. Alle er heldige, kunsten er at have tålmodigheden til at vente på sit held og slå til når muligheden byder sig.

For mig er backgammon et simpelt spil. Jeg plejer altid at sige at backgammon går ud på at vinde alle de kampe hvor man er heldigst og nogle af dem hvor man ikke er. Så simpelt er det.

Det er mit mindset når jeg går ind til en kamp. Hvis jeg er heldigst, så SKAL jeg få så mange point som muligt og vinde kampen. Hvis jeg ikke er heldigst så tænker jeg 'Fedt! Det her er en af de kampe som jeg kun skal vinde nogle af. Så jeg har kun noget at vinde i den her kamp - intet at tabe'.

I de kampe hvor man ikke er heldigst skal man være tålmodig og først slå til når den bedste mulighed byder sig. Så vinder man flere af de kampe hvor man ikke er heldigst.


Men det er selvfølgelig ikke nok med det rigtige mindset. Jeg spiller en 15-points kamp mod XG seks dage om ugen. Sætter mit bræt op og spiller på brættet sammen med XG. Tror det er vigtigt at sætte spillet fysisk op og ikke kun spille på computeren.

Efter kampen studerer jeg mine fejl. Udover den daglige kamp så læser jeg utrolig mange backgammonbøger. Kombinationen af at læse og spille dagligt rykker utrolig meget. Jeg kan mærke at hvis der bare er én dag hvor jeg ikke spiller mod XG, så bliver jeg dårligere. Det er den daglige træning og læsning som giver guldet. Det er hårdt arbejde at blive god.
"


I holdturneringen spiller du for Absalon II, der er kommet godt fra start i 3. division Øst B. Hvad er jeres ambitioner for sæsonen?

Martin: "Ja, det går super godt for os. Vores ambition er naturligvis at vinde 3. division øst B. Men som minimum ville en oprykning være godt. Og så har vi selvfølgelig altid en ambition om at have det rart sammen og nyde spillet. For mig er backgammon et fedt spil fordi man både kan nørde det og hygge sig med andre over brættet."

Hvad er dine ambitioner for backgammonåret 2018?

Martin: "Jeg har ikke særlige mål for backgammonåret 2018. Men min ambition er at forsætte den daglige træning og læsning - så kan jeg nok opnå mere end de mål jeg ville stille mig selv.

Backgammon må ikke blive arbejde, det er en hobby. Jeg nyder mit daglige spil og min læsning. Sådan skal det være, synes jeg. Der har været snak om en studiegruppe i Absalon for "up-comming" spillere. Den vil jeg meget gerne være en del af - også planlægningen og afholdelsen. Og ja, så skal jeg selvfølgelig deltage i en lang række turneringer. Den tid, den glæde:)
"


Hvad kan Dansk Backgammon Forbund gøre for dig?

Martin: "Jeg tænker sjældent i hvad andre kan gøre for mig, men mere for hvad jeg kan gøre for mig selv. Ellers sker der sgu for lidt. Når jeg gør noget for mig selv, så ender det tit med at være brugbart for andre.

Nå, XG kalder, brættet er klar og tevandet bobler. Jeg vil hoppe i sutskoene og gøre lidt for mig selv - spille dagens backgammonkamp.
"

 

Becher vinder DFNK 1.0

Af Taus Bøytler

Finalen mellem Andreas Becher (tv) og Jesper Johansen Meisner blev spillet i forbindelse med Bussen Open 3.0
Fotos: Frederik Sevelius og Andreas Becher
Hele 18 spillere var i bowlen, da der en smuk juliaften blev trukket lod til DFNK 1.0 = Det Fleksible Nemesis Klubmesterskab 1.0. Om alle 18 deltagere også sad klistret til skærmen, da Thomas Kokholm og nærværende skribent stod for lodtrækningen, der blev foretaget live og online med vores egne ekspertanalyser skal være usagt, men vi syntes selv, det var et fantastisk set up:)

Godt sammenhold
Formatet var double elimination til 11 point. Med andre ord: Så længe man ikke havde tabt to kampe, kunne man stadig vinde turneringen. Til hver runde var der afsat to-tre uger, og i det omfang det kunne lade sig gøre, sørgerede vi for at afvikle flere kampe på samme tid og sted, hvilket gav et rigtig godt sammenhold på tværs af første- og andetholdet.

Et godt eksempel på dette tiltag var torsdag den 10. august, hvor der blev afviklet hele tre kampe på vores nye hjemmebane, Nørrebro Spisehus.


Forrest: Peter Hallberg (tv) vs Oliver Cook.
Bagerst: Thomas Johannesen (tv) vs Taus Bøytler


Vejret var lunt, ligesom vores humør, og der var ikke et øje tørt, da en fremmed mand helt umotiveret begyndte at svine Peter Hallberg til for at have grimme snørrebånd. Ret skal dog være ret: Mine solbriller fik også hårde ord med på vejen, mens Thomas G. Johannsen blot fik at vide, at han lignede en idiot. Så er det altså svært ikke at elske Nørrebro:) 

Den værste brok er tempobrokken
En kamp, der uden tvivl vil gå over i historien, var opgøret mellem Andreas Becher og vores nye superstjerne Khosrow Jafehvand, der begyndte torsdag den 31. august kl. 19.11. Becher fik let og elegant 11 point, og begge spillere havde god tid til at købe drikkevarer, inden holdkampen mod Malmö begyndte kl. 19.30:)

Flot præstation af Claus Pedersson
Da der kun var tre spillere tilbage i turneringen var Claus Pedersson fra Familieen Nemesis II stadig med efter blandt andet at have slået stjerner som Thomas Kokholm og Khosrow Jafehvand ud. Og hvis Andreas Becher havde slået Jesper Johansen Meisner, ville han samtidig have spillet Claus i finalen, men det skete altså ikke.

Efter nederlaget til Jesper skulle Becher møde Claus om retten til at møde Jesper i en finalen, der skulle afgøres over én kamp. Og her kom Bechers rutine ham til gode. Claus kan dog se tilbage på en flot indsats i turneringen. Kombineret med en fin indsats i holdturneringen har Claus nu over 1.000 ratingpoint for første gang siden... Ja, ingen ved faktisk hvor længe (han har som minimum ligger under 1.000 siden 2002), men ingen regner med at Claus ser sig tilbage herfra! 

Becher slog Jesper i finalen
Finalen mellem Becher og Jesper, der var det deres tredje interne møde i turneringen, blev afviklet i forbindelse med Bussen Open 3.0. Becher fortsatte sit høje niveau og kan nu kalde sig for den første klubmester i Familien Nemesis´ historie.

Bechers modstandere i DFNK 1.0
1. runde: Sejr over Thomas Kokholm
2. runde: Sejr over Lars Pedersson
3. runde: Sejr over Khosrow Jafehvand
4. runde:  Sejr over Peter Hallberg
5. runde: Sejr over Jesper Johansen Meisner 
6. runde: Nederlag til Jesper Johansen Meisner
7. runde: Sejr over Claus Pedersson
8. runde: Sejr over Jesper Johansen Meisner

Lars Trabolt blev runner up på Cypern

Af Margrethe Louise Pedersen
XG-analyse: Christian Munk-Christensen

De to finalister: Lars Trabolt (tv) og Carter Mattig
Foto: Christian Munk-Christensen
5. Merit Open på Nordcypern afholdtes onsdag d.1-5/11 2017, men allerede lørdag d. 28/11 begyndte der langsomt at sive danskere ind på hotellet. En alt for lang rejsedag mod Girne på Nordcypern kulminerede i en overstrømmende velkomst af turneringsledere og hotelledelse på alle tider af døgnet, og hotellet er jo formidabelt med meget højt serviceniveau.

Der blev badet i Middelhavet på den nærliggende strand, shoppet i Girne og nogen blev klippet og fik en lokal tyrkisk barbering, mens andre ikke turde!

Verdens største turnering
Turneringsledelsen med Arda i spidsen havde styr på tropperne og tiderne, trods at tilmeldingerne til de forskellige klasser slog rekord på rekord, og Merit Open i Girne er nu verdens største turnering!

Torsdag begyndte de andre turneringer og der blev rullet og rullet, tænkt og grædt.

I hjørnet af turneringssalen var der et fint område rebet ind som en boksering for de største stjerner, og her kunne man sædvanligvis finde Karsten Bredahl med bryn fremadtrukket eller stort bredt grin. Mere stille og indadvendt koncentrerede Frans Munk Rediin sig blandt os andre dødelige, men op ad fredagen var det så Lars Trabolt (Trabi) der også sad i bokseringen med Christian Munk-Christensen (Munken) som bisidder.

God stime i fighters
Trabi røg ud af main i 3. runde hvorefter han måtte gå den lange vej i fighters. Han var virkelig presset undervejs i flere kampe, men endte med at trække det længste strå hver gang.

Lørdag kunne man finde stjerneopgør på stribe, og her var Trabi stadig med - han spillede og vandt imponerende 4 kampe lørdag, før han spillede semi søndag formiddag og finale lidt senere. Her skulle han vinde 2 kampe over den ubesejrede karismatiske amerikaner Carter Mattig.

Frisk med knolden
Carter var bevidst om at han ikke kunne matche Trabi på spilstyrke, og havde lagt en strategi om at justere for spilstyrken, ved at forsøge at få nogle høje cuber ind.
Her er et par eksempler fra kampens nøglemoment, der både afgør kampen og viser hvordan Carter forsøgte at eksekvere sin strategi:

Eksempel 1 på Carters strategi:



Her doubler Carter (hvid) på 22 skud, der ikke engang er vindende, da han kun har 4p bord og stadig er ca 65-70 pips nede i ræset efter et eventuelt hit. I længden er det mere vindende at vente med at cube til man har ramt blottet, og Trabi (sort) vinder hele 43% af spillene så selvfølgelig et nemt take.
 
Eksempel 2 på Carters strategi:



Carter missede sine 22 skud og få rul senere redoubler Trabi (sort) med 2 mand af. Cuben nåede dårligt at røre brættet inden den røg over i Carters skuffe, så et klart eksempel på Carters forudbesluttede strategi.

Lyn-taket tydede på, at der ikke var en dybere analyse bag taket, men blot en ambition om at få knolden højt op i en fart. Teoretisk er stillingen faktisk for god til at redouble, og den koster 417 millipoint at tage, men når Carter tager, så er det en super recube af Trabi.

Fire tabte point
Hvis begge sider spiller perfekt som XG, så vinder sort 75% af spillene med hele 45% gammons og en halv % BG. I praksis er Trabis side let at spille uden flere beslutninger, hvorimod Carter kan få en del svære beslutninger.

Hvis Carter ikke spiller ligeså godt som XG så er det i praksis et endnu større pas. Nogen få rul senere bliver Trabi nødt til at give et toerskud fra baren som Carter desværre ramte. Havde Carter misset sit skud ville Trabi næsten sikkert være kommet på 13-3/17.

Heldigvis for Trabi kunne Carter ikke følge op på sin strategi, for han missede efterfølgende 5 store recuber til 8 som Trabi havde været nødt til at tage, og i stedet endte partiet med en recube og korrekt pas fra Trabi, så Trabi endte med kun at tabe 4 point i det parti.

Hvad var Carters plan?
Carter har været så venlig at kommentere på sin strategi til os:
” We’re going back and forth, I was losing that game, and I thought even if everything goes bad and I get gammoned, I still have another match. But if I could hit him...and not slot..letting him feel that match slip every time he danced. Then get the 8 cube in with a possibility he takes was the plan. But either way, taking a break right after to kind of jinx him? Then the next game he gets gammoned on his own cube and I knew I would win. I looked at it later and realized HOW BIG a mistake it was, but my focus was rattling him with high cube volitility. I know how good he is; there was no way I was going to out xg him. To beat someone who is strong as Trabi you better have a good plan...or at least one that works. I had destroyed all my previous opponents so I was feeling, right or wrong, that my dice would bail me out too. Sometimes it's better to be lucky than good.
I have the utmost respect for Trabi, and he handled the defeat like a true gentleman (which is what you should always do, but many don't) and he will be my pick for no 1 giant this year.”


Trabi viste sit store format ved at spille en stort set fejlfri finale. Hans PR var imponerende 2,63 hvilket er uhørt lavt i en finale efter en lang turnering.

Mange danske præmietagere
Finalen blev i øvrigt spillet i en fin atmosfære hvor spillerne blev enige om at spille med legal moves og at det var tilladt for Munken og Gilbertson (Carter's bisidder) at bryde ind, hvis vi så nogen ulovligheder som f.eks. rul udenfor baffleboxen.

Danske resultater
Warm-up: 1. Lars Trabolt
Masters main: 2. Lars Trabolt
Masters main: 9. Karsten Bredahl
Masters main: 13. Frans Munk Rediin
Consultation doubbles: Semifinalist Claus Elken
Speedgammon: 2. Jonas Moehrdel
Speedgammon: Semifinalist Thomas Myhr
 
Antal deltagere
Masters: 373 deltagere
Intermediate: 185 deltagere
Consultation Doubles: 163 hold
Speedgammon: 128
Warm-up: 1. række: 128, 2. række 150
 
Gamse i vandet
Mange af os andre røg alt for hurtigt ud, hvilket gav plads til WetGammon, hvor Klaus Switon, Matilde Schmidt og Christian Sørensen deltog med vekslende held - Matilde kom med i 3. runde, og måtte her gennem svømmebrillerne se sig rullet over. Wetgammon er en kuriositet som kendetegner Merit for den begejstring for backgammon som hersker der.

Kvinderne var desværre ude alt for hurtigt og de samlede sig til en chic-chouette ved poolside langt ud på aftenen, og også natten - mens andre mere kostbare chouetter fandt sted omkring foyerens bar, eller nogen af de andre 4 barer på hotellet.

Casinoet var velbesøgt, men desværre siger rygtet og klagesangene at det havde en særdeles profitabel uge med danskerne på besøg.

Legendarisk kagebord
Turneringen fungerer fantastisk, dog er der mange deltagere - så mange at man kan opleve at salen er som en travl hovedbanegård, som dog formildes af de skønne omgivelser - ventetid fordrives let i hotellets dejlige restaurant med det legendariske kagebord, i nogen af de mange barer, en dejlig badetur i Middelhavet, en tur i Hammam, i træningscentret eller sole sig i liggestolene langs poolside.

Opholdet er som et ferieafbræk lige før den mørke vintertid i Danmark, og internationale venskaber knyttes ubesværet med farverige personligheder.

Læder backgammonbræt i
turneringsstørrelse (fra 2.000 kr.)

Af Christian Skjæran

Spillene fås i mange forskellige farver
Foto: Christian Skjæran
Leder du efter et backgammonbræt i god kvalitet til en rimelig pris?
Spillene som importeres fra Thailand er "2. generation" og har en lavere vægt og lavere kant i forhold til den oprindelige model.

Du kan vælge mellem mange læder- og brik-farver (kommer med en ekstra brik i hver farve), læderfedt samt læder raflebægre med læbe-kant.

Priser: Et almindeligt spil koster 2.000 kr. (evt. hjørne-beskyttelse +250 kr.). En særlig udgave med verdenskort-motiv og hjørne-beskyttelse koster 2.750 kr.

Vil du gerne vil se flere billeder eller har du spørgsmål, så kontakt Christian Skjæran (tlf. 2155 1601 / christianskjaeran@gmail.com

DBgFs platforme

Følg os på W E B S I T E T
Skriv til os på E M A I L
Følg os på F A C E B O O K
BLIV MEDLEM AF DBGF
Nyhedsbrevets redaktion
Taus Bøytler (redaktør)
Lene Espersen (design og layout)
Maria Bonke (korrektur)
Copyright © *|2015|* *|LIST:DBgFs  Nyhedsliste|*, All rights reserved.

Frameld dig dette nyhedsbrev    Opdatér dine oplysniger






This email was sent to <<Emailadresse>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Dansk Backgammon Forbund · Backgammonvej 66 · København V 1600 · Denmark

Email Marketing Powered by Mailchimp