Copy

Nieuwsbrief 03-2017

12 december 2017
 

Immaterieel Erfgoed inspireert

Het waren enerverende en inspirerende tijden bij het Kenniscentrum, dit najaar. We mochten velen van u ontmoeten tijdens een van onze IE-inspiratiedagen in Zwolle en Tilburg, in september en oktober. In november vond de succesvolle conferentie over ‘Immaterieel Erfgoed, Musea en Diversiteit’ plaats in Rotterdam, als start van het meerjarige Europese IMP-project. In februari zetten we de verkenning naar immaterieel erfgoed en diversiteit voort tijdens een conferentie in Utrecht. Eveneens in november kregen we bericht vanuit UNESCO dat onze accreditatie als NGO positief is geëvalueerd: een grote aanmoediging om ons werk voort te zetten, nationaal en internationaal. En als (voorlopige) klap op de vuurpijl werd begin december het molenaarsambacht, als eerste Nederlandse voordracht, op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid geplaatst.

 We kijken tegelijk al vooruit naar 2018, het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. In de eerste maanden is er gelijk al volop aandacht voor immaterieel erfgoed, met de thema’s ‘Creativiteit vanuit traditie’ (januari) en ‘Duurzaam vakmanschap’ (februari). Maar eerst gaan we nog een maand meemaken met veel tradities, tijdens kerst en oud&nieuw, die alle ook weer de mogelijkheid bieden hieraan een hedendaagse invulling te geven. Ik wens u een mooie afsluiting van dit jaar en veel inspiratie bij uw IE-activiteiten in 2018.

Leo Adriaanse

Molenaarsambacht geplaatst op internationale UNESCO lijst

Tijdens de jaarlijkse UNESCO vergadering in Korea begin december werd besloten dat het Molenaarsambacht geplaatst is op de internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. UNESCO spreekt van ‘een exemplarische voordracht’, die onder begeleiding van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed tot stand kwam. Vanuit Nederland is het de eerste vorm van immaterieel erfgoed die op een internationale UNESCO lijst is geplaatst.

Voor meer informatie zie de website van het Kenniscentrum.

2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

‘Erfgoed verbindt, Europa inspireert’. Dat is het Nederlandse thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. In dit themajaar wordt aandacht gegeven aan de belangrijke rol die erfgoed speelt in het cultureel diverse Europa. Grote publieksevenementen zoals de Museumweek, Open Monumentendag, Nationale Archeologiedagen en Maand van de Geschiedenis belichten de Europese aspecten van ons erfgoed in hun programmering. Ook wordt aansluiting gezocht bij het programma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Tijdens het themajaar wordt maandelijks een erfgoedthema in de schijnwerper gezet, waarin de relatie tussen Nederland en Europa specifiek tot uitdrukking komt. In januari staat bijvoorbeeld het thema ‘Creativiteit vanuit traditie’ centraal. Lees meer op de website van het Europees Erfgoedjaar: (www.europeeserfgoedjaar.nl)

Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed positief geëvalueerd door UNESCO

UNESCO maakte onlangs, 15 november 2017, haar evaluatie bekend van bij de UNESCO Conventie ter Bescherming van het Immaterieel Erfgoed geaccrediteerde Niet-Gouvernementele Organisaties (NGOs). Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed is sinds 2012 wereldwijd één van de 164 organisaties die bij UNESCO is geaccrediteerd, de enige uit Nederland. Volgens UNESCO heeft het Kenniscentrum naar behoren haar nationale en internationale taken vervuld en UNESCO besloot daarom tot een verlenging van de accreditatie.

Voor meer informatie, zie de website van het Kenniscentrum.

Internationale conferentie Urban cultures

Op donderdag 15 en vrijdag 16 februari 2018 is het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland mede-organisator van de internationale conferentie 'Urban Cultures, Superdiversity and Intangible Heritage'. De conferentie vindt plaats in Utrecht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden als zij de conferentie willen bijwonen.

Zie de website voor meer informatie!

Bezoek uit Suriname

Het Kenniscentrum heeft in november bezoek ontvangen van de heer Johan Roozer van het ministerie van OCW in Suriname.

Behalve nadere kennismaking met elkaar, ging het gesprek vooral over hoe we elkaar kunnen ondersteunen in het werken aan immaterieel erfgoed en met gedeeld erfgoed.

Sommige tradities die in Nederland voorgedragen worden voor de Inventaris immaterieel erfgoed zijn ook in Suriname bekend en vaak is daar ook een gemeenschap die dezelfde traditie beoefenen.

Het is dan zaak om in overleg met de beide gemeenschappen tot een goede omschrijving en voordracht te komen. Het Kenniscentrum helpt daar bij.

Ook heeft de heer Roozer uitgebreid verteld over hoe in Suriname aan het samenstellen van een Register (= Netwerk in Nederland) en Inventaris gewerkt wordt, in nauwe samenwerking met vertegenwoordigers van de verschillende ‘cultuurgroepen’.

Op de foto v.l.n.r. Saskia van Oostveen, Albert van der Zeijden (beiden Kenniscentrum), Johan Roozer (OCW Suriname) en Riet de Leeuw (OCW Nederland) bij de Anansiboom in het Openluchtmuseum.

OPROEP AAN MUSEA
 
Call for proposals:
Internationale conferentie en expertmeeting over musea, immaterieel erfgoed en participatie 27 & 28 februari 2018, Palermo (Museo internazionale delle marionette Antonio Pasqualino), Italië.
Deadline: 20-12-2017
 
In november 2017 startte het Europese Intangible Cultural Heritage and Museums Project (IMP). Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is als partner betrokken. IMP geeft musea de kans om over de grenzen heen kennis te delen en perspectieven te ontwikkelen over immaterieel erfgoed. Wat kan immaterieel erfgoed toevoegen aan musea? Wat kunnen musea betekenen voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed? Hoe wordt dit (elders) in de praktijk gebracht, en welke inspirerende handvatten en praktijktools zijn er nodig?

Binnen dit meerjarig project krijgen musea de kans om deel te nemen aan (één van) de internationale expertise-uitwisselingsbijeenkomsten. Op 27 en 28 februari 2018 staat het exploreren van de raakvlakken, snijpunten en allerlei mogelijke wisselwerkingen tussen musea, immaterieel cultureel erfgoed en participatie op de agenda.

IMP nodigt musea uit om bijdragen te leveren over projecten, praktijken en programma’s met een focus op de actieve participatie van dragers van immaterieel cultureel erfgoed. Wat zijn de kansen en de uitdagingen? Welke nieuwe rollen ontstaan in dialoog met erfgoed beoefenaars en hoe wordt omgegaan met ‘shared authority’?

Wil jij jouw ervaring of jouw voorbeeld van een samenwerking met immaterieel erfgoed delen met de aanwezige internationale collega-musea? Of heb je een (concreet) projectplan dat je onder de aandacht wil brengen? Stuur een mailtje aan kennisontwikkeling@immaterieelerfgoed.nl en we informeren je over het project en de deelnamevoorwaarden. De beschikbare plaatsen voor deelname in Palermo zijn beperkt! 
Het is ook mogelijk om direct een aanvraag voor deelname in te dienen via de IMP website.

Komende expertmeetings in Zwitserland (herfst 2018), Frankrijk (2019) en België (2019) zullen de thema’s urban societies, innovation en cultural policies behandelen. Meld je aan voor de IMP-nieuwsbrief als je op de hoogte gehouden wil worden via kennisontwikkeling@immaterieelerfgoed.nl.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De volgende Nieuwsbrief van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland zal verschijnen aan het begin van februari 2018.

Van 23 december tot en met 1 januari is het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland gesloten, i.v.m. kerstreces.

Copyright © 2017, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, All rights reserved.
Het Kenniscentrum is onderdeel van het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem.


www.immaterieelerfgoed.nl
info@immaterieelerfgoed.nl






This email was sent to <<E-mail>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland · Hoeferlaan 4 · Arnhem, Gld 6816SG · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp