Copy

Nyhetsbrev 4 - 2017

Linda Øye fikk Bragdprisen 2017

Jeg måtte snu tanken, sier årets vinner Linda Øye, som jobber med å normalisere galskap og ufarliggjøre psykiske helseproblemer.
– Det handler om å våge, tro og drømme, legger hun til.

Linda Øye har i en årrekke markert seg både regionalt og nasjonalt med prosjektet ”Fra offer til kriger”. Øye setter fokus på hele mennesket gjennom ulike kurs og samlinger hvor begreper som likevektig og likeverdig er essensielle. 

Les mer

Strand kommune fikk tilgjengelighetsprisen 2017

Årets prisvinner, Strand kommune, har arbeidet målrettet i 10 år med tilretteleggingen av Jørpelandsholmen, med Staalverksbruå som det sentrale elementet i arbeidet. Dette er gjort sammen med det regionale friluftsrådet og frivillige for å tilrettelegge et sentrumsnært rekreasjonsområde for flerbruksaktiviteter med vekt på universell utforming. Nå har innbyggerne fått tilgang på et 185 dekar stort rekreasjonsområde med ca. 4,5 km strandlinje. Staalverksbruå ble åpnet for publikum 9. juni 2017, og gangbroa har stor betydning for innbyggerne i Strand kommune og besøkende som nå har fått tilgang til Jørpelandsholmen. Strand kommune har våget å satse på et prosjekt som gagner alle i samfunnet uavhengig av funksjonsnivå, og som skaper trivsel og kan løfte folkehelsen i Strand.

Ute i Rogaland - ny regionalplan vedtatt 

Fylkestinget vedtok i oktober 2017 Regionalplan for friluftsliv og naturforvaltning, "Ute i Rogaland". Gode tettsteder, kystfriluftsliv, klimatilpasning, kunnskap og formidling- er sentrale satsingsområder i planperioden, da det i særlig grad er innenfor disse områdene at det ligger et behov og et potensiale for å øke friluftsaktiviteten og bevisstheten omkring friluftsliv og naturforvaltning. Fylkeskommunen ønsker et godt samarbeid med staten, fylkesmannen, kommunene, friluftsrådene og ikke minst frivilligheten for å nå målene fastsatt i regionalplanen. Vi oppfordrer dermed alle til å ta planen i bruk slik at vi i fellesskap kan skape «ett godt Rogaland» «Ute i Rogaland».
Les mer

Søk regionale utviklingsmidler for 2018

Regionale utviklingsmidler (RUM) tildeles årlig og skal støtte opp om prosjekter som utvikler lokalsamfunn i Rogaland. Fristen for å søke om midler for 2018 er 15.januar
Les mer

Søk om tilskudd til kartlegging av friluftsområder

Regjeringen har som målsetting at kommunenes friluftslivsområder skal kartlegges og verdsettes innen utgangen av 2018. Benytt muligheten til å søke om midler til  kartleggingsarbeid i din kommune.
Les mer

Rogaland vil bli programfylke for folkehelse

I fylkestingets møte 13.desember ble det vedtatt at Rogaland fylkeskommune vil søke om deltakelse i statens 10-årige program for folkehelse. Det er satt av 29,4 millioner kroner til programmet i 2018. Barn og unge er prioritert målgruppe. 

Rekrutteringstilskudd til psykolog i kommunene

Helsedirektoratet tildeler årlig tilskuddsmidler til kommuner som ønsker å ansette psykologer i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Søknadsfristen for neste års midler er 1.februar.

Rapportering fra kommuner (PDF) som fikk tilskudd i 2016 viser at antallet psykologer tilsatt gjennom tilskuddsmidlene fortsetter å øke. Psykologene arbeider innen psykisk helse, rus og vold- og traumefeltet. I Rogaland har 14 kommuner søkt og fått tildelt støtte til formålet.

Les mer

Modell for bedre tverrfaglig innsats

BTI-modellen er en samhandlingsmodell til bruk i kommuner for å bedre den tverrfaglige innsatsen i og mellom tjenester rettet mot barn, unge og familier som bekymrer
Les mer

Nullvisjon for selvmord

Over 500 mennesker tar sitt liv i Norge hvert år, og helsetjenesten behandler mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk årlig. Til sammenligning har det de siste årene omkommet mellom 150 og 200 personer i trafikken. I forbindelse med fylkestingets behandling av økonomiplan 2018-2021 og årsbudsjett for 2018 ble det vedtatt en nullvisjon for selvmord i Rogaland. Det er satt av 800 000,- kroner til formålet for den neste fireårsperioden.


Fiskesprell fyller 10 år

I 2017 hadde vi 10-års markering av kurstilbudet Fiskesprell i Rogaland. I den anledning ble det trukket en kursdeltager som vant besøk fra kokk Hans Dahl Ørstavik (Bryne VGS) i sin barnehage. Vinneren av konkurransen ble Bore barnehage.  Se klipp fra NRK om hvordan det gikk da Hans Dahl Ørstavik laget sjømat sammen med barn og ansatte i Bore barnehage.  Rogaland fylkeskommune og Tannhelse Rogaland har ansvar for organisering og gjennomføring av kursene for ansatte i barnehager og skolefritidsordninger. Kommunen får tilbud om kurs ca. hvert tredje år.  Trykk her for å laste ned kursoversikt for din kommune

Per 31.12.16, var det 264 kommuner i Norge som oppga å ha frisklivssentraler/frisklivstilbud. I 2015 var antallet 258. Dette viser at det kun har vært en moderat økning. Helsepolitikerne etterspør hvorfor ikke enda flere kommuner har etablert slike helsefremmende og forebyggende helsetjenestetilbud til den voksne delen av befolkningen. I den nylig publiserte strategien for hjernehelse Nasjonal hjernehelsestrategi (2018–2024) - regjeringen.no, står det at det er et mål at flere kommuner etablerer frisklivstilbud til befolkningen. Frisklivssentraler er med andre ord fortsatt en prioritert og viktig oppgave!

I Rogaland mangler fortsatt omkring halvparten av kommunene et frisklivstilbud.

Kommunene er gjennom helse- og omsorgsloven pålagt å tilby helsefremmende og forebyggende helsetjenester til befolkningen. Frisklivssentraler i tråd med «Veileder for kommunale frisklivssentraler» er en anbefalt måte å organisere slike helsetjenester på.

I planleggingen av fremtidige helse- og omsorgstjenester må kommunene også sørge for et slikt helsetilbud til innbyggerne sine.

For 2018 vil tilskuddsmidlene bli videreført med en mindre økning. Midlene vil bli lyst ut allerede nå med forbehold om endelig godkjenning i statsbudsjettet.

Nettverk for frisklivssentraler i Rogaland

Stavanger kommune ved Helsehuset har ansvaret for  å drifte et nettverk for kommunale frisklivssentraler I Rogaland. I 2017  er det gjennomført tre samlinger finansiert av midler fra Rogaland fylkeskommune. Evaluering viser at nettverket oppleves som nyttig og ønskes videreført.  

Rapportering i partnerskap for folkehelse

Det er klart for den årlige rapporteringen i partnerskap for folkehelse og vi ber alle partnere om å svare på undersøkelsen som er sendt ut innen årskiftet. Tilbakemeldingene på denne vil bli lagt til grunn for neste års prioriteringer i det regionale folkehelsearbeidet og videre utvikling av partnerskapsarbeidet.

Regionalt og nasjonalt nettverk for universell utforming

KS har de siste tre årene drevet et nettverk for fylkeskommuner og kommuner med tema universell utforming. I 2017 bestod nettverket av 50 kommuner og fylkeskommuner. Fra Rogaland deltar fylkeskommunen sammen med Karmøy-, Randaberg-, Stavanger-, Sandnes- og Time kommune.  Nettverket har fokus på enkle tiltak, og kommuner/fylkeskommuner deler erfaringer om kostnadseffektive og hensiktsmessige fremgangsmåter for å fjerne enkle barrierer. Målet er å få frem strategier som kan øke tilgjengeligheten til eksisterende bygninger og uteområder. Rogaland fylkeskommune følger opp de aktuelle  kommunene fra Rogaland, særlig når det gjelder universell utforming i uteområder. Hver kommune skal i løpet av høsten 2017 og våren 2018 arrangere et møte for nettverkskommunene i eget fylke med fokus på gode og/eller utfordrende uu-prosjekter. I tillegg utarbeider hver kommune et prosjektark som fylkeskommunen sammenstiller i en rapport over gode eksempler på universell utforming. Prosjektet avsluttes med en studietur til Trondheim kommune i mai 2018.

Fylkeskommunen er for øvrig i gang med å etablere et nettverk for universell utforming for alle kommuner i Rogaland med en representant fra hver kommune. Denne er ment å fungere som vår uu-kontakt og som faglig samarbeidspartner.


 Kommunekontaktene kan også fungere som en ressursperson innad i kommunen. Ved å opprette en slik kontakt, sikrer vi at viktige e-poster om arrangementer, tilskuddsordninger, informasjon om signaler fra sentralt hold m.m. når fram i kommunene. Fylkesrådmannen mener det vil være hensiktsmessig at kommunene samordner uu-kontaktpersonen med deltakelse i partnerskap for folkehelse.

Fylkeskommunen har foreløpig fått kontaktpersoner i 14 kommuner. Det bes om at uu-kontakter i de øvrige kommunene blir meldt inn så snart som mulig. Dette gjelder Bjerkreim, Finnøy, Forsand, Hjelmeland, Hå, Kvitsøy, Lund, Sokndal, Suldal, Utsira og Vindafjord kommune.

Avviksrapporter utsendt

Fylkeskommunen har utarbeidet og sendt ut 120 avviks-rapporter for tannklinikker, videregående skoler, kulturbygg, rådhus og hoteller i Rogaland i 2017. Målet er at rapportene skal være til hjelp i det videre arbeidet med å gjøre arenaene tilgjengelig for alle. Rapportene viser punkter i sjekklisten med avvik fra kravene til universell utforming. Disse punktene er hovedsakelig forankret i byggeforskriften. Dersom 80 % eller flere av spørsmålene i sjekklisten får positivt svar innenfor en funksjonskategori, markeres dette med å gi symbolet farge. Fargen indikerer at anlegget får status som universelt utformet i forhold til kravene som stilles. Det anbefales at rapportene legges til grunn for utbedringer av tiltak. Det er også mulig å hente ut statistikk fra nettsiden tilgjengelighet.no  Statistikkene og rapportene gir grunnlag for å sette inn målrettede tiltak for å oppgradere bygg, anlegg og uteområder, og er nyttige verktøy for beslutningstakere. Databasen er således et viktig verktøy for beslutningstakere for å sette inn tiltak for å nå målet om et tilgjengelig samfunn, og for å utvikle indikatorer om universell utforming.
 

Viktig resolusjonsforslag ble vedtatt på Landskonferanse for fylkesråd for funksjonshemmede, 31.10.17

Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane fylkeskommune har hatt et samarbeid om planleggingen og gjennomføringen av årets Landskonferanse for fylkesråd for funksjonshemmede som ble holdt i Stavanger den 31.10 - 01.11.17. Det var over 150 deltakere på konferansen som hadde et variert program fra de tre fylkeskommunene, se denne lenken her.  På konferansen ble det fattet er resolusjonsvedtak fra alle fylkesrådene i Norge om at staten overtar driften og videreutviklingen av tilgjengelighet.no slik at alle fylkeskommunene og kommunene i Norge kan benytte seg av nettsiden. Resolusjonsvedtaket er sendt til Barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Fylkesdelplan for universell utforming videreføres

Regional planstrategi  2017-2020 trekker opp hva som er de viktigste utfordringene i Rogaland og planbehovet som følge av dette. Gjennom denne ble det vedtatt at fylkesdelplan for universell utforming ikke skal revideres i denne valgperioden. Fylkesdelplan for universell utforming, 2014-2017, er fortsatt gjeldende, men ved neste utgave av regional planstrategi må det tas en gjennomgang av hvordan dette fagområdet skal følges opp i tiden fremover. Det er langt igjen for å nå målene om universell utforming. Av hensyn til å redusere antall delplaner/regionalplaner, må fylkesrådmannen ta stilling til om dette temaet kan følges opp på en annen måte. Fylkesrådmannen vil ta stilling til dette i kommende regional planstrategi for 2021-2024.

Aktuelle kurs og konferanser

Tilskuddskonferanse 11.januar 2018

Fylkesmannens årlige tilskuddskonferanse si Rogaland går av stabelen 11. januar 2018.

Målgruppen for konferansen er de som arbeider med helse-, sosial- eller barnevernstjenester i kommunene. Fylkesmannen forvalter en rekke tilskudd på disse områdene. Konferansen vil gi kunnskap om nasjonale mål og prioriteringer og hvilke økonomiske virkemidler kommunene kan ta i bruk for å videreutvikle tjenestetilbudet.

Tilskotskonferansen 2018 - Fylkesmannen i Rogaland

Forskning og innovasjon i offentlig sektor

Forskningsrådet inviterer til  inspirasjons- og informasjonsmøte for
alle som er involvert i innovasjonsprosjekter i, med eller for offentlig sektor –
og alle som har ideer til slike prosjekter. Seminaret arrangeres 30.januar ved Kjøv Egelandshus, UiS. Arrangementet vil være nyttig for alle som jobber i offentlig virksomheter, og for forskning- og næringslivspartnere – både de som allerede har et innovasjonssamarbeid med en offentlig virksomhet og de som ønsker å ta initiativ til et slikt samarbeid. Det vil bli en bred presentasjon av de finansieringsmulighetene som er tilgjengelige for kommunene og andre offentlige virksomheter. I løpet av seminaret vil det også bli smakebiter fra lokale prosjekter som har mottatt finansiering, og deres erfaring med dette. I tillegg vil det være en egen bolk som går på innovative anskaffelser.
Meld deg på nå!
Les mer

Oppvekstkonferanse 7. juni 2018

Neste års oppvekstkonferanse i Rogaland er allerede under planlegging. Den skal holdes 7. juni, så sett av dato allerede nå.

Nasjonal nærmiljøkonferanse i Rogaland
21-22. november 2018

Rogaland fylkeskommune har siden 2015 deltatt i det nasjonale prosjektet Nærmiljø og lokalsamfunn som fremmer folkehelse. Prosjektet avsluttes med en nasjonal konferanse der Rogaland er vertskap. Arrangementet finner sted 21-22.november i Stavanger. Sett av datoene allerede nå, mer informasjon kommer.
Les mer

Takk for godt samarbeid i 2017!

Riktig god jul og godt nytt år!

Hilsen kontaktpersonene i folkehelse regionalt:
Helge Haga, Fylkesmannen i Rogaland, tlf. 51 56 88 56
Tore.Glette-Iversen@rogfk.no, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51921032
Elisabeth Wallace Haaland, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 66 86
Ingvild Vikse Johansen, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 68 65
Helga Idsøe Kloster, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 66 25
Rune T Slettebak, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51 51 10 29

Universell utforming regionalt:
Linda Nilsen Ask, Rogaland fylkeskommune, tlf. 95860433
Paal Kloster, Rogaland fylkeskommune, tlf. 51516647
Vi benytter mailchimp for å sende ut nyhetsbrev. Gi oss gjerne tilbakemelding på innhold og form til Ingvild.vikse.johansen@rogfk.no

You can update your preferences or unsubscribe from this list.
Copyright © 2017 Folkehelse Rogaland fylkeskommune, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.