Copy

Hello hello! De laatste editie van 2017 alweer. En meteen een extra dubbeldikke, want ook al met tips voor januari. 

Man man (en vrouw), wat was het een jaar! Van ons tv-debuut bij de Wereld Draait Door tot gasthoofdredacteur spelen bij Vrij Nederland. En natuurlijk heel veel te gekke kunst zien. Dat smaakt naar meer!

2017 was ook het jaar waarin we superhard gegroeid zijn, omdat jullie je in zulke grote getale bij ons aansloten. Dus vooral een applausje voor jezelf en DANK DANK DANK voor alle support. Proost! Op dat we in 2018 de musea nog platter lopen met z’n allen. 🥂

xoxo Ko & Kho

Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Richard Serra, Union of the Torus and the Sphere, 2001. In Dia:Beacon.

1. Reden voor een reisje: Kunst kijken in New York, New York

Een goed excuus om reisplannen te smeden

Wie aan New York denkt, denkt ook gelijk aan megaknallers als het Met, MoMA en het Guggenheim. Terecht natuurlijk, want dat zijn waanzinnige plekken, maar toen Ko afgelopen maand in the city tthat never sleeps (if you can make it there enzovoorts) was, was hij ook onder de indruk van drie andere kunstparels.

1. Loop gewoon wat galeries binnen
Wat leuk is aan New York is dat het gewoner normaler is om galeries te bezoeken. In Nederland kan dat ook, en dat zouden meer mensen moeten doen, maar daar is het makkelijker. Zeker de grote galeries zijn eigenlijk kleine museumpjes met tentoonstellingen die in een echt echt museum niet zouden misstaan. Zo zagen wij te gek werk van Japanse stippenkoningin Yayoi Kusama en staalmeester Richard Serra bij David Zwirner Gallery. Op verzoek sturen we je met liefde een lijstje galeries toe.

2. Neue Galerie
In de kleine Neue Galerie kun je je uitstekend vergapen aan de Oostenrijkse meesters Egon Schiele, Oskar Kokoschka en Gustav Klimt (die van het goud, die van de kus, die ook te gek ander werk heeft gemaakt). Prachtig kwetsbare schilderkunst in een wonderschone stadsvilla vlakbij Central Park. En, extra tip, eet een Sachertorte in het museumcafé voor de ultimate Weense Erfahrung.

3. Dia:Beacon
Wij hebben het wel vaker geroepen, en we blijven het roepen: Dia:Beacon is een van de mooiste musea van de wereld (ooit!). Het ligt anderhalf uur met een boemeltje uit de stad, maar het is de overigens waanzinnige treinreis langs de Hudson meer dan waard. Want upstate, in het plaatsje Beacon, is in een oude fabriek een giga musea gevestigd, met heel veel giga kunst van de beste minimalistische kunstenaars. Een abso moetje als je als kunstlover in de buurt bent.

En: wel in NYC, maar geen tijd om een dag hiervoor uit te trekken? Check dan zeker de vestigingen van Dia in de stad zelf.

Wil je meer kunsttips voor NYC (& Boston), check dan deze blog met Yuki’s favotoppers.

Anouk Kruithof, Folly, 2017

2. Dat waar je niet onderuit komt: Anouk Kruithof: ¡Aguas! in Foam, Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Opgeleid als fotograaf, maar haar camera klikt al lang niet meer. Anouk Kruithof maakt sculpturen en installaties met veelal gevonden of gekocht beeld. Ze lokt je als kijker met felle, aantrekkelijke kleuren en laat je vervolgens een beetje duizelen. Je weet nooit meteen wat je ziet: elk werk is een kleine hersenkraker waar het kwartje langzaam valt.

Kruithof snijdt graag grote maatschappelijke thema’s aan en hier zijn dat vooral klimaatverandering en hoe wij, menschen, door digitalisering een nieuwe relatie met beeld hebben. Het is een spannende fotografietentoonstelling van iemand die zich bewust geen fotograaf noemt.

Te zien t/m 28 januari 2018
Meer weten? Yuki interviewde Kruithof voor Vrij Nederland. 

Sandrine Deumier, Sweet zombie, 2017. Te zien in Paviljoen Pink Pink Moon.

3. Klikkunst: The Wrong

Lekker voor mensen die niet van de bank af willen

De Biënnale van Venetië zit erop, let’s go naar the next one. Voor deze hoef je geen vliegtuig in, je kunt ‘m gewoon lekker vanaf de bank bezoeken. Dan hebben we het over The Wrong.

Een online tentoonstelling met het allernieuwste en allerbeste op het gebied van ‘nieuwe kunst’ (denk video, animatie, cyberspace). Ideaal om op een druilerige decemberdag lekker rond te klikken, om prachtige dingen te zien en voor de nodige wtf’s. En wij weten ook niet precies waar je allemaal terecht gaat komen…

Te zien t/m 31 januari 2018
Daarna gaat alles offline. Echt.

Still van Kahlil Joseph, m.A.A.d., 2014

4. Dat waar je niet onderuit komt: Kahlil Joseph: New Suns in het Bonnefantenmuseum, Maastricht 

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Hij is dé videoclipregisseur van dit moment: Kahlil Joseph. Beyoncé Beyoncé, Kendrick Lamar & FKA Twigs, het is slechts een kleine greep uit zijn clientèle. Recent maakte hij de overstap naar de museummuren en nu is dat voor het allereerst in Europa te zien. Het Bonnefantenmuseum in Maastrikkie heeft de primeur en wat voor één. 

Vreemde, associatieve beelden en overgangen, diepe bassen die door de ruimtes galmen, een performance met druggss. Met één constante: Josephs intense video’s gaan over de representatie van de zwarte Amerikaanse gemeenschap. Dat daar veel mis mee is weten we en Joseph toont ons nieuwe blikken erop.

Te zien t/m 25 maart 2018

Nathaniel Mellors & Erkka Nissinen, The Aalto Natives, 2007. Foto: Ugo Carmeni

5. Dat waar je niet onderuit komt: The Aalto Natives in het Cobra Museum, Amstelveen

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

Hoe gaan we dit goed uitleggen? Denk aan een groot pratend ei en een pratende kartonnen doos. Een soort muppets, die praten over actuele onderwerpen als nationalisme en xenofobie, op satirische wijze. Dat allemaal in een overweldigende show slash installatie met video, geluid en licht. Dat is The Aalto Natives van Nathaniel Mellors en Erkka Nissinen.

Het gekke kunstwerk was dit jaar te zien in het Finse paviljoen op de Biënnale van Venetië en het was volgens pers (geweldige recensies) en publiek (lange rijen) een van de hoogtepunten. Het paviljoen werd gecureerd door Xander Karskens, die tevens directeur is van het Cobra Museum in Amstelveen. En daarom is The Aalto Natives nu te zien in zijn museum, voor iedereen die niet naar Venetië is gegaan, en dit dus heeft gemist, maar eigenlijk niet mag missen.   

Te zien t/m 25 februari 2018

Zaalopnames Stedelijk Base. Foto: Gert Jan van Rooij

6. Dat waar je niet onderuit komt: Stedelijk Base in Stedelijk Museum, Amsterdam

Gewoon in Nederland en dus geen reden om niet te gaan

We moesten er ff op wachten, maar dan heb je ook wat. In Base laat het Stedelijk haar rijke collectie weer in volle glorie zien. En het is een gewaagde tentoonstelling: kunstwerken hangen boven dicht op elkaar, en heel bijzonder: design en kunst hangen dwars door elkaar heen.

Het hangt soms chronologisch, maar de tentoonstelling is vooral associatief en thematisch ingericht. Mensen die houden van alles volgens het kunsthistorische boekje zullen er hier en daar waarschijnlijk van gruwelen, en dat vinden wij stiekem wel lekker. Kortom: een kunsttijdreis, waar de beginnende kijker alles ziet wat de moderne kunst te bieden heeft, en ook de geoefende kijker verrast wordt met crazy combinations.  

Te zien t/m 2022 (maar doe toch maar snel gaan)

PS: Ook wij slaan je met een lijste om de oren, namelijk die van de beste kunstkijktips van twenty seventeen. 

PPS: En ook deze maand zaten we niet stil. Zo sprak Yuki met Sallie Harmsen & Kahlil Joseph voor de Vogue van afgelopen maand en Eefje de Visser voor die van deze maand. En schreef ze - zoals elke maand - de kunstpagina's van Vrij Nederland vol. 

Check onze volledige agenda
Elke dag kunst zien? Volg ons op Instagram en Facebook!
Stuur onze nieuwsbrief door naar een special friend
Deel 'm
Tweet 'm
facebook
instagram
medium
www
email
Copyright © 2017 Kunst kijken met Ko & Kho.