Copy
Åpne nyhetsbrevet i nettleseren

Om FRIDA-prosjektet

Helsedirektoratet har gitt tilskudd til Risør kommune for å prøve ut og evaluere kommersielt tilgjengelig velferdsteknologi som støtter fritidsaktiviteter for barn og unge med nedsatt funksjonsevne og deres familier. FRIDA-prosjektet er i 2018 en fortsettelse av prosjektet FRITEK som foregikk i 2017-18. I prosjektet har det vært fokus på at aktivitetene skal være lystbetonte for ungdommene og bruken skal være preget av nysgjerrighet og positivitet. 
Barn og unge som deltar i prosjektene sammen med familie og andre hjelpere prøver ut ulike teknologier. Det kan være løsninger eller apper for:

  • Kommunikasjon, tilhørighet og deling
  • Spill, lek og fysisk utfoldelse
  • Struktur
  • Helse, mosjon og friluftsliv
  • Skaperglede og kreativitet

Det er snakk om teknologi som øker den enkeltes mestringsevne og støtter opp under aktivitet. Både foreldre, støttekontakter og avlastere skal samarbeide slik at barn og ungdommer skal kunne ta i bruk teknologi på en god måte. Utprøvingen foregår i Risør kommune og Karde gir faglig bistand.
I FRIDA-prosjektet velger vi ut velferdsteknologiske løsninger som kan brukes for å fremme kreativitet og trivsel i fritiden. Vi legger stor vekt på målgruppenes ønsker, behov og mestringsfølelse. Teknologiene prøves ut av barn og unge i grupper og individuelt, for å skape eller forbruke kunst eller musikk, gjerne i digital form.
Vi produserer også videomateriell for å gi idéer om og inspirasjon til aktiviteter hjemme og i fritiden. For foreldre, tjenesteytere, avlastere og støttekontakter produserer vi en idébank om velferdsteknologiske løsninger som kan brukes av barn og ungdom med utviklingshemning og autismespekterforstyrrelse (ASF) på fritiden. 


Prosjektet er finansiert av Helsedirektoratet.

Workshop i Risør

I oktober 2017 holdt Risør kommune og Karde en workshop med ungdommer fra kommunen og noen av deres støttekontakter. Gjennom workshopen fikk vi testet ut noen av teknologiene i prosjektet. Ungdommene fikk bruke en pianomatte og en Skoog-kube som lager musikk. Begge to var veldig populære! Vi erfarte at pianomatten skapte stor glede. Det var enkelt å rulle den ut på gulvet og så var det bare å sette i gang! Vi hadde også to stasjoner med fotoutstyr, en med undervannskamera og en med mikroskopkamera. Her var undervannskamera en suksess blant så å si alle. Kameraet er enkelt i bruk og utviklet spesielt for barn og unge, og det var selvsagt interessant å kunne ta bilder under vann. Mikroskopkameraet var også spennende å prøve ut. 

 
Ungdommene igang med utforsking av undersvannskameraet.
Man må ikke nødvendigvis gå ut for å lage fine undervannsbilder. Fyll en balje med det du ønsker!

Nettstedet www.fritek.no

Prosjektene FRITEK og FRIDA har bidratt til mange nye idéer og verdifulle erfaringer om bruken av kommersielt tilgjengelig teknologi for våre målgrupper. Kunnskapen blir ikke liggende i en skuff. Vi har systematisert og oppsummert våre funn på websiden for begge prosjekter på www.fritek.no. Vi ønsker spesielt å nevne arkfanen Fritidsteknologier som inneholder en katalog av teknologiene. Her fins det nok noe for de aller fleste ungdommer. Ta en titt, få idéer og bli inspirert!
 

Veileder for nedlasting

Informasjonen som fins på www.fritek.no er utdypet i en veileder som vi har utarbeidet for nedlasting. Denne er lagt ut på nettet, for eksempel i høyre sidefane med overskriften Utgivelser eller last den ned direkte HER.

Veilederen inneholder i tillegg til teknologistoff en 15-punkts liste over forutsetninger og praktiske råd for å lykkes med velferdsteknologi for fritiden. Denne listen er ment som praktiske råd for kommuner som tar tak i fritidsteknologi for sine innbyggere. Veilederen kan lastes ned av alle vederlagsfritt, spre det til andre som kan ha glede og nytte av det! Direkteadresse til heftet er: http://www.fritek.no/wp-content/uploads/2017/08/FRIDA-veileder_nov_2018.pdf

 

Inspirasjon til aktiviteter

Prosjektet FRiDA utvikler en samling idé- og inspirasjonsvideoer for ungdommer som er alene hjemme og savner en aktivitet. Videoene blir tilgjengelig på prosjektets nettsted ved årsskiftet. Temaene er:

  • Foto (digitale bilder)
  • Geo (geocaching)
  • Hjem (husholdning)
  • Mat (matlaging)
  • Musikk (digital musikk)
  • Sosiale møter (møteapper)
  • Spill (dataspill og spill-apper)
  • Trim (bevegelse)
Risør kommunes nettsted
Prosjektets nettsted
Kardes nettsted
Vil du endre måten du får disse e-postene på?
Du kan endre innstillingene ved å klikke på denne lenken eller du kan avbestille nyhetsbrevet.
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Karde · Gaustadalleen 23 A · Oslo, 03 0373 · Norway

Email Marketing Powered by Mailchimp