Copy
Vises denne e-mail ikke korrekt? Åbn i browser

December 2017

Videndeling på stor innovationskonference
Bedste til at vise vej
Bornholm og Rigshospitalet udveksler erfaringer
Undervisningsforløb i 'Den sidste levetid'
Konference: Hvordan styrer vi efter det, der giver værdi?
 

Videndeling på stor innovationskonference

Udviklingshospital Bornholm deltog i konference om sundhedsinnovation. Konferencen havde fokus på, hvordan man sikrer, at sundhedssektoren er gearet til at håndtere nye løsninger og radikalt ændrede arbejdsgange. 

 
Projektleder Pia Sonne stillede op i konferencens innovationsbazar med ’Kai, Inger og Bjarne – hvad betyder Udviklingshospital Bornholm for dem?’

På konferencen ’Innovation som drivkraft i fremtidens sundhedssektor’ blev der blandt andet sat fokus på, hvordan man kan sikre, at sundhedssektoren er klar til at håndtere nye løsninger og nye arbejdsgange.

Der bliver lyttet til bornholmerne
Udviklingshospital Bornholms programleder Charlotte Westh deltog i paneldebatten ’Værdibaseret styring – løsningen på sundhedsvæsenets kvaler’, hvor hun delte ud af udviklingshospitalets erfaringer med styring efter, hvad der giver værdi for patienterne. 

”Der bliver lyttet til os, vores erfaringer og resultater, når vi stiller op på den nationale scene og fortæller om udviklingshospitalet. På konferencen blev det tydeligt, at vi her på Bornholm er med til at sætte retning for fremtidens sundhedsvæsen”, siger Charlotte Westh.

Flere konferencedeltagere gav efterfølgende udtryk for, at det var meget positivt at høre om de konkrete erfaringer fra Udviklingshospital Bornholm.

Bornholms resultater giver inspiration til hele sundhedssektoren
Projektleder Pia Sonne stillede op i konferencens innovationsbazar med ’Kai, Inger og Bjarne – hvad betyder Udviklingshospital Bornholm for dem?’
 
”Folk var meget interesserede i at høre om vores konkrete initiativer i projekterne. De havde rigtig gode spørgsmål, som gik på vores erfaringer indtil nu, og på hvordan vi konkret skaber værdi for patienterne. Den store interesse for udviklingshospitalet giver os en rigtig god fornemmelse af, at vores projektresultater rækker langt ud over Bornholms grænser og giver inspiration til, hvordan man andre steder i sundhedssektoren kan styre værdibaseret”, siger Pia Sonne.
 
450 personer havde tilmeldt sig konferencen, der blev afholdt i Mærsk Tårnet den 16. november 2017 i København.  Konferencen var arrangeret i fællesskab af Copenhagen Health Innovation, Copenhagen Healthtech Cluster og Copenhagen Center for Health Technology.

Læs mere om konferencen og se hele programmet

De bedste til at vise vej

Rengøringspersonalet har sat gang i 2 projekter i forlængelse af arbejdet med ’Hverdagens udfordringer’ på hospitalet. Det ene projekt har fokus på at hjælpe folk med at finde vej på hospitalet. Det andet  har fokus på at finde passende svar til patienter, der stiller spørgsmål til rengøringspersonalet.
 

Tavlemøder er et rigtig godt værktøj til at samles og drøfte hverdagens udfordringer. Serviceleder Verner Haagensen og rengøringsassistent Gerda Hansen foran tavlen, hvor personalet samles hver tirsdag.

Rengøringspersonalet går forrest i opgaven med at gøre det nemmere for personale, patienter og pårørende at finde vej rundt på hospitalet. Samtidig er de i gang med projektet ’Det tredje øre’, som har til formål at udarbejde fraser, som de kan anvende, når patienter stiller spørgsmål. Hver tirsdag samles en gruppe fra rengøringspersonalet til tavlemøde for at diskutere de 2 projekter.

Eksperter i at vise vej
”Rengøringspersonalet er til stede overalt på hospitalet. Derfor er det oplagt, at det er os, der har styr på, hvad de forskellige afdelinger hedder, og hvor de ligger. Tavlemøder et rigtig godt værktøj til at drøfte, hvad der skal til for at nå vores mål om at være de bedste til at vise vej”, siger Serviceleder for 'Portør og Rengøring' Verner Haagensen. 

Det tredje øre
Når rengøringspersonalet i deres daglige arbejde færdes på hospitalet, kommer de helt naturligt i dialog med patienter og pårørende. Med projektet ’Det tredje øre’, udvikler de fraser, som de kan bruge som svar, når de får spørgsmål fra patienter og pårørende.
 
”I vores arbejde kommer vi tæt på patienterne, og det er naturligt, at de stiller spørgsmål eller gerne vil have en snak. Men nogen gange ved vi ikke, hvad vi skal svare, og det virker uhøfligt, hvis vi ikke siger noget. Vi har heldigvis kolleger, som har været på hospitalet i rigtig mange år og har erfaringer, som vi kan bruge til at løfte opgaven med at udarbejde 20-30 fraser, som vi kan bruge. Men man er ikke tvunget til at benytte fraserne. De er inspiration til, hvordan vi kan formulere tingene på vores egen måde”, siger rengøringsassistent Gerda Hansen.

Arbejdet med de 2 projekter sker i forlængelse af workshops med ’Hverdagens udfordringer’ i regi af Udviklingshospital Bornholm.
 
 

Bornholm og Rigshospitalet udveksler erfaringer 

Udviklingshospital Bornholm og Rigshospitalets Hjertecenter er begge i gang med at styre efter det, der skaber værdi for patienterne.  På trods af, at projekterne er meget forskellige, står begge over for nogle af de samme udfordringer.
 

Udviklingshospital Bornholm til møde på Rigshospitalets Hjertecenter for at udveksle erfaringer og være i tæt dialog om værdibaseret styring.

Udviklingshospital Bornholm og Rigshospitalets Hjertecenter er begge udvalgt af Region Hovedstaden til at gøre erfaringer med styring efter, hvad der skaber værdi for patienten. 
 
Derfor mødes repræsentanter for de to hospitaler og udveksler erfaringer og viden fra deres projekter. 

Kultur spiller en væsentlig rolle i begge projekter
Under mødet blev det klart, at begge projekter står over for nogle af de samme udfordringer. 
 
”Det var en inspirerende dag sammen med Hjertecentret. Det er altid interessant at høre, hvordan andre har grebet tingene an. Selvom vi har valgt forskellige tilgange, så er der stor lighed i den kulturelle forandring, der skal til for at opnå de ønskede ændringer. Vi er nødt til at tænke og gøre tingene anderledes, når vi ønsker at skabe en bedre sammenhæng i samarbejdet mellem afdelinger, centre, hospitaler og på tværs af sektorer”, siger Udviklingshospital Bornholms programleder Charlotte Westh. 

Udbytterigt for Hjertecenteret
Programleder for Rigshospitalets Hjertecentrets projekt om værdibaseret styring Kristine Skovgaard Bossen: 
 
”Det er meget udbytterigt for Hjertecentret at høre om Bornholms erfaringer. Selvom projekterne er meget forskellige, så er vi fælles om at skulle forandre – både den administrative og den kliniske praksis. Derfor er det godt, at vi samarbejder tæt og lærer af hinanden undervejs”, siger Kristine Skovgaard Bossen.

Samme mål, men forskellige tilgange
Projektleder i Udviklingshospital Bornholm Jakob Helt-Hansen synes, det var interessant at være i dialog om de forskellige tilgange, som de gik til opgaven med den værdibaserede styring på. 
 
”De går anderledes til værks på Hjertecenteret ved blandt andet at have et stort fokus på effektiviseringer af processerne i behandlingsforløbene, mens Udviklingshospital Bornholm i højere grad tager udgangspunkt i at afprøve nye tiltag og ideer”, siger Jakob Helt Hansen.
 

Undervisningsforløb i 'Den sidste levetid'

På et nyt kursus  om 'Den sidste levetid' får deltagerne undervisning i, hvordan de kan følge patienternes præferencer i den sidste levetid.

 
På kurset får deltagerne viden om, hvordan man kan gribe den svære samtale om døden an.

Det nye kursus 'Den sidste levetid' afvikles i et samarbejde mellem Udviklingshospital Bornholm og Diakonissestiftelsens Hospice. Undervisningen har fokus på samtalen og samarbejdet med patienter og pårørende om den sidste levetid. 
 
Der er oprettet to hold, og hvert hold skal deltage i 2 undervisningsgange på hver 3 timer. Undervisningen retter sig mod sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter med interesse for pleje og omsorg for den terminale patient og pateintens pårørende. 
 
Kurset introducerer til begrebet palliation og filosofien bag, og der vil blandt andet blive diskuteret 'Hvad er en (u)værdig død?', 'Hvem er de pårørende?', og hvordan man kan gribe den svære samtale om døden an.
 

Konference: Hvordan styrer vi efter det, der giver værdi?

Hvad er det, der skaber værdi i sundhedsvæsenet? Hvordan er sammenhængen til værdibaseret styring? Det er rammen for den konference, som Udviklingshospital Bornholm og Region Hovedstaden er vært for den 25. april 2018 i Rønne.
 

Vær med når udviklingshospitalet deler erfaringer og viden om ledelse og styring og sætter det hele i et internationalt perspektiv.

Sæt kryds i kalenderen. Udviklingshospital Bornholm er vært for en konference den 25. april 2018 i Rønne.

I 2016 besluttede Regionsrådet i Region Hovedstaden, at Bornholms Hospital skulle sættes fri til at gøre erfaringer med styring efter, hvad der giver værdi for patienten. Samtidig blev hospitalet undtaget fra regionens takststyringsmodel og produktivitetskravet på 2%.

Udgangspunktet for konferencen er de erfaringer og resultater, som Udviklingshospital Bornholm har opnået ved at styre efter, hvad der giver værdi for patienterne. Samtidig sætter udviklingshospitalet sine erfaringer med ledelse og styring i et internationalt perspektiv. 

Et af målene med konferencen er at gøre status og drøfte anbefalinger til det fremtidige arbejde med værdibaseret styring.

Derfor sætter vi på konferencen fokus på værdi i sundhedsvæsenet, og på hvad et nyt styringsparadigme betyder for:
  • Kulturen, ledelsen og medarbejderne
  • Patienterne
  • Det tværsektorielle samarbejde i sundhedsvæsenet
Mere information samt program for konferencen følger i nærmeste fremtid.

Yderligere information: Programleder Charlotte Westh på telefon 2037 5780.


 
Om nyhedsbrevet
Nyhedsbrevet udgives en gang om måneden af Udviklingshospital Bornholm.

Abonnement
Opdater dine oplysningerAfmeld | Tilmeld

Send til en kollega/ven
Videresend

Printvenlig version
Åbn printvenlig version

Følg hospitalet på Facebook
 Udviklingshospital Bornholm