Copy
Nieuwsbrief Lotus ruimt op 
December 2017
 

Lieve nieuwsbrieflezer,

Vandaag kort na de nieuwsbrief van november alweer een nieuwsbrief. Dit, omdat de decembermaand natuurlijk een drukke maand is. Zo ook voor mij.
Ik wil graag alle nieuwe nieuwsbrieflezers welkom heten. Deze nieuwsbrief staat vooral in het teken van 'probleemzones' en 'magneetplekken' in huis.

Voorbeelden van 'probleemzones' zijn:

zolder
slaapkamer
administratie
kledingkast

Voorbeelden van 'magneetplekken' zijn:

bijkeuken/keuken
eet/salontafel
vensterbanken
stapeltjes
deurmat

Welke plek zou jij graag willen dat er 'gedemagnetiseerd' wordt én blijft?

Zo hebben sommigen van jullie, bij opgave van de nieuwe nieuwsbrief, ook te kennen gegeven dat 'het hele huis' een 'probleemzone' is. Dus: tijd voor weer vele tips en adviezen, waarmee jullie weer aan de slag kunnen gaan.
Succes!

Met vriendelijke groet,
Elise van Heerde


Geef spullen een specifieke vaste plek
 
Wanneer je in de keuken bent, tref je daar niet de badborstel aan. Wanneer je in de gang loopt hoort daar geen strijkijzer te liggen.
Maar waar ruim je deze dan wel op?

Sommige mensen zijn van mening dat tandenborstels niet in de keuken horen te liggen. Nu vind ik dit zelf erg handig. Drie kinderen die elke ochtend na het ontbijt allemaal weer naar boven stampen - met de vuile schoenen aan - om te gaan tandenpoetsen, vind ik vervelend.
Dus voor mij zijn die tandenborstels echt beter in de keuken. Ik heb hier dus ook een plekje in een keukenkastje naast de bakjes voor de yoghurt voor vrijgemaakt.
's Avonds idem, dan gaan ze voor ze naar boven gaan in de keuken hun tanden poetsen. Vooral handig wanneer de kinderen nog jong zijn, maar ook in mijn geval wanneer het pubers zijn. Zo heb je er nog enige controle op dat het (goed) gebeurt. 

Kies een plek voor spullen die voor jou/jullie situatie prettig werkt. Een plek die praktisch is.

Een voorbeeld:
Plaats je pannen in de keuken in een kastje dat dicht bij het fornuis is. Doe dit ook zo met de ontbijtbordjes en bekers; nabij het aanrecht waar ook het brood gesmeerd wordt. Net zoals je de afwasteil/schoonmaakspullen ook onderin het aanrechtkastje zet.
Ga je altijd via de garage/bijkeuken de deur uit? Hang dan je jas aan een kapstok in de garage/bijkeuken op.

Bij jou kunnen sommige spullen een hele andere plek krijgen dan bij iemand anders. Dit geeft niks, als het voor jou maar logisch en praktisch is.

Afstandsbedieningen kwijt?

Plaats naast de bank een bijzettafel met daarop een opbergbakje/mandje met hierin de afstandsbedieningen.
Of wanneer je een salontafel hebt met lades, berg dan daar standaard je afstandsbediening in op.
Of een luxe tv meubel met lades? Ook daar kun je dan mooi je bediening in kwijt.

 
Plaats in elk slaapvertrek een wasmand






Plaats in elk vertrek een prullenmand


Schoonmaak/ wasroutine

Om op het goede spoor te blijven; schrijf je was- en/of schoonmaakroutine op en plak deze op je wasmachine of koelkast.




 
 
 
Ouwe jongens krentenbrood
 
Heb jij toevallig zoon/man of dochter op voetbal?
Hoe fijn is het wanneer je de voetbaltas uitpakt en er bijna een half voetbalveld mee uit de tas komt, zo op de badkamervloer?
Handige tip:
Laat zoon/dochter/man het buiten eerst goed uitschudden, maar leg voor de zekerheid ook stoffer en blik in het badkamerkastje. Je weet maar nooit en zo houd je de badkamer toch schoon van zand en gras.
Voor moeders met kinderen thuis

Geef je kinderen allemaal een wekker. vanaf een bepaalde leeftijd kan dit heel goed. Zo leren ze sneller klokkijken en ook om zelf uit bed te komen. Een paar andere handige tips:

1 Geef daarbij je kinderen allemaal een takenlijstje. Dit naar leeftijd.
Dit scheelt jou als moeder een hoop georganiseer.

2 Zet voor je kinderen de lunchboxes en schaaltjes en bakjes op een hoogte waar zij bij kunnen. Evenals de schoolsnacks en fruit op een 'ik-kom-erbij!' plek in de koelkast.

3 Wanneer je (nog te grote) kleding krijgt voor je kinderen, stop dit in een doos/opruimbak en zet de kledingmaten en de datum op deze box. Dit, zodat je niet de gehele doos op de kop hoeft te zetten om te weten of de kleding wel past.

4 Slingerend speelgoed in de tuin? Zet een waterdichte bak op een strategische plek en zorg dat je kinderen het daar, na het spelen, weer netjes in opbergen.

5 Bewaar alle ballen in een groot net, of tas.

6 Wanneer je de standaard opruimbakken niet zo mooi vindt, kun je decoratieve oplossingen bedenken en aanschaffen, waardoor je je speelgoed netjes kunt opbergen.

7 Zet de kinderboeken in rechthoekige plastic bakken of rieten manden, zodat ze gemakkelijk alles kunnen vinden.

8 Maak foto's van de werkjes van je kinderen in plaats van het allemaal te verzamelen.

 

Probleemzones

Voorbeelden van 'probleemzones' zijn:

slaapkamer
administratie
kledingkast
zolder

Probleemzones zijn zones die keer op keer aandacht nodig hebben, omdat de rondslingerende spullen zich daar snel weer ophopen wanneer je het opruimen niet bijhoudt.

De slaapkamer is het belangrijkste vertrek om op orde te houden. Dit is een plek om tot rust te komen.
Belangrijk is daarom ook om geen mobiele telefoons of televisie in je slaapkamer te hebben. Zorg ook dat er geen dozen of tassen op de grond staan. Al wat je daar nodig hebt is een bed, een nachtkastje en een kast voor kleding.

Administratie is een 'ding' wat elke dag en elke week aandacht nodig heeft. Eigenlijk net als de afwas en de was. Een steeds terugkerende taak. Plan deze ook als zodanig in je agenda wanneer je dit moeilijk vindt om te onthouden.
Voorbeeld: wanneer je de belastingaangifte moet doen, dan is het toch wel erg fijn wanneer je niet uit een doos of tas je papieren bij elkaar hoeft te zoeken, maar dat deze 'gewoon' in een map zitten.
Wanneer je administratie op orde is, geeft dit enorme rust. Alles netjes opruimen zorgt tevens voor extra tijd die je overhoudt om andere leuke dingen te kunnen doen.

Kledingkast is voor dames, maar ook steeds meer voor heren, een opslagplaats van een hoeveelheid kleren waar je u tegen zegt. Dragen we het allemaal? Zit het lekker? Past het nog? Hoelang heb je het al niet meer aangehad? Tijd om eens grondig erdoorheen te gaan. Houd een ruilbeurs met je vriendinnen.

De Zolder is de ruimte van de uitgestelde beslissingen.
Begin dus pas op het laatst met het opruimen van deze ruimte. Op zolder liggen herinneringen. Deze zijn elke verhuizing meegegaan in dezelfde doos en nóg staan ze op zolder.
Vaak zijn de dozen nog ongeopend daar zo weer neergezet.
Goed voornemen: wanneer je gaat verhuizen is het niet meer een kwestie van klakkeloos alle dozen opnieuw meeverhuizen, maar is dit nu echt het moment om eens goed te kijken wat  er in deze dozen zit.
Vaak zijn het spullen vanuit je kindertijd of puberjaren. En van verzamelingen die je toen zo geweldig vond. Of speelgoed van de kinderen die allang de deur uit zijn. Of vakantiespullen, terwijl de caravan al weg is, dekbedden voor logees die nooit komen.
Herkenbaar?!
Kijk er eens naar met de ogen van nu. Maak een mooie herinneringenbox en stop daar je mooiste herinneringen in. Bijvoorbeeld de eerste liefdesbrief, of de doos met legoblokjes voor wanneer je oma of opa wordt. Maar, beter nog: zorg dat mooie spullen niet op zolder in een doos liggen, maar zet deze prominent in je woonkamer of slaapkamer en kijk ernaar, geniet ervan. De rest is ballast en wordt niet gebruikt. Maak daar iemand anders blij mee. 

Al deze ruimtes hebben ieder voor zich enige mate van structurele aandacht nodig. Waarom? Aandacht voor deze ruimtes is aandacht voor jezelf. Voor jouw rust in je huis en in je hoofd. Aandacht maakt alles anders.

Magneetplekken

Voorbeelden van 'magneetplekken' zijn:

bijkeuken/keuken
eet/salontafel
vensterbanken
stapeltjes
deurmat
fruitschaal

Magneetplekken zijn plekken in je huis waar heel snel weer spullen verzameld worden. 

Deze plekken worden herhaaldelijk gebuikt als makkelijke plekken om het 'gewoon' even neer te leggen. Vaak hebben deze spullen geen vaste plaats en/of wordt er niet bewust opgeruimd. Met kinderen is het een kwestie van blijven corrigeren en af en toe zelf even de jas aan de kapstok hangen.
Geef energie aan de dingen die er echt toe doen. Anders voel je je net een politieagent.

Vooral mensen met kinderen, mensen met ADHD (ASS) hebben moeite om alles gestructureerd op te ruimen. Dit zorgt voor irritaties bij ouders, maar ook bij partners.
Zorg dus voor vaste plekken.

Bijkeuken/keuken: Wanneer je altijd via de keuken binnenkomt, zorg dan voor een kapstok in de buurt van de keuken/bijkeuken. Ook handig is dan ruimte voor de schoenen en de (school)tas te creëren.

Eettafel/salontafel: Spreek af dat elke avond voordat je naar bed toe gaat de beide tafels leeg zijn. Dat is - de volgende ochtend - echt heerlijk beneden komen.

Vensterbanken: vensterbanken zijn hele mooie ruimtes voor veel 'zooi'. Spullen die ergens opgeruimd moeten worden horen dus niet op een vensterbank.Dit oogt rommeilig.
Ruim alles op een vaste plek op en zet een paar planten in de vensterbank en meer niet. Dit is dan ook erg makkelijk schoonmaken.

Stapeltjes: Een klein stapeltje nodigt uit om er nog wat op te leggen.Papieren van je administratie of tijdschriften of kranten, folders. Administratie hoort bij je bureau of in een bak waar je je administratie in bewaart. Tijdschriften zijn zoals de naam al geeft tijdgebonden. Maak met jezelf een afspraak wanneer je deze wegdoet. Kranten zijn voor een dag. Doe deze dan ook weg na een dag. Folders zijn voor de volgende week. Daarna kunnen ze gewoon bij het oud papier.

Deurmat: Wie kinderen heeft, kent dit fenomeen. Je deurmat lijkt wel een magneet. Zodra ze binnenkomen laten ze tas, jas en schoenen op de mat liggen. Niet dat ze niet weten dat het anders moet, maar het is toch zo gemakkelijk?
Wees consequent en vraag ze netjes, eventueel een poosje nadat ze binnen zijn, of ze nog even hun jas willen ophangen. 
 
 
 
 



Het is echt waar! Zoeken kost tijd en geld...

Geef je spullen een vaste plek en leg het daar, na gebruik, ook weer netjes terug. Dat scheelt je een hoop zoekwerk en maakt je leven een stuk aangenamer.

Ik kom ze tegen in mijn praktijk; mensen die spulletjes (denk aan gereedschap, plakband, enveloppen en dergelijke) niet terug kunnen vinden wanneer ze het nodig hebben. Dat levert niet alleen ergernis op, maar kost ook tijd. En soms zelfs geld! Tenslotte besluit menigeen - om van het vervelende zoekwerk af te zijn - om de benodigde spullen dan maar gewoon opnieuw te kopen. Om dan later de eerdere voorraad weer terug te vinden, natuurlijk. Zo zonde...

Voorkom dit soort tijd- en geldverslindende ergernissen en geef je spullen een vaste plek. Ruim alles na gebruik daar weer netjes op en je hoeft nooit meer te zoeken of onnodig geld uit te geven!
neem contact op
Copyright © 2017 Lotusruimtop.nl Professional Organizer/Coach AD(H)D

Ons mailadres is:
info@lotusruimtop.nl

Wil je geen nieuws meer van mij ontvangen? hier kun je je uitschrijven

Deze nieuwsbrief werd gemaakt in samenwerking met
www.attestcommunicatie.nl pers- en publiciteitsbureau voor het MKB
 






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Lotus ruimt op · Wederiklaan 51 · Kampen, Ov 8265 DB · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp