Copy
Verhalen uit de scheidingspraktijk
 
Maandelijks vertelt orthopedagoog en psycholoog Trudy Top waar zij mee te maken krijgt in haar praktijk ScheidingsWIJS.  Welke problemen komen (samengestelde) gezinnen tegen en voor welke aanpak kiest zij?
Deel 3: de moeder: hoe zorgt zij dat het nieuwe gezin draait ondanks de verschillende opvoedstijlen?


Marieke
Marieke, de moeder van het samengestelde gezin, is bij mij op gesprek omdat ze zich zorgen maakt over haar dochter Sanne (zie deel 1). Maar tijdens ons gesprek merk ik dat zij zelf nog kampt met veel onverwerkt verdriet. Zij had in de relatie met de vader van haar kinderen te maken met veel onenigheid en soms heftige ruzies. Die achtergrond blijkt sterk bepalend voor hoe zij in haar nieuwe relatie en gezin staat. ‘Het mag nooit meer worden zoals vroeger', zegt ze. Ruzies wil ze het liefst koste wat kost voorkomen. Ik overtuig haar ervan dat ze eerst haar eigen angsten onder ogen komt, zodat ze er vervolgens weer voor haar kinderen kan zijn.
 

“Je bent mijn moeder niet!”
Het opvoeden van haar eigen kinderen gaat Marieke redelijk af, vertelt ze. Ook kan ze het goed hebben als Dirk zich bemoeit met haar opvoeding en soms het gedrag van haar  kinderen corrigeert. Andersom heeft ze veel moeite om er niks van te zeggen als ze ziet dat hij niet consequent is naar zijn kinderen. ‘Dat is niet mijn taak’, legt ze uit. Als ze Dirk’s jongste wil helpen met huiswerk, roept hij ‘je bent mijn moeder niet!’ Dat doet Marieke pijn. Vooral als Dirk op zakenreis is en Marieke alleen de zorg voor vijf kinderen heeft, wordt het haar soms te veel. Ze is bang om fouten te maken en richt zich alleen op haar eigen kinderen, iets wat Dirk irriteert en waar hij eenmaal weer thuis fel op kan reageren. Soms leidt dat tot flinke ruzies. En die wil Marieke juist voorkomen.
 

Alles uitpluizen
Nieuwe relaties met veel bagage uit de vorige relaties redden het vaak niet, zestig procent loopt opnieuw stuk blijkt uit de  cijfers. Waar ik mee kan helpen, is het aanbrengen van inzicht en structuur. Met Marieke en Dirk pluis ik uit wat er precies gebeurt bij hun ruzies en welke gevoelens een rol spelen en waar die vandaan komen. Het is de kunst om goed te kijken naar waar het werkelijk over gaat: zijn het de gevoelens tussen Dirk en Marieke? Het blijkt dat bij Marieke en Dirk veel onderlinge stress te maken heeft met hun vorige relaties; ‘onverwerkt oud zeer’. Door iets wat toen is gebeurd, reageren ze nu feller. Door samen deze ‘triggers’ te benoemen en uit te spreken, kan het Marieke en Dirk helpen anders te reageren.

 
Weerbaar maken
Daarnaast begeleid ik Marieke om sterker te worden. Elke keer als er oude pijn bovenkomt, schiet ze in een oud patroon en is ze niet beschikbaar als moeder. Ze is nog heel kwetsbaar en leunt te veel op Dirk omdat ze zo onzeker is. Niet gek, in haar oude relatie kreeg ze alleen maar te horen dat ze niets kon. In één op één gesprekken probeer ik haar weerbaarder te maken.

Marieke krijgt enkele EMDR* sessies om de ergste pijn en verdriet te verwerken en een plek te geven. Ook geef ik haar huiswerk om haar eigen patronen te gaan herkennen om daar vervolgens mee te gaan oefenen. Dirk kan daarin ook een rol spelen, door haar meer te steunen richting zijn zoons. En door haar regelmatig complimenten te geven, groeit het besef dat ze het goed doet. Ook weet Dirk waar zijn gevoeligheden liggen en kan deze beter benoemen richting Marieke.
 
* EMDR (eye movement desensitization and resprocessing) is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, getuige zijn geweest van heftige gebeurtenissen, trauma en of angst-opwekkende beelden.
  
Daarnaast kan Dirk ervoor zorgen dat zijn zoons iets vaker naar hun moeder of opa en oma gaan, om zo Marieke ook meer te ontlasten. Ten derde raad ik het stel aan meer tijd samen door te brengen. Marieke en Dirk zijn er nog niet, maar omdat ze duidelijk erg gek op elkaar zijn, veel respect voor elkaar hebben en bereid zijn aan zichzelf en het gezin te werken, heb ik er het volste vertrouwen in dat het goed komt.
 

                       

N.B. De verhalen zijn gebaseerd op de praktijk. De personages zijn fictief. Elke gelijkenis berust op louter toeval.
~~~

Lees over een maand, deel 4, meer over hoe het verder gaat dit samengestelde gezin: stiefvader Dirk zit ook nog met veel verdriet van zijn scheiding. Hoe is zijn behandeling gegaan?
~~~
 
Mocht je vragen hebben over bovenstaande informatie of over een concrete situatie, schroom dan niet om contact met ons op te nemen, wij denken graag met je mee. Wil je meer weten over het aanbod voor kinderen, ouders en professionals? Lees dan verder op www.scheidingswijs.com
  Of wil je liever direct contact? Dan kun je ons geheel vrijblijvend bereiken op 06 29066011, of stuur een email met je vraag naar info@scheidingswijs.com
 
 
 
 ScheidingsWIJS. Samen werken aan inzicht en perspectief.
 

                              
Karin Schutler (psycholoog)
Trudy Top (forensisch orthopedagoog)




Is deze informatie interessant voor iemand die je kent, stuur deze mail gerust door. Alvast bedankt voor het delen.
Copyright © 2017 ScheidingsWIJS, All rights reserved.