Copy
Transparency International Sverige
Nyhetsbrev December 2017

Visionen om ett korruptionsfritt samhälle
Vi har politiska mål om att Sverige ska bli ett fossilfritt samhälle. Varför har våra politiker ännu inte anammat visionen om att Sverige ska bli ett korruptionsfritt samhälle?

Under året har Transparency International Sverige arbetat för att öka medvetenheten om korruption, de skadeverkningar och de risker den innebär. Det handlar både om resursslöseri och om att korruption undergräver tilliten i samhället.

Sverige har åtagit sig att genomföra Agenda 2030 och väsentligt minska alla former av korruption och mutor. TI Sverige har därför uppmanat regeringen att agera mer kraftfullt och bl.a. föreslagit en nationell plan mot korruption där myndigheter, kommuner och landsting, branschorganisationer och företag, akademiska institutioner och det civila samhället skulle kunna bidra till att identifiera risker och lämna åtgärdsförslag.

En central fråga är hur vi kan arbeta för ökad öppenhet och en organisationskultur - både i offentlig förvaltning och i näringslivet - som tydligt tar avstånd från korrupt beteende och slår larm om oegentligheter. Det behövs ledare som tror på visionen om ett korruptionsfritt samhälle och motiverar andra om vikten av antikorruptionsarbete.

Det är ett långsiktigt projekt att väsentligt minska alla former av korruption och mutor för att leva upp till åtagandet i Agenda 2030. Vill du bidra och engagera någon för att främja öppenhet, ansvar och integritet kan du t.ex. ge hen ett medlemskap i Transparency International Sverige i julklapp!

God Jul och ett Gott Nytt År
önskar
Ulla Andrén
Ordförande
Transparency International Sverige

Om TI Sverige
”Inget händer om man inte jobbar med kultur och struktur”
Den 15 december välkomnade civilminister Ardalan Shekarabi representanter från TI Sverige till Finansdepartementet. Detta som uppföljning på debattartikeln i DN den 3 november där TI Sverige efterfrågade en nationell handlingsplan mot korruption. [Läs mer]
 

Göran Steen, Lotta Rydström, Civilminister Ardalan Shekarabi, Louise Brown,
Ulla Andrén och Ylva Skoogh. Foto: Regeringskansliet

Debatt i Dagens Samhälle: Det behövs en kultur mot korruption
Kommunerna måste ha tydliga regler för hur man arbetar mot korruption. Det behövs också verktyg för att förebygga, upptäcka och utreda misstankar om korruption där en oberoende och professionell revision är central. Men framför allt behövs öppenhet och en organisationskultur som tydligt tar avstånd från korrupt beteende. [Läs mer]
Korruption i Sverige
OECD skjuter upp granskning av Sverige p.g.a. bristande lagstiftning
Eftersom Sverige ännu inte följt rekommendation från 2012 om skärpt lagstiftning för juridiska personer kommer den s.k. fas 4-granskningen av Sverige att skjutas upp till 2019. [Läs mer]

Justitieministern svarar på kritik mot brister i antikorruptionslagstiftningen
TI Sverige har skrivit brev till justitieminister Morgan Johansson med anledning av att Sverige ännu inte vidtagit åtgärder som svar på den kritik som framförts av OECD, EU och FN mot brister i antikorruptionslagstiftningen om juridiska personers ansvar (företagsbot). Justitieministern har nu svarat. [Läs mer]

Arbetet mot förtroendeskadliga inköp granskas
Riksrevisionen granskar i vilken utsträckning inköp från anställdas och anställdas anhörigas företag förekommer – och hur myndigheternas arbete med att förhindra förtroendeskadliga inköp ser ut.
TI Sverige kommenterar...
Skärpta regler om penningtvätt
EU har beslutat att skärpa reglerna i det senaste direktivet om penningtvätt med innebörd att register över verklige huvudmän ska bli offentligt tillgängliga. I dag har bara den som anses ha legitima skäl tillgång till sådan information. "Detta är ett stort steg i rätt riktning men blir bara effektivt om alla medlemsländer, inklusive Sverige, ser till att de nya reglerna tillämpas strikt", säger ordförande Ulla Andrén i en kommentar.
 
Glöm inte visselblåsarskyddet!
Arbetstagares rättigheter är i allra högsta grad på agendan just nu och TI Sverige välkomnar statsministerns initiativ till en grupp av rådgivare för Global Deal. Ett medskick från TI Sverige är vikten av adekvata rapporteringskanaler för arbetstagares (och andra berörda gruppers) möjlighet till att anonymt larma om korruption och andra oegentligheter på arbetsplatsen.
TI Sverige i media

SR P1 Morgon: Louise Brown, styrelseledamot, diskuterar antalet ökade fall av mutbrott, bristande mutbrottslagstiftning och korruptionsrisker i offentlig upphandling.

GP: ”Ett moraliskt och etiskt haveri som skadar Sverige och svenska affärsintressen”. Louise Brown om UD och Business Sweden:s delegationsresa till Azerbajdzjan.

GP: "Företrädare för politiska institutioner har sin viktigaste uppgift i att föregå med gott exempel, att stärka människors tillit till dessa och att som led i denna uppgift tydligt ta sitt eget ansvar - här har Göteborg lång väg att gå." säger Inga-Britt Ahlenius, ledamot i TI Sveriges styrelse. 

TI Sverige tipsar...
Hur effektiva är visselblåsarsystemen hos nederländska företag?
TI Nederländerna har granskat 27 börsnoterade företag och deras rapporteringssystem. Den största förbättringspotentialen finns i företagskulturen och dess stöd för intern rapportering av felaktigheter.

Minskar korruptionsnivån i Europa?
EU-invånarna anser i allt mindre utsträckning att korruption är ett utbrett problem. En majoritet, 68%, anser att korruption är ett utbrett problem. Jämfört med 2013 är det en tydlig minskning då 76% ansåg samma sak. I Sverige anser 37% att korruptionen är utbredd och 39% menar att den ökat de senaste åren. Undersökningen visar även att invånarnas inställning till korruption blivit mer kritisk. Toleransen för korrupt agerande minskar.

Färre företag upplever korruption som ett problem
I en specialrapport av Eurobarometern om företags attityder mot korruption så uppger 37% av företagen att de upplever korruption som ett problem. En nedgång från 40% vid tidigare mätning (2013).

Ny rapport om korruptionsriskerna i USA
De största korruptionsriskerna i USA finns, enligt Transparency International, bland annat i lobbyingverksamheten och de nära relationerna mellan beslutsfattare och rika individer och näringsliv. Nästan 70% menar att regeringen har misslyckats med att motverka korruption, en ökning från 50% året innan.

Korruptionsrisker i gruvindustrin
Enligt en ny rapport från Transparency International förekommer det systematiska korruptionsrisker i licenshanteringen i gruvindustrin - oavsett land eller utvecklingsnivå.  

Clean Contracting Manifesto
Transparency International har tillsammans med flera partners lanserat ”Clean Contracting Manifesto” med målsättningen att det civila samhället gemensamt ska arbeta för en ökad transparens av offentliga upphandlingar, särskilt när det gäller större infrastruktursatsningar.

Antikorruption för statsägda företag
Transparency International har tagit fram principer för statsägda företag i syfte att uppmuntra och stöda genomförandet av antikorruptionsprogram.
Kalendarium

Save-the-date
30 januari
Välkommen till en diskussion om penningtvätt.
Närmare information kommer!

Helgstängt
Vårt kansli har stängt under jul- och nyårshelgerna. 
Se vår web för kontaktinformation under denna tid.

Copyright © 2017 All rights reserved

Transparency International Sverige
Linnégatan 14, 114 47 Stockholm

Avanmäl dig från detta nyhetsbrev här.






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Transparency International Sverige · c/o The Park · Magnus Ladulåsgatan 3 · Stockholm 11865 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp