Copy
Nyhetsbrev från Vindelälven-Juhtatdahka biosfärkandidatur.
Läs nyhetsbrevet i din webbläsare

Vindelälven - Juhtatdahka biosfärkandidatur 
4 / 2017


Hej på er!

Nu ligger äntligen snötäcket över hela området, från fjällen ända ut till kusten! Vi hoppas att ni kommer ihåg att varva ner så ni får en lugn och skön jul.  I det här nyhetsbrevet berättar vi framförallt om processen med vår Unesco-ansökan, som har upptagit nästan all vår tid under hösten och vintern.
 

Sen sist


23 september
Vindelälven-Juhtatdahka arrangerade föredraget ”Lev mer för mindre” i Vännforsbäck under SEE Hållbarhetsveckan tillsammans med Föreningen Norden informationskontor, Kullar & klang, Vännäs kommun och ABF Umeåregionen. Det blev en trevlig tillställning som besöktes av ett 70-tal personer. Kansliet informerade besökarna om vårt pågående biosfärarbete och författaren Maria Österåker från Österbotten berättade om sin familjs resa mot ökad självförsörjning. Hennes familj strävar efter att vara självhushållande en månad per år. Högås ukuleleorkester underhöll med fantastisk musik och underhållande berättelser mellan låtarna.

1 oktober-15 december
Fram till den 1 oktober har ansökningsarbetet tagit mycket tid. Resultatet av den första omgången blev en oerhört omfattande och (tyvärr) byråkratisk ansökan på drygt 200 sidor plus bilagor. Den har legat ute på remiss mellan 1 oktober-8 december.

Under remissperioden har Johanna, koordinator, och Björn, styrelseordförande, presenterat arbetet vid vissa av kommunernas näringlivsfrukostar, kommunstyrelsemöten och kommunfullmäktige. Några andra som har bjudit in oss att presentera arbetet är Svenska Turistföreningen, Umeå universitet, och styrgruppen för Från Kust till Fjäll som arbetar med laxfrågorna i Vindelälven. Under den här perioden har arbetet också presentats vid tre olika lokala konferenser. Det är roligt och inspirerande att se vilket engagemang som har väckts rörande ett framtida biosfärområde i älvdalen!

På grund av att arbetet med och omkring ansökan tagit mer tid än beräknat så skjuts den planerade biosfärambassadörsutbildningen till 2019. Vi ser fram emot att kunna satsa helhjärtat på denna utbildning när ansökan är inlämnad och klar.
 

Ett biosfärområde innebär inga nya restriktioner och påverkar inte äganderätten


Det har varit ett starkt stöd för ansökan men det finns även en viss oro. För er som undrar vill vi redan här poängtera att ett biosfärområde inte har någon beslutande makt och det inte tillkommer några nya lagar och regler för att det bildas ett biosfärområde. En biosfärområdesutnämning innebär alltså inga ytterligare restriktioner, inga tvingande åtgärder för vare sig kommuner, företag, intresseorganisationer eller enskilda. Det påverkar inte heller äganderätten. Däremot kan ett biosfärområde innebära möjligheter för området och de som väljer att engagera sig. Det är ett modellområde för hållbar utveckling och kan inspirera människor till nya samarbeten mellan de som vill vara med och det är genom dessa samarbeten som arbetet bedrivs. Ett biosfärområde är helt enkelt ett samarbetsområde.

Ett biosfärområde får också en organisation som arbetar för att lyfta hela älvdalen, ett kansli med en lotsande funktion och det hamnar på världskartan för intressanta resmål. Kom ihåg att det runtom i världen finns många människor som besöker biosfärområden just för att de har den statusen.

Vi tar naturligtvis all oron på allvar och vi ser att vi kommer behöva arbeta ännu hårdare med att nå ut med information och vi hoppas få möjligheten att träffa många av er under det kommande året.   
 

På gång


Nu börjar ett omfattande arbete med att skriva om ansökan utifrån inkomna remissyttranden. Vi vill passa på att tacka alla människor, företag och organisationer som tagit sig tiden att lämna in yttrande.
Såhär ser den kommande tidsplanen ut för Unesco-ansökan.
  • 8 dec-28 feb: Arbete med ändringar utifrån remissyttranden (8/1-28/2)
  • Ansökan översätts kontinuerlig till engelska (till 15/4)
  • 1 mars: Ansökan lämnas till nationella Programkommittén för Biosfärprogrammet
  • 1 april: Ansökan lämnas till Svenska Unescorådet
  • 1 juni: Originalhandlingar klara (även engelska handlingar klara)
  • 30 september: Sista dagen att nominera ett område till Unesco
  • juni 2019: Unesco i Paris beslutar om Vindelälven-Juhtatdahka ska bli en del av det världsomspännande nätverket av biosfärområden.
Det är viktigt att poängtera att målgruppen för ansökan är Unesco och att den därför, trots omarbetning, ändå kommer uppfattas som väldigt omfattande, byråkratisk och krånglig av många.  Vi kommer ändå jobba hårt för att så många som möjligt ska känna igen sig i den.

Vi siktar på att under 2018-19 använda en del av materialet till att producera en trevligare, kortare och mer läsvänlig version som vi alla här i området kan ha nytta av.

 

Avslutningsvis

vill vi som är involverade i arbetet med planerade biosfärområdet Vindelälven-Juhtatdahka passa på att önska er alla en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! Hoppas vi ses under 2018!
 

Kontakt

Har du frågor, tips på aktiviteter i ditt område eller undrar över något, hör gärna av dig:
johanna@vindelalven.se
072-559 48 93






This email was sent to <<E-post>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka · Box 84 · Ammarnäs 922 2192422 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp