Copy
Nieuwsbrief De Grote Transitie

De Grote Transitie, terugblik en een kijkje vooruit

Als je aan het einde van het jaar 2017 nog even terugblikt, blijk er toch veel gebeurd te zijn. De beëdiging van Trump, verkiezingen voor de tweede kamer, een klimaattop, aanslagen en veel doden door geweld. Bij een terugblik op 2017 zien we ook mooie dingen; meer aandacht voor de brede maatschappelijke discussies over het correct meten van welvaart of over het basisinkomen en denk ook aan de uitzending met Kate Raworth in Buitenhof. We zien een van onze ambassadeurs, Jan Terlouw, veel aandacht krijgen in de media voor zijn pleidooi voor de transitie. Er zijn vooral veel lokale initiatieven die floreren, ondernemers die omschakelen van poen naar purpose, steeds meer Nederlanders gaan van het gas af, Tiny Houses bieden een inspirerend perspectief op de overspannen de woningmarkt en er wordt steeds meer gefietst (met soms verrassend succesvolle resultaten als een roze trui).

Wat heeft De Grote Transitie in 2017 gedaan?
Afgelopen jaar heeft er een soort reorganisatie plaatsgevonden, met de oprichting van Our New Economy. We werken nog steeds zeer nauw samen met het Platform DSE, zoals jullie in de artikelen hebben kunnen zien. We hebben hierdoor iets minder tijd kunnen steken in evenementen, maar waren wel sterk betrokken bij de organisatie van het weekend voor de Nieuwe Economie in maart 2017. Kijk naar het korte videoverslag dat van het weekend is gemaakt.


In april waren we intensief betrokken bij het event "Zo Kan Het Ook" in Burgers Zoo. We waren tijdens de dag bij elkaar met allemaal impactvolle mensen die hun schouders zetten onder een anders werkende economie en samenleving. Omdat we zien dat het socialer, duurzamer, creatiever, leuker en mooier kan.

In september hebben we twee bijeenkomsten kunnen mede-organiseren rondom Christian Felber van de Common Good Economics, die op dat moment in Nederland was. Dit ging om een verdiepend ochtendgesprek met een kleine groep mensen en Christian Felber. Hiervoor hebben we vertegenwoordigers van onze netwerkpartners uitgenodigd. Denk dan aan organisaties zoals SOMO, Oikos, Oxfam Novib, Milieudefensie enz.  En 's avonds de publieksavond in Pakhuis de Zwijger met Christian Felber en de Common Good Economy.


En uiteraard waren we op 2 november aanwezig bij de conferentie "Een Nieuwe Economie Voor Iedereen", georganiseerd door Oikos.

Wat gaat 2018 ons brengen?
Brengen? Nee, sorry, dit is de Grote Transitie: we zullen ook een flink deel zélf moeten gaan halen! En dat begint al snel, in maart met de verkiezingen voor lokaal bestuur. Ga jij in gesprek met de kandidaten? Want wat is hun visie op de Grote Transitie? Veel kleine transities bij elkaar leidt ook tot een Grote Transitie. Komt er in jouw gemeente aandacht voor een circulaire regionale economie? Hoe denken lokale partijen over werk, over inkomen, over afval? Welke partijen zijn bereid om de investeringen in de fossiele economie terug te schroeven en te investeren in de energietransitie? Kortom, breng de 10 thema's van De Grote Transitie eens op tafel bij de gemeenteraad. Misschien kun jij wel (mede-)initiatief nemen voor een verkiezingsdebat? Het is ons vorig jaar ook gelukt om landelijke partijen een uitspraak te ontlokken over economische groei.

In 2018 gaan wij ook actief aan de slag met De Grote Transitie. Je mag van ons verwachten dat je meer evenementen voorbij zal zien komen. En dat begint meteen in januari, waar we op 10 januari medeorganisator zijn van een Meet Up met Kate Raworth in Tilburg. Van deze econome zullen we nog vaker gaan horen in 2018. Kijk eventueel ook op haar site naar leuke filmpjes over de Donut Economie (in Youtube kun je bij de instellingen de NL ondertitels aanzetten).

We gaan in 2018 ook aan de slag met workshops waarin we kennis willen overdragen over het economische systeem en de alternatieven - zoals de Donut Economie en de Common Good Economie. Ook willen we graag mensen in staat stellen om daarmee zélf actief aan de slag te gaan. We starten in februari met een pilot en gaan deze workshop in 2018 minstens 4 keer organiseren voor een groep van 10 a 15 deelnemers.

Ook zijn we een project gestart over werk, waardecreatie en waardeverdeling in de 21ste eeuw. Het beoogde resultaat is het onderwerp agenderen zodat politieke partijen, overheidsinstanties, academici, vakbonden, andere NGOs, etc. verder onderzoek doen en beleidsvoorstellen gaan ontwikkelen.

En dat is nog niet alles, want we zullen ook rondom actuele thema's in 2018 evenementen gaan organiseren. Via deze nieuwsbrief houden we jullie graag op de hoogte.

We wensen iedereen in 2018 weer een mooie Transitie.

Best gelezen artikelen in 2017

Tot slot nog een kort overzicht van de 10 best gelezen artikelen op de site van De Grote Transitie:

  1. Ons geldsysteem en het milieu (deel 1)
  2. Hoe verander je de economie?
  3. Een transitie: de burger wordt producent
  4. Is het nog wel verantwoord hout te verbranden?
  5. Interview Draagbare Utopie
  6. Van Eco-efficiency naar Eco-sufficiency
  7. Het falen van Links (deel 1)
  8. Van poep uit de kraan naar blije boeren en burgers
  9. Automobilisten besteden teveel tijd aan reizen
  10. Footprint Justice: een eerlijke Voetafdruk is een Mensenrecht

We zullen in 2018 weer regelmatig een korte nieuwsbrief rondsturen, zodat je geen artikelen hoeft te missen. En je kunt ons natuurlijk volgen op Facebook of Twitter.

De Grote Transitie bundelt 10 voorstellen waarmee niet financiële winst, maar de mens en de draagkracht van de Aarde centraal komen te staan. Door fundamenteel in te grijpen in economische structuren scheppen we kansen voor verandering. Voor behoud van de natuur en een goed leven voor huidige én toekomstige generaties. De Grote Transitie is een initiatief van Our New Economy en  Platform Duurzame en Solidaire Economie.







This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Our New Economy · Postbus 3142 · Tilburg, Brabant 5003 DC · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp