Copy
Nieuwsbrief Afdeling Groningen - December 2017

In deze nieuwsbrief

Leef je op communicatie? ... wees welkom!

Gewoonlijk sturen we deze digitale nieuwsbrief – een manier van communiceren – voorafgaand aan een thema-avond – een andere manier van communiceren.
Deze keer kondigen we niet een thema-avond aan, maar communicatie heeft wel onze aandacht. Zo mag de website wel eens goed tegen het licht gehouden worden. Verder hebben we twitter en zouden we werk kunnen maken van andere social media.
Wie wil dit trekken? Is dit een in-je-handen-wrijf-karweitje, kriebelen je vingers om hiervan wat te maken? Meld je dan snel aan op groningen@fietsersbond.nl!

Fijne feestdagen en een goed fiets-2018!

Ook een tip voor de middag van 31 december:
Een radio-1-oudejaarsprogramma over de fiets!

Fietsen Alle Jaren: doe ook mee!


Fietsen Alle Jaren is een initiatief om mensen die zelf niet meer kunnen fietsen weer het gevoel te geven van “de wind door je haren”.
De gemeente Groningen stelde een startkapitaal ter beschikking om twee elektrisch ondersteunde riksja's aan te schaffen. De Fietsersbond levert promotiemateriaal en traint de vrijwilligers in het besturen van deze fietsen en het omgaan met de kwetsbare doelgroep.
De ervaringen tot nu toe zijn heel positief. Iedereen is enthousiast, mensen vinden het heerlijk om buiten te zijn en inderdaad “de wind door je haren” te voelen. En de vrijwilligers ervaren de voldoening om op deze bijzondere manier kennis te maken met een groep mensen van wie de herinneringen in de vergetelheid dreigen te raken.
De vrijwilligers worden aangestuurd door een riksjef, in Groningen Henk Obbink. Hij kan best nog wat versterking gebruiken!

Concrete taken: onderhouden van de plaatselijke website; meehelpen met werven van gebruikers, door bijvoorbeeld contacten te leggen met mantelzorgers; fondsen werven voor de aanschaf van twee extra riksja's; in de plangroep ideeën voor de langere termijn uitwerken.
Wie voelt zich aangetrokken, wil er meedenken en een bijdrage leveren? Reageer op Groningen@fietsenallejaren.nl.


 
Omleidingen

Hoezo gestremd?
Onderstaande omleiding bij het Hoornsediep gold alleen voor autoverkeer – op de tweede foto rechtsaf – maar niet voor fietsers.

Hoezo omleiding?
In het Stadspark stond een afzetting niet aangegeven, ook geen omleidingsbord. Dit betekende 400 m terugfietsen + andere route nemen!

Klachten over omleidingen voor de fiets?
Meld ze bij de gemeente: loketverkeer.werkzaamheden@groningen.nl (en meteen aan ons).

Eind november 2017 hadden we een overleg over omleidingen. Lees hier of dat goed verliep.

Politie Gelderland:
Meer info hier
Fietstocht Oost-Groningen

Op een mooie zondag op 24 september 2017 organiseerden de afdelingen Oldambt en Veendam een recreatieve fietstocht in Oost-Groningen.
Het thema van de fietstocht was 'de positie van de fietser op de weg'. Onder de dertien deel-nemers waren twee ligfietsers met drie wielen en een elek-trische rolstoeler.
Lees hier verder.

Thema-avond Speed pedelecs

Op 27 september hebben we een thema-avond gehouden onder de titel “Speed pedelec en andere elektrische fietsen: wat vinden fietsers ervan?”

Aanleiding voor het thema is een discussie die landelijk onder Fietsersbond-vrijwilligers loopt over wat de Fietsersbond moet vinden van de speed pedelec en of de Fietsersbond ook de belangen van speed pedelec'ers zou moeten behartigen. De mening van de landelijke Fietsersbond is hier te vinden.
Lees op onze plaatselijke website de diverse punten die aan de orde kwamen en wat de Groningse afdeling vindt.

2 x fietsparkeren:

Je kunt juist weer wandelen door
De Pijp (A'dam): kijk hier.

En fietsparkeren zelf kan heel goed in Leeuwarden!
Ook de toekomst in Groningen?

Fietssnelweg Assen-Groningen

Drie afdelingen van de Fietsersbond (Assen, Kop van Drenthe en Groningen) hebben meegedacht in de werkgroep Fietssnelweg Assen-Groningen. Uiteindelijk ligt er een voorstel met vele alternatieven. Al die alternatieven hebben voor- en nadelen, moeilijk om daar een keuze uit te maken. Wij hebben wel een brief geschreven met onze wensen in het algemeen wat betreft deze fietssnelweg, in de hoop dat de bestuurders dit in hun overwegingen meenemen. De brief is te downloaden op de website.

Fietsers krijgen steeds meer voorrang in Noordenveld

Nadat afgelopen mei aan de Kastelenlaan in Roden de eerste rotonde met fietsers in de voorrang van Noordenveld is geopend, heeft de gemeente niet stilgezeten. Het motto “De fiets op 1” is verder invulling gegeven door op nog een aantal rotondes en kruispunten de fietsers voorrang te verlenen. En er zitten nog een paar rotondes in de pijplijn!


Norg: Eenerweg-Nachtegaalstraat








 


Roden: Maatlanden-Hofstedenlaan

Ga voor nog meer voorbeelden naar de website. (Klik daar op de foto's om ze te vergroten.)

Appen op fiets zorgt amper voor ernstige ongelukken!
Lees hier meer!

Fiets en natuur: bondgenoot of concurrent

We dachten dat fietsersbelangenbehartigers en natuurbeschermers dezelfde soort mensen waren: goed voor het milieu. Maar bij de verbrede Slimme Route door park Selwerd en de Fietsroute Plus langs de Helperzoom merkten we juist dat natuurbeschermers daar tegen waren. Daarom organiseerden we begin november 2017 tijdens het Groningse inspiratiefestival Let's Gro een debat: Fiets en natuur: bondgenoot of concurrent.

Het gehele verslag is te lezen op de website, hier een samenvatting.

Omdat er meer fietsers zijn met grotere snelheidsverschillen worden fietspaden breder gemaakt – een nadeel kan zijn dat dit gehaaste mensen uitnodigt extra hard te rijden. Dat is niet fijn voor langzame en kwetsbare fietsers zoals kinderen en ouderen. In de (stads)natuur is het bovendien niet fijn voor de groengenieters


en vermindert een breed fietspad de kwaliteit van de stedelijke ecologische structuur.
Brede fietspaden zijn minder nodig als het spitsuur kan worden gespreid; de onderwijsinstellingen op Zernike zijn daar al mee bezig.
Het lijkt logisch paden voor snelle fietsers te combineren met snelle autowegen, maar daar is lucht- en geluidsvervuiling en die wegen zijn saaier; ook de snelle fietsers willen graag een aangename omgeving. Forse groenzones tussen die fietspaden en autowegen zouden een oplossing zijn, maar dat kan enkel als er genoeg ruimte is.
Voor het fietsnetwerk zou een knap bedachte visie moeten worden gemaakt (net zoals voor de binnenstad).
Soms kunnen natuur en fietspad worden gecombineerd: een fietspad zou over een waterpartij heen aangelegd kunnen worden in plaats van ernaast, waar een wandelpad met bomen en struiken is.

De eindconclusie is dat er meer is wat natuurbeschermers en fietsers bindt dan wat hen scheidt. Nu we elkaars punten beter kennen en begrijpen kunnen we daar in de toekomst beter rekening mee houden.

Expertmeeting (snor)scooters

Op donderdag 30 november 2017 heeft de gemeenteraad van Groningen een Expertmeeting gehouden over snorscooters, veiligheid en gezondheid. Bij die bijeenkomst heeft voorzitter Wim Borghols een betoog gehouden, dat deels ontleend is aan de landelijke website van de Fietsersbond.

Geen auto's in Parijs(?)

Op 1 oktober van dit jaar werd het autoverkeer in Parijs stilgelegd, een maatregel vanwege de luchtvervuiling. De stad kampt zeker op windstille en warme dagen met enorme smog. Het stadsbestuur vindt het dan ook tijd voor extra bewustwording. Klimaatorganisaties en fietsverhuurders speelden in op deze autoloze zondag en 'vierden' de dag door op verschillende plekken straatactiviteiten te organiseren: muzikanten op de Champs-Élysées en grote optochten bij Place de la Bastille.
Parijs wil een fietsstad worden die zich kan meten met Amsterdam of Kopenhagen. Het fietsplan 2015-2020 voorziet in een verdubbeling van het aantal fietspaden, van 700 naar 1400 km. Nu vindt 5 % van alle verplaatsingen in de stad per fiets plaats, dat moet over drie jaar 15 % zijn. Op beroemde verkeersaders als de Rue de Rivoli of de Avenue de la Grande Armée krijgen bus en fiets ruim baan ten koste van de auto. De maximumsnelheid gaat buiten de boulevards en andere belangrijke verbindingen naar 30 km/u. Fietspaden in twee richtingen zullen zoveel mogelijk de norm zijn.


De hoofdfietszaken van de Oosterhamrikzone

In de Oosterhamrikzone gaan vijf projecten van start, die HIER in twee minuten worden behandeld.
In dit artikel gaat het over de fietsvriendelijke Korreweg en een fietspad aan de busbaanbrug.

De fietsvriendelijke Korreweg kan worden uitgevoerd als 50 km/u-weg of als fietsstraat van 30 km/u.
50 km/u-weg:
Lijkt erg op hoe het nu is, maar met fietspaden van 3 m breed. Dat gaat wel ten koste van parkeerplaatsen en van bomen!
Fietsstraat van 30 km/u:
Er zijn twee rode rijbanen van 3 m breed met een overrijdbare middenstrook van 1 m breed. De bus halteert op de rijbaan. Dit kost geen parkeerplaatsen en bomen.
De Fietsersbond is voor de fietsstraat.
Lees hier verder.

Fietspad aan busbaanbrug
De raad heeft gezegd dat moet worden onderzocht of een fietsverbinding over de busbaanbrug mogelijk is.
De busbaanbrug is niet stijl maar wel lang, deze route is dus voor sportieve fietsers. Hier staat niet de fiets op nummer 1 maar de bus en vervolgens de auto. Wel wordt het fietsnetwerk fijnmaziger als er een fietsverbinding komt.
De Fietsersbond heeft dus gezegd dat we nu al een fietsbrug aan de busbaanbrug willen.
Lees hier verder.

Opening Fietsstraat
De verkeerswethouders van Groningen (Paul de Rook) en Bedum (Johannes de Vries) openden op 14 december 2017 op de fiets de nieuwe fietsstraat tussen Beijum en Zuidwolde, waarvan bijna 200 m buiten de bebouwde kom ligt! (60 km/u)
 

Vacature bij Natuur en Milieufederatie

De Fietersbond is lid van de Natuur en Milieufederatie. Daar zoeken ze een nieuwe directeur/bestuurder. Ze vragen ook aan ons om dit in ons netwerk bekend te maken. De sluitingsdatum is vrijdag 5 januari 2018. Meer weten? Klik hier.
Lees hier over het afscheid van de huidige directeur, Anneke Schäfer.

Belevenissen met een vouwfiets – colum Wietske ter Veld

Hoe een Brompton zelfstandig in Groningen terecht kwam

Bemoeizuchtige Noorderlingen zoals ik moeten nog al eens naar Utrecht voor overleg. Mijn vouwfiets is dan onmisbaar om een late trein te halen.
Zo lukte het hard fietsend op een doordeweekse avond in november nog net op tijd de trein van even voor tien uur uit Centraal te halen. Het was een heel kort treintje. Het was geen dubbeldekker en de fiets stond netjes in de ruimte tussen twee rugleuningen.
Het treintje vertrok 9 minuten te laat en raakte in Zwolle heel vol met passagiers uit de richting Den Haag en Schiphol.
Ik wurmde me met mijn bagage naar de uitgang in Assen en een vriendelijke meneer die naar Appingedam moest droeg de vouwfiets achter mij aan. Voor de deur zaten twee personen op klapstoeltjes die hun vliegtuigbagage voor de deur hadden opgestapeld. Toen ik half uit de trein gestapt was ging het fluitje. De vriendelijke Appingedammer durfde de Brompton niet tussen de deuren te klemmen dus fietsje moest op reis naar Groningen.
Mijn wederhelft – die toch maar weer een auto had aangeschaft – haalde mij op. Gauw naar station Groningen. Op de perrons liep om dit nachtelijk uur nog een enkele reiziger en eindelijk vond ik een meneer in spoorweg-kleding die met een treinbestuurder stond te praten. Ik vertelde hun mijn verhaal.
"O, zo'n kleine Brompton," zei de beambte. "Die stond hier eenzaam op het perron en ik heb hem maar binnen gezet, morgen meld ik die wel als gevonden voorwerp." Diep dankbaar liep ik met hem mee en tekende nog even snel zijn portret.
Mijn fietsje en ik waren blij dat dit niet op station Amsterdam was gebeurd.