Copy
Expertisecentrum KANS in Onderwijs
St. Gewoon Speciaal

Januari 2018

Beste lezer,
in deze nieuwsbrief de volgende onderwerpen:

Een heel mooi 2018!

Namens alle KANS-medewerkers wensen wij u een gezond en in alle opzichten gelukkig nieuwjaar!
Dit wensen we voor iedereen, al onze collega’s in en rond de scholen, maar ook voor alle kinderen waar wij het samen allemaal voor doen!
Wij hopen dat wij in het komend jaar ook weer veel mogen samenwerken met onze collega’s in het regulier en speciaal onderwijs.
Zo kunnen we gezamenlijk werken aan passend onderwijs op maat voor al onze leerlingen!
Naast de ondersteuning die onze KANS-medewerkers bieden op de scholen, kunt u zich ook aanmelden voor diverse interessante en praktijkgerichte cursussen die door KANS worden verzorgd. Men kan zich nog inschrijven voor de volgende cursussen:
-Oplossingsgerichte gesprekken met kinderen (18 januari);
-KANS voor thuiszitters (23 januari);
-Goed kleuteronderwijs (22 maart, 12 en 19 april).
Een aantal cursussen gaan al binnenkort van start. Op de website vindt u bij ‘KANS Academie’ alle informatie over de cursussen en de inschrijving.
Verder in deze nieuwsbrief twee artikelen uit de praktijk van onze schoolondersteuners uit het S(B)O.
Wilt u meer informatie, of overleg over een bepaalde situatie, neem gerust contact op met KANS.
Wij ondersteunen graag!

Autisme en goed gevoel
 

Door Sylvia Peters, schoolondersteuner KANS, begeleider passend onderwijs


Vorig jaar rond deze tijd nam ik, samen met twee collega’s deel aan het door Autisme Centraal georganiseerde jaarlijkse congres, dat deze keer plaatsvond in Gent. Een congres in de vorm van kleinschalige workshops/lezingen met aansprekende titels. De inhoud van een van de lezingen wil ik graag met u delen: autisme en goed gevoel.  
Terwijl we de ruimte binnen liepen klonk er muziek (‘Happy' van Pharell Williams), dat gaf direct een goed gevoel! Peter Vermeulen (Vlaams pedagoog en autoriteit op het vlak van autisme, auteur van o.a. ‘Ik ben speciaal’) liet zijn licht schijnen over verschillende aspecten die kunnen bijdragen tot ‘een goed gevoel’ bij kinderen en volwassenen met autisme. Wat draagt bij tot kwaliteit van leven? Volgens wetenschappelijke studies vindt dit plaats binnen de volgende drie domeinen: de mate van zelfstandigheid, sociale participatie en welbevinden. Binnen deze domeinen is het hard werken voor mensen met autisme om te komen tot een vorm van levenstevredenheid waarbij positieve en negatieve gevoelens enigszins met elkaar in evenwicht zijn. Mensen met autisme hebben immers binnen die negatieve gevoelens een hogere score qua angsten, stress en depressies.
Wat draagt bij tot levenstevredenheid? Het creëren van dagelijkse momenten van basisrust, vrijheid van stress. Kinderen met autisme leren beter en ontwikkelen meer sociale vaardigheden als zij dagelijks de kans krijgen om zich uit te leven met onderwerpen die hun ‘specifieke interesse’ heeft. Het blijkt effectief te zijn om deze specifieke interesse te gebruiken als aanknopingspunt voor het ontwikkelen van sociale en cognitieve vaardigheden. Kinderen met autisme hebben over het algemeen een negatief zelfbeeld, maar hun specifieke interesses zijn daarin een uitzondering.
Hoe dragen we bij aan meer ‘goed gevoel’ bij onze leerlingen met autisme? Als schoolondersteuner denk en werk ik mee om samen met de leerling, leerkracht(en), leerlingbegeleider, intern begeleider en ouder(s) te komen tot reëel uitvoerbare interventies en maatwerkoplossingen. Op naar meer ‘goed gevoel’! 

Competentiegericht onderwijs


Door Gerdien Veenstra, schoolondersteuner KANS, orthopedagoog Berg en Boschschool
Een belangrijke taak waar een schoolteam voor staat is het bieden van een onderwijsklimaat dat stimulerend is voor alle leerlingen. Hierbij is een werkwijze nodig waarin taakgericht gedrag wordt bevorderd, de ontwikkeling wordt gestimuleerd en succeservaringen worden geboden.  Ook aan leerlingen die problemen in hun gedrag laten zien. Een werkwijze die hiervoor gebruikt kan worden is ‘competentiegericht werken’. Bij competentiegericht werken wordt gewerkt aan het ontwikkelen van competenties. 
We spreken van een competentie wanneer de leerling over voldoende vaardigheden beschikt om taken, waar hij in de schoolsituatie mee geconfronteerd wordt, adequaat te kunnen vervullen; taken en vaardigheden zijn in evenwicht.
Passende ondersteuning bieden
Bij de leerkracht is er sprake van competentie als hij over voldoende handelingsmogelijkheden beschikt om de competenties van de leerlingen positief te kunnen beïnvloeden. Om in het onderwijs passende ondersteuning te kunnen bieden is, naast het maken van een overzicht van de vaardigheden die de leerling al laat zien en welke vaardigheden nog ontbreken, het van belang inzichtelijk te maken welke beschermende en belemmerende factoren in de leerling en in de omgeving een bijdrage kunnen leveren. Bij problematisch gedrag is er namelijk vaak sprake van een disbalans tussen taken/verwachtingen en vaardigheden; de balans is dan uit evenwicht.
Het is belangrijk om te observeren en analyseren wat een leerling goed kan, zodat vanuit deze competenties het vaardigheidsrepertoire uitgebouwd en verstevigd kan worden. Ook is het belangrijk voor de leerling en zijn omgeving om te weten wat hij moeilijk vindt en (nog) niet kan.
Deze vaardigheden kunnen vervolgens worden geoefend en (aan)geleerd of er wordt passende ondersteuning gevonden.
Maar het kan ook duidelijk worden dat een leerling vanuit zijn problematiek bepaalde vaardigheden niet kán leren waarna gewerkt wordt aan alternatieve vaardigheden en/of aan acceptatie bij de leerling en zijn omgeving.
Het doel bij competentiegericht werken op school is om gedurende het schooljaar de 3 fases te doorlopen die binnen deze wijze van werken worden gehanteerd:
1. Verkenningsfase
2. Leerfase
3. Toekomstfase
Elke fase heeft specifieke doelen, specifieke activiteiten en specifieke interventies die ondersteund kunnen worden met een feedbacksysteem.
Wilt u aan de slag met competentiegericht werken? Via KANS kan ik u ondersteunen bij vragen en met praktische tips. Ik kan leerkrachten en IB’ers leren hoe je vanuit een bepaalde missie en visie een goede aanpak kunt kiezen en keuzes kunt maken.
Door observaties en kleine veranderingen kan positief resultaat geboekt worden!
Neem hiervoor gerust contact op met KANS.
Voorbeelden leerkaarten; deze worden m.n. gebruikt bij persoonlijke ontwikkelingsdoelen van leerlingen:
De nieuwsbrief van KANS in onderwijs verschijnt 4 x per jaar.
KANS is er voor leerkrachten, leerlingen, ouders, scholen en andere instellingen. KANS biedt professionele begeleiding op maat door experts vanuit het speciaal (basis) onderwijs (SBO en SO). Bij KANS zijn alle experts in de dagelijkse praktijk werkzaam. Hierom weten zij precies wat het is om met leerlingen om te gaan die elke dag extra zorg nodig hebben. Alle informatie over de activiteiten die KANS voor u kan verzorgen staat beschreven op de website www.kans-inonderwijs.nl
KANS is gespecialiseerd in:
  • Coachen / begeleiden / trainen van (startende) leerkrachten, schoolteams, en het afnemen van onderwijsassessments.
  • Onderzoek en begeleiding van kinderen met leer- en/of gedragsproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen.
  • Verschillende manieren van ondersteuning en hulp aan (groepen) ouder(s)/verzorger(s).
  • Nascholingscursussen en informatiebijeenkomsten voor onderwijs-opleidingsinstituten.
De deskundigheid van SBO De Kristal in Maarssen, SBO De Wissel in Houten, SBO De Stuifheuvel in Zeist SBO De Driehoek in Wijk bij Duurstede en SO C.P. van Leersumschool met locaties in Zeist en Veenendaal komen in KANS samen. 
Alle informatie over de activiteiten die KANS voor u kan verzorgen staat beschreven op de website www.kans-inonderwijs.nl
KANS valt onder bestuur van Stichting Gewoon Speciaal, waarin de hierboven genoemde vijf (S)BO scholen voor speciaal (basis) onderwijs in de regio samen werken. 
Ga naar onze website om verder te lezen.
Copyright © KANS in onderwijs, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres is:
KANS in onderwijs
Galerijmuur 51
3991 WX Houten
Tel: 030-692 5255
info.kans@gewoonspeciaal.com
www.kans-inonderwijs.nl

Schrijf me uit voor deze lijst    Wijzig inschrijving 

Email Marketing Powered by Mailchimp